Duizenden tekenen petitie tegen nieuwe locatie tippelzone - De Utrechtse Internet Courant Duizenden tekenen petitie tegen nieuwe locatie tippelzone - De Utrechtse Internet Courant

Duizenden tekenen petitie tegen nieuwe locatie tippelzone

Duizenden tekenen petitie tegen nieuwe locatie tippelzone
Afwerkplek voor de tippelzone Europalaan
De discussie over de tippelzone wordt nu, naast de gemeenteraad, ook op straat gevoerd. Met de bekendmaking van de twee mogelijke nieuwe locaties voor straatprostitutie organiseren bewoners en ondernemers zich. Al meer dan 2500 mensen hebben de petitie tegen de komst van de zone naar Strijkviertel ondertekend. Waar gaat er in de toekomst in Utrecht getippeld worden?

De discussie over de tippelzone wordt nu, naast de gemeenteraad, ook op straat gevoerd. Met de bekendmaking van de twee mogelijke nieuwe locaties voor straatprostitutie organiseren bewoners en ondernemers zich. Al meer dan 2500 mensen hebben de petitie tegen de komst van de zone naar Strijkviertel ondertekend. Waar gaat er in de toekomst in Utrecht getippeld worden?

De huidige tippelzone aan de Europalaan moet volgend jaar wijken voor woningbouw. In de Merwedekanaalzone worden 6.000 tot 10.000 nieuwe woningen gebouwd. De huidige tippelzone, met een groep van ruim zestig sekswerkers, moet daarom verhuizen. De gemeente heeft uitgezocht op welke plekken het werk voortgezet kan worden en kwam uit op twee locaties: de Elektronweg bij Lage Weide en de Boteyken bij Strijviertel.

Van de tientallen onderzochte locaties zouden deze twee plekken het meest geschikt zijn. De nabijheid van woningen, de veiligheid en de verkeerssituatie zouden hier het voordeligst zijn. De gemeente gaat met omwonenden, belanghebbenden en sekswerkers in gesprek over de 2 locaties. In 2020 moeten de straatprostituees en hun klanten elkaar kunnen ontmoeten op één van deze twee bestemmingen.

Bron: Gemeente Utrecht

Zo makkelijk lijkt het echter niet te gaan. Een deel van de gemeenteraad ziet de tippelzone liever verdwijnen. VVD-raadslid Dimitri Gilissen laat op Twitter weten: “Wat de VVD Utrecht betreft komt er geen nieuwe tippelzone, er zijn genoeg alternatieven voor een verantwoorde afbouw van de bestaande locatie.” Het CDA in Utrecht ziet de tippelzone ook liever verdwijnen. Raadslid Marloes Metaal: “De tippelzone moet wijken voor een woonwijk. Wat het CDA betreft een goede timing om de zone op te doeken. Waarom zou de gemeente meer dan een half miljoen euro per jaar moeten investeren in een nieuwe zone als de doelgroep nauwelijks nog bestaat? Besteed dat geld dan aan goede zorg voor verslaafde sekswerkers!” Er lijkt in de gemeenteraad echter wel een meerderheid voor het tippelen in Utrecht. Voorstanders menen dat de tippelzone zorgt voor een veiligere werkplek voor straatprostituees.

Omwonenden en ondernemers

Maar naast de politici zijn ook de omwonenden en ondernemers van de twee locaties zich aan het organiseren. De Fietsersbond ageert bijvoorbeeld al tegen de zone bij de Elektronweg: “Elektronweg is de doorfietsverbinding tussen stad en Lage Weide. Sociale veiligheid moet beter, niet slechter: daarom geen tippelzone hier!” Ondernemer Jeroen Boere van Next Kitchen is ook stellig: “Hier zit ik niet op te wachten.” Hij zit met zijn bedrijf aan de Elektronweg. “Wij zijn een partycateraar en mijn medewerkers komen op hele diverse tijden, ook in de avond laat, terug op kantoor. Ik wil mijn werknemers een leuke en gezonde werkplek aanbieden maar als de tippelzone er komt dan kan het wel een stuk spannender worden met de veiligheid.”

De gemeente houdt de komende weken verschillende inspraakavonden voor betrokkenen. Ondertussen hebben al meer dan 2600 mensen een petitie ondertekend tegen de komst van de prostitutiezone naar de Boteyken. “Wij zijn tegen! Een doorweg naar woonwijken en grenzend aan een park waar onze kinderen spelen”, is te lezen bij de petitie.

Barry is een van de omwonenden: “Ik woon op 500 meter afstand. Het is hier het gesprek van de dag. Naast de locatie zit een parkje waar kinderen spelen en mensen hun hond uitlaten. Daar wil je niet allemaal van dit soort vage dingen krijgen. De woonomgeving zal sterk beïnvloed worden als de tippelzone hier komt te zitten. Sommige mensen zijn al bezig te kijken of er juridische stappen genomen kunnen worden. Volgende week is er een informatieavond van de gemeente, het zal mij niets verbazen als daar honderden mensen op af komen.”

Het college wil de tippelzone graag behouden voor Utrecht. “De tippelzone is 30 jaar geleden ingesteld omdat een groep, veelal verslaafde tippelende vrouwen, voor veel overlast zorgde in de stad.” Door de tippelzone zou de overlast in de stad sterk zijn afgenomen en is er beter toezicht op de veiligheid. Aan het einde van dit jaar moet duidelijk zijn op welke van de twee plekken de tippelzone gaat komen. 1 januari 2020 moet de nieuwe locatie in gebruik zijn.

17 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Ah, duidelijk. De nimby’s melden zich weer.
  Jammer dan. Wen er aan of verhuis.

 2. Kees

  De locatie op Lage Weide laat duidelijk zien dat de prostitutiezone helemaal niet bedoel is om lokale problemen een hoofd te bieden. Zo vlakbij de snelweg gaat het vooral hoerenlopers van buiten trekken (niet de bedoeling) en gaat het ook sexwerkers vanuit de hele Randstad trekken. Vooral slachtoffers van vrouwenhandel en slaven van de maffia.

 3. Marjanne

  Straatprostituees. Hoeveel % van de Utrechtse bevolking hebben we het eigenlijk over? Met name verslaafden?

  Veel inwoners van Utrecht gaan u al decennia gebukt onder overlast door verslaafden. 99,9 % van de mensen is minder belangrijk dan goede zorg voor die 0.1%, als het niet minder is. Waar gaat het eigenlijk over?

 4. Cico

  Ik fiets of skate er geregeld langs, het is namelijk een heerlijke route langs het water! Als ik die krappe neuqhokjes zie, vraag ik me altijd af hoe mensen hun auto erin geparkeerd krijgen. Moet de hoer er eerst in en dan inparkeren of is er nog ruimte om het portier open te doen? Zijn er onderlinge afspraken met andere hoerenlopers wie er het eerst inrijdt? Hoe moet dat als je met een SUV aan komt kakken, sta je dan midden op dat plein?
  Hopelijk komt er een betere infrastructurele oplossing voor het hoerenlopen, ik zie hier zoveel designfouten.

 5. Nico

  waarom laat je de tippelzone niet waar hij nu is, kunnen eventuele bewoners van het nieuwbouwproject zelf de keuze maken of zij in de buurt van een tippelzone willen wonen. De finaciele belanegn van het project zullen wel zo groot zijn dat de tippelzone gewoon bij andere Utrechters door hun strot wort geduwd. Een tippelzone in De Meern, grenzend aan een park waar mensen tot laat in de avond hun hond uitlaten, waarlangs volwassenen en kinderen fietsen naar de nieuwe sportvelden op rijnvliet, ik kan niet begrijpen dat er iemand is die vind dat dit een goede locatie is. Ik mag hopen dat de politiek snapt dat dit geen juiste plek is.

 6. Marieke

  He-le-maal eens met Nico! Dat is absoluut de eerlijkste optie! De mogelijke kopers van de nieuwbouw kunnen dan zelf kiezen of ze daar wel of niet gaan wonen.

 7. Berk

  Blijkbaar spelen hier andere belangen dan die van de vrouwen, want die werken daar volgens mij in mensonterende omstandigheden. Waarom helpen we hen niet met die half miljoen euro per jaar? Voor wie houden we dit in stand? Voor hun klanten?

 8. Marko

  Misschien een gek idee, maar kunnen we van het Zandpad geen tippelzone maken? De faciliteiten liggen er al. Aan beide kanten een minirotonde en het is daar jaren goed gegaan zonder al teveel overlast.

 9. Herman

  Aantal ondertekenaars valt tegen!
  Als je alleen maar even op linke hoeft te klinken is nogal wat anders dan actief langs de deuren gaan.
  Daarnaast is de vraag wie die duizenden zijn en waar ze wonen.

 10. Scherpschutter

  Waar je die tippelzone ook neer kwakt, er zullen er altijd duizenden zijn die er bezwaar tegen hebben. Daarom is het misschien een goed idee om de veroorzakers van het probleem ook op te zadelen met de gevolgen, in plaats van dat burgers zich ongevraagd en ongewenst met de problematiek van een hoerenbuurt geconfronteerd zien.

  Hierbij werp ik dan ook de suggestie op om de tippelzone in en rondom het Stadskantoor van de Gemeente Utrecht in te richten. Win-win. Ruim een verdieping uit door alle ambtenaren te ontslaan (scheelt in alle opzichten geld) en laat daar de dames hun werk doen in wat peeskamers. Ook een oplossing voor al die politici die zich zoveel lijken(!) aan te trekken van het lot van deze dames. Kunnen ze mooi de hele dag toezicht houden. Iedereen blij.

  Waar kan ik mijn consultancyfactuur voor deze miljoenenbesparing indienen?

 11. chantal

  kunnen de kerels die zo nodig een hoertje nodig hebben deze niet gewoon thuis laten komen?
  scheelt een hoop geld en ergernis.

 12. cas

  Duizenden handtekeningen, en hoeveel directe belanghebbende? Of hebben mensen dubbel gestemd (net als de vuurwerkoverlast petitie elk jaar)?

 13. Stoffel

  DIt is een kindvriendelijke wijk, dat willen we graag zou houden.

 14. Sheriff

  Belachelijk zo’n tippelzone! En zeker het verplaatsen er van! Wederom een hoop ellende kweken op een andere plaats! Laat die (paar) sekswerker met de juiste hulp van hun verslaving afkomen en “normaal” integreren in de samenleving…

  Veel ellende voorkomen en een “aantal” zeer trieste mensen structureel helpen om niet meer te hoeven tippelen”” , dat noem ik pas WIN WIN!!

 15. Sheriff

  Belachelijk zo’n tippelzone! En zeker het verplaatsen er van naar bewoonde gebieden, het zij woningen en/of bedrijven! Wederom een hoop ellende kweken op een andere plaats! Laat die (paar) sekswerkers met de juiste hulp van hun verslaving afkomen en “normaal” integreren in de samenleving…

  Veel ellende voorkomen en een “aantal”zeer trieste mensen structureel helpen om niet te hoeven “tippelen”, dat noem ik pas WIN WIN!!

 16. Mos

  Mos
  Hetis niet normaal om de bewoners hier mee te belasten om mensen handel te rechtvaardigen

 17. Kees de Jong

  In een tijd dat iedereen gaat thuiswerken moet het achterhaalde concept van tippelzone nieuw leven worden ingeblazen. Deze vrouwen zijn toch beter uit als dit gebeurt achter de eigen voordeur. Dit kan tegenwoordig toch prima via het internet geregeld worden. Niemand wil dit toch in zijn stad in standhouden. Behalve D’66 en GroenLinks dan.
  De parkeergarage onder het stadskantoor is prima geschikt om te gebruiken als het grootste fietsersbordeel ter wereld. We moeten toch uit de auto van D’66 en Groen Links? Of gelden die principes niet voor sekszoekers?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).