Eén hoofdroute en veel kleine ommetjes, dat willen bewoners in Utrecht Overvecht Eén hoofdroute en veel kleine ommetjes, dat willen bewoners in Utrecht Overvecht

Eén hoofdroute en veel kleine ommetjes, dat willen bewoners in Utrecht Overvecht

Eén hoofdroute en veel kleine ommetjes, dat willen bewoners in Utrecht Overvecht
Archieffoto Overvecht
De bewoners van de Utrechtse wijk Overvecht hebben zich samen met de gemeente over de vergroening van de wijk gebogen. Voor het project het Groene Lint bedachten zij hoe Overvecht nog groener kan worden.

De bewoners van de Utrechtse wijk Overvecht hebben zich samen met de gemeente over de vergroening van de wijk gebogen. Voor het project het Groene Lint bedachten zij hoe Overvecht nog groener kan worden.

Wat stimuleert de bewoners van Overvecht om meer naar buiten te gaan? Een goede vraag, zeker nu iedereen veel in huis zit. Verschillende bewoners werken samen met de gemeente Utrecht aan een antwoord.

Het eerste programmaplan is klaar. Daarin zet de gemeente twee hoofdlijnen voor de uitvoering uit. De eerste is dat er een grote hoofdroute door Overvecht moet komen. Een aantrekkelijke, goed begaanbare en logische hoofdroute, die ook verblijfswaarde heeft. Een ‘groen lint’ met veel groen, bankjes en een eigen, herkenbare stijl.

De tweede hoofdlijn in het plan is een groter aantal ‘ommetjes’. Het gaat om kortere wandelroutes, dicht bij huis. De gemeente is niet van plan de ommetjes alleen uit te dokteren. Hiervoor wordt gezocht naar samenwerkingspartners. Dat kunnen bedrijven of bewoners uit de buurt zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Voorstel voor de ‘ommetjes’ in Overvecht. Beeld: Gemeente Utrecht

Handen uit de mouwen

Voor de uitvoering van dat tweede plan richt de gemeente ‘Club Groene Lint’ op. Verder zoekt de gemeente contact met wijkbedrijf ‘Wij 3.0’ en met het participatiebedrijf UW. Zo kan het project Overvecht ook veel opleveren op het gebied van sociale participatie.

Het totale budget voor de huidige plannen, die voor 2024 werkelijkheid moeten worden, ligt momenteel op 1.480.000 euro. De gemeente probeert dat budget nog iets te verruimen en kijkt daarvoor naar mogelijkheden voor financiering bij andere projecten, beleidsterreinen en partners.

In 2024 moet dus het hele project rond het Groene Lint af zijn, maar de gemeente belooft al snel de handen uit de mouwen te steken: alles wat in 2021 kan, gaat zo snel mogelijk gebeuren. Het gebied ten noorden van de Carnegiedreef tussen Kasaidreef en Gambiadreef is als eerst aan de beurt.

26 Reacties

Reageren
 1. Molem

  Huh Overvecht is juist veels te (treur)groen! Meer groen maakt de afstanden alleen maar groter in de wijk en verslechterd de sociale cohesie en leefbaarheid..

  Inbreiden en leefbaar maken dit stuk stad! Het kwalitatieve groen is de vechtzone en aan de andere zijde park de gagel in polder.

  Minder groen in de stad en meer er buiten!

 2. mathilde

  Juist het vele groen in de wijk maakt Overvecht bijzonder. Uitkijken en lopen in goed onderhouden groen maakt een mens gezonder en gelukkiger. Geef bewoners meer verantwoordelijkheid voor het groen, beloon initiatieven zoals een stadsmoestuin of een rozentuin. Schooltuintjes midden in de wijk. Tussen alle flatbewoners zitten vast mensen die dit leuk vinden om te doen. De directe leefomgeving is van invloed op het welzijn van de mensen en dit doe je niet door groen weg te halen en meer steen neer te zetten. Ga hier zorgvuldig mee om.

 3. Gemengdewijkenzijngezondewijken

  Mathilde, uitkijken is allemaal leuk en aardig, maar volgens mij kijken mensen vaker naar binnen. En dat is een treurig uitzicht. De kwaliteit van de flats daar en de diversiteit van de bewoners zou topprioriteit moeten zijn, een groen ommetje is echt bijzaak.

 4. Peter

  Moet de gemeente samen met “samenwerkingspartners” nu werkelijk korte wandelroutes voor de inwoners bedenken? Kunnen ze zelfs dat niet zelf?

 5. woutvr

  Goed bezig, gemeente Utrecht! Gaan jullie ook zoiets opzetten in onze wijk? Ben jaloers

 6. Binnenstadbewoner

  @ mathilde inderdaad. Het is allemaal heel eenvoudig. Activeer bewoners om ook zelf het zwerfvuil rondom hun flats op te ruimen en laat hen ook zelf gedeeltelijk het groen onderhouden. Op vrijwillige basis uiteraard. Stel als gemeente of woningbouwvereniging tuingereedschap e.d. ter beschikking.

  Elke flat een eigen conciërge die ook bewoner van die flat is en de boel in de gaten houdt. Geef die persoon daarvoor een kleine vergoeding.

 7. Koel Hoofd

  Echt Bizar.
  Sinds wanneer kunnen bewoners de weg niet meer vinden in hun eigen omgeving en hebben ze gedicteerde ommetjes nodig voor een wandeling?
  En dat terwijl er op elke smartphone google maps zit, inclusief route planner en navigatie.

  Dat is nou werkelijk het toppunt van top down arrogantie.
  Wie zijn die samenwerkende partners? Gaat daar toevallig belastinggeld heen dankzij gelegenheids pop up stichtingen??

  Mensen die dit toejuichen zouden eens serieus bij zichzelf te raden moeten gaan over hoe dom ze zelf eigenlijk zijn dat ze niet kunnen functioneren zonder dat iemand anders ze de weg wijst.
  Homo sapiens is met stip op 1 het slimste wezen op deze aardbol, maar gedraagt zich in Utrecht als een achterlijke kleuter.

 8. Wittejan

  De wijk zal al heel erg opknappen als bewoners/bezoekers van de wijk worden aangesproken op hun gedrag: achtergelaten afval op straat. Woon bij de Vechtdijk. Zie daar vaak hangjongeren want daar zijn meerdere mooie hangplekken. Als zij weg zijn loop ik (of een van mijn buurtgenoten) deze plekken af om achtergelaten rommel op te ruimen. Vaak is plastic zak vol, blikjes, dozen, zakjes, peuken, etensresten, enz.

 9. Teringjantje

  @Gemengdewijkenzijngezondewijken Ik woon zelf in Kanaleneiland-Noord en ondanks dat de wijk (vooral het zuidelijke deel) weleens negatief in het nieuws komt, merk ik echt de nodige vooruitgang. Oudere flats worden opgelapt en er zijn de laatste jaren steeds meer moderne appartementencomplexen (lees mooie woontorens en geen betonnen monsters zoals in Overvecht) bijgekomen (koop welteverstaan). Er staat er binnenkort bij mij in de buurt weer één op de planning, dat wordt ook koop en middenhuur vrije sector. Dit zorgt voor de nodige “gentrification” waardoor je steeds meer starters en jonge stellen in de wijk ziet. Hangjeugd wordt door plaatsing van camera’s en het regelmatig rondrijden door politie goed in de peiling gehouden.

  Ik ben het dan ook volkomen met je eens dat je naar mijn mening weinig oplost met gezellige groene looproutes maken en leuke bankjes etc. Sterker nog, ik kan je op een presenteerblaadje geven waarvoor die bankjes gebruikt gaan worden, die schreeuwen hangplek.

  Ik denk dat je in Overvecht dan ook het geld beter kunt besparen en wat meer gaat kijken naar het terugschroeven van het aandeel sociale huur in het woningaanbod. En die afzichtelijke betonnen kolossen uit de jaren 50/60 eens gaat heroverwegen. Ben blij dat ze het destijds in Kanaleneiland grotendeels bij max. 4 hoog hebben gehouden, komt toch wat overzichtelijker en vriendelijker over.

 10. Bill

  Ik ben benieuwd hoe die reageerders hierboven de 7000 woningen (of meer) uit het programma van “De Werkplaats” erin gepast denken te zien. Op zich goede plannen, maar door dit soort ommetjes en initiatieven om elk snippertje kneutergroen te behouden zal er toch hoger gebouwd gaan worden op andere plekken. Inbreiden moet het juist zijn, en die paar parken (oa. De Gagel en Watertoren) naar échte toekomstbestendige stadsparken transformeren en toegankelijk maken voor het brede publiek.

 11. De ondehouds hovenier

  Het is zo jammer dat het merendeel van de bewoners geen enkel respect heeft voor openbaar groen.
  Flikker maar van de flat de gemeente ruimt het wel op. Nog meer geld naar dit soort wijken ,, ik snap het niet!!!!

 12. Pee

  Dat veranderd allemaal niets aan het gedrag van de bewoners,dat is juist het probleem.

 13. In Overvecht

  Wat een negativiteit toch weer. Ik vind het echt heerlijk, al dat groen hier! Het iets meer aansluiten van sommige looproutes lijkt me een prima idee, en wat meer bankjes die ook gericht zijn op een tijdje zitten zijn welkom. (En misschien wat van de zonnestoelen zoals ze ook in het Julianapark staan?)

  En hou het vooral dicht bij de mensen, bij iedereen. Overvecht kent veel mensen die niet zo mobiel zijn. Er wordt best wel gebruik gemaakt van dat ‘snippergroen’ door mensen die gewoon een stukje lopen maar niet ver weg gaan.
  Dus hup Utrecht: het lijkt mij prima 🙂

  (Wat ik verder nog op mijn wensenlijstje zou hebben is wel ook de aansluiting op het groen buiten, namelijk een overgang naar de Antoniedijk. Maar dat zal wel niet zo makkelijk zijn.)

 14. Scherpschutter

  Ah, precies waar je als Overvechter op zit te wachten inderdaad. Een ambtenaar die jou gaat vertellen hoe je het beste een rondje rond je flat kunt lopen, want dit kun je inderdaad natuurlijk nooit zelf bedenken. Linksaf, rechtsaf, rechtdoor, ondersteboven, op handen of voeten; het is zeer zeer zware materie.

  Gelukkig heeft u de Gemeente om u te vertellen dat u eerst uw linkervoet ferm verplaatst en dan uw linkervoet, terwijl u het op de straat aangegeven lijntje om uw flat volgt. Zo verwaalt u nooit meer in uw buurt, heeft u nooit meer keuzestress of een heftig protesterend lijf dat alle verwarring niet meer aankan.

  U zult gelukkig zijn.

 15. Overvechter

  Wat nu nog toffer zou zijn, naast al het groen dat er al is en ommetjes-opties die er al zijn, is als de flats zelf zouden vergroenen. Het uitzicht op de megalelijke blokken beton maken de stemming er niet beter op. Hoe heerlijk als je naar groene muren (klimop, groene daken, et cetera) kunt kijken. Draagt meteen wat bij aan biodiversiteit en isolatie van de woningen.

 16. Probleem

  Het verbeteren van de leefbaarheid heeft geen zin wanneer de mentaliteit van de bewoners niet verbetert. Niet dat onze bestuurders iets weten van de bewoners want ze wonen er niet en komen er nooit. Gelukkig zijn er initiatieven van de bewoners zelf, daar heb ik meer vertrouwen in.

 17. Utrechter2

  @Bill: valse tegenstelling: OMDAT het college tot 2050, dus over het graf heen, geen woningbouw in Rijnenburg wil zal dat 3 gevolgen hebben: 1) de woningnood wordt niet opgelost en kan nog erger worden 2) verdichting in de stad (minder groen per inwoner dus) door onder meer 3) hoge woontorens die slechts met economische en/of politieke dwang aan gezinnen kunnen worden verkocht/verhuurd.

 18. Bill

  @Utrechter2:
  1) De woningnood kan zeker worden opgelost door binnenstedelijk in nieuwe/tijdelijke vormen voor de verschillende doelgroepen te bouwen. Menig (wereld)stad bewijst dat dit kan. Er moet alleen daadkracht vanuit de gemeente zijn, het doen, en dat ontbreekt nu. Rijnenburg zal op de termijn wellicht worden bebouwd, maar er is nu nog voldoende ruimte in de huidige stad, en zeker in Overvecht.
  2)Verdichting wordt door u weer als negatief neergezet (typisch) maar het betekent helemaal niet per definitie minder groen, juist het tegenovergestelde. Er zijn zat plekken in de stad die in aanmerking komen voor verdichting, kijk boven de sporen, loze veldjes tussen flats en de blinde wanden van al die flats in Overvecht. En als je dan ook nog de “officiële” parken een kwaliteitsinjectie geeft en naar zeer prettige en veilige (!) 24/7 verblijfsgebieden voor iedereen veranderd (lees: ontmoeting), je de ouderen juist uit de eengezinswoningen in die appartementen krijgt waardoor gezinnen erin kunnen trekken hoef je ook niet op stel en sprong ruimteslurpende “eengezinsnieuwbouw” in de huidige stad en Rijnenburg te bouwen. Oftewel, door gestapelde bouw blijft er méér openbare ruimte over, als je maar voor de juiste doelgroep bouwt.
  3) Woontorens en dwang? Weer zo negatief, zo jaren ’70. Ga maar eens aan al die Rotterdammers, steeds meer Hagenezen en Amsterdammers vragen die met veel plezier de woontorens bevolken. Het idee dat hoogbouw vies is, komt toch vaak uit de kleinburgelijke hoek die zelf nooit in hoogbouw hebben gewoond en vies is van het het veranderende /dynamische van de stad. Ik heb wel “hoog” gewoond, en kijk er met veel plezier op terug. Natuurlijk staat of valt het met de kwaliteit van de bouw, maar er is markt voor. Utrecht is populair en zal ook die nieuwe Utrechter terecht van een woning willen voorzien. Hoogbouw/verdichting is hiervoor een goed middel.
  En die Ommetjes (van Scherder), bijensnelweg, moestuin en kassen (op het dak van de flats?) kunnen binnen dat stedelijk weefsel en kwaliteitsgroen echt wel worden toegevoegd.

 19. Probleem

  @ Bill: ik ben het met u eens. Echter kiezen veel politici voor de gemakkelijke weg en willen zij onze natuur opofferen om snel woningen te kunnen bouwen. Dergelijke uitlegwijken zijn immers sneller te realiseren. Ook stellen deze politici dat gezinnen een huis met een tuin wensen waardoor je wel moet bouwen in het groen. Dat gezinnen in andere steden prima kunnen functioneren in hoogbouw wordt even vergeten (zoals Hong Kong waar men verticale tuinen heeft en/of een groen dakterras). Bovendien zijn er talloze plekken in Nederland waar wel ruimte is voor hen die een tuin wensen. Het opofferen van groen in onze omgeving is een kapitale fout die ervoor zal zorgen dat mensen nauwelijks meer plek hebben om het groen in te gaan en waar dat wel kan zullen zij geconfronteerd worden met extreme drukte. Dan hebben mensen wel een huis maar fatsoenlijk leven kunnen zij niet!

 20. Pietertje

  “De bewoners van Overvecht” zou moeten zijn “Een aantal bewoners van Overvecht”. Veel bewoners van Overvecht weten (gelukkig) zelf hun rondjes te bedenken en te lopen, zoals hierboven ook al een paar bewoners van de wijk schrijven. Houdt daarvoor het groen in ere, gooi er geen rommel in, maar ruim (zoals veel bewoners al doen) de rommel op.
  En die oversteek naar de Anthoniedijk die ‘In Overvecht’ vraagt/wenst: die staat in de plannen voor de rondweg, maar ja…daar is geen geld voor. Dat wordt door de gemeente liever besteed aan stadsboulevards.

 21. Utrechter2

  @Bill: 1) dan zou de woningnood al een stuk minder moeten zijn want dit verdichtingsbeleid wordt al jaren steeds meer toegepast. Het is zo typisch voor dit college: woningzoekenden zoet houden met schitterende vergezichten over de toekomst.
  2) wat typisch is dat deskundigen/GroenLinks/D66/Christenunie mensen die na jaren observeren hun beloften niet meer gelooft als “negatief” worden bestempeld. En 21e variant van de ad hominem. Vroeger vooral in de politiek maar het wordt steeds meer in de beleidswereld toegepast, kunt u mij daar meer over zeggen. Bouwen boven sporen: bedoel je Rijswijk, Best of Delft? Of is het een vergezicht?
  3) Woontorens zijn leuk voor starters , maar niet als die starters kinderen krijgen en toe zijn aan de next move. Over Hong Kong gesproken: “cage homes” https://en.wikipedia.org/wiki/Bedspace_apartment

  @Probleem: zullen we dat mensen zelf laten beslissen? Door ze ook keus te geven?

 22. Bill

  @utrechter2: Bouwen boven sporen is een concreet onderzoek. Pakt u de kaart van Utrecht er maar eens bij, en kijk naar de ruimte erboven. Het rangeerterrein bij de Cartesiusdriehoek alleen al biedt veel kansen, er is in Utrecht op deze manier in potentie ruimte voor zo’n 15.000 woningen.
  Zoals al geschreven, het gaat mbt de toekomstige inwoners van hoogbouw ook niet om die gezinnen, maar om al die andere groepen aan de beide uiteinden van de markt, starters, eenpersoons huishoudens, startende samenwonenden maar ook ouderen.
  En die cage homes er bijpakken is wat laag, die komen er zoals u zelf uiteraard ook wel weet niet in Nederland.

  Die mensen een keus geven, misschien. Als ze graag in Utrecht wonen is de regie echter bij de gemeente en andere partijen.

 23. Utrechter2

  @Bill: ik kwam met de voorbeelden met een reden: confrontatie tussen fraaie vergezichten en wat er in de praktijk van de terecht komt:

  Als jij het niet zegt, dan zeg ik:
  Wat wil 90% van de starters gaan worden binnen 5 à 10 jaar? En dat kun je ook van een deel van de singles zeggen die een ‘tweede leg’ willen.

  Over je laatste zin: je probeert er een cirkelredenering van te maken maar mijn mijn punt/vraag is juist of de gemeente wel de intentie heeft om mensen keus te bieden met betrekking tot toekomstige woningbouw.

  Er zullen waarschijnlijk steeds meer mensen komen die vinden dat je woningzoekenden niet mag afschepen met vergezichten, terwijl je beter weet: https://www.ad.nl/utrecht/60-000-woningen-bouwen-in-het-toch-al-drukke-utrecht-onverstandig-vinden-deze-experts~ace3d078/

 24. Utrechter2

  @Bill: weer dat op de persoon aanvallen trouwens: ik vind dat als Hong Kong als lichtend voorbeeld erbij wordt gehaald dat men dan op zijn minst volledig moet zijn en dat je eerlijk er op moet wijzen dat die mensen geen keus hebben vanwege de fysieke toestand van die stadsstaat. Dat is ook de reden dat ze in ‘cage homes’ wonen, niet omdat dat ‘hip, hot en happening’ is maar omdat ze eenvoudigweg geen keus hebben.

 25. Sue

  Niet Overvecht wil dit of heeft hier om gevraagd, maar het huidige college wil dit. Zie
  https://utrecht.nieuws.nl/stadsnieuws/72101/utrecht-zet-in-op-groene-ommetjes/
  “Iedereen moet in zijn buurt een groen ommetje kunnen maken”.
  Alsof het hier niet al groen is en je hier niet al ommetjes kan maken. Het echte waardevolle groen in parken en groenstroken staat onder druk door de keuze van binnenstedelijk groeien, c.q. verdichten en dat zou beschermd moeten worden in plaats van hele dure extra ‘ommetjes’ aanleggen als fopspeen waar met name externe bureaus van profiteren.

 26. Drummer4ever

  Ze zouden eerst de flats moeten aanpakken, die zijn zo vervallen en veel flats hebben nog enkel glas en verder ook slecht geisoleerd…. Dat is niet meer van deze tijd!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).