Dringende oproep Utrechtse zorgverleners: ‘Hou je aan maatregelen, doe voorzichtig, respecteer elkaar’ Dringende oproep Utrechtse zorgverleners: ‘Hou je aan maatregelen, doe voorzichtig, respecteer elkaar’

Dringende oproep Utrechtse zorgverleners: ‘Hou je aan maatregelen, doe voorzichtig, respecteer elkaar’

Dringende oproep Utrechtse zorgverleners: ‘Hou je aan maatregelen, doe voorzichtig, respecteer elkaar’
De toename van het aantal coronabesmettingen leidt ook tot ‘een enorme toename’ van de druk op Utrechtse zorginstellingen. Zo zegt onder meer het UMC Utrecht. Het aantal coronapatiënten in de Utrechtse ziekenhuizen stijgt en er zijn weer speciale corona-afdelingen geopend. Zorgverleners doen een dringende oproep aan alle Utrechters: wees voorzichtig, houd je aan de maatregelen en respecteer elkaar ‘in deze nijpende situatie in de zorg’.

De toename van het aantal coronabesmettingen leidt ook tot ‘een enorme toename’ van de druk op Utrechtse zorginstellingen. Zo zegt onder meer het UMC Utrecht. Het aantal coronapatiënten in de Utrechtse ziekenhuizen stijgt en er zijn weer speciale corona-afdelingen geopend. Zorgverleners doen een dringende oproep aan alle Utrechters: wees voorzichtig, houd je aan de maatregelen en respecteer elkaar ‘in deze nijpende situatie in de zorg’.

“Het is de verwachting dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen nog verder gaat stijgen de komende weken”, schrijft het UMC. “GGDrU loopt tegen de grenzen van de testcapaciteit aan, ambulances rijden minder, druk op wijkverpleging is hoog en de speciale COVID-units voor opvang van coronapatiënten in verpleeghuizen lopen snel vol.”

Volgens het Utrechtse ziekenhuis zijn er op dit moment drie belangrijke knelpunten in de zorg. Als eerste de doorstroom van patiënten van de Spoedeisende Hulp naar een verpleegafdeling, van het ziekenhuis naar huis of de speciale corona-afdeling in een verpleeghuis. Daarnaast staan huisartsenpraktijken en huisartsenposten onder druk. En als laatste wordt de reguliere zorg opnieuw verder afgeschaald.

“Steeds meer mensen moeten langer wachten op de zorg die zij nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat operaties en behandelingen zijn uitgesteld of dat mensen niet direct iemand aan de telefoon krijgen bij GGDrU of Huisartsenpost. De impact van uitgestelde zorg (groot of klein) is voor elke patiënt schrijnend en kan veel effect hebben op het dagelijks leven”, aldus het UMC.

‘Soms geduld hebben’

Namens alle Utrechtse zorgverleners doet de voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen Midden Nederland, Margriet Schneider, de oproep. “Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de zorgprofessionals die zich zo hard inzetten, hun werk kunnen blijven doen”, zegt Schneider.

“Doe voorzichtig in het verkeer, zorg goed voor jezelf en bescherm je tegen het coronavirus. Houd je strikt aan de basismaatregelen […]. En vooral: blijf met begrip en respect elkaar benaderen”.

GGD-directeur Nicolette Rigter sluit zich hierbij aan: “De druk in de zorgketen wordt de komende weken hoger en dat betekent dat we soms geduld moeten hebben en elkaar nog meer moeten helpen.”

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Baliekluiver

    Wat zou het toch mooi zijn als de utrechtse horeca in de geest van deze oproep haar verantwoordelijk neemt en voorlopig vrijwillig dicht gaat. Of kan het ze geen barst schelen en is de eigen portemonnee nog steeds belangrijker?

  2. Rob H.

    @baliekluiver: als de horeca vrijwillig dicht gaat, dan gaan ze nooit meer open. Dan gaat het gros failliet, met enorme economische gevolgen. Dus ja, de eigen portemonnee is belangrijk, want overleven of niet.

  3. Cor

    Baliekluiver: Jij zit ook al twee jaar in zelfisolatie en je maakt maandelijks je salaris over naar een goed doel? In de geest van de oproepen, kun jij natuurlijk prima zonder inkomen.

  4. G.H.

    @Baliekluiver
    Het aantal Baliefuiver-raves dat ik inmiddels heb genoteerd overtreft zelfs mijn eigen verwachtingen.

  5. Erwin

    Baliekluivert heeft zijn eigen toko ook vrijwillig dicht gegooid. Oh nee.
    Overigens vindt er slechts een handjevol besmettingen plaats in de horeca. De meeste thuis (ergo: niet meer naar huis gaan?) en werk.

  6. Koel Hoofd

    Las net op nos.nl een stukje dat er ‘coronabesmettingsfeestjes’ worden georganiseerd omdat er sukkels zijn die wel doodziek van corona willen worden in de hoop zonder blijvend letsel te genezen, maar niet geprikt willen worden om te voorkomen dat ze het krijgen en doodziek worden met kans op blijvend lichamelijk letsel….

    Intussen werkt de zorg zich 3 slagen in de rondte terwijl het langzaam -al smekende om medewerking/begrip van de egoisten- door de hoeven zakt, en wordt nodeloos lijden de norm voor reguliere patienten.

    Straks is er echt geen weldenkend mens meer wat ooit nog klaar zal staan om de mensheid met zorg te helpen want zorgverleners krijgen stank voor dank van de bullshit job houders.

  7. Hans

    De oproep van Baliekluiver is heel begrijpelijk. Baliekluiver geeft er blijk van heel goed te begrijpen hoe ernstig de huidige gezondheidscrisis is. Want er is absoluut sprake van zo’n crisis. Nog heel wat mensen zullen dat, vrees ik – de komende maanden aan de lijve gaan ervaren. Hoe? Door dat zij door achteloos gedrag, het zij van zichzelf, het zij van anderen besmet raken en ziek worden. Of door het fenomeen van ‘code zwart’ in de zorg die maakt dat zij, indien zij noodzakelijke, urgente medische hulp nodig hebben, zij deze niet snel meer zullen kunnen krijgen wegens de uitgestelde zorg in een overbelast zorgsysteem.
    Daarom is het noodzakelijk dat het aantal besmettingen meteen naar beneden wordt omgebogen.
    Hoe? Door het drastisch terugschroeven van contacten tussen mensen. Want mensen dragen middels contact het virus over. Het kabinet moet ballen tonen en hier dus als de donder tot handelen over gaan. Feitelijk is het al te laat, aarzelend, bangig jojobeleid is hier debet aan – maar het moet.
    Dat betekent: verplicht mensen tot thuiswerken, sluit de horeca, laat kinderen voor zij het schoollokaal binnengaan testen door wat we ooit de luizenmoeders noemden, positief? Dan naar huis.
    Handhaaf streng op de mond-neusmaskerplicht in essentiële winkels, o.v. en in openbare gebouwen.
    De horeca zal vanzelfsprekend nooit vrijwillig de deuren sluiten. De overheid zal die maatregel moeten opleggen. Met de nodige compensatie die daarbij proportioneel is. Ook evenementen ontkomen hier niet aan.
    Een ding is zeker: op deze manier doorgaan, van lock down light naar versoepelingen gaat ons geen steek verder brengen. Een plicht tot vaccineren, zeker voor mensen in contactberoepen, maar wellicht voor ieder van ons, daagt aan de horizon als we niet met zijn allen ons aan alle zo langzamerhand bekende maatregelen gaan houden. Dat gebeurt nu domweg niet. Kijk kaar om je heen. Zie hoe middelbare scholieren en schoolklassen samenklitten, kijk maar eens hoe mensen in supermarkten geen afstand houden. Zie met eigen ogen hoe overvol de treinen zitten, merk op dat de NS nog steeds het systeem van eerste klasse in standhoudt, ten ongunste van de beschikbare ruimte in rijtuigen. Merk op hoe gefixeerd mensen zijn op het boeken van wintersportvakanties met alle risico’s op de verdere verspreiding van het virus van dien.

  8. Realist

    Het is een oproep, geen vingerwijzing naar wie dan ook.. De reden van de boodschap wordt gewoon niet meer gezien. Hoe moeten we eruit komen als er niet meer over de reden gepraat wordt maar over eigen gewin, principes en overtuiging.

  9. Henk

    Dringende oproep aan de zorgverleners: mond houden tegen ons en klagen bij de regering voor meer geld.

  10. Docent

    Ik begrijp het niet. Ik ben docent op een HBO instelling en ik modder met mijn gezondheid. Ik wordt over het algemeen goed gewaardeerd door mijn studenten. Vorig jaar het hele jaar vanuit thuis lesgegeven, niet leuk voor de jongelui. Begin dit jaar mochten we weer naar school, iedereen blij, klassen vol, voor de studenten thuis of in het buitenland wordt de les gestreamd. In week drie regende het op donderdag, wat denk je? Niet één student komt opdagen. Ach meneer, kunt u de les even streamen? NEE, als er niemand is, is er geen les en wordt er niet gestreamd.

    Ik wordt door mijn werkgever gedwongen om naar school te komen. Op school houdt zeker de helft van de studenten zich niet aan de basale coronaregels, ze dragen geen mondkapjes op de gang en houden geen 1,5 meter afstand. Maar wat mij het meeste stoort is dat mijn werkgever niet optreed tegen “die arme studenten die het toch al zo zwaar hebben”. 30% van de jongeren in mijn klas is niet gevaccineerd! Mijn werkomgeving is voor mij niet veilig.

    Afgelopen nacht was het weer raak in de buurt, tot twee uur ‘s nachts wel zes jeugd- en studentenfeesten, gillen, schreeuwen, zingen en veel alcohol. Van die gezellige coronafeestjes. Wat is er met de jeugd aan de hand? Waarom is het okay om met een dikke middelvinger omhoog je omgeving te terroriseren? Er zijn genoeg mensen die principiële bezwaren hebben tegen vaccinatie. Kan ik het niet mee eens zijn, maar ik begrijp het wel. Bij de jeugd ligt dat toch anders. De studenten waarmee ik in gesprek raak hebben helemaal geen bezwaren tegen vaccinatie, het interesseert ze gewoon niet. Hedonisme is het nieuwe normaal. Wij hebben “recht” op iedere dag feest en jij moet het ons niet te moeilijk maken.

    Baliekluiver suggereert om de kroegen dicht te doen om de gezondheidszorg te ontlasten, ik suggereer om de 18 tot 25 jarigen een schop onder hun hol te geven en ze verplicht te laten vaccineren. G2 op universiteiten en hogescholen lijkt me een prima idee.

  11. Bromsnor

    Bromsnor heeft het te doen met Baliekluiver. Hij probeert een punt te maken. Kan je het mee eens zijn of niet, maar zijn opmerking afdoen met “whataboutisms” is onbehoorlijk. Waarom moet je eerst je salaris inleveren om een punt te mogen maken? Wie weet hééft Baliekluiver zijn salaris al overgemaakt, dan sta je toch mooi voor schut!

  12. Hans

    Henk: als jij straks medische hulp nodig hebt, bij wie klop jij dan aan?

  13. G. de Vries

    Twee woorden: code Zwart.
    Relativeer eens wat de gevolgen kunnen zijn voor u, uw naasten maar ook voor het ziekenhuispersoneel.

  14. Hans

    @ Docent
    Ik ondersteun je hartenkreet tot en met.
    Ik heb ook zo’n studentenhuis in de buurt.
    Meerdere zelfs. Die laten zich horen.
    Er is een hele generatie opgegroeid met hedonisme als levensovertuiging en als ‘moreel’ kompas. Alles moet leuk zijn. Niets mag de lol in de weg staan. Niets mag de pret drukken. En nu heeft doe generatie het dus uitermate zwaar. Want er speelt het een en ander.
    We zouden ons erover moeten verbazen dat we ons verbazen over bepaald gedrag.
    Er vallen je soms uitspraken op die duiden op de achteloosheid die door deze filosofie in de hand gewerkt wordt. Eentje heb ik goed onthouden: ‘ja, ik laat me toch maar ff vaccineren want anders kom je nergens meer makkelijk binnen’. ‘Welk vaccin wilt u?’
    ‘Pfizer geloof ik. Dat is wel een tof vaccin. Oh, maar wacht even, daarvoor moet je nog een keer terugkomen. Doe dan maar Jansen want ik heb geen zin om er een keer extra voor terug te komen’.
    Vervolgens wordt deze persoon met zijn gemakzuchtige kop de hemel in geprezen dat ie zich überhaupt verwaardigt om zich te laten vaccineren. In plaats van dat ie god op z’n blote knieën dankt dat ie sowieso nog een kans krijgt om zo’n gratis prik te mogen ontvangen. Je zou ze. Ze hebben werkelijk geen flauw benul van wat er op het spel staat. Met hun stomme feestjes.

  15. drexciya

    De gezondheidscrisis is niet van vandaag of gisteren, deze is al jaren geleden in gang gezet. Armand Girbes heeft in 2018 al uitspraken gedaan over het instorten van de zorg. In eerdere jaren had de zorg al problemen tijdens het griepseizoen. Het is erg goedkoop om nu een zondebok aan te wijzen, terwijl de politiek volledig gefaald heeft. Hugo en Mark hebben de problemen nog verder uit de hand weten te laten lopen, en daardoor zitten we nu in een acute crisis.

  16. Koel Hoofd

    @Docent
    Ik weet precies wat je bedoeld.
    Voor corona tekenden ze als ‘trotste geleerde’ alumni een arbeidscontract voor 38 uur, en trokken dan de persoonlijke sociale agenda en vertelden doodleuk dat ze maar 20uur per week beschikbaar waren…. Daar zijn 20urig contracten voor, maar dat vinden ze te weinig salaris! Het hedendaags hedonisme onder normale omstandigheden, het concept ‘loon naar arbeidsprestatie’ begrijpen ze ook niet.

    Een schop onder hun kont hebben ze hard nodig, maar is wettelijk verboden,
    Helaas is er ook geen wettelijke verplichting voor ouders om hun kroost op te voeden, ze hoeven ze alleen maar te voeden. Als ze 18 worden vervalt alle ouderlijke aansprakelijkheid voor het wangedrag van de verhufterde koters.
    Die opvoedingstaak ligt op het bordje van het onderwijs, en ook daar verzuimt men deze taak omdat hufertige kneuzen zielig zijn.

    Er zijn nu zelfs politieke partijen die deze extreme hedonisten al op hun 16e stemrecht willen geven… Gezien de afkeer van deze generatie van ouderen omdat deze de bewegingsvrijheid van de jonge hedonisten zouden belemmeren, is dat niet iets wat valt aan te raden om de sociale cohesie te bevorderen….

  17. Utrechtvoorutrecht

    @Docent en @Koel Hoofd Letten jullie op de d/t-fouten? Dat maakt een relaas over het huidige lakse onderwijs sterker.

    @Henk Wie heeft het over meer geld?

  18. Subsidie

    @docent: komt door de welvaart. Elementaire eigenschappen zoals doorzetten, frustratie tolerantie en uitstel van plezier en voldoening zijn bij deze figuren niet ontwikkeld. En nu ze geen woning in Utrecht kunnen vinden op hun 29e zijn ze er weer als eerste bij om te klagen! Helaas haalt het leven hen in en ik kan het weten want heb dezelfde fouten gemaakt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).