DUIC heeft een nieuwe website | De Utrechtse Internet Courant DUIC heeft een nieuwe website | De Utrechtse Internet Courant

DUIC heeft een nieuwe website

DUIC heeft een nieuwe website
De nieuwe website van De Utrechtse Internet Courant. Foto: DUIC
De trouwe lezers hadden het ongetwijfeld al opgemerkt: DUIC.nl heeft sinds een paar dagen een nieuw jasje. Internetbureau Studio September…

De trouwe lezers hadden het ongetwijfeld al opgemerkt: DUIC.nl heeft sinds een paar dagen een nieuw jasje. Internetbureau Studio September heeft op basis van gebruikerservaringen aanpassingen gedaan die een visueel aantrekkelijkere site hebben opgeleverd. Ook de performance, de snelheid en zoekmogelijkheden zijn verbeterd.

Wij hopen dat je net zo tevreden bent als wij. Reacties, op- en aanmerkingen zijn van harte welkom.

25 Reacties

Reageren
 1. Willem

  Beste Duic,

  Ik vind de nieuwe layout ronduit druk, onduidelijk en onoverzichtelijk. Sommige artikelen zijn al snel van de voorpagina verdwenen, de reacties staan wel erg ver onder het desbetreffende artikel, erg veel deel-knoppen. Al met al wat mij betreft geen verbetering. Gezien de weinige reacties op de artikelen hebben meer bezoekers last van de nieuwe lay out.
  Nog een opmerking: ik lees een artikel over de nieuwe Hudson Bay. Daaronder vind ik niet andere actuele artikelen, maar zogeheten gerelateerde (maar erg gedateerde) artikelen. En die zijn vaak niet gerelateerd, dus irrelevant. Beetje vermoeiend allemaal.

 2. Willem

  Verder stel ik vast dat de website behoorlijk trager is geworden.

 3. Jan

  Wat is er verbeterd aan de zoekfunctionaliteit? En waar zijn de dossiers gebleven? Verder prima!

 4. P. van Mourik

  Ziet er beter uit! Nu nog minder taalfouten! Dan wordt deze oud-Utrechter wordt er helemaal blij!

 5. Berend

  Absoluut geen verbetering. Heb m’n kritiek reeds onder een ander bericht geuit.

 6. bovverboy

  Grotendeels eens met Willem. De homepage is ok, de pagina’s met de afzonderlijke berichten zijn rommelig en onoverzichtelijk. Bij gerelateerde berichten verwacht je berichten die echt over hetzelfde onderwerp gaan en niet op een toevallig trefwoord geselecteerd oud nieuws.
  In de vorige lay out was het prettig dat je bovenin kon doorklikken naar een volgend of vorig bericht. Nu moet je ergens beneden gaan zoeken waar dat kan. Is deze nieuwe opzet uitgeprobeerd bij een behoorlijk aantal gebruikers / lezers van de site? Ik kan me het niet voorstellen, want de gebruiksvriendelijkheid is duidelijk afgenomen, ook omdat de site inderdaad trager is geworden. Snel herstellen nu het nog kan!

 7. Bart

  sneu,was best aardig nu onoverzichtelijk

 8. Maarten

  Het is er niet overzichtelijker op geworden. De homepage is ronduit een zooitje, ook andere bladzijden zijn rommelig en bevatten te veel overbodige informatie. Oudere berichten, nieuwere berichten, “gerelateerde berichten”, “meer algemeen”. De hele rechterkolom kan wat mij betreft verdwijnen op de bladzijden met nieuws-items. Dit hoort thuis op de voorpagina. En alles draait tegenwoordig om “delen”. Op één bladzijde zie ik wel vier keer een Facebook- of Twitter-icoontje. Delen, delen, delen, het gaat mij een beetje vervelen…

 9. Martin

  Ik wilde me ook uitlaten over de nieuwe layout maar ik zie dat Willem het allemaal al opgesomd heeft. Ik sluit me daar volmondig bij aan. Helaas, niet elke verandering is een verbetering.

 10. Michiel B

  Willem heeft het goed verwoord en anderen sluiten daar terecht bij aan. De gebruikte font en tekstgroottes helpen ook niet met het overzicht. De (veel te grote) (wit)ruimte(n) tussen een foto en de titel van een artikel maakt het ook “slordig”. En al die “klik ook eens hier op” links zijn storend en nemen teveel ruimte in ten opzichte van de content die je wil hebben. De oude site was een stuk helderder.

 11. Mikel

  Wat een bagger. Ik hoop niet dat jullie hier veel voor betaald hebben!!! En degene die uiteindelijk het nieuwe ontwerp heeft goedgekeurd moet gelijk op staande voet worden ontslagen. Die heeft totaal geen enkel verstand van een leesbare en prettige site.
  Probeer deze nieuwe site eens op je tablet of telefoon te lezen. Wat een bagger. Had ik dat al gezegd??

 12. Karla

  Wat Willem zegt.
  Daarnaast zie ik onder elk artikel, onder “direct naar de reacties” (tip: als je denkt dat lezers graag direct naar de reacties willen, zet de reacties direct onder het bericht, dan heb je die tekst helemaal niet nodig…) zeer grote delen van iconen () die de titels van andere artikelen overlappen. Daaronder een te groot wit vlak, dus nog meer scrollen naar de reacties. Dat ziet er echt uit als een designfout.
  Kan ook aan mijn browser liggen, maar Internet Explorer is een veelgebruikte browser dus daar moet je ook op ontwikkelen en testen, ook al is ‘ie niet hip.
  Screenshot op verzoek beschikbaar.

 13. Roy

  Op kleine schermen is het een enorme verbetering, alles schaalt beter mee als eerst.
  Op de laptop en desktop daarentegen is het een ramp. Rommelig, onoverzichtelijk en onnodig veel witruimte waardoor het niet prettig leest. Het voelt een beetje aan als een BETA, net als de app trouwens.

 14. Joris

  Geen verbetering. Fonts mogen ook wat groter.

  Wat is dat toch altijd met websites die menen zich weer te moeten restylen iedere paar jaar. Branding is meer dan een logootje.

 15. Rick

  Met Willem eens.

  Ik kom hier vooral ook voor de reacties onder de artikelen en vind het daarom ook jammer dat ik daar verder voor moet scrollen (heb net wel de ‘direct naar reacties’ knop ontdekt, maar dat verlicht de pijn maar deels). Als ik de oude en de nieuwe site naast elkaar kon zien zou ik vast nog een aantal opmerkingen hebben, maar dat is even niet mogelijk.

  Ik kijk uit naar de reactie vanuit DUIC en ik hoop dat er iets met (een deel van) de reacties wordt gedaan.

 16. Raphaël

  Niet blij mee. Ik raadpleeg DUIC dagelijks via een tablet. Site is inderdaad trager en onoverzichtelijker. Ik kom hier voor het laatste nieuws en de reacties erop. Beiden zijn nu minder snel, makkelijk en duidelijker te vinden.

  Juist de reacties van lezer gaven nieuwe informatie en zo niet, dan waren ze over het algemeen wel vermakelijk. Nu is deze infobron minder toegankelijk gemaakt en de site daarme minder interactief en onpersoonlijker.

 17. Mimi

  Met Rick eens. Reacties zijn niet zelden waardevolle(re) toevoegingen van direct betrokkenen en die zijn nu veel omslachtiger zichtbaar. Laten we daarbij ook niet vergeten dat nog vrij kort geleden het ‘modereer-beleid’ is ingevoerd, dat weliswaar het reaguurgehalte van de reacties danig inperkt, maar vaak dermate traag is dat de toegevoegde waarde van reacties weer wordt ondermijnd.

  Daarnaast ervaar ook ik dat de site trager en onoverzichtelijker is geworden terwijl de hoeveelheid taalfouten onverminderd hoog is. Erg jammer.

 18. Redactie

  Dank voor jullie reacties. We blijven doorontwikkelen voor de best mogelijke gebruikerservaring. Feedback blijft welkom en we zullen daar zo goed mogelijk aan tegemoet komen.

 19. Scherpschutter

  De meeste belangrijkste punten (font, gebrekkige navigatie, drukte) zijn genoemd. Graag voeg ik daar aan toe dat dit designtechnisch terug naar de jaren 80 is (hallo oude NRC website!).
  In plaats van de user centraal te stellen is herontwerp om het herontwerpen voorop gesteld, waarbij dit bovendien amateuristisch is uitgevoerd. Eerlijk is eerlijk: wat een zooitje!

  Wellicht een idee om de volgende keer een professioneel webdesign bureau in te schakelen?

 20. Gertrude

  Ik snap helemaal wat Willem bedoelt! Dit nieuwsitem bevindt zich inmiddels op pagina 2, terwijl ouder nieuws nog op pagina 1 te vinden is! Wat een drukte bovendien op de pagina. Ik ben weg hier.

 21. Julia

  Met Rick & Mimi eens. De DUIC-reacties vind ik toplectuur! Regelmatig ook nog eens met verse inzichten en de nodige saggerijn vanuit de betrokkenen. Heerlijk!

  By the way: ‘Uw IP adres is geregistreed’… een erretje erbij?

 22. Berend

  De grote witte vlakken, die ook nu op de frontpage zichtbaar zijn, tussen de ‘Laatste nieuws’ artikelen zijn erg lelijk. Daarnaast leest een chronologisch overzicht van beneden naar boven (oude DUIC) vele malen lekkerder dan de nieuwe opzet. Nu moeten veel beter kijken, voordat ze zien wat het meest recente nieuws is, en wat hen eventueel interesseert. (van links naar rechts en boven naar beneden)

  De knoppen ‘ouder bericht’ en ‘nieuwer bericht’, direct onder een artikel, voelen overbodig. Rechts naast het nieuwsbericht dat ik heb geopend zie ik namelijk ook al een aantal ‘recente berichten’. Veel liever zie ik – zoals voorheen – direct onder een nieuwsbericht de reacties.
  Ook hier trouwens weer te veel blanco ruimte, wat het overzicht verpest en rommelig aanvoelt.

  Misschien kunnen jullie een testpanel van lezers vormen? Er zijn hier genoeg mensen die jullie graag van feedback voorzien.

 23. Berend

  Oh ja, aangezien men graag de reacties leest op DUIC… Misschien is het een idee om op de frontpage een overzicht te plaatsen van recente nieuwsberichten (top 5?) met de meeste reacties. Was dat er ook niet op de oude DUIC? Vind ik in ieder geval heel prettig.

 24. RogierV

  Geen kritiek want dat is veel te makkelijk maar een tip:
  Ik zou aanraden alvorens je een nieuw ontwerp publiceert eerst een A/B test te doen. Op deze manier krijg je een veel duidelijker beeld wat bezoekers trekt waar je moet verbeteren en wat je wellicht niets eens moet aanpassen.

  Zeker voor druk bezochte sites is dit (heel) belangrijk, doe je dit niet is er een grote kans dat je bezoekers zich gaan irriteren en uiteindelijk je site links laten liggen op zoek naar wat beters.

  Succes met de door ontwikkeling.

  (Wellicht dubbel bericht, eerste keer toont niet)

 25. Dirk

  Mooi resultaat. Responsiveness werkt goed. Ik ben desktopgebruiker dus voor mij relatief veel witruimte, maar dat vind ik geen probleem.

  Ik ben blij met de kleinere lettergrootte. Minder scrollwerk.

  Ik begrijp de neiging om ouder bericht/nieuwer bericht tussen artikel en comments in te plaatsen maar ik vind het als bezoeker veel fijner om te weten hoe stadsgenoten over het nieuws denken. Dit is een van de hoofdredenen waarom ik DUIC bezoek dus comments mogen van mij prominenter.

  Volgend/vorig artikel gebruik ik persoonlijk nooit. Ik zoek mijn nieuws uit vanaf de overzichtspagina en open dan meerdere tabs.

  Qua homepage/overzicht vind ik het netter staan als jullie als redactie afspreken dezelfde grootte afbeeldingen te gebruiken. Nu zijn er soms hele rare witruimtes te zien in de artikeloverzichten.

  https is ook gewoon netjes.

  Enige aandachtspuntje zou performance kunnen zijn: quick win is om lazy loading van images te implementeren op de overzichtspagina’s.

  Complimenten aan iedereen die hieraan meegewerkt heeft.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).