‘Ecoboot moet restafval gescheiden ophalen’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Ecoboot moet restafval gescheiden ophalen’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Ecoboot moet restafval gescheiden ophalen’

‘Ecoboot moet restafval gescheiden ophalen’
GroenLinks in Utrecht wil dat de Ecoboot het restafval van restaurants gescheiden kan ophalen. Momenteel wordt alles nog opgehaald in een grote bak. Raadslid Rachel Heijne van de partij heeft schriftelijke vragen gesteld.

GroenLinks in Utrecht wil dat de Ecoboot het restafval van restaurants gescheiden kan ophalen. Momenteel wordt alles nog opgehaald in een grote bak. Raadslid Rachel Heijne van de partij heeft schriftelijke vragen gesteld.

De Ecoboot vaart sinds 2012 in Utrecht. De bedrijven waarvan het afval wordt opgehaald met de Ecoboot zijn voornamelijk restaurants, die produceren een grote stroom aan organisch afval zoals groente, fruit en voedselresten. Om praktische redenen is er voor gekozen om één grote bak voor het restafval te gebruiken.

Het organisch afval wordt dus niet gescheiden, maar wordt afgevoerd als restafval naar een afvalverbrandingsinstallatie. Dit is volgens GroenLinks echter niet efficiënt omdat organisch afval een hoog vochtgehalte heeft en dus niet geschikt is voor verbranding. Heijne: “Daarnaast wil Utrecht in 2050 volledig circulair zijn. Ik heb meerdere ondernemers gesproken die hier graag aan willen bijdragen. Laten we de Ecoboot een schoolvoorbeeld maken van hoe de gemeente en ondernemers samen toewerken naar een circulaire stad.”

GroenLinks wil weten of het mogelijk is dat het afval op de Ecoboot gescheiden wordt opgehaald om zo een ‘schoolvoorbeeld te zijn van de circulaire economie’.

8 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Wat voor motor drijft de ecoboot aan?

 2. Cor Nelis

  Gescheiden ophalen en vervolgens weer gezamenlijk verbranden? Weer een stukje symboolpolitiek!

 3. Sjaak

  @Cor Nelis: bronnen graag! Of roep je gewoon maar wat, gewoon omdat het kan?

 4. Frits

  @JvD,
  Elektrisch.

 5. Reactionaire rechtse zak.

  Okay stel: De boot is vol. Drie compartimenten gevuld met gescheiden afval. Prachtig. En dan?
  Waar gaat dat allemaal heen en hoe wordt alle afval gescheiden verwerkt?
  Overigens, hoe verloopt het gescheiden inzamelen via containers in de wijken en de gescheiden verwerking daarvan nu?
  Niet in het ideale plaatje maar in de realiteit.
  nb; antwoorden als “Een stukje awareness creëren” kunnen bij het vullis.

 6. Luuk Upuuk

  Dat scheiden kan dan mooi op de boot gebeuren door mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt. Die betaal je conform de nieuwe regeringsvoorstellen of huur je in als ZZP-er en betaal je per kilo. Ondertussen kan je als GroenLinks mooie sier maken onder de noemer maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 7. Dennis

  Die ecoboot moet natuurlijk ook weer gelost worden bij de gemeentewerf. Gescheiden inzamelen zorgt ervoor dat er meer vrachtwagens moeten rijden om dit op te halen. Een verplaatsing van het probleem dus.
  Daarnaast: In Hoog Catarijne staan prullenbakken met 3 vakken, zogenaamd gescheiden inzamelen dus. Jammer allees dat beneden alles in dezelfde container gaat.
  Gescheiden inzamelen klinkt heel mooi, zorg er alleen voor dat dit geen symbool politiek is!

 8. Pieter

  @ Dennis

  Dat alles in 1 container gaat ligt niet aan dat er geen beleid is om gescheiden in te zamelen, maar ligt gewoon vaak aan personeel dat willens en wetens vaak lui is en alles maar in 1 container mikt, of vanwege eigen politieke motieven van deze mensen dat de zaak vaak bewust saboteert, zoals het zo vaak gaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).