Drijvende eilandjes met zonnepanelen gaan er komen op Haarrijnseplas | De Utrechtse Internet Courant Drijvende eilandjes met zonnepanelen gaan er komen op Haarrijnseplas | De Utrechtse Internet Courant

Drijvende eilandjes met zonnepanelen gaan er komen op Haarrijnseplas

Drijvende eilandjes met zonnepanelen gaan er komen op Haarrijnseplas
De Haarrijnseplas. Beeld: Google 3D
Er komen drijvende zonnevelden op de Haarrijnseplas in Utrecht. De panelen zijn nodig om de energieneutrale buurt Haarrijn te bouwen en moeten energie opwekken voor 1400 huishoudens.

Er komen drijvende zonnevelden op de Haarrijnseplas in Utrecht. De panelen zijn nodig om de energieneutrale buurt Haarrijn te bouwen en moeten energie opwekken voor 1400 huishoudens.

De zonne-energie-eilanden moeten samen met zonnepanelen op de geschikte daken van de nieuwbouw zorgen voor een energieneutrale wijk. Zonnepanelen op water hebben bovendien een betere opbrengst door de natuurlijke koeling en de reflectie van het water.

Er is een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar drijvende zonne-eilanden op de plas. De Haarrijnseplas bestaat uit de natuurplas en de recreatieplas. De recreatieplas blijkt het best geschikt.

Nauwelijks zichtbaar

De recreatieplas heeft een oppervlakte van ongeveer 37 hectare en de zonnepanelen zouden met zo’n 5 hectare voldoende zijn om Haarrijn volledig energieneutraal te laten zijn. De eilandjes zouden volgens het onderzoek nauwelijks impact hebben op de natuur en recreatie van de plas.

De eilanden worden maximaal 1 meter hoog en door het groen zijn de zonnepanelen niet of nauwelijks zichtbaar vanaf de oever. De eilanden zijn alleen toegankelijk voor onderhoud. De eilanden worden in de recreatieplas geplaatst en drijven op minstens 150 meter van het strand.

Jaarlijks terugkerende evenementen zoals de Drakenbootrace kunnen doorgaan. Ook blijft er voldoende ruimte voor zwemmen, hengelen en bootje varen.

De zonne-eilandjes drijven los van elkaar en zijn met kabels aan de bodem vastgemaakt. Ze beslaan ongeveer 14 procent van de oostelijke recreatieplas. De eilanden wekken jaarlijks 4 miljoen kWh op. Dat is ruim voldoende voor de 650 woningen, oplaadpalen en straatverlichting van Haarrijn. De overige energie komt beschikbaar voor anderen.

Groen

De zonne-eilanden krijgen een groene omzoming van vooral moerasplanten. Dat zorgt voor meer schuilplekken en broedgelegenheid voor vogels en vissen. Het groen trekt insecten aan, waardoor er ook meer voedsel is voor hen en voor vleermuizen. Onder de eilanden kunnen schelpdieren aanhechten. Dat zorgt voor meer diversiteit van het onderwaterleven.

De gemeente wil de openbare aanbesteding voor de aanleg dit najaar starten.

16 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Alleen toegankelijk voor onderhoud?
    Dream on!

    150m (of meer) is eenvoudig te overbruggen want mensen kunnen zwemmen en hebben luchtbedjes en bootjes en zijn vooral heel erg opportunistisch en eigenwijs.
    Mensen zwemmen immers ook in vaarwater en zeggen tegen de boten dat ze moeten oprotten, ze fietsen ook op de snelweg en vinden het dan ook raar als ze worden afgevoerd, ze zwemmen ook als ze niet kunnen zwemmen en men spreekt er dan schande van als ze verzuipen.
    Dat maakt de combinatie electriciteit, mensen en water enigszins discutabel voor de veiligheid van mens, flora en fauna in en om de plas.

  2. Utrecht Klimaat Neutraal 2030 - Ron

    Hoewel wij van Utrecht Klimaat Neutraal 2030 erg blij zijn met deze zonnepanelen, had men die nieuwbouw buurt ook zónder deze panelen energieneutraal gebouwd kunnen krijgen. De drijvende panelen hadden dan een bestaande oudere buurt van duurzame energie kunnen voorzien. Mooie stap dus, maar wel gemiste kans dat de nieuwbouw in Utrecht op zichzelf nog niet energie-neutraal is.

  3. freddy

    Wat lelijk. Er zijn genoeg daken in Utrecht die geschikt zijn.

  4. Massegast

    Geavanceerde oplossing van het energieprobleem. Had men eerder moeten doen.

  5. Jan

    Mesjogge, absolute waanzin.
    Dichtgooien.
    Huizen bouwen en allemaal voorzien van panelen, lijkt mij veel zinvoller.

  6. Sjaak

    @ Jan

    Hoezo moet de plas dichtgegooid worden?

    Koekoek?

    @ Freddy

    Ik vind het eigenlijk wel mooi, drijvende zonnepanelen. Lekker high tech.

    Ik weet trouwens niet waarom mensen altijd zo lopen te zeiken dat zonnepanelen lelijk zijn? Het zijn zwarte/ paarse/ donkerblauwe glanzende glasplaten. Ik vind ze er eigenlijk wel mooi uitzien.

    Mensen hangen ook zwarte glanzende gespleten aan een muur in hun huis, dat noemen ze een TV en die kunnen vaak niet groot genoeg zijn tegenwoordig. Vinden mensen dat dan ook lelijk?

    Ik vind dakpannen eigenlijk maar lelijke dingen als je ze nader bestudeerd. Maar ja, dat zijn mensen gewend he.

  7. Sjaak

    @ KH

    Wat is er erg aan als mensen naar die zonnepanelen zwemmen of met een bootje naartoe varen?

    Wat willen ze doen dan? Eroverheen plassen?

    Daarnaast denk ik dat ze op een gedeelte van de plas komen te liggen waar geen recreatie is. Dus ik denk dat als je daar gaat zwemmen of varen, je wellicht wel eens aangesproken gaat worden. Maar als mensen dan toch daar gaan zwemmen en varen, wat dan nog? Denk je dat mensen die dikke zware staalkabels los gaan snijden waarmee ze bevestigd zijn aan de bodem? Neem maar een snijbrander mee dan. Of denk je dat mensen ze stuk willen slaan? (Of ben je dat zelf van plan, want zonnepanelen zijn natuurlijk links enzo en milieu, ieuw?). Moet je wel een goede zware hamer meenemen in dat rubberbootje van je, dat je dan eerst moet gaan opblazen ook enzo. En zelfs nee een goede hamer krijg je die panelen niet zomaar stuk denk ik.

    Dus, boeie.

  8. Scherpschutter

    Van welk geld?

    Iets met een crisis en enorme tekorten bij gemeentes…

  9. Kadoendra

    @Scherpschutter

    Scherpschutter als jij iets van economie zou begrijpen dan zou je kunnen weten dat het in crisistijden juist verstandig is om geld uit te geven want dit levert weer werkgelegenheid op en de personen die dat werk verrichten geven hun salaris weer uit waar weer andere mensen van kunnen leven en dit alles zorgt er weer voor dat die mensen geen uitkering hoeven aan te vragen.

    Een zeer duidelijk voorbeeld is de bouw van de afsluitdijk.
    Deze is in de crisisjaren van de jaren ’30 van de vorige eeuw gebouw en daar heeft Nederland dagelijks nog heel veel plezier van en zo moet je het ook zien met de bovenstaande zonnepanelen, alleen is het een veel kleiner project.

  10. Bill

    Gewoon een actie van de GroenLinks fractie om een beetje hip over te komen in de stad, “kijk ons eens modern doen”. Dit kan natuurlijk veel efficiënter door de lege daken van bedrijfshallen te vullen met zonnepanelen etc.. Vlieg eens over Utrecht en je weet waar de ruimte ligt.
    In de Haarrijnse plas is de natuur er de dupe van, jammer…

  11. Wil

    @ Bill

    Het stadsbestuur is niet alleen Groen Links, in de eerste plaats.

    Besluiten komen ook tot stand door goedkeuring van de gemeenteraad.

    Er stemmen dus meer partijen voor moties en plannen dan alleen de coalitiepartijen (de partijen die het bestuur vormen). Zo werkt democratie nog altijd.

    Het lijkt mij trouwens dat dit een initiatief is van de energieleverancier, maar ik kan me vergissen.

  12. Kerel

    @ Bill

    In hoeverre zijn drijvende zonnepanelen schadelijk voor de natuurontwikkeling aldaar?

    Lijkt me dat het recreatiegebruik wel schadelijk is voor natuurontwikkeling, aangezien het een zwemplas is en de snelweg naast de plas doet ook geen wonderen.

    Daar ben ik wel eens benieuwd naar….

    Ik kan geen 1 reden bedenken namelijk.

  13. Jeroen

    Wat ik heel bijzonder vind is waarom ze juist op de recreatieplas komen te liggen. Waar het op zn tijd heel druk is met recreanten. Waarom niet op die westelijke plas. Daar komen veel minder mensen rond en in het water. En dan ligt het nog een stuk dichter bij de nieuwbouwwijk

  14. Wilm

    Onzin, zonnepanelen in plassen en weilanden.
    Stel gewoon verplicht dat bij elke blokkendoos die op een industrieterrein wordt gebouwd dat het dak met zonnepanelen moet worden bedekt. Voor eigen gebruik en algemeen. heb je deze lelijke “oplossingen” niet nodig.

  15. Yori Mertens

    Waanzin dat de zonnepanelen op de recreatieplas komen te liggen. De windsurfers kunnen daar zo dus niet meer terecht. Daarnaast een bizar experiment om op zo’n kleine plas dit neer te leggen terwijl er achter de wijk een hele wal ligt tegen de snelweg aan, plaats daar de zonnepanelen, heeft niemand er last van. Er zal wel weer lekker gelobbiet zijn en een vriendje zijn die hier veel geld aan gaat verdienen. En dat dit zogenaamd amper zichtbaar zou zijn geloof ik niks van. Wie dit heeft bedacht en wie hier mee in stemt heeft duidelijk niet de natuur en de mensen op de eerste plaats maar is,

  16. R Jansen

    Op westplas veel meer ruimte, ( veel)minder hinder voor recreatie maar daar komen wel dure woningen die willen niet tegen die lelijke dingen aan kijken

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).