Duizenden demonstranten trekken door Utrecht op Dag van de Arbeid Duizenden demonstranten trekken door Utrecht op Dag van de Arbeid

Duizenden demonstranten trekken door Utrecht op Dag van de Arbeid

Duizenden demonstranten trekken door Utrecht op Dag van de Arbeid
Foto's: Bas van Setten
Duizenden mensen gingen zondag op de Dag van de Arbeid in Utrecht de straat op om te demonstreren. Zo was er een groot protest van FNV dat eindigde in het Julianapark en een kleinere demonstratie die af werd gesloten in het Griftpark.

Duizenden mensen gingen zondag op de Dag van de Arbeid in Utrecht de straat op om te demonstreren. Zo was er een groot protest van FNV dat eindigde in het Julianapark en een kleinere demonstratie die af werd gesloten in het Griftpark.

Bij de demonstratie van FNV waren duizenden mensen aanwezig. Dit protest startte op het Jaarbeursplein en via een mars door de stad liep de menigte richting het Julianapark. In het park was een groot podium opgebouwd.

Eerder deze week sprak Dierenweide Julianapark nog haar zorgen uit over dit evenement. Zij meende dat het park geen geschikte locatie is voor zo’n grote demonstratie. “Het is broedseizoen, dus er zitten veel nesten in de bomen. Deze stress kunnen al deze dieren dus niet gebruiken. Bovendien komt het park net weer tot leven en dus zal de ligweide kapotgetrapt worden door deze hoeveelheid mensen”, zei de beheerder.

Tekst loopt door onder afbeelding

Griftpark

Op de Mariaplaats begon tegelijk met de demonstratie van FNV een ander protest. Onder de noemer ‘Sow the seeds of resistance’ kwamen tientallen mensen bijeen. Ook zij liepen een mars door de stad. Deze eindige echter in het Griftpark, waar een klein podium was opgebouwd en waarop een aantal sprekers en muzikanten elkaar afwisselden.

Griftpark

21 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Kennelijk moet er enig gewicht aan deze linkse dinosaurusclub gegeven worden maar duizenden is nogal een rekbaar begrip.

 2. FB59

  Veteranendag? Schade Julianapark moet dan wel meevallen.

 3. Koel Hoofd

  Totaal nietszeggend komkommerkaars artikel van Duic.
  Wat ontbreekt is informatie over die demonstraties.

  Waarom demonstreerde de FNV hier op de dag van de arbeid?
  Van hun website:
  “Het thema dit jaar is het stoppen van de scheefgroei in Nederland. We zijn als land nog nooit zo rijk geweest, maar die rijkdom zien de meeste Nederlanders niet terug in hun portemonnee. Een steeds groter deel van onze welvaart gaat naar bedrijven en aandeelhouders en een steeds kleiner deel naar werkenden (werknemers en zzp’ers).”

  Als ex-vakbondslid kan ik zeggen dat het FNV daar in het verleden (jaren negentig) bij stond te kijken en hun zegening gaf aan het groot internationaal kapitaal. En, sindsdien ook geen poot heeft uitgestoken om werknemers te helpen of het tij te keren, maar deze wel koekjes uit eigen doos serveren. Als het echt de bedoeling was geweest om hun punt over te brengen, dan hadden ze beter door Wilhelminapark e.o. kunnen gaan wandelen dan deze route te kiezen. Mijn microdemonstratie op virtueel nano niveau: FNV WEG ER MEE!

  Die andere demo is ook totaal nietszeggend, ‘Sow the seeds of resistance’?
  Verzet… tegen wat? Verzet tegen D666/GL?
  They are the Borg, resistance is futile, you will be assimilated…
  Oh nee, dit was georganiseerd door marxistische communisten die hun meibijtjes oproepen tot vechten tegen het kapitalisme. (ook van hun website: https://www.doorbraak.eu/1-mei-utrecht-mayday-action-sow-the-seeds-of-resistance/)
  Maar eigenlijk was het gewoon lekker weer en men had zin in een feestje met live muziek waar men tegenwoordig recht op heeft als je het maar een demonstratie noemt…

 4. Hanneke

  Ik hoop dat de dieren en de net ontluikende planten de mensenmassa-stress hebben overleefd… het Julianapark is mij dierbaar, ik woon er vlakbij.

 5. Lexus

  Fascinerend om te zien: bij de ene demonstratie voornamelijk ouderen, bij de anderen jongeren. Om de klimaatcatastrofe te keren, de groeiende kloof tussen arm en rijk te dichten en de afbraak democratie en rechtsstaat te keren zullen de generaties elkaar echt moeten vinden. Anders zal het snel verder bergafwaarts blijven gaan.

 6. Es

  Ik ben wel benieuwd waar deze mensen voor demonstreerden. Wat willen ze bereiken? Het is toch niet alleen maar dag van de arbeid?

 7. XiLion

  Ja valt meteen erg op allemaal auwegies bij de Fnv / versus de jongeren. Ze mogen welleens onderzoeken waar diè tweedeling door komt en die kloof als de raphazen dichten. Of er is geen Fnv toekomst. Ze weten kennelijk de jongeren niet te bereiken terwijl hun boodschap goed is, ook interessant voor jongeren om b.v. het minimumloon omhoog te krijgen naar €14 p.u. etc.

  En opvallend Duic, geen enkele info alleen maar gezellige plaatjes van voor een demonstratie iets te tevreden ogende chille relaxte mensen 😅 (waar Duic natuurlijk ook niets aan kan doen), waarop ook geen enkel spandoek leesbaar in beeld wordt gebracht…
  Ik geniet altijd van de mooie plaatjes op Duic hoor daar niet van. Maar soms gaat het net om wat meer dan dat alleen.

  Mensch leert actie voeren !
  & Duic leert verslaan.

 8. Wies

  Even los van wat je van de FNV vindt, is de boodschap wel van belang. Terwijl het volk het alleen nog maar over de schandalen van Kaag, Derksen, en anderen heeft, neemt de belastingdruk op vermogenden alleen maar af de afgelopen tien jaren. De vermogenden worden rijker, de werkenden armer. Lasten nemen toe voor hen die inkomsten uit arbeid vergaren terwijl die van de vermogenden sterk zijn gedaald. Voor hen zijn er aftrekposten, subsidiepotjes en verlaagde belastingtarieven. De tijd van gratis geld is over en het is maar de vraag wie de rekening gaat betalen. Met de VVD/het CDA aan het roer vermoed ik dat dit wéér de werkenden zullen zijn.

 9. Erin

  @koel hoofd: “koekjes uit eigen doos serveren“?
  Sigaar uit eigen doos? Koekje van eigen deeg?

 10. Pee

  Was er nou helemaal geen andere plek om deze manifestatie te houden en moest men met alle geweld het julianapark lastig vallen?
  En wat hebben ze nu bereikt met deze manifestatie ,behalve de overlast die ze veroorzaken en hun blijkbaar niets doet?

 11. Lexus

  @Wies: zoals ook uit de reacties van anderen blijkt, is de FNV de afgelopen decennia schaamteloos meegegaan in de neoliberale hysterie — voornamelijk degenen met mooie vaste contracten werden gesteund — en heeft zij veel leden verloren aan de onderkant van de samenleving, die de vakbeweging het hardste nodig hadden en hebben. Laten we hopen dat het tij is gekeerd, maar optimistisch ben ik daar niet over. Eerlijk gezegd ben ik daar zeer pessimistisch over. Het lijkt me beter dat het streven naar een betere samenleving van onderop komt.

 12. isabelle

  Eens met het gegeven dat DUIC steeds meer op een mededelingenbord begint te lijken. Inhoudsloos en altijd bang om een mening te ventileren.

 13. Gerard van Vliet

  Was heldere actie tegen de Scheefgroei in goede atmosfeer. De eerste mei als belangrijke Dag van de Arbeid. Meerderheid van deelnemers aan de mars misschien gemiddeld wat ouder maar er liepen ook vele jongeren mee. Wie doet alsof niet, was er blijkbaar niet bij. De vakbond strijdt actief tegen uitbuiting en voor een leefbaar loon voor iedere werknemer, goede arbeidsvoorwaarden en veilige werkomstandigheden. En een stop aan de groeiende flexibilisering van de arbeidsmarkt.. Situaties waar ouderen maar ook juist talloze jongeren mee te maken hebben. De vakbond is er zeker ook voor hen.. De toekenning van de Herman Bode Award
  werd toegekend aan de groep van jongeren die zich binnen de bond hebben verenigd onder ‘Niet Onze Schuld’. De Dag van de Arbeid besteedde ook aandacht aan de situatie in Oekraïne en er was een indrukwekkende bijdrage (voor deze bijeenkomst opgenomen film) vanuit een Oekraïense vakbond die het belang van internationale solidariteit met de mensen en werkers in Oekraïne aangaf, de bond bedankte voor zovele jaren steun en solidariteit en Nederland bedankte voor de opvang van en bijstand aan de zovele Oekraïense vluchtelingen. Al met al een bijzondere dag in een nieuwe lente van arbeiders – jong en ouder – die zich versterkt willen verenigen tegen uitbuiting en scheefgroei en voor internationale solidariteit

 14. fennie stavast

  Gerard van Vliet: DANK voor het heldere verslag.

 15. Yoshua

  Dat de meerderheid bij de FNV-demonstratie ouderen zijn, is logisch, FNV is een verkapte ouderen partij, voor zolang het duurt.
  Het rommelt enorm bij FNV, de voorman van FNV ouderen is geroyeerd.
  Begin juli 2020 stemden de leden van de FNV in met het pensioenakkoord, tegen het zere been is van veel pensionado’s.
  Een zeer beperkte groep van FNV ouderen heeft een besluit genomen voor bijna 4 miljoen pensionado’s.
  Wanneer FNV ouderen een andere weg kiest, is FNV verloren.
  FNV heeft onvoldoende leden onder de werknemers om de logge geldverslindende organisatie in stand te kunnen houden.
  Hoe je het ook wendt of keert, FNV is een aflopende zaak, zelfs wanneer de ouderen lid blijven van FNV.
  Het leven van de leden waar FNV afhankelijk van is, is eindig.
  Best triest, maar wel logisch dat jonge werknemers zich niet aansluiten bij FNV.

  Wat zeker is dat de Dag van de Arbeid altijd zal blijven met of zonder FNV.

 16. Lexus

  @Yoshua: in 1982 ben ik aanwezig geweest bij een grote demonstratie tegen het regeringsbeleid van Ruud Lubbers. Ik zag toen dat de voorman van de FNV, Wim Kok, begeleid door een groepje mannen, binnenkwam, een verhaal hield en daarna weer met zijn entourage vertrok. Het heeft mij toen al aan het denken gezet. Later is deze Wim Kok, zoon van een timmerman maar opgeleid op ‘business school’ Nyenrode, voor de PvdA minister-president geworden. Naar eigen zeggen heeft de PvdA toen ‘de ideologische veren’ afgeschud. Deze leus is hem ingefluisterd door de VVD-politica Neelie Kroes, toen getrouwd met PvdA-politicus Bram Peper, eerder met een Rotterdamse havenbaron Smit. Hierna is het noch met de FNV noch met de PvdA meer goedgekomen. Partij en vakbeweging bliezen luid mee in het vals klinkende neoliberale koor. De PvdA is zelfs gaan regeren met de VVD, die nog aanmerkelijk asocialer was en is dan het CDA, waar tenminste vanouds nog een dun sociaal randje aanwezig was en is.

 17. Lexus

  Correctie: die havenbaron was in werkelijkheid een marineofficier. Waarvan akte.

 18. Scherpschutter

  Geen flauw idee waar tegen -of waar juist voor- geprotesteerd is, maar ik ben wel blij voor deze groep gepensioneerden dat het lekker weer was.

 19. Lexus

  @Scherpschutter: zoals al zo vaak op dit forum is gebleken, is lezen en begrijpen wat je leest niet uw sterkste kant.

 20. Scherpschutter

  @Lexus

  Hoe bedoelt u? Ik heb -zoals altijd- uitstekend begrepen wat ik gelezen heb. In het artikel is nergens te lezen waar deze gepensioneerden precies voor of tegen aan het protesteren waren.

 21. Lexus

  @Scherpschutter: met uw reactie bevestigt u alleen maar uw blindheid. Al helpen zelfs tien brillen niet als de hersens het laten afweten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).