Duizenden studenten krijgen geen energietoeslag van gemeente Utrecht Duizenden studenten krijgen geen energietoeslag van gemeente Utrecht

Duizenden studenten krijgen geen energietoeslag van gemeente Utrecht

Duizenden studenten krijgen geen energietoeslag van gemeente Utrecht
Studentenwoningen van SSH aan de IBB.
De gemeente Utrecht moet duizenden studenten teleurstellen die hoopten kans te maken op de eenmalige energietoeslag van 1800 euro. Dat laat het college van B&W weten. Eerder deze week oordeelde de rechter dat de gemeente Utrecht zelfstandig wonende studenten niet mag uitsluiten van de eenmalige energietoeslag. De gemeente heeft besloten om uitsluitend de aanvragen van de 600 studenten die nog in bezwaar en beroep kunnen gaan, of zijn gegaan, opnieuw te beoordelen. Ruim 14.000 studenten vallen hierdoor buiten de boot. 

De gemeente Utrecht moet duizenden studenten teleurstellen die hoopten kans te maken op de eenmalige energietoeslag van 1800 euro. Dat laat het college van B&W weten. Eerder deze week oordeelde de rechter dat de gemeente Utrecht zelfstandig wonende studenten niet mag uitsluiten van de eenmalige energietoeslag. De gemeente heeft besloten om uitsluitend de aanvragen van de 600 studenten die nog in bezwaar en beroep kunnen gaan, of zijn gegaan, opnieuw te beoordelen. Ruim 14.000 studenten vallen hierdoor buiten de boot. 

Gemeenten in Nederland kregen vanwege de gestegen energieprijzen vorig jaar de mogelijkheid om huishoudens met een laag inkomen een eenmalige energietoeslag te geven. Een student vroeg een eenmalige uitkering van 1.300 euro aan bij de gemeente Utrecht. Hij voldoet aan de voorwaarden voor de energietoeslag, maar de regels van de gemeente Utrecht schrijven voor dat studenten geen recht hebben op de energietoeslag.

De student besloot daarop naar de rechter te stappen, omdat hij vindt dat het uitsluiten van studenten als groep in strijd is met het discriminatieverbod. De bestuursrechter heeft hem eerder deze week in het gelijk gesteld en dus mag gemeente Utrecht zelfstandig wonende studenten niet uitsluiten van de eenmalige energietoeslag. 

27 miljoen euro

De uitspraak zou betekenen dat ongeveer 15.000 Utrechtse studenten mogelijk 1.800 euro zouden kunnen krijgen van de gemeente, wat neerkomt op 27 miljoen euro, maar dat is volgens de gemeente financieel onhaalbaar. “Een astronomisch bedrag waar geen enkele dekking voor is”, zo staat in een brief. “Wij hadden zelf heel graag een oplossing gewild voor alle studenten in onze stad met een laag inkomen, die geconfronteerd werden met hoge energiekosten. We hebben alle opties afgewogen. Categoriale energievergoeding verstrekken aan al deze studenten is helaas financieel onhaalbaar.” 

Kleine groep

De gemeente Utrecht heeft daarom besloten om alleen de studenten die nog in bezwaar en beroep kunnen gaan of zijn gegaan 1.800 euro energievergoeding toekennen, als zij verder aan de voorwaarden van de beleidsregel voldoen. Naar eigen zeggen betekent dit dat maximaal 600 aanvragen van studenten opnieuw beoordeeld worden en zij bij positief besluit het bedrag automatisch ontvangen.

“We compenseren studenten die na een afwijzende beschikking niet in bezwaar zijn gegaan, of studenten die helemaal geen aanvraag hebben gedaan, niet. We vinden dit pijnlijk. En we realiseren ons dat dit heel onbevredigend is, zeker naar studenten die geen aanvraag hebben ingediend, omdat ze dachten dat ze niet in aanmerking kwamen.” 

Falend rijksbeleid

Linda Voortman, wethouder Werk en Inkomen: “De uitspraak van de rechter kwam voor ons niet als een verrassing. De gemeente staat hier met de rug tegen de muur, de pijnlijke conclusie is dat door falend rijksbeleid een groep inwoners is klemgezet, en dat wij niet de middelen of juridische mogelijkheden hebben om studenten goed te helpen. Daarom verzoeken we de Rijksoverheid nogmaals met klem met een landelijke oplossing voor dit probleem te komen.”

De gemeente Utrecht zegt te blijven lobbyen om met een landelijke oplossing te komen voor alle studenten, om in 2023 niet opnieuw geconfronteerd te worden met hetzelfde probleem. “In deze zaak zijn er geen winnaars. We helpen namelijk niet alle studenten met hoge energiekosten en zullen een deel van onze inwoners (juist degenen die zich hebben gehouden aan onze instructie om geen aanvraag in te dienen) teleurstellen.”

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Rutger

    Falend rijksbeleid? De regelgeving van de Gemeente Utrecht klopt gewoon niet, en nu de schade tot een miljoen proberen te beperken is mogelijk ook kansloos. Ik ben niet meer verbaasd.

  2. Teringjantje

    Daar zal Heineken niet blij mee zijn!

  3. Wim

    Pampergeneratie

  4. Koel Hoofd

    De rechter heeft gezegd:
    “Er is namelijk sprake van vergelijkbare gevallen die door de gemeente op basis van de beleidsregel ongelijk worden behandeld.”
    Die boodschap is kennelijk niet helemaal goed overgekomen?

  5. IvS

    Afgezien van het aparte van het gemelde mededogen.
    Zijn er studenten fiscaal recht die willen checken if dat wel kan, dat de overheid bij onwettig handelen door haar zelf (nb direkt al als vrijwel zeker duidelijk) als voorwaarde voor het alsnog rechtzetten (nu ‘toch geven’ bij spaartax ‘toch teruggeven’) als drepel aanhoudt dat benadeelde burgers bezwaar hebben gemaakt. Het haat hierbij voor de burger niet om checken op rekenfouten oid, burgers worden er zo gebombardeerd tot verantwoordelijken om te checken of de overheid zich wel aan de (bekende) wetten houdt. Zijn er mensen bi de uni (of afgestudeerde fiscalisten) dir dit willen doen? Ik werk met plezier mee, maar heb niet de titel die helpt bij het overtuigen en het gaat om goed slijpen.

  6. Wim Vreeswijk

    Utrecht zal voor die 27 miljoen moeten gaan bedelen bij het gemeentefonds van de Rijksoverheid. Wellswaar krijgt Utrecht jaarlijks, inwonertal, gerelateerd al ruim 900 miljoen euro maar dan moet de wethouder Financiën nog maar een keer extra met de pet rond gaan in de Tweede Kamer. Persoonlijk ben ik zeer geïnteresseerd in de uitkomsten van deze rondgang in de Tweede Kamer.

  7. Don

    Linda Voortman, wethouder Werk en Inkomen: “De uitspraak van de rechter kwam voor ons niet als een verrassing. De gemeente heeft niet de juridische mogelijkheden om studenten goed te helpen. Is dit dezelfde wethouder die de participatiewet negeert. En dan nu klagen over geen juridische mogelijkheden dat is niet inclusief mevrouw Voortman ik zou het zelfs discriminatie noemen en dat van een groen links wethouder.

  8. Katja

    Maar wel geld om bijstand aan jongeren te betalen ?
    Of om een mislukt verkeersplein voor miljoenen wéér op de schop te doen (Goylaan) ? Wat dat laatste betreft : gewoon kruising maken met verkeerslichten. Werkt altijd.

  9. Janssen

    Maar diezelfde gemeente smijt wel met geld inzake andere zaken (o.a. Vuelta, of andere “fun”-projecten. Misschien daar eens mee stoppen. Dan sta je minder snel met de rug tegen de muur.

    Waarschijnlijk maakt een beetje advocaat gehakt van deze denk- en handelswijze van de lokale overheid; in dezen de gemeente Utrecht. Laat de rechtszaken maar komen!

  10. Scherpschutter

    De rechter oordeelt dat gelijke gevallen ongelijk zijn behandeld en wat doet de gemeente? Die reageert nog een keer door gelijke gevallen ongelijk te behandelen…LOL

    Enfin. De gemeente kan dat geld alvast ergens vandaan gaan toveren plus een berg extra, want die staan op het punt om overlopen te worden door een tsunami aan rechtszaken, die ze stuk voor stuk zullen verliezen.

    Verder geen probleem natuurlijk, want u betaalt immers met liefde en plezier nog wat extra OZB komend jaar.

  11. Nico

    17 miljoen, en dat wil en kan utrecht niet betalen? Verbouw wat minder straten waar de auto te gast is b.v en geef dat de studenten. nu leest het als of de gemeente gemeen lacht en denkt, zo…..die centen hebben we verdiend, hihihi.
    Gemente geef de student gewoon waar hij recht iop heeft volgens de rechter en bespaar op andere uitgaven als kunstwerk boven de deur bieb op het Neude.
    Bespaar is op dat soort onzin.

  12. Hans

    De reacties hier die de Gemeente Utrecht over de hekel halen zijn primair, misschien begrijpelijk maar in dit geval volkomen onterecht. De rijksoverheid heeft tal van taken (zie bijvoorbeeld het jeugdzorgdebacle) bij gemeenten over de schutting gegooid waardoor in de praktijk groteske vormen van onuitvoerbaarheid ontstaan. En dat is precies wat Voortman hier uitlegt. Het vingertje moet in dit geval niet naar de gemeentelijke overheden wijzen maar dient richting tientallen jaren neoliberaal rijksoverheidsbeleid te gaan. Daar ligt de oorzaak van deze ellende.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).