Gratis drinkwater mogelijk verplicht op festivals in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Gratis drinkwater mogelijk verplicht op festivals in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Gratis drinkwater mogelijk verplicht op festivals in Utrecht

Gratis drinkwater mogelijk verplicht op festivals in Utrecht
Drinkwater zou gratis beschikbaar moeten zijn op festivals in Utrecht. Dit vindt de voltallige gemeenteraad, alle partijen stemden donderdag in met een motie die dit moet regelen. De gemeente zou bij de aanvraag van vergunningen van festivals gratis drinkwater als voorwaarde moeten opnemen.

Drinkwater zou gratis beschikbaar moeten zijn op festivals in Utrecht. Dit vindt de voltallige gemeenteraad, alle partijen stemden donderdag in met een motie die dit moet regelen. De gemeente zou bij de aanvraag van vergunningen van festivals gratis drinkwater als voorwaarde moeten opnemen.

Fractievoorzitter PvdA Utrecht, Rick van der Zweth, is niet tevreden over het aanbod van drinkwater op veel Utrechtse festivals. Hij vertelt: “Op festivals kost een flesje water al snel €6,50. Dat is de prijs van een mixdrankje of twee biertjes. En als er al waterpunten zijn, is het vaak een flinterdun straaltje. Dat moet echt beter voor een basisbehoefte als water. Als het heet is, maar ook bij minder weer mogen we dat verwachten.”

De partijen PvdA, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren besloten samen op te trekken om gratis drinkwater beschikbaar te maken op alle festivals. Er werd een motie ingediend waarmee de gemeente wordt opgeroepen om gratis water in de vergunningsprocedure voor festival op te nemen. De voltallige gemeenteraad vond dit een goed idee en de motie werd dan ook aangenomen.

Dit jaar zullen de festivals nog geen gratis water hoeven aan te bieden. In het najaar komt de gemeente met de uitwerking van de motie.

8 Reacties

Reageren
 1. MHteU

  Het zal eens tijd worden. Lijkt me niet meer dan logisch dat drinkwater gratis is op festivals.

 2. JdV

  Gratis toiletten zou ook een goed idee zijn. Maar gratis bestaat niet. Dus word er entree gevraagd en gaan de prijzen van de overige zaken omhoog.

 3. peter R.

  Goed idee, maar dan stijgt de toegangsprijs. Da’s logisch.

 4. Gerard Brugmans

  Die ‘festivals’ wordt gerund door commerciële ondernemingen die zich graag vermommen als culturele organisaties met steeds weer een ander themaatje. Maar ze verdienen gewoon geld met het verkopen van drank en eten. Gratis water drukt die omzet, dus dat wordt op een andere manier weer gecompenseerd. Overigens had diezelfde voltallige gemeenteraad ook een bomenplan voor de Neude aangenomen dat pijlsnel en vakkundig van tafel werd geveegd door de festivaldirecteuren omdat ze daar last van zouden hebben. Ik geloof er niets van dat de raad deze keer wel voet bij stuk gaat houden.

 5. R.v.t.

  Men kan natuurlijk ook iets slims regelen .gratis drinkwater krijg ik thuis ook niet.

 6. bee

  water is een levensbehoefte waar ze bij die festivals ook niets hoeven te betalen dus mogen ze er ook geen geld voor vragen.
  puur op een zo´n groot mogelijke manier geld binnenhalen dus.

 7. R .v. t.

  Men kan natuurlijk ook proberen om iets slims te organiseren. Er bestaan automaten waar je met je pinpas kunt afrekenen Er moet alleen gezorgd worden dat de automaat geregeld gevuld wordt. Je betaald met pinpas .Er hoeft dus verder geen mens betaald te worden.

 8. Ed

  Gratis is een zeer relatief begrip en kortzichtig denk ik.

  De organisatie van een event of festival kost tienduizenden tot honderduizenden euro’s en die moeten op een of andere manier toch terugverdiend worden. Uiteindelijk betaalt de bezoeker het ‘gratis’ water linksom of rechtsom toch anders is er al snel geen festival meer. ‘Gratis’ water leidt tot een hogere prijs voor eten en drinken of entree.

  In Utrecht staan ook de ‘gratis’ festivals onder druk omdat mensen menen dat je dan je eigen drank mee kunt nemen – want ‘dat is toch veel goedkoper?!’. Die evenementen zijn voor de hoge kosten van artiesten, stages, geluid, beveiliging etc etc 100% afhankelijk van de baromzet. Als daar ook nog gratis water verstrekt moet worden….

  Dus betaal gewoon voor je water en drank als je het festival de moeite waard vindt of blijf weg.

  Voor niets gaat alleen de zon op….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).