DUIC TV: Veel woede bij info-avond azc Overvecht, één arrestatie | De Utrechtse Internet Courant DUIC TV: Veel woede bij info-avond azc Overvecht, één arrestatie | De Utrechtse Internet Courant

DUIC TV: Veel woede bij info-avond azc Overvecht, één arrestatie

DUIC TV: Veel woede bij info-avond azc Overvecht, één arrestatie
De agressie en onbegrip hing maandagavond in de lucht bij de info-avond voor bewoners over de komst van een noodopvang voor vluchtelingen aan de Einsteindreef in Overvecht. Zo’n 150 man stonden buiten de vergaderzaal om hun ongenoegen te laten blijken. Tot drie keer toe leek de situatie te escaleren, maar verder dan drie harde vuurwerkbommen en een hoop gescheld ging het uiteindelijk niet. Er is één persoon aangehouden voor het beledigen van een agent. DUIC TV was erbij en doet verslag van een avond met veel woede.

De agressie en onbegrip hing maandagavond in de lucht bij de info-avond voor bewoners over de komst van een noodopvang voor vluchtelingen aan de Einsteindreef in Overvecht. Zo’n 150 man stonden buiten de vergaderzaal om hun ongenoegen te laten blijken. Tot drie keer toe leek de situatie te escaleren, maar verder dan drie harde vuurwerkbommen en een hoop gescheld ging het uiteindelijk niet. Er is één persoon aangehouden voor het beledigen van een agent. DUIC TV was erbij en doet verslag van een avond met veel woede.

30 Reacties

Reageren
 1. Ivo

  Wat een boze, wrede mensen wonen daar zeg… Natuurlijk mag je tegen de komst van een AZC zijn, maar als je dat soort dingen gaat roepen zet je jezelf wel buitenspel.

 2. Wouter

  Wat een verdriet

 3. Ik zeg het je

  De Vluchtelingen Welkom brigade bestond niet uit bewoners van de wijk Overvecht.

 4. [email protected]

  Jammer dat de Utrechtse politiek zich niets aantrekt van de mensen die in dit gebied wonen, en toch ondanks de weerstand van de bewoners asielzoekers plaats, om de landelijke politiek te vriend te houden.
  En de zorgen van de mensen zijn wel degelijk serieus te noemen, gezien de vrij recente ontwikkelingen in Duitsland, Zweden, enz, maar dat zal natuurlijk in Nederland worden verzwegen als meisjes en vrouwen worden betast.

 5. De Vries

  Wat een hoop tokkies op de been. Dat gescheld is nergens voor nodig, maar dat clubje linkse naïeve ‘actievoerders’ halen ook het bloed onder je nagels vandaan.

 6. Objectivist

  De massale en diepgewortelde woede van de inwoners van Overvecht is begrijpelijk. Enkele decennia geleden was Overvecht nog een toonbeeld van culturele homogeniteit en harmonie onder de inwoners. Krap drie decennia later begint ze meer trekken te vertonen van een openbare madrassa in Beiroet.

  De inwoners hebben het met lede ogen aangezien en lijden al jaren onder de zegeningen van de multiculturele samenleving.Criminaliteit, verpaupering, armoede, overlast, hangjongeren, discriminatie, drugsproblematiek; het is een klein wonder dat een gemiddelde inwoner de wijk nog altijd beloond met een tevredenheidscijfer van 5,5….

  http://www.duic.nl/nieuws/overvecht-komt-als-slechtste-uit-de-wijkwijzer-2013/

  En dan drukt de Gemeente er nu ook nog doodleuk een AZC voor nog eens honderden asielzoekers er door heen. Massa-aanrandingen en berovingen door asielzoekers in Duitsland, Zweden en Engeland. Overal vechtpartijen in AZC’s. Nog geen 35% van alle asielzoekers die in de afgelopen 15 jaar Nederland binnen kwamen heeft werk. Geen beenhard realiteitscijfer heeft de Gemeente kunnen stoppen in haar blinde zendelingenwerk en dan wordt het AZC ook nog eens in de slechtste wijk van Utrecht geplaatst. Het is om te janken.

  Persoonlijk steun ik de protesterende inwoners van Overvecht dan ook volledig! Alle begrip voor de woede, het gevoel van machteloosheid en het idee dat weer een stukje Overvecht afgenomen wordt. Alle respect voor het relatief vredige verloop van het protest.

  Go Overvecht! Blijf vooral vredig protesteren!

 7. Frits

  @ GeenStijl:

  Toch gek, dan zouden diezelfde mensen al tientallen jaren deze zorgen moeten hebben gehad gezien de cijfers van seksuele aanranding en intimidatie in NL….

  Of wil jij beweren dat ”de vluchteling” de grote boosdoener is als het hierom gaat?

 8. Henk

  Ik vind het vooral vreemd dat er juist voor Overvecht is gekozen.

  Overvecht is gewoon een zeer slechte wijk waar veel meer dan gemiddeld mensen met lichamelijke en psychische problemen wonen. Uiteindelijk plaats je toch nu vluchtelingen in die wijk waar je niet van weet wat voor gezondheid ze hebben. Deze mensen hebben immers een barre overtocht gemaakt uit een oorlogsgebied. Naar eventuele lichamelijke en psychische klachten kunnen we alleen maar raden.

  Lijkt me niet verstandig, voor zowel de bewoners als de vluchtelingen.

 9. Anneke

  Ik woon in Overvecht, zie het gebouw in de verte uit mijn raam. Heb natuurlijk ook mijn bedenkingen (is het gebouw c.q. de locatie geschikt, is 400 niet te veel, wat moeten die mensen de hele dag doen?). We leven nu eenmaal in deze wereld, en daarom is mijn uitgangspunt toch: welkom. Als hier de oorlog uitbreekt, hoop ik elders goed opgevangen te worden. Ik snap de emoties, maar zo tekeer gaan is niet de manier. Er zijn veel problemen in Overvecht, maar als het dan toch ‘door onze strot geduwd wordt’, laten we dan zien dat Overvecht een Krachtwijk is. Er wonen hier mensen met allerlei diverse sociale, culturele en religieuze achtergrond,wij zijn al gewend aan ‘vreemd’. Toch? Er wonen hier mensen zonder baan en wellicht wel met tijd. Er wonen hier mensen met een hart. Kortom genoeg mensen om de handen ineen te slaan en om het voor iedereen zo goed als mogelijk te laten verlopen. Overwin uw angst en afkeer, hervind uw kalmte en ga t.z.t. eens kennis maken met deze medemensen. Misschien zijn ze wel aardig. If you can’t beat them, join them. Succes.

 10. Harry

  Man man man… Wat een volk… Wat is dat toch met die mensen dat ze denken dat als ze maar heel hard schreeuwen en schelden ze serieus genomen worden. Ze maken zichzelf alleen maar volkomen belachelijk. Zowel de voorstanders als de tegenstanders. Want laten we eerlijk zijn die voorstanders waren duidelijk niet bewoners uit Overvecht.

 11. paul

  Ik vind het vreemd dat de mensen al boos zijn voordat er iets gebeurt. De gemeente nodigt mensen uit tot overleg op basis van een mogelijkheid. Als de gemeente de mogelijkheid niet specifiek maakt, is er niets te overleggen. Als de mogelijkheid wordt besproken wordt er “al iets door de strot geduwd”. En mag er met explosieven worden gegooid? Dat loopt toch niet rond?

 12. ggbrie

  zo jammer dat een paar honderd van de 31.000 inwoners van Overvecht tegen de komst van vluchtelingen zijn en dit zo overduidelijk manifesteren waardoor het lijkt of er in Overvecht alleen maar tegenstanders wonen. Ook in Overvecht zijn er heel veel bewoners die het wel met de komst van de opvang eens zijn. Op een handvol na zijn ze niet komen demonstreren want tegen het geweld van de tegenpartij is niet op te boksen!

 13. Marc

  de reden dat er voor overvecht is gekozen net zoals Kanaleneiland is dat deze wijken al probleemwijken zijn , zetten ze deze mensen in bv de wittevrouwen dan zullen de mensen die daar in hun dure woningen wonen vrezen voor aftakeling van hun wijk en waarde van hun woning.om meer probleemwijken te voorkomen maken we de problemen in de probleemwijken een stukje groter ! laf slap minachtend en ondoordacht ! lang leve de schijndemocratie !

 14. Toine Goossens

  Alle mensen die buiten stonden mochten niet naar binnen omdat zij geen inwoner van Overvecht zijn. Dat zij er alleen waren om de eigen frustratie uit te leven blijkt wel uit de taal die zij uitsloegen.

  Petje af voor Raymond die in het interview met DUIC de nadruk legt op de positie van de inwoners van Overvecht: ´Er is hier al zoveel ellende, er is hier al zoveel armoei´. Dat moet de gemeentelijke politiek zich zeer ter harte nemen. Utrecht is er niet alleen voor de fietsende elite.

  Het is opmerkelijk hoeveel frustratie en emotie de komst van vluchtelingen op dit moment oproept. Dat was in de jaren 90, toen was de stroom ook zo groot, niet het geval.
  Het betekent dat mensen zich onveilig en bedreigd voelen. Het is dwaas om daar geen serieuze aandacht aan te besteden.

  Met de ondoordachte plannen voor overdracht van zorg en welzijn aan de gemeenten hebben VVD en PvdA een groot aandeel in de sterke toename van de emoties, niets is meer zeker.

  Door continue de nadruk te leggen op de nul risico samenleving en het primair stellen van eigen verantwoordelijkheid, zeer sterk ondersteund door alle politieke partijen als belangenvertegenwoordiger van hun achterban, worden ter linkerzijde pietlut problemen tot hemelhoge bedreigingen opgeblazen en worden ter rechterzijde onnozelen en kwetsbaren tot zelfstandigheid veroordeeld.

  Dat de vlam dan in de pan slaat is niet verrassend. Waar bestaansonzekerheid domineert, lopen spanningen hoog op. Door dat te negeren zijn er al veel revoluties gecreëerd.

 15. zijn

  Er zijn met name problemen in een wijk als Overvecht, omdat er mensen lopen die zo in het leven staan als deze tegenstanders van het AZC, alsook andere problemen, maar toch.

 16. Peter Utrecht

  Ik ben voor opvang van vluchtelingen en onthutst over de reacties gisteren in Overvecht. Een ding is echter wel iets om vraagtekens bij te zetten: een links college wil graag vluchtelingen opvangen, maar kiest er wel bewust voor om dat te doen in Kanaleneiland en Overvecht. Lekker ver weg van waar raadsleden en aanhang zelf wonen, in wijken waar veel mensen het zelf toch al moeilijk hebben. Waarom niet in de binnenstad?

 17. Pim

  Jammer dat de angst blijft regeren. Leef eens in het NU. Geef de mensen een kans, het is echt in-en-in triest om de vluchtelingen bij voorbaat al het stempel ‘aanrander’ te geven, Objectivist.
  Dat hebben ze niet verdiend.

  Misschien is het juist wel de bedoeling dat we bang worden gemaakt door de massa-aanrandingen. Wil iemand dat we ons meer gaan verzetten en ons hatelijker gaan gedragen.
  Bij die gedachte laten we dat toch zeker niet gebeuren, man! Geef ze niet die credits en omarm de nieuwkomers. Dat is wat onze samenleving bindt, niet de verdeeldheid!

 18. ACTK

  Niet verder gekomen dan de beelden. En die zijn feitelijk zeer geruststellend en bemoedigend. Er wonen inderdaad rond de 32000 mensen op Overvecht. Overvecht is op zichzelf al een redelijke stad met een wat eenzijdige bevolking. Daar zitten groepjes van telkens een paar honderd raddraaiers, winkeldieven, bangeriken, schreeuwers, protesteerders, asielzoekers, criminelen, zwartrijders, wegmisbruikers, drugsverslaafden etc tussen. Voor elk doel hebben we hier wel een ploegje dat op wil komen draven om de stem te verheffen. Welk ploegje komt hangt af van het pijnpunt dat wordt aangeraakt. Wat we op de beelden zien is het ploegje anti-AZC. Maar de overige 31900 bewoners zijn gelukkig nog gewoon bij zinnen. We kunnen vandaag iets geruster over straat dan gisteren…

 19. Bill

  Een AZC naast een salafistiche in opspraak zijnde moskee, niet over nagedacht door het gemeentebestuur…!!

 20. Henk

  Ik vind het ongelooflijk wat ik de afgelopen dagen heb gezien in Overvecht. Wat een niveau.

  Op de FB-pagina tegen het AZC wordt een raadslid, die nota bene tegen plaatsing van een noodopvang in Overvecht is, uitgemaakt voor ‘vluchtelingenhoer die graag verkracht wil worden’. Waarbij de beheerder ook nog eens klapt voor zo’n opmerking ipv verwijderen.

  En dan die catfight die gisteravond uitbrak tussen beheerders en anderen op die pagina. Met allemaal gescheld. Totaal gênant.

  Geen wonder dan ook dat er gisteravond van een normale bijeenkomst geen sprake kon zijn. Alleen maar schreeuwen. En natuurlijk keihard lachen toen er werd gezegd dat vluchtelingen net zoals u en ik zijn. Nou, dat kon ik nog begrijpen. Want vluchtelingen hebben heel wat meer niveau.

  En totaal belachelijk natuurlijk dat mensen die voor opvang komen demonstreren gewoon letterlijk weggetrapt worden. Ik weet wel door wie ik mij meer bedreigd voel.

  Ik snap de sociale problematiek in Overvecht. Maar dat geeft geen enkel recht tot zulk gedrag. Mensen die zich echt serieus willen laten informeren en hun zorgen willen bespreken zijn hier de dupe van.

  Ander ding: als jullie al die negatieve energie en samenwerking nou eens constructief zouden stoppen in het zelf verbeteren van de wijk…

  Zag bovendien dat de PVV zich er nu ook mee wil gaan bemoeien de 21e. Zijn die gasten in Overvecht dan weer blij mee. Maar waar was de PVV de afgelopen jaren in Overvecht? Wilders vertikt het om zich lokaal te organiseren, dus laat zijn achterban gewoon stikken… totdat er iets te rellen valt en hij aandacht kan krijgen.

 21. Henk

  > Marc 12 JANUARI 2016 OM 12:34

  Nou, laat maar komen in Tuindorp. Graag zelfs. Zie ik ook liever dan dat ze in Overvecht ondergebracht moeten worden. Maar vorig jaar vroeg de gemeente al of burgers en bedrijven goede locaties wilden aandragen voor opvang. Wat heb jij toen aangedragen?

 22. Luuk Upuuk

  Het meerendeel van de reacties zegt hetzelfde: waarom juist in overvecht en niet Utrecht Oost bij het Wilhelminapark.

 23. [email protected]

  Toine Goossens 12 JANUARI 2016 OM 13:00,

  Wat een heerlijk stukje om te lezen, zeer goed verwoord Toine.

 24. iris

  er komt toch echt een tijdelijke noodopvang, geen AZC…

 25. WP

  @Peter Utrecht,
  In Oog in Al wordt het azc uitgebreid en er komt nog een tijdelijke opvang. Dus niet alleen in de wat armere wijken. Hier overigens geen problemen, zoals in overvecht.

 26. Frank

  @[email protected]: Het overgrote deel van de aanrandingen en verkrachtingen in Nederland vindt plaats door daders in de directe omgeving van het slachtoffer.

  En de graaiende handen van bezopen Duitsers tijdens bierfesten zijn ook al jaren bekend. Dus het is op z’n zachtst gezegd nogal hypocriet om te wijzen op de gebeurtenissen in Duitsland en Zweden en dat te projecteren op asielzoekers in Nederland.

 27. ssjsan

  Ik gun deze mensen echt hun plek hier in Nederland om te schuilen. Ik hou erg van de multiculturele samenleving hier in overvecht. Ik ben surinaams, hier geboren en getogen en heb zien veranderen van “Jonnie” wijk naar “autochtone” wijk en ook al zijn er veel problemen in overvecht ik hou van deze wijk.
  Maar sorry hoor ik vind 400 vluchtingen ook wel erg veel. Dit geweld is nergens voor nodig maar aan de ene kant is het nodig om te laten weten dat dit niet zomaar kan. Over vecht is gewoon geen plek waar je vluchtelingen kan plaatsen. Sorry maar nee en de regering die weet dat ook donders goed! Zo van “overvecht en k-eiland zijn toch ghetto daar kunnen er wel 400”. Ik vind deze woede uitbarsting terecht, hoe lief en vredig deze vluchtelingen ook mogen zijn. 100 mensen had ik ruim geaccepteerd maar 400. Dat is gewoon een hele buurt gepropt in een gebouw in de hoek van overvecht zuid. De regering mag de groei van de economie op een laag pitje gaan zetten en dat extra geld wat ze onnodig gebruiken voor verniewingen van onnodige zaken gaan gebruiken voor vluchetingen om ze een behoorlijke plek te geven zonder dat mensen er last van krijgen. Er moet meer dan genoeg geld zijn om op een plek waar niemand last van heeft een tijdelijk dorpje te bouwen voor deze mensen die anders echt wel schuilplek hier in nederland verdienen.
  En wat the hell met Amerika, Nederland mag wel zijn bek open doen en Amerika aanspreken en verzoeken om een aantal vluchtelingen aan te nemen. Amerika weet wel bommen te goeien maar nu dit probleem is ontstaan hoor je ze niet zeggen we vangen ook een aantal “refugees” op!!!

 28. Michiel

  Ik zie veel vragen over “waarom niet in de binnenstad?”

  Dat heeft dezelfde reden dat u en ik daar niet wonen: weinig ruimte en veel te hoge prijzen. Logisch om vanuit dat oogpunt de wijken die het meeste ruimte voor de laagste prijs hebben te kiezen. Uiteraard wonen juist daar ook de minder-bedeelden en lager opgeleiden.

  Overigens vind ik het wel beschamend al dat geschreeuw en geroep en gescheld. Maar ja, dat is kennelijk ‘normaal’ onder sommige bevolkingsgroepen.

 29. Anita Zwiers

  1.Ik stond buiten en ben geen bewoner van Overvecht, maar mijn kinderen en kleinkinderen wonen er wel..
  2.Er stonden ook mensen buiten die wel een uitnodiging hadden gehad maar er niet in mochten omdat het vol was..
  3.Die jongen met die zogenaamde Hitler groet bracht geen Hitler groet uit zoals jullie dat bedoelen.. Als je boos bent en naar iemand verwijst strek je je arm.. Ik stond daarbij en heb dat zo geconstateerd..
  4. Het taal gebruik zoals bedoelt had inderdaad niet nodig geweest, maar soms ben je zo boos en gefrustreerd dat je roept wat je eigenlijk niet wilt roepen..
  5. Jammer dat de emoties van mensen zo verdraaid worden..

 30. ACTK

  @Anita Zwiers. Dank voor update. Ik heb geen oordeel over je bijdrage die avond. Je bedoelingen zullen zonder meer goed zijn en naar alle waarschijnlijkheid ben je een goed mens.
  Maar je was de enige niet zonder uitnodiging. Wat kwam je doen? Echt, je kinderen kunnen vast zelf hun ongenoegen uiten als zij dat nodig vinden. Daar hebben ze hun moeder vast niet bij nodig. Er wonen 32000 mensen op Overvecht. Als zij het nodig vinden om hun mening kenbaar te maken dan zullen ze dat zeker doen. Overvechters zijn bepaald niet monddood. Ze kunnen hun eigen boontje doppen.

  Mensen op Overvecht ervaren de komst van ‘mensen zonder uitnodiging’ net zo bedreigend voor de rust in hun woonomgeving als de komst van asielzoekers. Ook als zijn je intenties nog zo goed. Vertrouw op de lokale bevolking. Blijf weg waar je niets te zoeken hebt. Laat Overvechters hun eigen boontjes doppen. Ze kunnen dat!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).