Echtpaar kan niet meer van eigen tuin genieten door eikenprocessierups | De Utrechtse Internet Courant Echtpaar kan niet meer van eigen tuin genieten door eikenprocessierups | De Utrechtse Internet Courant

Echtpaar kan niet meer van eigen tuin genieten door eikenprocessierups

Echtpaar kan niet meer van eigen tuin genieten door eikenprocessierups
Een nest eikenprocessierupsen
Het is zomer in Utrecht. Veel mensen uit de binnenstad zoeken de stadsparken op om lekker in het gras te liggen en af te koelen, maar het echtpaar De Groot kan in hun eigen achtertuin aan de Koningsweg zitten. Althans, dat zouden ze graag willen. Al een aantal jaren hebben ze last van de eikenprocessierupsen die in een boom zitten. De boom is echter niet van hen, maar van ProRail.

Het is zomer in Utrecht. Veel mensen uit de binnenstad zoeken de stadsparken op om lekker in het gras te liggen en af te koelen, maar het echtpaar De Groot kan in hun eigen achtertuin aan de Koningsweg zitten. Althans, dat zouden ze graag willen. Al een aantal jaren hebben ze last van de eikenprocessierupsen die in een boom zitten. De boom is echter niet van hen, maar van ProRail.

Een aantal jaren geleden was Joop de Groot aan het werk in zijn achtertuin. De heg die tussen zijn tuin en het spoor staat moest gesnoeid worden. Hij had toen nog geen weet van de eikenprocessierupsen in de boom, die direct achter zijn heg staat. Hij kreeg uitslag over zijn lichaam en last van zijn ogen. Na een bezoek aan de huisarts bleek dat hij in contact was gekomen met de brandharen van de rupsen.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. De afgelopen jaren neemt het aantal bomen waar de beestjes opzitten toe. De Groot: “We gaan veel op vakantie in Spanje, daar zag je ze tien jaar geleden al. Nu zie ik hier in Utrecht steeds meer linten om de bomen zitten.”

Wegzuigen

De gemeente Utrecht pakt de beruchte rups bij bomen die van de gemeente zijn ook aan. Nesten worden weggezogen en jaarlijks wordt op een aantal plekken, waar de rups vaak terugkomt, gespoten met een goedje waar de insecten niet tegen kunnen. De gemeente waarschuwt Utrechters bewust om in de zomermaanden op te passen bij eikenbomen.

Ook de provincie bestrijdt het beestje en de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft aan de bewoners laten weten dat ze zelfs bepaalde straten moeten vermijden. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de gezondheidsklachten die de rups veroorzaakt. In het hele land zorgt de rups voor zorgen bij instanties en overheden.

De boom van ProRail staat direct achter de heg van Joop.

Echtpaar De Groot kwam daar vier jaar geleden dus ook achter. Na een bezoek aan de huisarts en het insmeren van het lichaam met een gel verminderden de irritaties. Daarmee werd het probleem echter niet aangepakt. “De rupsen komen elk jaar terug.” De klachten bleven ook terugkomen en het echtpaar vermeed, als ze de rupsen weer terugzagen, de achtertuin. “Zelfs tien meter verderop kregen we nog rode bultjes en jeuk.” Joop de Groot belde de gemeente, maar die gaf aan er niks aan te kunnen doen, de boom is namelijk van ProRail.

Aanhoudende klachten

Joop de Groot: “De medewerker van ProRail die ik sprak snapte in eerste instantie het probleem. Maar na een paar keer bellen kreeg ik toch het antwoord dat ze er niks aan konden doen. En nu zitten wij met het probleem, want wij hebben er jaarlijks last van en kunnen niet meer van onze tuin genieten.” De boom staat direct tegen de heg aan, die de grens vormt van de achtertuin van het echtpaar. Een paar meter verderop raast de trein voorbij.

Een woordvoerder van ProRail komt nu toch terug op de eerdere mededeling dat ze er niks aan kunnen doen. Tegen DUIC vertelt het spoorbedrijf: “Na de aanhoudende klachten van de bewoner kijken we nogmaals naar een oplossing voor dit specifieke geval. Aan onze aannemer is inmiddels gevraagd of de boom binnen het risicogebied van het spoor staat en dus zonder vergunning kan worden gekapt.”

Omdat dit specifieke geval nauwkeurig bekeken moet worden kost dat wel enige tijd. “Ook doen we nogmaals navraag bij de gemeente of zij ons kunnen bijstaan als zij de rups in bomen op aangrenzend openbaar terrein bestrijden. ProRail zal de gemeente dan toegang verlenen tot onze grond.”

Joop de Groot is blij dat er nu toch toezeggingen worden gedaan. “Ik weet niet of er dit jaar al iets kan worden gedaan, maar hopelijk zullen we de komende jaren geen last meer hebben van de rups.”

13 Reacties

Reageren
 1. BdV

  Wat moet Prorail in godsnaam met bomen? Blaadjes op de rails, takken in de bovenleiding, eikenprocessierupsen?

 2. Bram de Goede

  Mensen kunnen zelf ook iets doen. Niet altijd wachten op de overheid.

 3. Treehugger

  Gewoon die boom vermoorden. Staaldraad om de stam, aandraaien met een schroeftol tot de sapstromen afknellen. Volgend jaar probleem voorbij.

 4. Berk

  ‘De boom is van Prorail’, daar gaat het mis.

 5. Monique

  Die rupsen kunnen toch verwijderd worden. Waarom nu weer een boom kappen?

 6. Fred

  Deze boom behouden is geen oplossing, want die nachtvlinders/rupsen komen nu eenmaal op eiken af, dus dan heb je een steeds terugkerend probleem.
  Het beste is om die boom te verwijderen, en er dan eventueel een ander soort voor terug te zetten, een type boom waarbij je geen last hebt met ongedierte.
  Een beuk, kastanje, of wat dan ook.

 7. Scherpschutter

  Een boom geniet in Utrecht zo onderhand meer rechtsbescherming dan een mens. Ongelofelijk..

  Geloof dat ik hier het recht toch ook maar even in eigen hand genomen zou hebben, als ik er 100% zeker van zou zijn dat er geen gevaar voor het treinverkeer zou ontstaan overigens.

  Kappen dat kreng en lekker ongestoord ‘genieten’ van de langsrazende trein, die zo te lezen bijna door de achtertuin rijdt…

 8. Berk

  Een spoorboom terugplaatsen. Daar heeft Prorail meer verstand van.

 9. Cico

  ‘de boom is van ProRail’

  Wat mensen blijkbaar niet begrijpen, is dat de boom op de grond van ProRail staat. Je kan die dus niet zonder toestemming kappen of laten afsterven, want dan loop je het risico dat je wordt aangeklaagd. Je gaat ook de boom van een buurman niet zomaar kappen, toch?

  Dus je moet met die bureaucratische organisatie gaan praten of ze je willen helpen, alleen dat niet hun prioriteit, dus er gebeurt niks, dus deze mensen zoeken nu de publiciteit op om druk erop te zetten.

 10. Harry

  Toestemming is voor burgers. Wees eens wat ondernemender. Eerst omzagen, sorry of vergiffenis vragen en wellicht een boete. Zo doet de politiek het tenslotte ook. En het blijkt te werken.

 11. Yoshua

  De boom is niet het probleem, maar de heg die gesnoeid moet worden.
  Haal de heg weg en zet er een onderhoudsvrije schutting neer en je probleem is opgelost.

 12. Vincent

  Moeilijk hè Yoshua, dat lezen van zo’n ‘lang artikel’. Dan gaat na een poosje toch de concentratie verslappen en lees je over stukjes heen. Bijvoorbeeld het stukje onder de tweede foto moet je misschien toch nog eens bekijken? 😉

 13. Linda

  Wij hebben al een paar jaar last van die rups. Onze tuin grenst aan de rijsenburgselaan Driebergen. Die laan heeft alleen maar eikenbomen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft nu pas de nesten en weg gezogen. Ze weten het, dus waarom zo laat. In Soest waren ze in mei al bezig met verwijderen. Onze gemeente doet al helemaal niks aan de openbare wegen en andere plekken. Ons dorp ziet er vreselijk uit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).