DUIC krant: Op het Bevrijdingsfestival staan is een droom die uitkomt voor The Brahms | De Utrechtse Internet Courant DUIC krant: Op het Bevrijdingsfestival staan is een droom die uitkomt voor The Brahms | De Utrechtse Internet Courant

DUIC krant: Op het Bevrijdingsfestival staan is een droom die uitkomt voor The Brahms

DUIC krant: Op het Bevrijdingsfestival staan is een droom die uitkomt voor The Brahms
Foto: Ruud Baan
DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant. Hieronder kan je een van de verhalen lezen die de afgelopen week in de krant is verschenen. Wil je de hele krant nog eens in zijn geheel nalezen? Kijk dan onderaan dit bericht. Heb je de krant niet ontvangen? Vul dan hier je postcode en huisnummer in. Dan geven wij dit door aan de bezorging.

DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant. Hieronder kan je een van de verhalen lezen die de afgelopen week in de krant is verschenen. Wil je de hele krant nog eens in zijn geheel nalezen? Kijk dan onderaan dit bericht. Heb je de krant niet ontvangen? Vul dan hier je postcode en huisnummer in. Dan geven wij dit door aan de bezorging.

The Brahms zijn definitief doorgebroken. De indie-popband met Utrechtse wortels bracht net hun tweede EP Belise uit, won de 3FM Awards Beste Alternative en speelt voor uitverkochte zalen. Vanavond geven ze een bijzonder herdenkingsconcert in de Domkerk. En 5 mei staan ze op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk, en op de bevrijdingsfestivals in Den Bosch en Roermond. Een Q&A met de bandleden David Westmeijer (leadzanger, 21), Thomas Braam (gitarist, 19), Martin Brummelkamp (drummer, 22) en Tobias Moeken (bassist, 27).

Vertel eens wat over jullie zelf. Wat is jullie band met Utrecht?

“De Herman Brood Academie trok ons alle vier naar Utrecht. Daar is The Brahms ook ontstaan. Het was een fijne tijd. Je wordt er heel vrijgelaten om te ontdekken wie je bent als muzikant. Je komt in verschillende bandjes terecht en zit gelijk in een uitgebreid netwerk van docenten en andere leerlingen die al lang bezig zijn in de industrie. In 2014 deden we mee aan Het Geheim van Starsound, een bandjeswedstrijd in de repetitiestudio Starsound. Dat is een van onze mooiste Utrechtse herinneringen, want het was ons eerste optreden. Via die weg zijn we bij de Utrecht Popprijs terecht gekomen, die we vervolgens wonnen waardoor het balletje is gaan rollen. Vlak voor vorige zomer studeerden we af met een optreden in De Helling. Nadat we ons diploma in ontvangst hadden genomen werd het gelijk een stuk drukker met de band dus de timing was perfect.”

Wilden jullie altijd al muzikant worden?

“We waren eigenlijk alle vier altijd al wel bezig met muziek. Thomas en David speelden al vrij vroeg gitaar en Martin speelde bijvoorbeeld ook al in een bandje. Pas op de Herman Brood Academie kwam bij ons het besef dat we het veel serieuzer wilden gaan aanpakken. We worden alle vier heel gelukkig van muziek maken en we willen dat zo lang mogelijk blijven doen.”

Wat is het meest gedenkwaardige optreden van The Brahms tot nu toe?

“Dat zijn er voor ons een paar. Zo stonden we in de zomer van 2015 voor een uitverkochte grote zaal in Paradiso als voorprogramma van Sheppard. Op Appelpop 2015 stonden we voor het eerst voor een enorm festivalpubliek en heel memorabel was onze show in Oosterpoort, Groningen met HAEVN en Son Mieux. Daar lieten we bij Golden iedereen tot de grond zakken om ze vervolgens bij het refreintje allemaal te laten springen. Dat was echt een magisch moment. Onze jongensdroom is om uit te breiden naar het buitenland. En dan het liefst naar de Pyramid Stage op Glastonbury. Dat is de mainstage van dat festival en daar willen we echt een keer terecht komen!”

IMG_2512Jullie EP Belise is net uit. Hoe klinkt hij?

“Net wat sferischer en volwassener dan de vorige EP. We zijn als band het afgelopen jaar gegroeid door heel veel live te spelen en naar nieuwe bands te luisteren. We wilden met deze EP vooral de diepte in gaan en kijken hoe we ons bandgeluid nog meer konden vernieuwen. Dat is goed gelukt en je hoort op Belise echt The Brahms 2.0. We zijn alle vier heel trots op Feels Like Home. Het liedje ontstond vrij snel en alle elementen komen goed samen.”

Jullie wonnen dit jaar de 3FM Awards Beste Alternative, stonden op festivals als de Beschaving en Appelpop, Golden werd een megahit, jullie staan voor uitverkochte zalen. Jullie zijn echt doorgebroken. Hoe is dat?

“We staan nog steeds een beetje met een mond vol tanden. Het geeft ons heel veel energie om nog betere liedjes te schrijven. Als band zit je eigenlijk constant bovenop alles wat er gebeurt. Je maakt alles van dichtbij mee en we kijken altijd vooruit. Dat maakt het soms wel moeilijker om te beseffen wat we allemaal wel niet meemaken. Soms moeten we juist even een stapje achteruit doen om goed door te krijgen wat een ontzettend vette dingen wij mogen doen. Dat is echt heel belonend.”

Jullie staan 4 mei in de Domkerk voor een herdenkingsconcert. Wat voor optreden wordt dat?

“We zijn heel vereerd dat we zijn gevraagd voor deze avond. De dodenherdenking is natuurlijk een beladen avond. We hebben ons dan ook goed afgevraagd hoe we deze avond willen invullen. Het wordt een iets aangepaste versie van The Brahms. Het zal iets meer om de kern van de liedjes gaan. We gaan samenwerken met het Ragazze Kwartet dus het wordt echt een unieke uitvoering. We willen goed stilstaan bij wat vrijheid voor ons en de huidige generatie betekent en we willen er ook een gevoel van hoop en optimisme inbrengen.”

Is het bijzonder om in zo’n oud gebouw te spelen?

“Zeker, we hebben er al een keer gesoundcheckt en alles wat je speelt galmt nog een seconde of tien na. Hier hebben we met de aankleding van onze liedjes ook goed rekening mee gehouden maar dat maakt het concert des te specialer. Het is compleet anders dan spelen in nieuwere zalen. De kerk is niet ingericht op een popband. Dat maakt het een hele gave uitdaging en geeft ons ook weer nieuwe mogelijkheden.”

“Soms doen we even een stapje achteruit om goed door te krijgen wat een ontzettend vette dingen wij mogen doen”

En dan staan jullie daarna op de bevrijdingsfestivals in Utrecht, Den Bosch en Roermond. Hebben jullie er zin in?

“Het is zeker een droom die uitkomt. Hier hebben we met zijn vieren al die tijd naar toegewerkt. We dromen er al jaren van om voor een enorm festivalpubliek te staan op een enorme grasweide. Vorig jaar kregen we daar al op Appelpop een voorproefje van dus we hebben er des te meer zin in. Utrecht is voor ons altijd wel een thuiswedstrijd. David is een trouwe bezoeker van Bevrijdingsfestival Utrecht. Vooral de mainstage ziet er elk jaar weer zo groots uit dus het is wel echt cool om er nu eindelijk zelf een keer te mogen staan. Er zullen ook veel bekenden van ons in het publiek staan. We hebben in ieder geval heel wat mensen uitgenodigd.”

Worden jullie dan met helikopter ingevlogen?

“Dat zou een mooie bijkomstigheid zijn. Helaas laat ons huidige budget dat niet toe. We gaan lekker met onze bandbus door het hele land rijden en zo veel mogelijk mensen laten dansen. Maar als er iemand nog een helikopter in zijn achtertuin heeft staan dan horen wij het graag!”

Jullie hebben aardig wat concerten en festivals op de planning staan voor de zomer. Waar kijken jullie in het bijzonder naar uit?

“Naar Concert At Sea, Damaris en Fields Of Joy. Maar er zijn ook nog enorm veel festivals onbekend voor ons. We hebben er zin in om die allemaal te gaan ontdekken. En momenteel zijn we tussen alle drukte door weer aan het schrijven aan nieuwe liedjes. Er komen dus nieuwe liedjes aan maar eerst gaan we nog wat liedjes van onze nieuwe EP releasen. Verder gaan we gewoon heel veel blijven spelen.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).