Zo’n 14.000 internationale studenten konden deze zaterdag hun verblijfsdocument ophalen in het Beatrixgebouw in Utrecht. Het gevolg daarvan was dat er een lange rij voor de ingang stond die op het hoogtepunt doorliep tot de ingang van station Utrecht Centraal.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegt dat er ook dit jaar weer een stijging was van het aantal internationale studenten dat naar Nederland komt. In totaal waren er tot en met juli 17.870 aanvragen voor een zogenoemde verblijfsvergunning studie binnengekomen. Dat waren er ongeveer 1.200 meer dan in dezelfde periode in 2022.
Bijna alle aanvragen werden van april tot en met augustus gedaan. “We weten wanneer de piek in studieaanvragen plaatsvindt, dus kunnen we ons werk daarop inrichten. Ondanks dat blijft het een klus om alle aanvragen in zo’n korte periode te verwerken; zeker met het toenemend aantal studenten”, schrijft Rhodia Maas van de IND.
Tekst loopt door onder afbeelding
Centrale uitreiking
Gemiddeld krijgt 98 procent van de studenten die een aanvraag indient een verblijfsvergunning. Dit jaar organiseert de IND voor de tweede keer centrale uitreikmomenten. Zo is er deze zaterdag, maar ook op 7 oktober, zo’n uitreikmoment in Utrecht. Studenten die straks in Groningen of Maastricht gaan studeren hoeven niet naar de Domstad af te reizen, zij krijgen hun verblijfsvergunning namelijk in de regio uitgereikt.
De rij voor de ingang van het Beatrixgebouw leek lang, maar volgens twee studenten verliep het allemaal heel soepel. “We begonnen bovenaan de trappen bij het station, maar nu, ongeveer dertig minuten later, kunnen we al bijna naar binnen. We hopen alleen niet dat we daar nog lang moeten wachten”, vertelden ze met een glimlach. Van alle studenten die kiezen voor Nederland komen de meeste uit China, India, Verenigde Staten, Turkije en Indonesië.
38 Reacties
ReagerenZie hier 1 vd echte oorzaken waarom de Nederlandse tandwielen stroef draaien. Net als expats en gastarbeiders en HUN familie die nareist zorgen zij voor vol is vol.
Niet de asielzoekers en statushouders zorgen voor problemen.
De VVD mikt zich, door lobbywerk vh bedrijfsleven juist op die laatste 2 groepen. De eerder genoemde groepen die het probleem zijn mogen blijven komen.
Studenten van rijke ouders die een internationale ervaring bezorgd krijgen. En ze hebben woonruimte nodig, waardoor de lokale jongeren die woonruimte zoeken het nakijken hebben. En dat gebeurt in een stad met een structureel woonruimte-probleem. Voor de universiteit is het een verdienmodel. Die opereert als een klassieke kapitalist, zonder met de gevolgen voor de maatschappij rekening te houden.
wat sneller dan sommige anderen die jaren moeten wachten
Voor alle klagende studenten over kamertemperatuur. Zijn er te weinig kamers of is het aantal buitenlandse studenten gewoon veel te groot? En dit zijn alleen de niet EU studenten. Heeft Nederland een woningtekort door te weinig bouwen of door veel teveel migratie?
Hebben ze wel gelijk een inkijkje gekregen in het lelijkste gebouw van Nederland.
Lekker studeren hier, veel Nederlanders studeren ook in t buitenland. Hopelijk blijven er een paar toppers plakken, zodat ze bij ons het personeelstekort kunnen oplossen!
Blijkbaar heeft geen een van bovenstaande reaguurders gestudeerd. Een hoop Nederlandse studenten studeren ook voor een jaar of meer in het buitenland hoor. Maar jullie hebben weer even lekker de onderbuik kunnen luchten.
@Lelijk, een zeer 3ffocient multi use gebouw dat gewoon zijn geld opbrengt
Welkom in Utrecht ! Dit maakt verrijkt Utrecht zeer zeker, en regelmatig kom ik studenten in het buitenland tegen die heel positieve herinneringen hebben aan Utrecht en zo onze stad promoten in feite als vestigings plaats voor weer docenten en bedrijven denk ik.
Het woning nood probleem was er al in de 70e jaren toen ik na Utrecht kwam als student. Voor de falende passieve instelling van de overheid kunnen zij/ of opleidingen niet verantwoordelijk worden gehouden.
De wil bij de overheid om dit echt serieus op te lossen is er de afgelopen 50 jaar niet geweest. Alle nieuw bouw is er alleen op gericht om deels het op te lossen. Plaats 3 torens van 120 m met 10 unit per verdieping en de achterstand is voor vele jaren gelijk op gelost.
I.pv. daarvan kiest met in Papendorp voor laagbouw aan het AMR kanaal…. is dat logisch ?
@wim: eens.
Vraag hebben deze studenten ook recht op studiefinanciering?
@ W
Ja, ik heb gestudeerd.
En wie gebruikt hier nu eigenlijk de onderbuik? De mensen die kritisch anderen op de feiten wijzen, of degene die de sprookjes van het neo-liberale kabinet napraten?
Er is op zich niks mis met studeren in het buitenland, maar in Nederland is de balans zoek en daar lijden de opleidingen en met name Nederlandse studenten onder (zie de vele onderzoeken hierover verschenen). Het aantal buitenlandse studenten te groot, het aantal studenten dat het wetenschappelijk Engels niet genoeg machtig is met te veel, net als te veel docenten die het wetenschappelijk Engels niet machtig zijn. Dus we hebben het over de kwaliteit van de opleidingen die achteruit hollen. 1 van de redenen waarom NL populair is, omdat ze niet-kritisch zomaar tienduizenden buitenlandse studenten accepteert, itt andere landen. Alleen het bedrijfsleven (VNO-NCW= VVD) wordt hier blij van.
Dan is er nog een verschil tussen EU studenten die gewoon welkom zijn, maar Nederland neemt ook velen en velen niet-EU studenten op en dat zijn ze alles behalve verplicht om te doen (geen verdragen hier omtrent).
Ik heb zelf een paar maanden in Zuid-Afrika gestudeerd (al geen heel jaar) en daar golden strenge eisen aan het toelaten van buitenlandse studenten. Ik was er ook een zeer kleine minderheid van buitenlandse studenten aan de Universiteit, itt in Nederland waar bij sommige opleidingen meer dan de helft van het aantal studenten buitenlands, niet-Engelstalig en niet-Nederlands-talig is.
Daar weer naast hebben we in Nederland afspraken dat expats/ internationals (buiten EU) alleen maar banen mogen in nemen als men over uitzonderlijk talent beschikt en als er in Nederland geen personeel voor te vinden is. De meeste expats die ik ken vullen gewoon ordinaire baantjes in (heel vaak marketing/ communicatie) waar meer dan genoeg personeel voor te vinden is in NL en behoren ook niet de top van hun lichting (doodgemiddelde studenten), dus het is gewoon ordinaire arbeidsverdringing en oneerlijke concurrentie, de werkgevers zitten echter voor een dubbeltje op de eerste rang (de expats krijgen minder betaald dan ze zouden kunnen krijgen, vergeleken met salarissen in hun eigen land verdienen ze vaak wel meer).
Ik ken overigens veel expats want in mijn gebouw is 80% van de huurders expat (bijna allemaal uit zeer vermogende families die zelfs op de huurprijs overbieden, ik ken ze, want ik spreek ze, waardoor de prijzen van deze studio’s op vrije markt overmatig stijgen en de pan uit rijzen. Het is dan zelfs voor mensen met zeer goede startsalarissen al onmogelijk geworden om deze studio’s te huren. Studio’s van 17m2 gaan voor meer dan 1000 euro huur exclusief, zonder gwl, de deur uit, betekent dat je al meer dan 3000 of 4000 euro netto (!) moet verdienen om kans te maken op deze inloopkasten).
Daar op volgend: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/immigratie-naar-nederland-is-veel-vaker-voor-werk-dan-voor-asiel~b10be1a5/
@ Anne-Fleur
Ja, hebben de EU-studenten (deels) wel en dat betalen wij als belastingbetaler. De studenten en internationals kennen nog vele andere voordelen die voor Nederlanders niet gelden.
@Uuu — Dank voor je uitgebreide bijdrage. In het gebouw waarin ik woon heb ik dezelfde ervaring. Expats die de hoge huren kunnen betalen en de lokale woningzoeker van de markt verdringen. Die wijken uit naar Tiel en Veenendaal. En wat betreft je reactie naar @Anne-Fleur: erg zuur dat ik als belastingbetaler deze hele merry-go-round meefinancier. Ik zeg het wel vaker in mijn reacties: we leven in een fool’s paradise!
@RvD
EU-studenten hebben geen verblijfsvergunning nodig, dus hier staan alleen niet-EU studenten in de rij.
Vraag.moeten de studenten bij afstuderen en terug gaan naar hun geboorteland nog hun restschuld van studieschuld terug betalen
@Uuuuuuuuu,
Wat lucht dat lekker op hé. Ondertussen gaat u er aan voorbij dat als gevolg van deze door u verachte verachte ontwikkeling Nederland over een groot potentieel jonge mensen beschikt dat onze arbeidsmarktproblemen oplost. Én die zorgen dat high tech bedrijven als ASML, ASMI, Beci en de Amsterdamse en Utrechtse platformbedrijven voor een zeer sterke economie zorgen.
Dat geeft het inkomen om CO2 en stikstof goed op te lossen.
@Uuu
De mensen die iets aan die problemen willen doen die worden door jou rechts populisten genoemd.
ik heb nieuws voor je, die rechts populisten noemen zich tegenwoordig sociaal conservatief en dat is besmettelijk omdat het stuk scoort dan groen progressief.
Nederlandse onderwijsinstellingen hebben juist heel actief gelobbyd om internationale studenten te werven. Tot in China aan toe. Lage collegelden maken studeren hier extra aantrekkelijk maar huisvesting is uiteraard vaak een probleem.
Met internationale studenten erbij kunnen onderwijsinstellingen hun internationale karakter en ‘wereldburgerschap’ benadrukken en promoten.
@ Toine en Koel Hoofd
Dank voor het samenvatten van woorden die ik zelf niet gebruik en voor het verder verspreiden van desinformatie/ misinformatie, dank daarvoor.
@ Koel Hoofd
Rechts doet hier niks aan, want alle partijen vanaf rechts van het midden voeren allemaal (vanaf D’66 en verder) een neo-liberale kapitalistische agenda die het bedrijfsleven geen strobreed in de weg legt, het bedrijfsleven, met name het internationale, vele belastingvoordelen geeft (die in het verleden niet bestonden) en vele miljarden aan subsidie in bepaalde sectoren pompt. Migratie is goed als bedrijven er van kunnen profiteren, maar o wee als mensen wegvluchten voor oorlog en omstandigheden. Hypocriet noemt men dat.
@ Toine
Wat heb je aan bedrijven die geen Nederlandse werknemers aannemen (opleidingen en arbeidsvraag dienen op elkaar afgestemd te zijn) en die niet of nauwelijks belasting betalen? Of die hun vermogen in een buitenland stallen? Dan stroomt er toch maar een deel van de economische groei van een bedrijf terug de staatskas in.
@Binnenstadbewoner
Dat kan ook door EU studenten toegang te geven. Daar staan immers verdragen tegenover die Nederlandse studenten dezelfde rechten geven in de andere EU-landen, die verdragen bestaan niet echt met niet EU-landen.
Waarom leiden wij het arbeidspotentieel van de niet-EU op, op onze kosten? Dat kan je jezelf ook afvragen. Zeker wanneer het bepaalde regimes in Azië betreft die op onze technologie uit zijn (spionage). Waarom is Nederland hier zo soepel in en zo actief in? Zoals je zelf zegt, die tienduizenden niet-EU studenten zijn actief geworven.
En dat terwijl er kamernood is in alle studentensteden en die betreffende regio’s, er vele kwaliteitsproblemen in het onderwijs zijn, capaciteitsvergrotingen dragen niet bij aan het oplossen daarvan.
@uuu: omdat je een verantwoordelijkheid hebt tav de rest van de wereld. Het is van groot belang bijv Indonesische studenten op te leiden, zodat men daar vervolgens baat daarvan heeft (bijv civiele techniek). Zorgt er op den duur ook voor dat mensen niet op de vlucht hoeven en onze kant op komen. Zou je toch blij moeten stemmen. Het valt me op dat je het unverfrohren sp geluid laat horen. Erg eenzijdig en niet over de grenzen heen kijkend. Zogenaamd links geluid maar met een naar rechts randje
@ Uuu: ook binnen onderwijsinstellingen is hier veel discussie over. Of het er onderhand niet te veel zijn. En natuurlijk vooral ook door die kamernood. Er zijn ook steeds meer Engelstalige opleidingen en die zijn uiteraard juist voorstander van grotere aantallen internationale studenten. Zonder internationale studenten verliezen zij een belangrijk deel van hun bestaansrecht.
Voorlopig verandert er niks. Hoogstens dat er wat minder actief wordt geworven, maar internationale studenten melden zichzelf aan.
@W. Ik heb zeker gestudeerd. Zelfs een half jaar in Frankrijk, waar nauwelijks buitenlandse studenten waren en voldoende kamers.
En laten we aub feiten gebruiken ipv anderen vrij simplistisch en feitenvrij van onderbuik gevoelens te beschuldigen. In 2005/06 studeerden er 33.000 buitenlandse studenten in Nederland, nu 122.000. Bijna 40% van de 1e jaars is buitenlands. Een tekort van ongeveer 25.000 kamers is dus vrij eenvoudig op te lossen door het aantal buitenlandse studenten enigszins te beperken. Lost ook een hoop capaciteitsproblemen op bij de Universiteiten.
@Nina. Ik snap dat EU-studenten geen vergunning nodig hebben. Wilde alleen aangeven dat het aantal buitenlandse studenten veel groter is dan die rij.
@rvd: en hoeveel NL studenten studeren in het buitenland? Niet onbelangrijk
Overigens heb ik zelf ook in Frankrijk gestudeerd halverwege de jaren 80. Het barste van de buitenlandse studenten – toen al. Benieuwd waar je gestudeerd hebt – het beeld dat je schetst herken ik niet.
Gebrek aan woonruimte voor studenten. Wat wil men? Meer studentenwoningen.
Buitengewoon teleurstellend dat de mensen die hebben gestudeerd en de aankomende studenten niet beseffen dat er veel betere oplossingen zijn.
1) niet-eu studenten worden aangrslagen voor alle kosten die hun studie meebrengt. Dis niet alleen collegegeld. Ook gebrek aan woonruimte nooreu-studenten, lokalen en landelijke belastingen. Ziektekosten. Zorg er voor dat het studeren van niet-eu studenten minstens 100k per jaar gaat kosten.
2) alle colleges verplicht en uitsluitend in de Nederlandse taal.
3) Geen begeleiding of ondersteuning van niet-eu studenten door steden/universiteiten/stichtingen.
Binnen de kortste keren een vermindering vsn studenten van buiten de EU. En geen gebrek aan woonruimte meer zonder weer ongelofelijk veel geld aan het onderwijs-rupsje-nooit-genoeg te hoeven besteden.
Win-win zeg ik.
En voor de mensrn die gaan lopen roepen over arbeidsmarkt problemen: we hebben zorgmedewerkers nodig. Geen architecten, doktoren, wiskundigen of ingenieurs. Die kunnen we opgeleid en al prima krijgen door de hoge salarissen hier tov 80% van de rest van de wereld.
@Toine Goossens: uiteraard verschuilen alle bedrijven zich achter ASML en andere kekke bedrijven. Als het jou daarom om te doen is kunnen we terug naar het beleid dat veel andere landen ook hebben: alleen studenten aannemen van opleidingen waar bedrijven een tekort aanhebben.
Het zijn trouwens dezelfde werkgevers die altijd klagen over personeelstekorten maar waarbij de lonen zelden meer stijgen dan de inflatie. Ook mensen die geen economie gestudeerd hebben maar wel handig zijn op marktplaats weten zo welke artikelen schaars zijn en van welke artikelen er plenty abundance is.
Dat hun footprint in Nederland (de voor Europese begrippen al zeer hoge bevolkingsdichtheid van Nederland stijgt daarmee verder) gecompenseerd gaat worden door fantastische windmolens die ze gaan ontwerpen neem ik dan maar van u aan als u dat zegt 😉
@Uüuuuuuuuuuu,
Haha, desinformatie. De wetenschappelijke inzichten dat Nederland/Europa immigratie nodig heeft voor de medische zorg van de komende bejaardenvloed en het nationaal inkomen daarvoor zijn duidelijk niet aan u besteed.
Van export en import van goederen en diensten hebt u nog minder kaas gegeten. 75% van onze landbouwproducten wordt geëxporteerd. Van het voedsel dat u op uw bordje hebt, is 75% geïmporteerd.
Droom vooral verder dat u van niets en niemand afhankelijk bent.
@ Toine
Wat heeft import/ export van goederen nu te maken met wat ik schrijf?
En de economische voorstellingen> tja, als je in het huidige systeem blijft denken ja. Vandaar dat er een systeem change nodig is> weg van het neo-liberale-überkapitalistische denken en systeem.
Ik ben niet uitgesproken voor of tegen migratie (vaak is het een tendens waar niemand echt grip op heeft), ik beschrijf problemen in onderwijsland door een disbalans in internationale studenten t.o.v. Nederlandse studenten en te veel opleidingen waarbij de voertaal Dunglish is. Voor niemand goed uiteindelijk.
Migratie van internationale studenten is actief aangejaagd door de Nederlandse overheid op last van VNO-NCW en dus geen migratiestroom waar men geen grip op heeft of op kan krijgen.
@Toine Goossens: we hebben tekorten in de zorg, maar ook veel werkloosheid onder allochtonen (oude term, ik weet het). Ik denk dat het een veiliger conclusie is dat er te weinig geld voor de zorg beschikbaar is, dan dat allochtonen niet voor de bejaarden willen zorgen.
Eenieder weet inmiddels wel dat Nederland, een landje met postzegel formaat het meest overvolle landje is van Europa. Het ligt dan ook voor de hand dat we niet meer staan te juichen om vele duizenden studenten te huisvesten. Dat lijkt mij in de huidige situatie en verre toekomst niet haalbaar is, Dit geldt met name ook voor de randstad waar dit helemaal het geval is en waaronder Utrecht ressorteert.
@Utrechter 2,
U schuift mij een uitspraak in de schoenen die u zelf verzint. Ik wens dit soort reacties overigens niet annoniem, maar onder naam te ontvangen.
Wat ik schrijf kunt u terugvinden bij de wetenschappelijk adviseurs van de Europese Commissie.
@Utrechter 2,
Dank voor het vertrouwen dat u in mij hebt. Het gaat inderdaad de goede kant uit met wind- en zon elektriciteit . Het aantal dagen dat alle ektriciteitscentrales uit staan neemt sterk toe.
Helaas gaat er dan nog energie verloren. Er zijn echter al mooie initiatieven om die in batterijen op te slaan.
@Uuuuuuuuuuuu,
Ook al bent u dan academisch opgeleid, u accepteert duidelijk niet dat Nederland internationaal het land is met de meest open economie en de daarbij behorende in en uitstroom van goederen, diensten en mensen. Daar worden wij rijk van. Daardoor zijn wij een zo welvarend én gelukkig land. Al is dat laatste zo te lezen niet uw beleving.
@ JVD …Alleen docenten in de Nederlandse taal is bij veel vakken volledig achterhaald. Bij specialistische bedrijven zijn bijna altijd onderdeel van een internationaal netwerk van zowel collega bedrijven, toeleveranciers, en klanten. Ons kleine bedrijf gespecialiseerd in Ruimtelijke Communicatie projecten zijn we al 20 jaar geleden overgestapt op Engels op alle tekeningen, en correspondentie zodat gewoon iedereen het kan begrijpen.
Er zijn in de wereld maar erg weinig mensen die Nederlands spreken…
Bovendien zijn nu bij veel bedrijven ook al een aardig deel van de teams internationaal.
Her is erg belangrijk om mondiaal de zelfde vak terminologie te kennen en te gebruiken.
@Toine: u beschuldigd mij van een beschuldiging 🙂
Als u even beter kunt aangeven wat u bedoeld.
Voor een wetenschapper bent u erg closeminded. U lijkt er zo maar vanuit dat de extra footprint van een internationale student gecompenseerd wordt door de betere windmolens die hij zal ontwerpen tsrwijl dat helemaal niet zijn expertise hoeft te zijn, nisschien komt hij of zei hier Frans studeren bij wijze van spreken.
@Toine Goossens: “. Daar worden wij rijk van.”
Multinationals worden daar rijk van: starters die zich steeds dieper in de schulden moeten steken of huren van 1000 tot 2000 euro moeten betalen worden daar eerder armer van.
@Bernhard: doen wer noodzakelijke vakken in het Engels, maar de rest alsnog in het Nederlands.