DUIC in data | De Utrechtse Internet Courant DUIC in data | De Utrechtse Internet Courant

DUIC in data 

DUIC in data 
Als je echt alles wilt weten over Utrecht, dan zal je de data in moeten duiken. Gelukkig geeft de gemeente steeds meer data vrij via opendata.utrecht.nl én heeft DUIC nu een datateam van vrijwilligers, de DataDUICers. Zij vertalen in een reeks verhalen Uteregse open data naar normaal Nederlands. De DataDUICers zijn Sebastiaan ter Burg, Tom Kunzler, Stephan Okhuijsen en Frank Verschoor.

Als je echt alles wilt weten over Utrecht, dan zal je de data in moeten duiken. Gelukkig geeft de gemeente steeds meer data vrij via opendata.utrecht.nl én heeft DUIC nu een datateam van vrijwilligers, de DataDUICers. Zij vertalen in een reeks verhalen Uteregse open data naar normaal Nederlands. De DataDUICers zijn Sebastiaan ter Burg, Tom Kunzler, Stephan Okhuijsen en Frank Verschoor.

Huh Data?

Ga eens lekker naar buiten, de straat op en kijk. Heel bewust om je heen, naar links en rechts, omhoog zo ver de hemel rijkt, omlaag en zoals je wilt graaf dan, dieper en dieper. Vrijwel alles wat je daar ziet, hoort, ruikt en voelt is doordrenkt met data: de fijnstof in de lucht, de locatie van prullenbakken, het soort gras voor de buren, het type wegdek waar je op staat, het ijzergehalte van de sloot, de stemuitslagen van de gemeenteraad, het aantal auto’s dat voorbij komt, de vergunningen van de in aanbouw zijnde dakkapellen, de verkeersborden, de bestemming van de vliegtuigen in de lucht, de sombere bui die eraan komt, de 4G signaalsterkte van je mobiele netwerk, de positie van de trein die voorbij raast, de rittenstaten van de bus, de hellingshoek van je dak, de kosten van de voetbalkooi, de Bpm van de auto van je buurman, de onderhoudsplanning van het plantsoen, de aardlagen onder je voeten, data over bomen en nog heel veel meer.

Open data

Het merendeel van bovenstaande informatie wordt verzameld en beheerd door overheidsorganisaties zoals het Kadaster, het KNMI, de RDW, het RIVM, het waterschap, de provincie en natuurlijk ook de gemeente Utrecht. Deze data zijn nodig voor het uitvoeren van de ‘publieke taak’. Steeds meer overheidsorganisaties maken deze en andere data openbaar toegankelijk en herbruikbaar voor iedereen. Open data noemen we dit in vaktermen. Omdat het kan en omdat het moet.

Deze data voedt transparantie, democratie, nieuwe bedrijvigheid, de ‘right to challenge’, participatie en allerlei andere grote en kleine vraagstukken van bewoners, bedrijven, lokale initiatieven, maatschappelijke organisaties en niet in de laatste plaats van de overheid zelf.

En wees gerust, de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zegt precies welke data openbaar gemaakt mogen worden en welke niet. En de nieuwe Wet Hergebruik Overheidsinformatie zorgt ervoor dat je het ook eenvoudig kan gebruiken. Privé-persoonlijke gegevens blijven echter gewoon achter slot en grendel.

Utrechtse data

Utrecht maakt momenteel grote stappen voorwaarts op open data gebied. De gemeente publiceert haar open data via opendata.utrecht.nl. Inmiddels heeft Utrecht 80 datasets gepubliceerd. Van de locaties van gierzwaluwnesten tot het aantal echtscheidingen op buurt- en wijkniveau. Een grote bak data die smaakt naar meer en vraagt om ‘breaking’ analyses en mooie nieuwe apps.

Het team

De DataDUICers zijn onder meer in Utrecht actief om meer relevante data open te krijgen en inzichtelijk te maken voor iedereen. Zodat de stad ‘slimmer’ wordt en data ook daadwerkelijk hergebruikt kan worden. “Met een serie verhalen willen we de ‘deelnemers’ aan de stad animeren en meer databewust maken. Door te laten zien welke data er zijn (visualisatie), wat deze data vertellen (analyse) en wat je er zelf mee kunt doen (hergebruik).” Het team wordt gevormd door vier Utrechtse datamannen:

Sebastiaan ter Burg – open content producent en open data adviseur
Tom Kunzler – projectleider cultuur en transparantie bij de Open State Foundation
Stephan Okhuijsen – Datagraver zoekt, structureert en analyseert data
Frank Verschoor –  open data gangmaker bij The Green Land

De DataDUICers

De DataDUICers

Als je echt alles wilt weten over Utrecht, dan zal je de data in moeten duiken. De DataDUICers doen dit voor DUIC! Verhalen maken met Utrechtse data. De DataDUICers zijn Sebastiaan ter Burg, Tom Kunzler, Stephan Okhuijsen, Jurriaan van de Reep en Frank Verschoor.

Profiel

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).