“Een ketting van liefde” dwars door de Albert Heijn Amsterdamsestraatweg | De Utrechtse Internet Courant “Een ketting van liefde” dwars door de Albert Heijn Amsterdamsestraatweg | De Utrechtse Internet Courant

“Een ketting van liefde” dwars door de Albert Heijn Amsterdamsestraatweg

“Een ketting van liefde” dwars door de Albert Heijn Amsterdamsestraatweg

“Een ketting van liefde”, dwars door de Albert Heijn op de Amsterdamsestraatweg. Dat is het idee van Jelle Zijlstra en Tessa Aelrichs. Samen zetten zij via Facebook een zoenactie op, om zo aandacht te vragen voor de acceptatie van homoseksualiteit.

De actie is een reactie op het incident in de Albert Heijn. Een lesbisch stel gaf elkaar een zoen in de winkel, waarop zij werden aangesproken door de bewaking. De kus zou aanstootgevend zijn. Zijlstra: “Meteen na het bericht maakte ik een grapje op Facebook, dat we daar met z’n allen moesten gaan staan zoenen. Er kwamen veel serieuze reacties op, dat had ik niet verwacht, maar het is goed om het debat te openen.”

Theatraal tintje

Wat begon als een ludieke actie met wat vrienden, mondt uit in een georganiseerd plan. “Het idee is dat we een ketting van liefde maken door de Albert Heijn heen, waarbij mensen elkaar liefdevol aanraken, kussen of bijna kussen. We willen er een theatraal tintje aan geven, niet zomaar een groep mensen die staat te tongen in de supermarkt.”

De ‘crime scene’

Dat de betreffende supermarkt al excuses heeft aangeboden, is volgens Zijlstra geen reden om de actie elders te voeren. “Er zijn voors en tegens, maar deze Albert Heijn was wél de ‘crime scene’ van dit incident. Bovendien is de supermarkt in het algemeen een schoolvoorbeeld voor een openbare plek waar allerlei soorten mensen samenkomen, iedereen zou liefde moeten mogen en kunnen tonen.”

Niet provoceren

Van ondernemertje pesten is volgens Zijlstra geen sprake. “We doen dit niet om onnodig te provoceren en al helemaal niet om de Albert Heijn te pesten of te bashen. Het is heel goed dat ze hun excuses hebben aangeboden en we zijn dan ook van plan de Albert Heijn te benaderen met ons idee. Hopelijk steunen ze het plan.”

Politiek debat

Ook wethouder Gilbert Isabella riep op Twitter op tot eenzelfde soort actie. Zijlstra: “De tweet kwam later dan onze actie, maar ik vind het wel interessant. De Jonge Democraten hebben ook al laten weten dat zij misschien een afvaardiging naar de actie sturen.” Of dit in het kader van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen is, weet Zijlstra niet. “Het is hoe dan ook belangrijk dat er op politiek niveau over wordt gesproken.”

6 Reacties

Reageren
 1. els

  Mensen moeten eens zo in aktie komen bij de beslissingen die de regering neemt. In de zorg, bij de bijstand, bij de ww enz enz.

 2. waldorff

  1)sneu-AH heeft al meteen zijn excuses aangeboden, maar toch nog dit doordrammen…
  2)ga anders met zijn allen lekker bekken in een park-ook toch een plek waar allerlei soorten mensen samenkomen, iedereen zou liefde moeten mogen en kunnen tonen…
  3)Helemaal eens met Els: ga eens over echt belangrijke zaken de straat op: privacy, zorg, onderwijs, bijstand, de stadsindeling etc.etc.
  4)Allemaal georkestreerd door die faal Isabella die hierover ging twitteren.
  5)ben echt geen fanboy v/d appie (veel te duur), maar ben benieuwd hoe ze hier morgen op reageren…

 3. robert jan van der horst

  We schrijven maart 2012, toen Albert Heijn, volgens de redactie van duic, nog Albert Hein was. En Koninks ook zomaar Konincks kon zijn.

  Hoe dan ook, het volgende nieuwsbericht verscheen 5 maart op duic: ‘Het Albert Hein- filiaal aan de Amsterdamsestraatweg van Jolanda Koninks (Konincks Retail) heeft samen met de Speeltuin De Duizendpoot de Slinger-Award 2011 gewonnen.
  De jury toonde zich enthousiast over de inzet van de familie Konincks op het gebied van maatschappelijk betrokken ondernemen. ‘De heer en mevrouw Konincks zijn al jaren actief voor de Speeltuin De Duizendpoot (gelegen in Pijlsweerd) en hebben een belangrijke positie in de wijk verworven. Veel betrokkenen bij de speeltuin weten de familie te vinden. De initiatieven zijn erg sympathiek en het rendement is hoog. Het ene initiatief leidt telkens weer tot een volgend initiatief’, aldus het juryrapport.’

  De familie Konincks en ‘hun’ Albert Heijn-filiaal zijn echter bij nog veel meer maatschappelijke initiatieven betrokken. Waren er maar meer ondernemers met een sociaal hart, zoals zij.

  Gezien de bij bovenstaand artikel geplaatste foto, heeft het ‘zoenincident’ – dan wel ‘crime scène’, aldus Jelle Zijlstra – in ‘hun’ winkel plaatsgevonden. Maar het foutieve optreden van de beveiliger tegen de kussende meisjes op Valentijnsdag was allerminst in lijn met het gedachtegoed van de familie Konincks. Zijn optreden zou niet het hunne zijn geweest. Dat weet eenieder die hen kent.

  Ik heb geen mening over de acties die in dit filiaal – begin Straatweg vanuit de stad gezien – op stapel staan. Mogelijk dat degenen die hun hulp het hardst nodig hebben niet over internet beschikken en het voor de familie Konincks kunnen opnemen. Wat daardoor beklijft, is het beeld van een niet-geëmancipeerd AH-filiaal dat bol staat van onverdraagzaamheid. Dat behoeft enige nuance. Alleen al om de familie Konincks en hun inzet recht te doen.

 4. Sylvia HSS

  Heel goede actie. Let love be the message, people are ignorent.

 5. Sylvia HSS

  Heel goede actie. Let love be the message, people are ignorent.

 6. Danny

  Overdreven gedoe. Het moet weer gelijk worden aangegrepen om een actie te beginnen ter acceptatie van homosexualiteit…volgens mij is dit heden ter dagen allang geaccepteerd. Gewoon een vraag om aandacht!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).