Drugspanden en illegale prostitutie: gemeente Utrecht sloot al 20 panden voor langere duur | De Utrechtse Internet Courant Drugspanden en illegale prostitutie: gemeente Utrecht sloot al 20 panden voor langere duur | De Utrechtse Internet Courant

Drugspanden en illegale prostitutie: gemeente Utrecht sloot al 20 panden voor langere duur

Drugspanden en illegale prostitutie: gemeente Utrecht sloot al 20 panden voor langere duur
Sinds 1 januari heeft de gemeente Utrecht al 20 panden voor een langere periode gesloten. Dit doet de burgemeester doorgaans wanneer er in een woning of bedrijfspand grote hoeveelheden drugs worden aangetroffen of als er illegale prostitutie wordt bedreven.

Sinds 1 januari heeft de gemeente Utrecht al 20 panden voor een langere periode gesloten. Dit doet de burgemeester doorgaans wanneer er in een woning of bedrijfspand grote hoeveelheden drugs worden aangetroffen of als er illegale prostitutie wordt bedreven.

Vorig jaar was er al sprake van een explosieve stijging van het aantal drugspanden dat werd gesloten. Dit jaar zet die stijgende lijn door. In januari was het voor de eerste keer raak. Bij een inval van de politie op de Centaurdreef werd een hennepkwekerij aangetroffen die vrijwel de gehele woning besloeg. De kwekerij was zeer brandgevaarlijk aangelegd en bewoning was niet meer mogelijk. Het pand werd voor de duur van zes maanden gesloten.

Met zes maanden kwam Mitros, de eigenaar van de woning, goed weg. Vaak sluit de burgemeester zo’n pand direct voor 12 maanden. De laatste keer dat dat gebeurde was eind juli. In een woning aan de Tafelbergdreef werd een hennepdrogerij ontdekt. Vanuit de buurt waren al meerdere meldingen gedaan van geuroverlast. De politie trof in de woning een professionele droogkast met afzuiginstallatie aan. Ook werd bijna 12 kilo hennep in dozen gevonden en een ruime handelsvoorraad XTC en MDMA. Het pand moet het komende jaar leeg blijven.

6 of 12 maanden

Sinds januari werden er al 20 panden gesloten. De meeste vanwege de vondst van drugs, een aantal vanwege illegale prostitutie. Bij die laatstgenoemde panden betrof de sluiting steeds drie maanden. Wanneer er drugs in het spel is geldt de sluiting voor 6 of 12 maanden. Het verschil zit in hem feit of de eigenaar van het pand iets te verwijten valt. Dat is niet altijd het geval. Woordvoerder Jennifer Felix van de gemeente Utrecht: “Er worden ook waarschuwingen gegeven als er kleine overtredingen in een woning worden geconstateerd.”

De gemeente bepaalt per geval voor welke periode een pand gesloten dient te worden. Dat gebeurt aan de hand van beleidsregels. “Bij het constateren van illegale prostitutie wordt een pand in principe niet direct gesloten, maar wordt een last onder dwangsom opgelegd om de overtreding te beëindigen”, vertelt Felix. “Als er echter sprake is van herhaling van illegale prostitutie, wanneer de dwangsom dus geen effect heeft, gaan wij over tot sluiting van het pand. In geval van mensenhandel wordt een pand direct gesloten.”

Bekendheid

Als de gemeente een gebouw sluit doet ze dit vaak om ‘de bekendheid van het pand in criminele circuit te doorbreken’ en om daarmee de overlast voor de buurt te stoppen. Felix legt dit uit: “Vaak is er naast de geconstateerde overtreding meer informatie beschikbaar. Naast het aantreffen van een grote handelswaar bij drugs zijn er ook vaak klachten uit de buurt over een loop naar het pand. Maar ook constateringen van toezichthouders en politie, verklaringen van afnemers van drugs, verklaringen van verdachten in een politieonderzoek spelen mee.”

De gemeente maakt geen verschil in type woning; sociale huurwoningen, vrije sector of koopwoning. “Van alle toegangsdeuren worden de sloten vervangen en er wordt na de sluiting gecontroleerd of de panden niet alsnog gebruikt worden”, aldus Felix.

Hieronder een kaart met de twintig panden die sinds 1 januari 2018 gesloten zijn, inclusief de reden en de termijn. Let op, de locaties zijn bij benadering omdat er geen huisnummers zijn gebruikt.

12 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Tja. Je sluit het Zandpad. Er komt niks voor terug. Maar dat is geen probleem. Want als je de bordelen sluit is er geen prostitutie meer. Toch? Dit soort extreem-links wensdenken maakt steden onbewoonbaar. De overlast verhuist naar lokaties waar geen groen-links, vvd of d66 stemmers wonen. Dus in hun witte buurten is alles pais en vree.

 2. Lombokker

  Als je eerst alle legale prostitutiepanden en boten voorgoed sluit, dan is het niet zo verwonderlijk dat die vervolgens in illegale vorm weer hier en daar opduiken.
  Want het gaat allemaal gewoon door. Alleen heb je nu als gemeente nauwelijks zicht meer op mogelijke vormen van uitbuiting en mensenhandel.

 3. Peet

  Complimenten aan burgemeester van zanen

 4. Berend

  Lost niets op. De drugshandel verplaatst zich naar elders de woningcorporatie blijft achter met een pand dat ze niet kunnen verhuren.

 5. Chantal

  @JdV: waar precies lees je dat dit een gevolg is van de sluiting van het Zandpad? Of roep je maar wat, gewoon omdat het kan?

 6. Cor

  @JdV: Vind je de VVD nou ook al extreem-links? Overigens pleiten GroenLinks, PvdA en D66 al jaren voor nieuwe locaties voor sekswerkers en is het vooral de VVD die het totaal wil uitbannen en alternatieven in de weg staat. Tot zover extreem-links wensdenken…

 7. Rottebert Peermans

  Ja vooral dichtgooien. Woningnood is voor paupers!
  De beleidsmakers hebben hun schaapjes op het droge en profiteren alleen van de krapte op de woningmarkt en de stijgende vastgoedwaarde.

 8. joop gerritse

  Ik vraag me altijd af: wie wordt hiermee nou getroffen? In ieder geval de verhuurder, die er misschien niet eens van weet, en er ook niet altijd veel aan kan doen…
  Ik heb de indruk dat dit weer een geval van symboolpolitiek is: de gemeente doet “iets”.

 9. Lpf

  @JdV: ik waardeer je veelvuldige reacties als betrokken burger onder de DUIC zeer. Tip: lees de partijprogramma’s van de door jou genoemde linkse partijen eens. Die extreem linkse wensdenkende willen legale prostitutie helemaal niet sluiten. Misschien juist mooi toch? Datzowel links als (blijkbaar rechts) hier hetzelfde over denken. Hoeven we niet meer te polariseren met zulke extreem links denkende uitspraken maar kunnen we aanpakken 😉

 10. JdV

  @cor. Waar je mee omgaat raak je mee besmet. Jarenlange innige samenwerking met extreem links? Dan hoor je er bij.

 11. Tomasso Tomasso

  Vergis je niet wat een pand waar gehandeld wordt aan overlast kan opleveren in een buurt. Wanneer er sprake is van een woning van een cooperatie wordt negen van de tien keer ook het huurcontract ontbonden. Dit kan ook leiden tot vervroegt vrijgeven van de woning. Daarmee komt een woning weer op de markt voor andere huurders.

 12. Jacobson

  Zie hier de armoedekaart van Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).