Een op de vijf jongvolwassenen in Utrecht gebruikte recent harddrugs Een op de vijf jongvolwassenen in Utrecht gebruikte recent harddrugs

Een op de vijf jongvolwassenen in Utrecht gebruikte recent harddrugs

Een op de vijf jongvolwassenen in Utrecht gebruikte recent harddrugs
Archiefbeeld DUIC
Een op de vijf Utrechtse jongvolwassenen gebruikte recent harddrugs. Ook liggen de percentages in de gemeente Utrecht rond roken en alcoholgebruik hoger dan in de regio Utrecht en in Nederland. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 waaraan meer dan 2.500 Utrechters van 16 tot en met 25 jaar meededen.

Een op de vijf Utrechtse jongvolwassenen gebruikte recent harddrugs. Ook liggen de percentages in de gemeente Utrecht rond roken en alcoholgebruik hoger dan in de regio Utrecht en in Nederland. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 waaraan meer dan 2.500 Utrechters van 16 tot en met 25 jaar meededen.

Uit de monitor blijkt dat 19 procent van de Utrechtse jongvolwassenen minimaal één keer harddrugs heeft gebruikt in de afgelopen vier weken. Het zijn vooral XTC en cocaïne die het meest worden gebruikt. 22 procent van deze leeftijdsgroep gebruikte wiet of hasj in de afgelopen vier weken. Drie op de tien jongvolwassenen geven aan weleens lachgas te gebruiken. Ook rookt 29 procent af en toe tabak, 13 procent doet dit dagelijks.

In de afgelopen vier weken heeft 81 procent van de 16 tot en met 25-jarigen alcohol gedronken. 29 procent van deze leeftijdsgroep drinkt veel alcohol. Ze drinken minstens één keer per week 4 of meer glazen (mannen) of 6 of meer glazen (vrouwen) per dag. Zo’n 40 procent geeft aan dat vrienden het normaal vinden om tien of meer glazen te drinken op één dag of avond.

In de gemeente Utrecht liggen de percentages rond roken, alcohol- en drugsgebruik hoger dan in de regio Utrecht en ook hoger dan het landelijk gemiddelde. Vooral jongvolwassenen die met anderen samenwonen, zoals in een studentenhuis, gebruiken vaker middelen dan andere jongvolwassenen. Ook gebruikt deze leeftijdsgroep in de wijken Oost en Binnenstad vaker alcohol en drugs en zij roken ook vaker. In Vleuten-De Meern wordt juist minder vaak alcohol en drugs gebruikt.

Mentale gezondheid

Verder blijkt uit de monitor dat de mentale gezondheid van jongvolwassenen nog altijd onder druk staat. Van de 16 tot en met 25-jarigen geeft 22 procent aan matige of ernstige psychische klachten te hebben. De cijfers zijn vergelijkbaar met de eerste meting in 2021.

In 2021 had 10 procent van deze leeftijdsgroep ernstige psychische klachten. Vorig jaar is dit gedaald naar 7 procent. Een op de vier jongvolwassenen voelt zich door deze klachten beperkt in het dagelijkse leven.

Stress

Daarnaast voelt iets meer dan de helft van de Utrechtse jongvolwassenen zich vaak gestrest. De meeste stress ervaren ze door studie of school (38 procent), eisen die ze aan zichzelf stellen (33 procent) en de combinatie van alles wat ze moeten doen (33 procent). Uit het onderzoek blijkt dat vooral vrouwen en alleenwonenden onder jongvolwassenen een minder goede mentale gezondheid hebben.

Ook verschilt de gezondheid van jongvolwassenen tussen de wijken in Utrecht. Zo geven jongvolwassenen in Overvecht vaker aan dat ze psychische klachten hebben en stress ervaren. Terwijl in de Binnenstad deze groep juist minder psychische klachten ervaart.

Gezond gevoel

Toch staan er ook positieve geluiden in de monitor. Zo voelt twee derde (65 procent) van de 16 tot met 25-jarigen zich gezond. 27 procent van deze leeftijdsgroep zegt ‘gaat wel’ en 8 procent geeft aan dat de eigen gezond slecht is. Er is wel een duidelijk verschil te zien tussen jongvolwassenen met een mbo-opleiding en wo-opleiding in hoeverre ze zich gezond voelen. Van degenen met een mbo-opleiding voelt zich 58 procent gezond, terwijl dat bij degenen met een wo-opleiding 71 procent is.

14 Reacties

Reageren
  1. Pling

    alcohol is harddrugs, waarom blijft men dit maar apart van alle andere drugs vermelden, en dus bagatelliseren?

  2. Hans

    Pling, dat is volkomen waar. Alcohol is een harddrug. Het grote verschil met die andere troep zit ‘m in de zwaar negatieve effecten die het harddrugsgebruik waar het hier omgaat met zich meebrengt. Iedereen die zich inlaat met het snuiven van coke en het gebruiken van die overige rommel werkt direct mee aan het instandhouden van de zware georganiseerde misdaad die uitsluitend floreren kan door de gebruikersmarkt. Daar heeft Nederland enorm veel last van, schade, ellende, slachtoffers, Taghi die een advocaat nodig heeft enz. enz.

    Lees wat de effecten zijn:

    https://nos.nl/artikel/2472754-meer-drugslabs-in-noorden-en-westen-veel-branden-en-explosies

    Zolang er afnemers zijn blijft het aanbod bestaan. Dat mogen die één op de vijf volwassenen zichzelf aanrekenen.

  3. Rob

    @Hans,
    Dus net zoals met alcohol legaliseren die rotzooi.
    Dan kan je het reguleren, taxeren en de gebruiker die rotzooi veroorzaakt onder invloed, net zoals met alcohol krijgt strafverzwaring.
    Niet ideaal maar altijd beter dan de ‘war on drugs’, die al 40 jaar niks oplevert continueren.

  4. Pling

    @Hans Die problematiek bestaat niet bij alcohol, omdat dit gelegaliseerd is.

    De effecten van de drugs zelf zijn verwaarloosbaar tussen alcohol en andere harddrugs (en gokverslaving) als je de criminaliteit die erbij komt weglaat.

    Blijft mijn punt dat alcohol als iets aparts van andere harddrugs scharen mij in het verkeerde keelgat schiet.

  5. Berk

    Spijker op z’n kop Hans. Drugsgebruikers spekken de Nederlandse maffia, en we zien dagelijks waar dat toe leidt.

  6. Dikke Leo

    @ Hans, inderdaad legaliseren dus dan is het net zo slecht als alcohol.

  7. Geenstijl@Utrecht

    Utrecht heeft niet voor niets,de grootste groep mobiele apothekers.
    Ik ben het niet vaak eens met Hans,maar hij heeft helemaal gelijk in zijn stukje,goed verwoord Hans, mijn complimenten.

  8. Pol Vandegeugden

    1 op de 5 van een groep van 2500, waarvan een gedeelte 16 of 17 is en nog niet volwassen.

  9. Bromsnor

    Shocking! Bromsnor begrijpt niet waarom jonge mensen dit zichzelf aandoen. Te veel druk? Niks gewend? Bromsnor begrijpt er niks van. Hoge welvaart, ouders die naar je omkijken, je boodschappen binnen 10 minuten thuisbezorgd, en nog diep ongelukkig.

  10. Lombokker

    Als je last hebt van stress kun je beter gaan sporten om dat kwijt te raken, dat is ook nog eens goed voor de rest van je gezondheid. En als je daar geen zin in hebt zijn yoga en mediatie een goed alternatief. Of je kruipt achter de computer om zombies af te schieten, dat is bij anderen weer effectief.

  11. Moniek

    Wat denkt u wat er gebeurt bij legaliseren van (hard)drugs? Zou de onderwereld met over elkaar geslagen armen blijven zitten?
    Jammer, handel kwijt? Dan maar een aanbesteding voor een bloemenkraampje in Utrecht?
    Ik kan me er als niet-crimineel al van alles bij voorstellen, dus ik heb het sterke vermoeden dat criminelen dan ook wel lucratieve maar zwaar onwettige ideetjes kunnen ontwikkelen, ten koste van anderen natuurlijk.

  12. Blaag

    Lekker, naar de klote! En over een paar jaar massaal in de goot, in de schulden, en psychische, mentale, fysieke of financiële problemen en je toekomst naar de klote (en waarschijnlijk een niet zo lekker functionerend mens voor de medemens)!

    En dat allemaal voor een lolletje.

    Van lolletje naar verslaving in een paar stapjes!

  13. Binnenstadbewoner

    Zonder vraag geen aanbod. Drugsgebruikers hebben bloed aan hun handen. Zijn medeverantwoordelijk voor omkoping, witwassen, zware intimidatie, ronselen van tieners etc etc.. dit moet veel meer benadrkut. De war on drugs probeert de hele drugsketen te raken, maar m.u.v. de eindgebruiker diemet rust wordt gelaten.

  14. Hans

    Legaliseren is inderdaad de oplossing. Maar helaas willen conservatieve beleidsmakers daar niet aan. Bovendien zou dit op z’n minst op Europees niveau moeten gebeuren anders krijg je weer dat gekloot met drugstoerisme.
    Zolang er van illegaliteit sprake is reken ik het de ‘jong volwassenen’ die blijven afnemen zwaar aan dat zij de drugsmaffia in het zadel houden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).