Duizenden pro-Palestijnse demonstranten lopen mars door binnenstad Utrecht Duizenden pro-Palestijnse demonstranten lopen mars door binnenstad Utrecht

Duizenden pro-Palestijnse demonstranten lopen mars door binnenstad Utrecht

Duizenden pro-Palestijnse demonstranten lopen mars door binnenstad Utrecht
Foto's: Regio Nieuws Utrecht
Meer dan 7.000 mensen verzamelden zich donderdagavond op het Domplein om steun te betuigen aan Palestina. Vanaf daar begonnen de pro-Palestijnse demonstranten aan een mars richting het Jaarbeursplein.

Meer dan 7.000 mensen verzamelden zich donderdagavond op het Domplein om steun te betuigen aan Palestina. Vanaf daar begonnen de pro-Palestijnse demonstranten aan een mars richting het Jaarbeursplein.

Het Domplein stroomde donderdagavond vol met mensen die hun steun wilden betuigen aan Palestijnen in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Palestijnen die in Nederland wonen. De initiatiefnemers van deze avond spraken het publiek toe vanaf een podium. Er klonk een hard gejoel en luid applaus.

Tekst loopt door onder de foto

Deelnemers aan de demonstratie hadden protestborden, vlaggen en vuurwerk meegenomen. De stoet trok vanaf het Domplein naar het Jaarbeursplein, waar de trappen volstroomden met demonstranten.

Tekst loopt door onder de foto

De demonstratie werd begeleid door veel politie, die onder meer ook te paard aanwezig was. Volgens de politie is de demonstratie rustig verlopen. Wel ontstond er ophef over een van de vlaggen van demonstranten. Het zou gaan om een ‘jihadvlag’, maar de politie laat weten dat dat niet het geval is. Degene die de vlag bij zich had, heeft die op verzoek van de politie opgeborgen.

32 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Wat je hier verder ook van vindt, heden ten dage moet je je primair gelukkig prijzen dat alles vreedzaam en ordentelijk is verlopen.

  Dat zegt alles over de nieuwe realiteit waarin we leven. Een realiteit waarin conflicten op duizenden duizenden kilometers afstand de boel alhier in lichterlaaie kunnen zetten…

 2. JdV

  Fijn dat er ook Taliban vlaggen te zien waren. Net zoals de palestijnen zijn die ook heel lhgbti vriendelijk, voorstander van vrouwenrechten en zeer tolerant tov christenen en joden.
  Dit soort demonstraties verdienen een flinke tegendemo wat mij betreft.

 3. Tommas

  Het klonk niet rustig, ik hoorde hard geschreeuw en hele harde vuurwerk…

  “ Het zou gaan om een ‘jihadvlag’, maar de politie laat weten dat dat niet het geval is. Degene die de vlag bij zich had, heeft die op verzoek van de politie opgeborgen.”

  Was de vlag er nou wel of niet?

 4. Willem

  Ben een vreemde in mijn geboortestad ik durf mijn mening niet te uitspreken dan liggen m’n ruiten eruit

 5. Lombokker

  Ik wil bij deze ook mijn steun betuigen met de Palestijnen in de Gazastrook, althans dat deel van hen dat Hamas niet steunt. Sinds de machtsovername van Hamas (2007) kunnen zij niet meer stemmen en worden hun mensenrechten ernstig geschonden. Nu worden zij ook nog eens door Hamas als menselijk schild gebruikt.

 6. Mary Mossel

  Ja was te verwachten
  Ik vind demonstraties een grondrecht voor iedereen binnen de wet. Wel vind ik dat bv de journalisten op moeten houden met het woord”vluchtelingenkampen” de mensen leven echt niet in tenten. De mensen wonen gewoon in dorpen, net als de Arabisch Israelische bewoners. Er zijn meer dan 1,5 miljoen Arabische Iraelische bewoners in Israël. De Druzen, die uit Libanon verdreven zijn, hebben ook een nieuw thuis gevonden in Israël. Ook wordt vergeten dat de Joodse bewoners in Arabische landen in 1948 uit hun land verdreven zijn en in Israël opgevangen zijn, samen met Europese Joden die de holocaust hebben overleefd.
  Oorlog is verschrikkelijk voor alle burgers, kijk naar Oekraïne en de Armeense bewoners in Nacorno Karabach, die 9 maanden verstoken zijn geweest van voedsel, brandstof en medicijnen en vervolgens hun stad moesten verlaten. Dan heb ik het nog niet over Jemen en Darfur. Vrede is ver weg.

 7. WJM

  Waarom vuurwerk!!!

 8. Janah

  Langzaam maar zeker ontstaat er een anti Israelstemming in Nederland. De terreur van Hamas is vergeten. En die Joden hebben het toch eigenlijk over zichzelf afgeroepen! Nederland vergeet weleens meer wat. Bijvoorbeeld hoe ze de Joden in de steek lieten in 40 – 45.

 9. Pieter

  “Het zou gaan om een ‘jihadvlag’, maar de politie laat weten dat dat niet het geval is. Degene die de vlag bij zich had, heeft die op verzoek van de politie opgeborgen.”

  Van wat ik op socialemedia voorbij heb zien komen zou het om een taliban vlag gaan. Net zo erg wat mij betreft aangezien het min of meer op hetzelfde neerkomt.

  Ben benieuwd of er binnenkort ook nog een pro-Israël mars komt, of dat dit wordt afgeraden door de driehoek.

 10. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Eens.
  De macht van social media in globalisering is explosief.

  @Tommas
  Dat harde vuurwerk heb ik ook gehoord.
  Die vlag is irrelevant, lees maar wat er op de borden staat.

 11. Scherpschutter

  Het gebrek aan simpele basiskennis van de Arabisch-islamitische belevingswereld in de commentpanelen is werkelijk schokkend. Er bestaat niet zoiets als een ‘Talibanvlag’ of ‘jihadvlag’. De vlag in kwestie is ‘gewoon’ een vlag waar de Shahada op staat, de islamitische getuigenis die letterlijk iedere moslim aflegt, met de volgende betekenis…

  “Ik getuig dat (er) geen godheid is (dan) alleen God en ik getuig dat Mohammed de gezant van God is.”

  Verdiep je toch eens een klein beetje in de medemens, peeps.

 12. Bert

  @jdv volgens onze lokale sterke arm is het een “geloofsvlag”. Dat het dezelfde vlag is die de taliban steevast heeft gevoerd is dan ook puur toeval.

  en zoals u weet is het daar meer dan veilig om langs te lopen als je toevallig een keppeltje op hebt.

  @lombokker U bedoelt de Hamas die met overweldigende meerderheid werd gekozen het jaar daarvoor? Of verwar ik de vreedzame tak met de hamas die als sinds de oprichting een hele staat wil wegvagen en een volk wil uitroeien?

 13. Wim Vreeswijk

  Ze kunnen beter gaan demonstreren in eigen land dan ons er mee lastig vallen

 14. Bertusbrulaap

  @Scherpschutter Een swastika staat voor levenskracht, geluk of heiligheid en wordt zodanig in verschillende geloven gebruikt. Maar als je deze op een witte stip op een rood vlak afbeeld in NL dan heeft dat in die context een andere betekenis.

 15. Je Zus

  Grappig-niet zo grappig

  Alle reactievelden tot nu toe die gebruikt worden voor het doelbewust polariseren en creëren van kampen. Veelal door de usual suspects.

  De burgerslachtoffers, wie dan ook, delven het onderspit.

  Zowel Hamas als de huidige staat Israël zijn misdadige organisaties. Mensen zijn het slachtoffer.

 16. Scherpschutter

  @Bertusbrulaap

  Nee. Mogelijk dat de Nederlander een andere betekenis bij fantaseert bij die vlag, maar die vlieger ging beslist niet op voor de nationaal socialisten kan ik u vertellen…U zou er op uw plek weer eens verstandig aan doen om u te verdiepen in de fascinerende esoterische kant achter het nazisme. Leest u ‘Hitlers Monsters” van Eric Kurlander eens. Fascinerende materie…

 17. Koel Hoofd

  @Bertusbrulaap
  Daarom zijn vlaggen ook pure symboolpolitiek. Gaat echt helemaal nergens over maar iedereen kan er zijn eigen contextuele draai aan geven wat dan weer als argument kan dienen om elkaar met eieren te bekogelen of nog erger, de hersens in te slaan.

  @Bert
  Hamas is hamas.
  Ze werkt volgens dezelfde methodes als de Ndrangeta maar dan met de koran in de hand.

 18. Zwaontjue

  De mens is en blijft een Intellectuele Aap ……, dus we kunnen met zijn allen “Moeder natuur” de schuld geven. Van alles wat er gebeurd in deze wereld.

  Dat is fijn 🙂

  2 Aap volkeren lopen te kloten in het midden oosten en hiero demostreren een paar Apen. What’s new ?

  * Internet onder de Apen, that’s new en weten ze van elkaars bestaan.

 19. Peter

  Willem

  Ken je situatie al te goed.
  Hang ik vlaggen uit zoals de ‘Palestijnse’, of van Marokko danwel Turkije, geen probleem.
  Hang ik de vlag van Koerdistan, Westelijke Sahara, Israël, dan zijn vernielingen, agressie, of zelfs bedreigingen bepaald niet uitgesloten.
  In delen van Utrecht bestaat vrijheid niet meer. Behalve in naam dan.

 20. Boogschutter

  Dit soort demonstraties zijn – overigens begrijpelijke – uitingen van dikwijls heftige emoties. Het is verder zorgwekkend dat conflicthaarden elders in de wereld zich via massamedia weerspiegelen en verspreiden op lokaal niveau. ‘Lichterlaaie’ is in dit verband de door Scherpschutter gebezigde term. Juist gekozen. Laten we ervoor waken, waar mogelijk, daar niet aan bij te dragen.
  Verder mag je hopen dat de mogendheden, van welke nationaliteit dan ook – zich niet laten leiden door blinde woede, haat en aanverwante passies maar rationeel werken aan het voorkomen en indammen van nodeloos geweld.

 21. Charlie

  Gisteren kwamen oa Turkse,- Marokkaanse,-Syrische,- Palestijnse Nederlandse, Utrechters en veel medelanders hun medeleven betuigen met de enorm lijdende medemens. Oproepen tot saamhorigheid en schreeuwen om verandering. Dat is wat ik voelde. Medeleven, saamhorigheid en frustratie. En ieder uitte dat op zijn/haar manier. Boos verdrietig, schreeuwend, met vuurwerk, spandoek protest bord en vlag.
  Who cares de noodzaak is daar.
  Dank u wel, Tessekurler, Sukran.

 22. Oost

  Eén betoger met een Israëlische vlag werd door de politie gevraagd zijn vlag op te bergen, daaraan gaf hij gehoor. Verder was er ook een andere vlag te zien. Ook was een witte vlag te zien met de islamitische geloofsbelijdenis in het Arabisch; die is door politie en openbaar ministerie bekeken en is beoordeeld als “niet strafbaar”. Aldus volgens RTV Utreg

 23. Wim

  Er had hier maar een demonstratie kunnen .
  Tegen de gewetenloze onderdrukking en slachting van mensen alle andere demos zijn onzin oon deze

 24. Vrede versus eenzijdigheid.

  @janah, je conclusie is nogal eenzijdig. Waneer je compassie hebt voor onschuldige burgers die 10 dagen gebombardeerd worden omdat hun dictators een terreur daad hebben begaan is niet antie Israëlische volk.
  Wat Nethayu doet is ongewoon wreed en zwaar in strijd met internationaal recht.
  Als we Vrede willen dat gaat het erom burgers /kinderen uit Palistina of Israël even volwaardig te respecteren.
  Het is ongepast als een slachtoffer daarna een dader rol later aan neemt omdan weg te kijken.

 25. Toine Goossens

  Israel heeft om de PLO uit te schakelen, Hamas gesteund én ingezet.

  Vervolgens heeft Israel de gematigde Hamas leiders in hun hemd gezet door geen politieke overeenkomst met hen af te sluiten. Vervolgens is Hamas volledig geradicaliseerd.

  Het had allang vrede kunnen zijn.

 26. buurtbewoner

  @Oost
  bizar is dat niet, dat je wordt verzocht de Israelische vlag op te bergen?!
  ongekend, net als de 3 Joodse scholen die dicht gingen!
  niet wijken voor terreur GVD!

 27. Scherpschutter

  @Vrede versus eenzijdigheid

  Gewetensvraag;

  Was het “wreed en zwaar” dat de Geallieerden uit zelfbescherming in WOII complete Duitse steden en hun inwoners uitroeiden in as legden (denk o.a. aan het gruwelijke Bombardement van Dresden) omdat “hun dictators een terreur daad hebben begaan”….?

  Is er binnen het internationale recht ook maar ooit één persoon veroordeeld voor deze oorlogsmisdaad binnen het ‘internationale recht’…? Hadden de Geallieerden (moreel of juridisch) een legitimatie om zulks te doen?

  En zou er vrede zijn ontstaan als de Geallieerden “burgers /kinderen uit Duitsland/Dresden hadden gerespecteerd, zoals u stelt?

  Voor alle duidelijkheid; dit is geen stellingname mijnerzijds in dit conflict, maar een poging om u te doen nadenken over de extreem complexe moraliteitskwesties in dit soort barre oorlogssituaties, en u hopelijk ook te doen bewegen richting het meer fundamentele inzicht dat er defacto en dejure niet zoiets bestaat als ‘internationaal recht’. Het is letterlijk een fictie…En afsluitend dat vrede de komende decennia een totale illusie is.

 28. Dubbele Moraal.

  Het is heel ongelukkig dat zowel onze westerse leiders als media zo eenzijdig Israël een Carte Blance gaf.
  Dat maakt in de ogen van de wereld ons mede verantwoordelijk of de wandaden van Israël.
  Hoe zou onze mening zijn als Rusland ruim 2 miljoen Oekraïners in een gebied gevangen zou houden en deze afsluit van water, elektra, medische voorzieningen, en ze dagelijks bovendien bombardeerd ?
  Precies, de verontwaardiging zou heel groot zijn.
  Wil we polarisatie waar Putin, China, Iran, Noord Korea in samenwerken dan dien wij onze moraal over mensenrechten objectief en consequent blijven vast houden.

 29. Peter

  Oost
  Buurtbewoner

  Ik schrik echt van wat ik lees “Een aanwezige werd door de politie gesommeerd de Israëlische vlag weg te doen.” Bizar.

  Hiervoor maakten Willem en ik al kenbaar niet vrij te zijn onze uiting van empathie, en nu dit weer.
  Dat betekent dat Utrecht – ook van overheidswege – feitelijk niet meer vrij genoemd kan worden.
  Ernstig.

 30. Endie

  Ik heb gezien dat er ook Joodse Nederlanders bij de demonstratie waren. En ook die riepen Israël op om te stoppen met de grove onderdrukking van Palestijnen. Er werd geroepen om vrede, om vrijheid, om het stoppen van dit machtsvertoon dat al decennia lang gaande is.

 31. Bert

  @koelhoofd
  Dat was sarcasme, mijn beste

  @dubbele moraal

  “Dat maakt in de ogen van de wereld ons mede verantwoordelijk of de wandaden van Israël”

  Maar als er hier mensen twijfelen aan de stelling “onschuldige burgers” wanneer Hamas met overweldigende meerderheid verkozen werd en steevast dansende palestijnen te vinden zijn in de media wanneer er israelische slachtoffers vallen (zoals op die terroritische aanslag op een burgerdoel, wat dit geheel weer deed oplaaien), is ineens “onmenselijk”?

  En vreemd genoeg hebben ze het altijd over dat er geen water of elektriciteit is, maar aan bommen en raketten hebben ze geen gebrek. Daar hoef je alleen maar het hamas promotiefilmpje te kijken waarbij ze waterleiding opgraven om raketten van te maken.

  Moraal over mensenrechten zijn niet objectief of consequent. Vraag beide partijen in dit conflict naar de rechten over de andere kant en ze zullen zeggen dat ze niet menswaardig zijn, zelfs lager dan dat.

  En nee, Ik ben niet pro-israel, het zijn allebei infatiele totaal prutsers in mijn woordenboek. Maar ik loop dan ook niet te gooien met termen als “polarisatie” om tegelijkertijd te gaan zwaaien met eender vlag gedurende een random conflict elders.

  @peter
  dat is al een hele tijd zo, kijk maar naar hoe in het verleden andere demonstraties wel of niet zijn toegestaan. Of in wat meer politieke termen: “de politie niet meer de veiligheid kan garanderen.”

 32. Je Zus

  @ Bert

  Wat ben je hier nu eigenlijk aan het doen?

  Je snapt dat er een verschil is tussen burgers en terroristen? En al zouden burgers achter de verkeerde eikels aanhollen, daar is wel een reden voor te geven (namelijk het leven in een openluchtgevangenis met een hek eromheen), maar die burgers zijn nog steeds in meerderheid geen daders.

  Het ene onschuldige burgerslachtoffer (Israëliërs die slachtoffer zijn geworden van terroristische acties) of Palestijnse slachtoffers buiten Israël die ook slachtoffer zijn van geweldsacties van kolonisten of van een oorlog gevoerd door een staat die geregeerd wordt door (extreem) rechts, Israël namelijk, zijn niet erger of minder erg.

  Hoeveel burgers rennen er op de hele wereld niet achter foute politici aan?

  En je zwaait niet met het woord polarisatie, je polariseert daadwerkelijk en versimpelt alles zo erg dat het lijkt alsof het een voetbalwedstrijd is met 2 teams.

  En die burgers kopen geen wapens, dat zijn terroristen. En die elektriciteit, water en eten worden door Istraël (o.a.), bewust afgesneden. Gaza is namelijk compleet afhankelijk van import uit Israël.

  In Duitsland stemde ook bijna 1/3 van de mensen op Adolf, rechtvaardigt nog steeds geen nachtbombardement op Dresden bijv., wat gewoon een misdaad tegen de menselijkheid was door de geallieerden (waarvoor men nooit veroordeeld is bij de VN). Burgers blijven burgers. En slachtoffers zijn slachtoffers, Of Hiroshima en Nagsaki. Allemaal onschuldige burgers en geen soldaten die daar op de meest verschrikkelijke wijze moedwillig gedood zijn. Misdaden tegen de menselijkheid.

  Kijk de woorden van Ramsey Nasr maar terug. Beter kan ik het zelf niet zeggen: https://www.youtube.com/watch?v=OpqqKrD3-W0

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).