Drukte in de stad; bij De Munt viert dansende menigte winterweer in Utrecht Drukte in de stad; bij De Munt viert dansende menigte winterweer in Utrecht

Drukte in de stad; bij De Munt viert dansende menigte winterweer in Utrecht

Drukte in de stad; bij De Munt viert dansende menigte winterweer in Utrecht
Foto: Bas van Setten
Even lijkt corona niet meer te bestaan in Utrecht. Op heel veel plekken in de stad komen mensen samen en vieren het winterse weer. Bij De Munt is een waar feestje ontstaan met muziek en tientallen dansende mensen. In het Wilhelminapark roept de politie de mensen op om afstand te houden omdat het te druk werd.

Even lijkt corona niet meer te bestaan in Utrecht. Op heel veel plekken in de stad komen mensen samen en vieren het winterse weer. Bij De Munt is een waar feestje ontstaan met muziek en tientallen dansende mensen. In het Wilhelminapark roept de politie de mensen op om afstand te houden omdat het te druk werd.

Tekst gaat verder onder video

Het voelt nog wat onwennig, maar even lijken de maatregelen die al maanden gelden minder belangrijk. Op verschillende plekken in de stad wordt geschaatst, maar ook komen er op tal van locaties mensen samen om te borrelen en bij te kletsen.

Langs de Catharijnesingel werd een vuurkorf aangestoken, er was muziek uit speakers en verderop werd weer geschaatst. Ook in de binnenstad werd het op sommige plekken flink druk. Bij De Munt kwamen veel schaatsliefhebbers samen.

Maar veel jongeren zagen ook hun kans schoon om er even op uit te trekken en bleven op de kades met een drankje. Op de pier bij de sluis kwamen ruim honderd mensen samen om te dansen.

In de loop van de middag werd het ook in het Wilhelminapark te druk. De politie riep de aanwezigen op om afstand te bewaren.

63 Reacties

Reageren
 1. Lachgas

  Waarom wordt er na nauwelijks ingegrepen?

 2. Gerard Brugmans

  Stoer hoor, lekker veel regels overtreden, daar kan je dan op je volgende illegale feestje weer sterke verhalen over ophangen. En dan maandag natuurlijk gewoon weer een uitzonderingspositie en allerlei vrijheiden eisen omdat jullie zo zielig zijn en het allemaal niet meer trekken. Denken jullie nou zelf dat dit de beste manier is om iets voor elkaar te krijgen?

 3. JJ

  @ Lachgas

  Er worden niet heel veel regels op grote schaal geschonden (we hebben het over de buitenlucht) en er wordt niet bewust geprovoceerd.

  De poltie weet dat het veel slimmer is deze groepen, over het algemeen gewoon nette burgers die al een jaar lang zich aan de richtlijnen houden, vriendelijk naar huis te sturen. De energie voor optreden kan beter gespaard worden voor echte misstanden.

 4. Kevin

  Wat triest dat er wordt ingegrepen. Laat toch gewoon even wat lucht toe. Overdreven regelzuchtige en risicomijdende overheid!

 5. Lachgas

  @JJ vraag eens aan Rutte wat de regels waren voor vandaag en morgen.
  In het noorden uitbaters de klos omdat ze mensen niet op 1.5m hielden.
  En over 14 dagen zijn we weer allemaal de klos, besmetti gen nemen niet echt af.

 6. Binnenstadsbewoners

  Tja. Ganzenmarkt. Ubica [email protected] cafe cava zaterdagmiddag
  Schoolvoorbeeld ,,,geef horeca een pink ,,,,ze trekken je arm uit de kom
  Een groot voorbeeld
  Als je de horeca open gooit
  Dan komt er zeker een derde en vierde etc golf

 7. Koel Hoofd

  De coronabesmetting zullen na dit weekend wel weer fors om hoog gaan.
  Weer reden voor het OMT om de mensheid nog meer beperkingen op te leggen.
  🙁

 8. Herman

  Geluklig er wordt weer gegeest en gedanst in de stad!
  Weg met die angstcuktuur, deze houdt ons land al een jaar in de wurggreep, economie kapot, grote maarachappekijke schade, cuktuur kapot, verenigingsleven op zijn gat en jongeren die uitzicht missen.

  Genoeg geweest, leven is een feestje en bij het leven hoort ook dat je ziek wordt en overlijd.

 9. Binnenstadsbewoners

  Zaterdag middag
  Ganzenmarkt
  Alle Corona regels overtreden,,veel te veel volk bij de kramen
  Oorzaak
  Café ubica
  Café Stan&Co
  Café cava
  Geen handhaving gezien
  En de horeca maar jammeren klagen
  Geef horeca een pink
  Ze trekken je arm uit de kom
  Tip voor horeca uitbaters
  Loop eens week mee op de I C

 10. Alain

  “Waarom wordt er na nauwelijks ingegrepen?”

  Omdat een beetje plezier in het leven proberen te hebben, nou eenmaal geen zware criminaliteit is.

  Die studenten hebben intussen een jaar van hun leven aan zich voorbij zien trekken, waarbij soos en kroeg dicht waren, de college’s via videocall binnenkwamen en ze sinds kort ook nog eens vanaf 21:00 in hun studentenkamer opgesloten zitten.

  Uiteraard breken ze hier de regels, dus dan moet de politie dit helaas gaan opbreken. Maar we moeten ook niet willen dat de politie studenten die een liedje zingen gaat behandelen alsof het hooligans zijn die Eindhoven Centraal slopen.

 11. Alles Bassie

  Geen pensioen, geen sociaal leven, geen opleiding.

  Alles voor de ouderen, niks meer voor de jongeren.

  #AllesIsVoorBoomer

 12. Lexus

  Wat vandaag weer opviel was dat veelvuldig de afstandregel overschreden werd, ook waar het best mogelijk was om die in acht te nemen (zie met name ook de eerste foto). Het ging hierbij vooral om groepen jongeren, die waarschijnlijk denken dat ze weinig van corona te duchten hebben of dat het besmettingsgevaar in de openlucht niet zo groot is. Maar inmiddels zijn al zeer veel jongeren wegens onverantwoordelijk gedrag besmet geraakt en hebben tienduizenden van hen langdurende klachten opgelopen, zoals chronische vermoeidheid en zelfs aantasting van de hersenen, met als gevolg verlies van reuk en smaak en gebrek aan concentratievermogen (uitzending van Nieuwsuur van gisteravond). Zou dat op den duur de economie, de cultuur en het verenigingsleven ten goede komen? En dan hebben we het nog niet over de langdurige zware belasting van de gezondheidszorg.

 13. Gerard Brugmans

  Naar aanleiding van al die stoere reactie hierboven roep ik het gewoon nog maar een keer: waarom zijn al die studenten toch nog steeds hier bij ons in de stad? Ze hebben hier al maanden niets meer te zoeken, waarom gaan ze niet stoer lopen doen thuis bij papa en mama? Waarschijnlijk omdat ze dat niet durven, én omdat ze liever anonieme utrechtse ouderen besmetten dan hun eigen familie.

 14. Wim

  Handhaving is een lachertje. Zeker met weekendverlof.

 15. JJ

  @ Gerard, succes in je bunker

  Voor wie of wat leef jij eigenlijk? Volgens mij heb je geen leven. Je besmet misschien niemand (al mankeert er altijd wel wat de hardste schreeuwers), maar je redt ook niemand, want je hebt waarschijnlijk ook niet zo veel .

  Misschien eens wat commentaar voor je houden.

 16. Scherpschutter

  Heerlijke ouderwets-gezellige dag op het ijs met zn allen zo! En natuurlijk perfect veilig, want zieke 70+’ers schaatsen niet en bovendien raakt helemaal niemand in de buitenlucht besmet.

  Wat mij betreft het startschot voor nog veel meer massaal gezellig Hollansch vertier in de buitenlucht! We zijn er immers bijna. Nog twee maandjes. Dan trekt het seizoensvirus weer weg, zijn de oudjes redelijk gevaccineerd en kunnen de bevrijdingsfeesten gaan beginnen! Laat gezond Nederland nu maar vast weer vrij…Die laatste twee maandjes kunnen de kwetsbaren zich prima zelf beschermen.

 17. Len

  Het volk spreekt! Dat is het referentiekader. Gerard Brugmans e.c.: blijf vooral binnen!!

 18. Hans

  @ Herman

  ‘ Genoeg geweest, leven is een feestje en bij het leven hoort ook dat je ziek wordt en overlijd’ .
  ‘Overlijdt’ wordt in dit geval met dt geschreven, maar dit terzijde.

  Het leven mag dan wel een feestje zijn volgens u. En wellicht bent u ook nog van mening dat je daar zelf de slingers bij op moet hangen. Kan zijn.
  Maar het massaal dansen en feesten en de weigering om onder de huidige omstandigheden afstand te bewaren en rekening te houden met het enorme risico van verspreiding van een – voor velen – potentieel levensgevaarlijk virus is een anti-sociale daad. Het is werkelijk te stompzinnig voor woorden dat mensen zo openlijk lak hebben en schijt hebben aan – het zich houden aan een paar simpele regels die ons allemaal kunnen helpen om z.s.m. van dit virus af te komen. Het niet handhaven en het laten gaan van dit soort wanvertoningen is ronduit een godgeklaagde schande. Indirect zal dit gedrag zonder twijfel leiden tot nieuwe besmettingen en nieuwe opnames van patiënten op de Covid-afdelingen van onze ziekenhuizen. Politie en justitie zouden de beelden van deze gebeurtenissen moeten gebruiken om de verantwoordelijken op te sporen, aan te houden en te beboeten. Dit gedrag valt op geen enkele manier goed te praten.

 19. Hoera

  @Gerard Brugmans
  Ik ben het normaal gesproken met je eens Gerard maar nu vlieg je toch enorm uit de bocht. Studenten maken onderdeel uit van de Utrechtse samenleving, een flink deel woont hier gewoon. Ze zijn dus net zo veel Utrechter als jij en ik en mogen derhalve op dezelfde plekken vertoeven. Daarbij, buiten is de kans op corona zo goed als nihil (maar dat blijkt niet door te dringen). Leer nou eens dat de stad niet alleen is van bejaarden.
  @Lexus, graag feitelijke onderbouwing ipv geroeptoeter. ‘Zeer veel jongeren’ is klinkklare onzin. ‘de langdurige zware belasting van de gezondheidszorg’ komt echt door een andere groep mensen.

 20. Esrin W.

  Goede vraag Gerard Brugmans, vanaf maandag regel ik wat bussen en dan gaan we ze ophalen. Ouderwetse deportaties.

 21. Rob H.

  Dus Gerard, jij wilt rechtmatige inwoners van Utrecht, ze zijn immers ingeschreven, de stad uitzetten?

 22. TEFK

  @Alles Bassie
  Pensioen, sociale zekerheid en opleiding was niet vanzelfsprekend voor de boomers die hebben er hard voor gewerkt! Hen is een toekomst voorgespiegeld die te rooskleurig (no pun intended) bleek en nu komt er water bij de wijn. Studeer je nu? Ga dan hard studeren en verdien die sociale zekerheid en pensioen met je eigen acties in plaats van dit als een gegeven zien. (Behoor zelf overigens niet tot de boomer generatie!)

  @Lexus. Ik ben het met u eens. De samenscholing in de buitenlucht van met name studenten de afgelopen dagen is zeker niet zonder risico. In deze koude droge lucht zal het coronavirus zich eenvoudig verspreiden. Herinner u zich de berichtgeving van besmettingen in de vleesindustrie nog? 1.5m bleek niet voldoende en virus overleeft langer bij koude temperaturen. Onderzoek uit een periode waarbij er nog geen ‘Britse’ variant rondging die nog besmettelijker is. De studenten die nu elkaar besmetten gaan binnenkort met vakantie, naar papa en mama wel te verstaan en dus voorspel ik het begin van de 3e golf over 3-4 weken. Gevolg is: verlenging van de huidige maatregelen!! Bedankt jong en lui

 23. JanV

  @Gerard Burgmans Omdat ze hier wonen en hier een sociale kring hebben. Omdat ze houden van de stad. Omdat ze hier een toekomst hebben. Omdat ze zelfstandig willen wonen en zich niet gecontroleerd willen voelen door hun ouders. Waarom toch zo’n vijandbeeld creëren van de studenten in je stad?

 24. Inez

  @Lexus: Ik was ook in het Wilhelminapark en zag ook een feestje met jongeren. Er werd geen afstand gehouden, geknuffeld, gezongen, gedanst.
  Maar toch dacht ik: wat fijn voor ze, naast: wat gevaarlijk.
  Ik zat daar op een bankje, op goede afstand van anderen, dat was goed te doen. Op het ijs was er ook genoeg ruimte.
  Maar er ging ook een groep 50- ers vlak bij elkaar staan praten en ze stonden midden op een pad zodat er niemand langs kon.
  En er ging een hele groep het ijs op, zonder schaatsen, dat vond ik eigenlijk het raarste, ze hadden het ijs voor de schaatsers moeten laten.

 25. Lexus

  @Inez: er zijn inderdaad ook ouderen die zich niet aan de regels houden, maar wat aantallen betreft…
  Terecht wordt door TEFK nog eens herinnerd aan de vele besmettingen in de vleesindustrie om de illusie door te prikken dat de kou het virus doodt.
  @Hoera: ga eens praten met die jongeren, of anders met de makers van de documentaire (NPO2) en de artsen en verpleegkundigen die met deze ellende te maken hebben.
  Scherpschutter heeft zijn inmiddels totaal dolgedraaide plaat weer eens opgezet, of zou het inmiddels een cassettebandje geworden zijn?

 26. Gerard Brugmans

  Sorry hoor, als die studenten zichzelf echt als inwoners zien wordt het tijd dat ze zich ook zo gaan gedragen. Nu zie ik vooral veel onzekere ex-pubers die permanent op schoolreisje zijn en geen enkele verantwoordelijkheid voelen voor hun gedrag. En die moeten vroeg of laat toch gewoon opgehaald worden uit de ballenbak!

 27. Scherpschutter

  De reacties in topic overziende, valt vooral weer op hoe graag sommige mensen de leefregels voor anderen willen bepalen…De totailitaire oorlogs-tamtam wordt weer flink van stal gehaald. Hoe bang u zelf ook bent (gemaakt), u gaat niet over het leven van een ander, noch behoort een overheid hier over te gaan.

  Gerard Brugmans, Lexus, Lachgas, Koel Hoofd, Wim en TEFK kunnen zichzelf prima boos en bang opsluiten in hun isolatiebunker en zo zichzelf beschermen. Gaan JJ, Kevin, Allain, Herman, Len, Hoera en ik samen wel gezellig het ijs op met z’n allen, perfect veilig in de buitenlucht. Er komen geen extra besmettingen van uiteraard, want er zijn vrijwel geen besmettingen in de buitenlucht.

  Afgelopen zomer hoorden we precies hetzelfde groepje ook al brullen dat er weer massale besmettingen zouden komen toen de terassen, stranden, parken en steden volliepen. In paniek werd gegild dat de overheid moest ingrijpen. Boetes. Knuppels erover. Er gebeurde in de praktijk alleen niets….Nul extra besmettingen. Waarom niet? Omdat het virus outdoor vrijwel niet kan verspreiden. Het is ‘pas’ sinds februari bekend….Angst is een slecht raadgever.

 28. Kadoendra

  Ik neem alle corona maatregelen zeer serieus maar dat mensen graag naar buiten gaan en elkaar opzoeken om lol te maken is iets psychologisch wat in elk levend wezen zit.

 29. Yoshua

  @Gerard Brugmans,

  Als 9e generatie Utrechter ben ik natuurlijk reuze benieuwd hoe een Utrechter zich gedraagt.
  De Utrechtse puber is nooit onzeker?
  De Utrechtse puber is zeer verantwoordelijk en neemt die ook?
  Dan ben ik bang dat ik geen Utrechter ben.

 30. Joke

  @gerard: waarom zijn gepensioneerden als u eigenlijk nog steeds in de stad. Echt een bijdrage leveren doen jullie niet (meer).Ga lekker naar het Drentse platteland, pakken wij het leven hier weer op ok?!

 31. JJ

  @Gerard

  Hoe was jij zelf eigenlijk als puber, ex-puber, student? Ik ben wel erg benieuwd…In welke periode was je jong?

  Moeten we ook alle jongeren vanaf de jaren tachtig op de brandstapel gooien die onveilige sex hadden? In een aidsepidimie? Mijn antwoord: nee. Moeten jongeren keren verantwoordelijk te worden? Ja. Hoe gebeurd dat doorgaans? Op je bek gaan en leren van gruwelijk pijnlijke fouten.

  Hij/ zij die zonder zonde is werpe de eerste steen.

  De student bestaat niet. Het is geen homogene groep. Er bestaat best een kans dat sommige studenten die nu samenkomen zich al een jaar wel goed aan maatregelen houden en nu het schaatsen in de buitenlucht zien als een mogelijkheid om toch nog enigzins verantwoord samen te komen ipv binnen. Het zou zomaar kunnen.

  Sociale interactie is een primaire menselijke behoefte. Het is een ketel met deksel. Soms hou je dat gewoon niet tegen. Bedenk ook dat alleenstaanden die verantwoord zijn al een jaar niet daten/ geen relaties kunnen opbouwen of sex hebben. Het negeren van deze primaire behoeftes doet iets met een mens.

  Is het verstandig om in grotere groepen dan 3 of 4 samen te komen? Nee.

  Is het begrijpelijk? Ja.

  Ik zelf doe het niet terwijl ik me ook best eenzaam voel.

 32. Dorine

  Voor mij als introvert met een relatie, werk, een huis, zoom, skype, facetime en veel binnenhobbies is het makkelijk om deze mensen weg te zetten als asociaal en kleuters die zichzelf niet kunnen vermaken en wat al niet.
  Maar ach, ik ben ook student en starter geweest. Ooit was mijn avond of weekend “mislukt” als ik thuis was gebleven.
  Dus ik blijf nu lekker binnen met een goed boek en dan kunnen deze mensen fijn buiten spelen. Laten we elkaar wat gunnen.
  Geniet er van! Als je maar geen overlast of schade veroorzaak voor de omgeving 🙂

 33. JJ

  @ TEFK

  Je weet dat de werkende (jongeren) van nu de pensioenpotten vullen waar de pensionado’s uit putten? Zo werkt dat namelijk in Nederland.

  Niemand werkt en betaald zijn eigen pensioen.

  De economische opleving vanaf de jaren zestig is met name gefinacierd met noodhulp (Marshalllplan) en geleend geld. Nederland is wederopgebouwd door de generaties VOOR de Boomers. Overigens wel in een extreem benauwend en beklemmens klimaat van spruitjeslucht en niet verwerkte trauma’s. Vandaar dat de boomers zo wilde losbreken in de sixties. De leefwijzen van de boomers (het kan nooit op) vol materialisme en consumentisme, vaak op vakantie, steeds minder werken voor meer en kutklussen uitbesteden aan gastarbeiders en het buitenland heeft tot extreem veel problemen geleid in het nu. Het is dweilen met de kraan open.

 34. Pol

  @Gerard Ben het met je eens.
  Generatie ik-cultuur hangt van zap-momenten aan elkaar waardoor een tijd geen feestje kunnen vieren als het einde van de wereld beschouwd wordt.
  Teveel cafetaria-model waarbij alleen maar prettige dingen gekozen worden, die in eigen straatje passen.

 35. Klaas

  @ Pol

  Wat een aannames en generalisaties in 2 zinnen.

  Ik heb overigens dit jaar nauwelijjs jongeren horen zeggen dat het vieren van geen feestje het eind van de wereld betekent. Dit argument leggen met name niet-jongeren die jongeren in de mond.

  Ik hoor jongeren wel zeggen dat het gebrek aan real-life-sociale-interactie hun zwaar valt. Een generatie die al minder real-life was. Zij leren immers niet, in een fase waar dit biologisch nu eenmaal gebeurd, zich op een bepaalde (volwassen) wijze in een groep te manifesteren.

  Lekker makkelijk praten ook als je wel vrouw en kinderen thuis hebt en gewoon contact met je buren hebt en af een toe een kennis op visite hebt en nog steeds wel eens collega’s ziet (40% van de mensen is nog steeds, vaak of wel eens, op het werk aanwezig). Dan zijn je sociale cirkels immers nog steeds aanwezig. Jongeren hebben deze cirkels in veel mindere mate, terwijl ze deze misschien meer nodig hebben. Geen einde vd wereld. Wel feiten.

  Waar basseer je trouwens die aannames over jongeren op? Op je eigen jeugd? Denk daar maar eens over na.

 36. Lexus

  @JJ: “Niemand werkt en betaald zijn eigen pensioen.” Los van de spelfout: de werkenden bouwen juist wel met hun inleg hun eigen pensioen op. De meeste gepensioneerden van nu hebben waarschijnlijk in hun lange werkzame leven meer uren gewerkt en dus ook ingelegd dan de jongeren van nu ooit zullen doen. Maar gun ze in ieder geval het pensioen waarvoor ze lang en hard hebben gewerkt.

 37. Esrin W.

  Ik heb twee bussen voor maandagmiddag 13.00 kunnen regelen Gerard. Per bus kunnen er 80 in maar net zo lief duwen we daar 160 stuks in, studenten hebben toch schijt aan die anderhalve meter en alle andere maatregelen. Waar gaan we beginnen?

 38. Lombokker

  In tegenstelling tot wat velen denken, zijn het niet alleen ouderen en mensen met veel overgewicht die door het virus worden getroffen. En ook mensen die niet niet in een ziekenhuis terecht komen blijken maanden later nog steeds ernstige klachten te hebben.
  https://www.ad.nl/binnenland/tienduizenden-jonge-gezonde-mensen-gesloopt-door-corona-ik-neem-afscheid-van-wie-ik-was~a588bc90/

 39. RABE

  Joke ik ben het wel met Gerard eens. De studenten vinden zichzelf heel volwassen maar gedragen zich als kinderen. Zo houden we corona fijn in stand. Laat je grijze massa eens echt werken. En waarom moeten de oudjes de stad uit?? Ook daar zijn seniorenwoningen moeilijk te vinden.
  Ik ben in utrecht geboren en ik blijf er.

 40. Lexus

  @Lombokker: erg bedankt voor de link. Hierboven werd door Hoera nog twijfel uitgesproken over de uitzending van Nieuwsuur van vrijdagavond:
  “@Lexus, graag feitelijke onderbouwing ipv geroeptoeter. ‘Zeer veel jongeren’ is klinkklare onzin. ‘de langdurige zware belasting van de gezondheidszorg’ komt echt door een andere groep mensen.”
  Ik hoop dat de jongeren eens gaan nadenken voor ze zich roekeloos aan het gevaar van besmetting overgeven. Hoe vaak moet nog gezegd worden dat Covid-19 geen gewoon griepvirus is?

 41. Karel

  Herman beweert dat ziek worden en overlijden bij het leven hoort. Dat kiest Herman dan maar voor zichzelf als hij dat wil. Gelukkig voor hem dat hij geen eeuw geleden leefde. Toen kon je van alles oplopen, zoals TBC en dan was je vaak snel vertrokken hoor! Gelukkig dat er sindsdien antibiotica zijn ontwikkeld!
  Ik wil voorlopig nog niet dood en neem mijn maatregelen wel.
  Ook zie ik weer de kwaadaardige en domme Maurice de Hond-mythe terugkomen (door Scherpschutter) dat er buiten vrijwel geen verspreiding van het virus voorkomt.
  Jongens, ga allemaal lekker onbelemmerd je gang! Dan weet ik zeker dat de problemen nog lang gaan voortduren. U weet nu voortaan waarvoor u kiest.

 42. Die Zever moet s stoppen

  Wat ik wil zeggen is dat deze beelden nogal meevallen. En dat het 99% van Nederland wel meevalt. Maarcdat scoort geen media punten.

 43. Fokko S

  Gezond, lekker naar buiten, en leven. Niet bang voor een verkoudheidje!

 44. Erwin

  Mensen die vinden dat andere personen maar weg moeten. Waar hebben we dat eerder gehoord?

 45. Fred

  @ JJ : “Niemand werkt en betaalt zijn eigen pensioen”. Met correctie.

  In aanvulling op Lexus: er zijn mensen die een eigen bedrijf hebben en dus hun eigen pensioenvoorziening mogen betalen. Overigens, als die mensen dat goed geregeld hebben kunnen overheid en pensioenfondsen niet bij hen komen zeuren over geen indexatie of pensioenkortingen.

 46. Fiederelsje

  @Bassie, Dat ligt niet aan de ouderen. Stem gewoon op de juiste partij.

 47. Lexus

  @Fred: ik hoor tot die mensen. Overigens heeft de overheid wel degelijk ‘gezeurd’, onder meer door van spaargelden, ook als pensioenvoorziening, 1,2% belasting te heffen, niet van de winst op die gelden, maar jaarlijks op het gespaarde bedrag in zijn geheel (ingevoerd door de VVD’er Zalm). Maar ik klaag niet, zoals veel jongeren nu al doen, terwijl ze nog moeten beginnen aan hun werkzame leven.

 48. Esrin W.

  Gerard ga je mee de bussen ophalen vanmiddag?

 49. Miffy

  @Alles Bassie
  Stop toch eens met het binaire en polariserende frame dat jongeren het zo kut hebben terwijl boomers spekkoper zijn, en het gejank dat de huidige snowflakes een ellendige toekomst wacht. Ben zelf geen boomer, maar oha heeft die groep er een werkzaam leven van ruim 40 jaar op zitten zonder buitensporige luxe (als je een huis en auto tenminste niet als luxe ziet). Ja voor het eerst groeit een generatie op die het wellicht wat minder goed gaat krijgen dan zijn ouders, maar tegelijk meer entitled en met meer materiele luxe dan ooit opgroeit en die er – hoog opgeleid als hij is – in de wetenschap dat het een keer minder gaat worden zelf gedeeltelijk voor kan zorgen dat het niet helemaal uit de klauwen gaat lopen, door zijn stemgedrag aan te passen, niet maximaal te lenen, voor een relevante studie te kiezen en misschien ook door iets voor ‘later’ te bewaren, net als zijn ouders dat vroeger deden. Met huilerige, ruggengraatloze en jaloerse statements ga je hun zeker niet helpen.

 50. Miffy

  @Alles Bassie
  Stop toch eens met het binaire en polariserende frame dat jongeren het zo kut hebben terwijl boomers spekkoper zijn, en het gejank dat de huidige snowflakes een ellendige toekomst wacht. Ben zelf geen boomer, maar oha heeft die groep er een werkzaam leven van ruim 45 jaar op zitten zonder buitensporige luxe (als je een huis en auto tenminste niet als luxe ziet). Ja voor het eerst groeit een generatie op die het wellicht wat minder goed gaat krijgen dan zijn ouders, maar tegelijk meer entitled en met meer materiele luxe dan ooit opgroeit en die met de wetenschap dat het een keer minder gaat worden er gedeeltelijk zelf voor kan zorgen dat het niet helemaal uit de klauwen gaat lopen, o.a. door zijn reis- en stemgedrag aan te passen, niet maximaal te lenen, een relevante studie te kiezen, en misschien ook door iets voor ‘later’ te bewaren, net als zijn ouders dat vroeger deden. Met huilerige, ruggengraatloze en jaloerse statements ga je hun zeker niet helpen.

 51. Jas Klaassen

  Toevallig weet ik dat de mensen die daar stonden gewoon Utrechters zijn die hun leven lang al in de stad wonen. Dat slappe gelul over studenten haha. En al waren het wel studenten. Nog al logisch als je hier een huis huurt of wat dan ook dat je dan in je huisje blijft zitten en niet weer op zolder bij mama en papa gaat zitten.
  Wat het wel is, is dat de stad veel te veel op de studenten is gericht en veel te weinig op de eigen echte officiële burger.

  Ga je stappen in Utrecht en er staat Burgermeester van Utrecht in je paspoort, maar je hebt geen studentenkaart, wordt je in 80% van de horeca geweigerd. Staat er burgermeester van Groningen in je paspoort, maar je zuipt je klem bij een vereniging en hebt een studentenkaartje, kom je overal zonder probleem binnen. Dat is wel erg scheef.

 52. Manou De R.

  Miffy: de spijker op zijn kop. Niks aan toe te voegen.

 53. Lexus

  Mij bevalt het verongelijkte gejank van jongeren ook helemaal niet waar het de vergelijking van hun positie met die van ouderen betreft. Maar hun vooruitzichten zijn zeker niet geweldig — denk bijvoorbeeld aan de levensbedreigende klimaatproblematiek, maar ook, op korte termijn, het gebrek aan woningen. En ik heb het zeker ook met ze te doen nu de pandemie ze al zo’n lange tijd grote beperkingen oplegt voor allerlei activiteiten die de jeugd eigen zijn. Dat wil ik bij mijn opmerkingen hierboven ook wel gezegd hebben. Toch wil ik ze opnieuw vragen om in het algemeen belang, en nergens anders voor, zich nog enige tijd aan de door de overheid opgelegde regels en maatregelen te houden. Want anders gaat dit helemaal verkeerd aflopen met onder meer een gigantische druk op alle medische zorg en mede hierdoor nog veel doden, landurig of zelfs levenslang gehandicapten in het vooruitzicht.

 54. W.

  @Miffy: Van de meer dan 50 posts onder dit artikel kies je die drie losse flodders van Alles Bassie uit om een statement te maken over binaire en polariserende frames? :’) Curieuze keuze.

  En de huidige generatie die opgroeit is hoogopgeleid? Dan zie je even de halve samenleving over het hoofd. Een deel voor wie een fatsoenlijk huis overigens wel degelijk een luxe is, gezien de huidige woningmarkt. En dat geldt denk ik ook wel voor veel hoogopgeleiden.

 55. G.H.

  @Miffy: Lieve help, u lijkt bloedserieus te zijn met uw stelling dat boomers er ‘een werkzaam leven van ruim 40 jaar op hebben zitten zonder buitensporige luxe’.
  Wat een gotspe! De meeste boomers hebben een jaar of tien ‘gestudeerd’. En NIEMAND had een studieschuld, maar diezelfde mensen hebben de studenten van nu opgezadeld met een torenhoge schuld als startpunt.
  De boomers zijn tegen hun dertigste een keer gaan werken, en zo rond hun 55e of zestigste met vervroegd pensioen gegaan. Dat laatste konden ze doen doordat ze willens en wetens de pensioenpotten van de generaties na hen hebben leeggevreten.
  Een ware sprinkhaangeneratie is het; de eerste helft van hun leven leefden ze op kosten van hun ouders, de tweede helft op kosten van hun kinderen. Waaronder ondergetekende, die net zoals zijn generatiegenoten tot zijn 72e mag doorwerken.
  Inderdaad, boomers zijn geen spekkoper. Ze hebben zich al het spek gewoon toegeëigend.

 56. kobalt

  @Joke 14/2/2021 – 11:22
  door de ouderen kan jij nu genieten van vrijheid en als dank geef je ze een trap na.

 57. UTRECHTSE JANTJE

  Ik ben ook één van die gepensioneerden ,die acht jaar geleden mijn veel te grote huis verruilt hebben voor ‘n prima bungalow in Drenthe , en daar nog géén seconde spijt van heb … Prettiger wonen , alles gelijkvloers en alle winkels op loopafstand , en nog eens voor ‘n schijntje van de kosten van in Utrecht , en @LEXUS mijn pensioen is niet wat het wezen moet , want na meer dan veertig jaar werken kwam ik er achter … Dat verschillende Bouwbaasjes de Pensioenrechten niet hadden betaald ,en geen zegeltjes hadden geplakt etc., wat toen nog moest …Maar daar kom je dus te laat achter hé , terwijl de zakken cement toen nog 50 kg. wogen , en er nog geen pallet vervoer bestond , maar je wel ‘n vrachtwagen leeg sjouwde , gewoon op je schouder …Nooit geklaagd en gelukkig heel gebleven …Maar door mijn verstandige keuze , is er in Utrecht ‘n huis beschikbaar gekomen voor een ander gezin , en kom ik ook nog met mijn geld uit , elke maand …. dus twijfelaars gewoon verhuizen !

 58. Nina

  En alles “mooi op anderhalve meter afstand“ zie ik op de foto’s…..

 59. JJ

  @ Jantje

  Jij blij ja, de bewoners in Drenthe waarschijnlijk veel minder met al die import-Randstad die daar de sfeer grondig verziekt en de huizenprijzen enorm opdrijft.

  Wat loop je hier trouwens op een lokale Utrechtse nieuwssite te posten als je al jaren daar woont.

  Praat, lees en schrijf je al Drents trouwens?

  Wordt eens tijd dat je daar gaat integreren.

  Er is vast wel een Drentse courant of iets dergelijks waar je kan reageren.

 60. UTRECHTSE JANTJE

  @JJ….Haha beste JJ , ik ben hier al ingeburgerd maar integreren zal ik denk niet meer aan toekomen … En ik heb eigenlijk nooit moeite met divers taalgebruik gehad , ik spreek redelijk wat vreemde talen ja , dat wel ! Trouwens m’n buren zijn allemaal wel gek met me , vanaf dag één , waarschijnlijk omdat ik ‘n mensen mens ben ….En omdat sommige mensen hier , wat tegengas moeten krijgen , omdat ze niet altijd even met respect naar anderen reageren …. Maar dat neemt niet weg dat ik altijd ‘n Utregs Jochie zal zijn en blijven , ook hier … kijk maar eens op de Facebook site ,,Als je uit Utrecht komt …. Daar heb ik heel wat Utrechtse Plaatjes op gezet … Er zijn hier trouwens nog genoeg woningen te koop en te huur , en de huizenprijzen zijn hier voor iederéén nog betaalbaar , en waar heb je nou op loopafstand winkels en de grootste Dierentuin van Nederland …..ik heb nog steeds zo’n 3000 plaatjes van Utrecht met unieke foto’s o/a van Anton Geesink met z’n platenspelertje om Japans te leren in z’n schafttijd …en zijn kinderen in Japanse kleding in hun woning op Hoograven , en zelfs nog van de Zepeling die toen die om de Dom vloog in mijn verzameling … dus denk maar niet dat ik Utrecht ooit uit mijn hoofd zet Vriend … dus ik groet je nog even op z’n Drents … Moi …..

 61. UTRECHTSE JANTJE

  @JJ…Nog even op de valreep beste JJ , ja ze zijn hier blij met de nieuwkomers , omdat het aantal inwoners hier de laatste jaren sterk is afgenomen …. moi Maatje …..

 62. JJ

  Het is nogal Randstedelijk om over jezelf te zeggen dat andere mensen met je weglopen en gek op je zijn. In andere contrijen zijn ze stukken bescheidener, over het algemeen.

  Daar walgen ze in Zeeland, Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen over het algemeen nogal van, van blaaskaken, maar blijf jij toch even lekker in de waan.

  Ook al is een huis voor jou nog betaalbaar, de huizenprijzen in de regio worden wel degelijk opgedreven door mensen uit de Randstad, dus voor mensen uit de betreffende (eigen) regio’s stijgen de prijzen wel degelijk. Wat jij betaalbaar noemt hoeft het voor de ander niet te zijn.

 63. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @JJ , dat is niet Randstedelijk hoor , maar gewoon ‘n feit hier , omdat ze hier net als ik zelf ben , gewone ambachtschool jongens mentaliteit …Bikkelen in de Bouw voor ‘n paar rotcenten etc…. Kijk ik ben in Utrecht opgegroeid met nog het bekende touwtje uit de brievenbus , uit de tijd , dat de strondwagen kwam voorgereden omdat de Beerput geleegd moest worden , maar ook die van de Buurtfeesten , in veel straten , en met z’n allen uit de straat naar de dansschool van Jansen of Cornelissen op de Oudegracht , of naar Zeegers op de Breedstraat , daar werd nog echt dansles gegeven en er mocht niet te dicht tegen elkaar aan geschuifeld worden , dan haalde Dhr .Zeegers je persoonlijk uit elkaar …hahaha … maar het was ‘n fantastische tijd met elkaar bijna geweldloze kerstbomen oorlogen tegen vriendjes uit ‘n andere straat …Maar ook even voor ‘n oudje uit je straat , ‘n boodschap halen bij de melkboer ofzo … En nú , ze lopen nog liever , over je heen , dan dat ze elkaar respecteren , Dit is niet echt mijn Utreg meer uit mijn jeugd , en die sfeer hangt hier in Emmen nog wel … afgelopen week 150 auto’s toeterend met vlaggen erop om de Club voor het stadion aan te moedigen bijvoorbeeld … En dat huis dat ik hier kocht , stond al 3 jaar leeg , omdat niemand er belangstelling voor had , dus ja …de buren waren echt blij met ons …Ik heb niemands plaats hier ingepikt , eerder wat aan de leegloop gedaan Vriendje … Moi…..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).