Een inkijkje in de restauratie van de werfkelders van Magazijn de Zon in Utrecht Een inkijkje in de restauratie van de werfkelders van Magazijn de Zon in Utrecht

Een inkijkje in de restauratie van de werfkelders van Magazijn de Zon in Utrecht

Een inkijkje in de restauratie van de werfkelders van Magazijn de Zon in Utrecht
Ongeveer een jaar geleden is de restauratie van de tien werfkelders onder Magazijn de Zon in Utrecht begonnen, en zaterdag laat de aannemer zien hoe zij te werk gaan. Wat al snel duidelijk wordt is dat er niet één werkwijze is die op alle kelders toegepast kan worden, maar dat het, vanwege onder meer de historische waarde, maatwerk is.

Ongeveer een jaar geleden is de restauratie van de tien werfkelders onder Magazijn de Zon in Utrecht begonnen, en zaterdag laat de aannemer zien hoe zij te werk gaan. Wat al snel duidelijk wordt is dat er niet één werkwijze is die op alle kelders toegepast kan worden, maar dat het, vanwege onder meer de historische waarde, maatwerk is.

Magazijn de Zon heeft maar liefst tien werfkelders en deze worden volledig gerestaureerd. Iedereen die weleens op de Stadhuisbrug komt kan zien hoe de bovenzijde van de kelders worden aangepakt. Momenteel ligt bijvoorbeeld de straat aan het begin van de Choorstraat open en wordt er gewerkt aan de onderliggende constructies.

Maar niet alleen aan de bovenkant van de werfkelders worden gewerkt, ook van binnen worden de historische constructies gerestaureerd. Gebr. de Leeuw B.V. liet zaterdag tijdens de Dag van de Bouw zien hoe zij dat doen. De aannemer voert de restauratie in samenwerking met NAP ingenieurs B.V. uit, in opdracht van de gemeente Utrecht, de eigenaar van het pand en de kelders.

Tekst loopt door onder afbeelding

Technieken

Omdat de gemeente eigenaar van het pand is, heeft de aannemer meer ruimte om verschillende technieken tijdens de restauratie toe te passen. “Het bouwteam, dat uit alle betrokken partijen bestaat, bespreekt […] verschillende restauratietechnieken en -mogelijkheden om die op verschillende kelders toe te passen. Dit om te onderzoeken of er voor bepaalde scenario’s een repeterende werkwijze kan ontstaan”, zegt Charlotte Grootscholten van het aannemersbedrijf uit Oosterhout.

Zo is in een kelder de stuclaag verwijderd zodat de schades in de achterliggende muur goed te zien zijn. Deze schades worden vervolgens een voor een gerepareerd. “We proberen hierbij zoveel mogelijk historisch materiaal te hergebruiken”, aldus Charlotte. In een naastgelegen kelder wordt weer een andere techniek toegepast. Op verschillende plekken worden kleine gaatjes geboord. Deze gaatjes worden vervolgens volgespoten met een vloeibare substantie die uithardt, waardoor alle holle delen van de muur zijn opgevuld.

Tekst loopt door onder afbeelding

Maatwerk

Om te controleren hoe de verschillende werkwijzen uitpakken worden de kelders constant gemonitord. “Zodra de vorm van herstel buiten de gestelde marges komt wordt een seintje verstuurd, waardoor men direct de constructie kan controleren.”

Volgens Charlotte komt er waarschijnlijk, vanwege onder meer het unieke karakter dat iedere werfkelder heeft, nooit één werkwijze die tijdens iedere restauratie toegepast kan worden. Het blijft volgens haar maatwerk, maar in Magazijn de Zon leert de aannemer veel. Ervaring die het bedrijf later weer kan toepassen wanneer de werfkelders van particulieren moeten worden gerestaureerd.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Wat zou het mooi zijn als meerdere kelders toegankelijk kunnen worden, zodat de eeuwenoude geschiedenis zichtbaar wordt.

  2. Lombokker

    @Katja

    Aan de Oudegracht zijn meerdere restaurants die in zo’n kelder zitten. Gewoon toegankelijk dus, al verkeren ze niet allemaal meer in de originele staat.

  3. S

    He Kat, ik begin nu enorm te twijfelen: woon je wel in Utrecht?

  4. WJM

    Interessant! Nooit geweten dat er 10 kelders onder De On liggen!

  5. Bram

    Sommige werfkelders lopen zelfs onder de kelders van het eerste huis aan de Choorstraat door. Twee etages met kelders dus. Zie: https://www.google.com/maps/@52.091404,5.1199815,2a,90y,240.5h,95.6t/data=!3m7!1e1!3m5!1sV7sEW0O0NoQcHf5LQA_9qw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DV7sEW0O0NoQcHf5LQA_9qw%26cb_client%3Dmaps_sv.share%26w%3D900%26h%3D600%26yaw%3D240.49645169028344%26pitch%3D-5.60454801864627%26thumbfov%3D90!7i13312!8i6656?coh=205410&entry=ttu

  6. Katja

    @S, jawel, maar ik doel op de niet-horeca kelders. Zoals die onder de Choorstraat en Haverstraat.En nu ook van De Zon. Genoeg te ontdekken nog.

  7. Katja

    @S en Lombokker; ik bedoel de overige niet-horecakelders, zoals die onder de Choorstraat en Haverstraat. (de zogenoemde “spookkelders”.

  8. Rob H.

    Welke geschiedenis wil je zien in lege kelders?

  9. W.

    @Rob H.: Toepassing, constructiewijzen, eventueel verborgen delen. Zie ook het rioolstelsel onder het oude Tivoli dat vorige week in beeld werd gebracht en de spookkelders waar hierboven al naar werd verwezen. Het kan iets vertellen over hoe de stad er vroeger uitzag, wat er gebeurde en hoe het is ontstaan. Dat kan dan weer een verklaring zijn waarom bepaalde dingen nu zo zijn zoals ze zijn. Ik denk dat de kelders zelf (al dan niet leeg) al veel informatie kunnen geven.

  10. Rob H.

    @W.: Je zet het goed. het KAN iets vertellen. Maar dat zelfde kunnen de open kelders ook vertellen. Maak er een mooie tentoonstelling bij in het Utrechts Archief. Dat vertelt meer dan een lege kelder of een stinkend riool.

  11. Statler

    @Rob H.
    een schilderij echt zien, de details, de penseelstreek, is iets anders dan een beschrijving lezen in de catalogus. Eens met @W.
    Het zelf zien voegt toe.
    Een goede archivering is noodzakelijk , maar dan blijft het object wel tweedimensionaal papier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).