Dumb Square, High Catherine en Bear Pit: Victor maakt fictieve Utrechtse metrokaart in het Engels Dumb Square, High Catherine en Bear Pit: Victor maakt fictieve Utrechtse metrokaart in het Engels

Dumb Square, High Catherine en Bear Pit: Victor maakt fictieve Utrechtse metrokaart in het Engels

Dumb Square, High Catherine en Bear Pit: Victor maakt fictieve Utrechtse metrokaart in het Engels
Grafisch ontwerper Victor van Werkhooven (29) heeft een metrokaart van Utrecht gemaakt. De kaart is puur bedoeld als decoratie en Van Werkhooven zou het ontwerp dan ook niet aanraden als écht metronetwerk van de stad. Maar er staan wel prachtige Engelse vertalingen op als Bear Pit, Dumb Square en Jump Road.

Grafisch ontwerper Victor van Werkhooven (29) heeft een metrokaart van Utrecht gemaakt. De kaart is puur bedoeld als decoratie en Van Werkhooven zou het ontwerp dan ook niet aanraden als écht metronetwerk van de stad. Maar er staan wel prachtige Engelse vertalingen op als Bear Pit, Dumb Square en Jump Road.

“Het begon als een uit de hand gelopen vakantieproject”, aldus Van Werkhooven. “Ik heb een fascinatie voor kaarten, mijn hele kamer hangt vol. Toen ik een filmpje zag over hoe steden hun metrokaarten vormgeven, wilde ik dat ook proberen.”

Van Werkhooven is geboren en getogen in Utrecht. Op zijn 18e verhuisde hij naar Groningen. Hij heeft dan ook eerst een metrokaart gemaakt van zijn huidige woonplaats. Deze werd zo goed ontvangen, dat hij besloot er ook een van Utrecht te maken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Peaceburg

“Ik begin met grote lijnen zoals de kanalen en de ringweg. Vervolgens is het een beetje puzzelen om alles kloppend te maken.” Wat opvalt is dat de namen niet in het Nederlands zijn geschreven, maar in het Engels. Dit draagt volgens Van Werkhooven bij aan het gevoel dat Utrecht een stad is met internationale allure.

Het Vredenburg heet op de kaart bijvoorbeeld ‘Peaceburg’, de Berenkuil heet ‘Bear Pit’, Domplein heet ‘Dumb Square’, Springweg heet ‘Jump Road’ en de Veilingkade heet ‘Auction Harbour’. “De vertalingen zijn soms zo slecht, dat ze daardoor weer leuk worden.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Visueel

Het netwerk dat Van Werkhooven heeft gemaakt is niet toepasbaar in de realiteit. “Ik zou hem niet aanraden. Visueel ziet het er leuk uit, maar vanuit een infrastructureel oogpunt is hij erg onpraktisch.”

Van Werkhooven zegt nog meer metrokaarten te willen maken. “De eerstvolgende worden waarschijnlijk van Leeuwarden en Zwolle. Het moeten steden zijn waarvan je eigenlijk weet dat er nooit een metronetwerk komt.”

Voor degenen die hem thuis aan de muur willen hangen is het ontwerp hier te bestellen.

Update: Naar aanleiding van meerdere reacties wijzen we onze lezers graag op het gegeven dat er al een fictieve metrokaart van Utrecht bestond. Fedor van Rossem maakte eerder al een variant, inclusieve Engelse benamingen als Goose Square, Stupid Square en Horsefield Station. Deze is hier te koop.

10 Reacties

Reageren
 1. Ton

  ” Het moeten steden zijn waarvan je eigenlijk weet dat er nooit een metronetwerk komt.”

 2. herman

  Leuk!

 3. Victor

  @ Ton “…of in ieder geval niet eentje met 10 metrolijnen, zoals hier” meen ik er nog achteraan te hebben gezegd, maar dat heeft het artikel niet gehaald 😉

 4. Jochem

  Leuk! Maar helemaal nieuw/origineel is het niet. Deze variant is ook al geruime tijd te verkrijgen: https://www.catch-online.nl/webshop/product/metrokaart-utrecht-fedor-van-rossem-poster#

 5. G.H.

  Ge-ni-aal 😄😄😄

 6. Koel Hoofd

  Grappig gedaan als creatieve uiting, zit veel werk in..

  Gelukkig ook fictief want enkel en alleen al door het boren van de tunnels zou Utrecht spontaan inelkaar vallen en in de bouwput verdwijnen.
  Hopelijk begrijpt ons stadsbestuur dat ook want die grijpen elke strohalm aan om hun ideetjes door te drammen.

 7. wollie

  wat Jochem zegt: ets vergelijkbaars hangt al tijden bij Catch op de domstraat.

 8. Berk

  Volgens mij is dit gewoon gejat van die ansichtkaart die Joris noemt en die ik hier voor me heb liggen. Is wel heel toevallig hetzelfde idee met net iets andere namen

 9. Erwin

  Grappig, maar niet zo origineel

 10. JF

  Super fun for an English speaker who only learned pieces of Dutch while living in Utrecht for 1.5 years and absolutely loving it. I will spare everyone my rudimentary Dutch in replying…
  Thanks

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).