DUIC TV bij Culturele Zondag 40 - 45: het indrukwekkende verhaal van Flipje Plas | De Utrechtse Internet Courant DUIC TV bij Culturele Zondag 40 - 45: het indrukwekkende verhaal van Flipje Plas | De Utrechtse Internet Courant

DUIC TV bij Culturele Zondag 40 – 45: het indrukwekkende verhaal van Flipje Plas

DUIC TV bij Culturele Zondag 40 – 45: het indrukwekkende verhaal van Flipje Plas
De Culturele Zondag van 3 mei stond in het teken van de 70-jarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Op het Domplein werd onder andere stilgestaan bij het bijzondere verhaal van Flipje Plas, een Joodse man die de oorlog als klein jongetje overleefde, ondanks dat hij werd opgepakt door Jodenjagers.

De Culturele Zondag van 3 mei stond in het teken van de 70-jarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Op het Domplein werd onder andere stilgestaan bij het bijzondere verhaal van Flipje Plas, een Joodse man die de oorlog als klein jongetje overleefde, ondanks dat hij werd opgepakt door Jodenjagers.

De hele maand mei is de fototentoonstelling ‘Oorlogsarena: Utrecht 40-45’ nog te zien op het Domplein. De expositie werd officieel geopend door burgemeester Jan van Zanen en Alexis de Roode van het Utrechts Stadsdichtersgilde, maar vooral de docu-monoloog van acteur Fred Goessens maakte veel indruk. Geïnspireerd op het verhaal van Flipje Plas vertelde de acteur van Toneelgroep Amsterdam in aanwezigheid van de hoofdpersoon zijn verhaal. Hoe de kleine Plas van de oorlog vooral flarden herinnerde en pas later echt doorkreeg wat er allemaal gebeurde in de oorlogsjaren.

De tentoonstelling toont verder vooral tegenstrijdige aspecten van Utrechtse oorlogsverhalen, waaronder de situatie op de Maliebaan. Waar het hoofdkwartier van de NSB, een spilfiguur van het verzet, Marie-Anne Tellegen, en de anti-Duitse rooms-katholieke aartsbisschop Jan de Jong zich op korte afstand van elkaar zich bevonden.

DUIC TV was bij de opening van de expositie en de parade van de ‘Zonen van de Polar Bears’.

 

2 Reacties

Reageren
  1. Bernard Tomlow

    Toevallig zag ik maandag de Polar Bears in hun jeeps langs het Rosarium rijden.Vlak daarvoor had ik in een adem het boek van Ad van Liempt :Aan de Maliebaan uitgelezen.Zo dichtbij.Nooit meer zal ik de Maliebaan gedachteloos doorrijden.De avond ervoor had ik de documentaire van Marijke Vreeburg:Achter de Maliebaan gezien in Podium Oost.Interviews met (oud)bewoners rondom het Wilhelminapark in de periode 40-45. Verzet,landverraders,bezetters,slachtoffers.Een dramatiese periode. Toch wringt er al een paar jaren iets bij mij. Wij hebben het- speciaal in de herdenkinsperiode- steeds over de hiervoor genoemde groepen. De eerste drie kozen. Over een groep hebben we het nooit. Degenen,die kozen om niet te kiezen.Waarom zwijgen wij al 70 jaar over deze houding van de overgrote meerderheid van het Nederlandse volk, die op zijn minst liet gebeuren dat bijvoorbeeld 61.000 joden uit Amsterdam en 1224 joden uit Utrecht afgevoerd werden.Was dit onvermijdelijk of hadden er op een of ander manier -zonder meteen held te zijn-andere keuzes gemaakt kunnen worden.Was je afzijdig houden de enige optie? Opvalt in ieder geval dat in Nederland de aantallen weggevoerde joden verhoudingsgewijs veel hoger liggen dan in omringende landen. Zijn ook niet wij daar een beetje verantwoordelijk voor? Lastige vragen. Beter laat dan nooit. Op dit moment is er een initiatief om een Joods monument in Utrecht op te richten voor de 1224 afgevoerde Utrechtse medeburgers. Voor 50 euro kan je een naam adopteren. De opbrengst gaat naar de financiering van het monument . Er moet nog zo,n 35.000 euro opgebracht worden.

  2. Liora Keijzer

    Dear Philip, thanks for sharing this with us, very excited to see the film and you. Knowing a little bit of your amazing story, I believe it was a very exciting event to you and your family. Hope to see you soon, love Liora and Cor

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).