Duizenden handtekeningen tegen betaald parkeren winkelcentrum De Gaard | De Utrechtse Internet Courant Duizenden handtekeningen tegen betaald parkeren winkelcentrum De Gaard | De Utrechtse Internet Courant

Duizenden handtekeningen tegen betaald parkeren winkelcentrum De Gaard

Duizenden handtekeningen tegen betaald parkeren winkelcentrum De Gaard

Een brief waar ze niet op zaten te wachten. Inwoners en ondernemers in Tuindorp en Tuindorp-Oost ontvingen deze in de brievenbus waarop het bericht stond dat per 1 december betaald parkeren zal worden ingevoerd. Winkeliers van winkelcentrum De Gaard zijn een handtekeningenactie begonnen om het college tot een ander besluit te bewegen.

“Het gaat ons gewoon omzet kosten”, vertelt winkelier Richard de Jong. “Wij hebben bij het winkelcentrum vooral last van langparkeerders, mensen die in het centrum werken of wonen en bij ons voor langere tijd parkeren. Maar het is geen oplossing om volledig betaald parkeren in te voeren.” In Tuindorp-Oost, waar het winkelcentrum ligt, zijn door de gemeente in mei en juni in totaal zes metingen gedaan. Hieruit blijkt dat de parkeerdruk hoog genoeg is om betaald parkeren in te voeren.

De Jong die een kaasspeciaalzaak heeft in het winkelcentrum is het niet eens met de gemeente, en samen met hem nog vele anderen. Naar eigen zeggen hebben ze al meer dan 3000 handtekeningen verzameld. “We hebben de formulieren hier op de toonbank en liggen, en bijna iedereen zet zijn handtekening eronder.”

Deze handtekeningen zullen morgen worden aangeboden aan wethouder Lintmeijer. “We hopen dat we het college kunnen bewegen tot een andere invulling van het plan. Een blauwe zone bij het winkelcentrum zou voor ons al een hoop schelen, of het eerste uur gratis parkeren. Ik heb veel klanten die van buiten Utrecht komen, deze schrik je af met betaald parkeren. Gelukkig heeft D66 al vragen gesteld en ook Leefbaar Utrecht is er mee bezig, maar ja, het blijft politiek, dus het is afwachten”, vertelt De Jong

4 Reacties

Reageren
 1. Krakeling

  Het lijkt erop dat er speciaal voor Tuindorp en Tuindort-Oost een nieuw strategie is bedacht. Bij deze nieuw bedachte aanpak is parkeerOVERLAST niet langer de norm maar de zogenaamde parkeerDRUK.

  Voor de parkeerdruk hanteert men een opnieuw zelfbedacht percentage van 80%. Dat wil zeggen dat de parkeerdruk “te hoog” wordt genoemd zodra 4 van de 5 beschikbare parkeerplaatsen bezet zijn. Bij de eerste metingen in de wijk bleek dat het zelf verzonnen percentage niet werd overschreden. Daarom is men doorgegaan met waarnemen “meten” totdat men uiteindelijk kon zeggen dat de norm was overschreden bij enkele waarnemingen.

  De mening van de wijkbewoners en winkeliers is onbelangrijk. Wat telt is de door ambtenaren bedachte (4 van de 5) parkeerdruknorm. Zo is dat democratisch vast gesteld in onze fijne gemeenteraad.

  Woensdag 19 maart 2014 zijn er nieuwe gemeenteraad verkiezingen. Het college dat deze naaiconstructie heeft bedacht wordt gevormd door; PvdA, GroenLinks en D66. Toch handig om dat straks in gedachte te houden.

 2. Peter Vermeij

  Betaald parkeren is alleen een melkkoe voor de gemeente. Dus weg er mee! Geen betaald parkeren in de Gaard!!
  Laten de dames en heren ambtenaren maar iets anders verzinnen om geld binnen te krijgen!!

 3. Robbie

  Is toch heel makkelijk? De hele parkeerplaats van blauwe strepen voorzien en een bordje dat de parkeerkaart achter de ruiten moet. Alles dat er langer dan een uur staat bekeuren. Moet je eens kijken hoe snel die langparkeerders weg zijn.

 4. Marie Verhoeff

  Waarom niet het voorbeeld van het Ina Boudier Bakkerhof gevolgd? Een slagboom voor het parkeerterrein en bezoekers van De Gaard mogen dan een uur (of andere tijdsduur, wat de winkeliers willen) gratis parkeren. Jumbo op het IBBhof laat klanten bij besteding van minimaal 25 euro anderhalf uur ipv een uur parkeren.
  Meteen het probleem van de langparkeerders opgelost en er hoeven niet de hele dag parkeerkaarten achter ruiten gecontroleerd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).