Een rondje door de Utrechtse binnenstad in coronatijd; hoe staat het ervoor? Een rondje door de Utrechtse binnenstad in coronatijd; hoe staat het ervoor?

Een rondje door de Utrechtse binnenstad in coronatijd; hoe staat het ervoor?

Een rondje door de Utrechtse binnenstad in coronatijd; hoe staat het ervoor?
Wethouder Klaas Verschuure (l) tijdens zijn rondje door de binnenstad
De aankondiging van minister-president Mark Rutte dat de lockdown toch echt nog wat langer gaat duren is wellicht te begrijpen, maar niemand wordt er vrolijk van. Als het even kan, maakt wethouder Klaas Verschuure een rondje door Utrecht. Hij spreekt met ondernemers en laat zich bijpraten over de situatie in de stad. We gingen met hem mee – en dat was nog voor de coronapersconferentie van vorige week dinsdag.

De aankondiging van minister-president Mark Rutte dat de lockdown toch echt nog wat langer gaat duren is wellicht te begrijpen, maar niemand wordt er vrolijk van. Als het even kan, maakt wethouder Klaas Verschuure een rondje door Utrecht. Hij spreekt met ondernemers en laat zich bijpraten over de situatie in de stad. We gingen met hem mee – en dat was nog voor de coronapersconferentie van vorige week dinsdag.

Ondertussen zijn de meeste Utrechters het wel gewend; mondkapjes op, rechts aanhouden, handen voortdurend ontsmetten en click and collect. De Utrechtse binnenstad heeft een paar veranderingen doorgemaakt sinds de coronacrisis begon. Vorig jaar was het nog groot nieuws toen er eenrichtingsverkeer in het voetgangersgebied werd ingesteld, nu kijkt niemand meer van zo’n maatregel op.

Monitoren

Wethouder Verschuure vindt het wel belangrijk om de maatregelen in de binnenstad goed in de gaten te blijven houden en laat zich daarom regelmatig bijpraten. Verschuure zegt daarover: “We moeten goed monitoren welke maatregelen wanneer effectief zijn. We houden op drukke dagen bij  hoeveel mensen er in het kernwinkelgebied  zijn. Daar kunnen we weer van alles op afstemmen als het nodig is. Het is belangrijk om gericht maatregelen te nemen.”

Maar wat gebeurt er nog meer, naast de al eerder ingevoerde maatregelen? “We proberen bijvoorbeeld werkzaamheden in de openbare ruimte die al op de planning stonden juist nu te laten uitvoeren, zodat die niet straks gaan gebeuren als de winkels en terrassen weer open mogen. Bij het Vredenburg hebben we op die manier al heel veel werk eerder kunnen doen. En ook bij de herinrichting van het Ledig Erf -de Tolsteegbarrière hebben we rekening gehouden met de lokale horeca. ”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Werk Vredenburg is naar voren gehaald

Ook zet de gemeente zich in om de verschraling van het aanbod en de leegstand in de binnenstad tegen te gaan. Want die leegstandscijfers lijken nu flink op te lopen, vooral in het gebied rond de Steenweg. Verschuure: “En dat willen we natuurlijk niet hebben. We werken daarom aan een plan van aanpak om leegstand tegen te gaan. Het is goed om in de binnenstad de juiste mix van winkels, horeca en cultuur, leisure, wonen en werkplekken te hebben. Te veel leegstaande winkelpanden is ook slecht voor de cultuursector en horeca en heeft ook direct gevolgen voor de loop naar omliggende winkelstraten.”

Broese

Maar hoe gaat het dan eigenlijk met die ondernemers? Tijdens de rondgang door de binnenstad is Verschuure welkom bij Broese in het voormalige postkantoor. Een prachtige boekhandel, maar ze noemen zichzelf nu gekscherend ‘distributiecentrum op een A1-locatie’. Want de deuren wagenwijd openzetten voor klanten mogen ze nog niet. Sandra van Doorn vertelt aan Verschuure: “Het is een heel moeilijke tijd, vooral de tweede lockdown kwam echt als een klap binnen. Net voor de feestdagen, toen de seizoenvoorraad binnen was, moesten we weer dicht.”

Broese heeft qua timing dan ook geen geluk; ze gingen in april 2020 open na heel veel investeringen te hebben gedaan. Na een opening moet een ondernemer al die investeringen terugverdienen, maar dat is tijdens corona een stuk lastiger. Van Doorn: “En het levert natuurlijk ook elke keer veel stress op, want er zijn een hoop onzekerheden.” De eigenaresse van Broese roemt wel al haar medewerkers: “Als team hebben we heel goed kunnen schakelen. Online zijn we natuurlijk flink gegroeid, maar daar redden we het nog niet van. We zijn wel erg geholpen met de actie begin dit jaar waarbij men opriep om de lokale boekhandel te steunen, dat merkten we echt.”

Dat lokaal kopen zo belangrijk is, laat ook Bureaubewust weten. Deze zaak in de Zakkendragerssteeg verkoopt al jaren ‘groene’ cadeau- en kantoorartikelen. Eigenaresse Betsie Wassenaar vertelt: “Ja ook wij teren in op onze reserves, wij kunnen niet nog een jaar zo doorgaan. Als het van de zomer normaal wordt, redden we het wel.” Wat Bureaubewust mist zijn vooral de passanten, de mensen die langslopen en dan bedenken dat ze even binnen willen kijken om wat te kopen. “We zijn wel blij om te zien dat Utrechters zich er echt meer bewust van zijn geworden dat lokaal kopen belangrijk is.”

Horeca
Ook spreekt Verschuure geregeld met horeca-ondernemers, een sector die het zwaar te verduren heeft. “Het is nu aan het demissionaire kabinet om te besluiten of een Fieldlab Cafés in Utrecht op korte termijn kan beginnen. Dat hangt af van de besmettingscijfers; het kan alleen als het verantwoord is.”

Utrecht start nu alvast met de voorbereidingen voor een praktijktest op beperkte schaal. Als die praktijktest doorgaat, start die in ieder geval na Pasen. Over een exacte datum moet nog een besluit worden genomen.

Verschuure: “De gemeente is in gesprek met het rijk over steunmaatregelen voor horeca, maar ook voor de evenementenbranche en de retailsector. Voor de horeca blijft het zwaar en tegelijkertijd zie ik ook hoe zij in dit tweede coronajaar alles uit de kast halen om te kijken wat wél kan.”

Leegstand

Veel van de maatregelen waar de Utrechtse ondernemers de gevolgen van ondervinden worden besloten door het kabinet. De Utrechtse wethouder Verschuure laat weten dat hij de zorgen die lokale ondernemers hebben, overbrengt naar Den Haag. “Samen met vijf andere grote steden hebben we een brandbrief naar de minister van Economische Zaken gestuurd, waarin we actie vragen van het kabinet om de leegstand in onze binnensteden tegen te gaan. Als binnensteden niet meer aantrekkelijk zijn, holt al snel het algehele vestigingsklimaat van de steden achteruit en dat is funest voor de economie van onze steden en van ons land. Gemeenten, ondernemers en andere marktpartijen doen wat we kunnen, en nu het rijk nog.”

15 Reacties

Reageren
 1. Mark

  “Ondertussen zijn de meeste Utrechters het wel gewend; mondkapjes op, rechts aanhouden, handen voortdurend ontsmetten en click and collect.”

  uhh nee. Eerder dit:
  – mensen houden amper afstand
  – een paar mensen hebben een mondkapje op
  – mensen lopen kris kras door elkaar of tegen de stroom in
  – terrassen zijn leeg. In plaats daarvan zit iedereen nu op muurtjes of op een stoeprand
  – aanzienlijk wat winkels laten je binnen als je aangeeft dat je echt wel iets wilt kopen
  – bijna niemand ontsmet nog zijn of haar handen

 2. Inez

  Voor de Corona was er ook best wat leegstand in de binnenstad, dit kwam denk ik door het succes van het online bestellen maar ook door de hoge huren van de winkelpanden.

 3. Monica

  Het gevoel “ik kan eigenlijk ook best zonder het meeste aanbod van de binnenstad” wordt geleidelijk sterker bij mij. Benieuwd naar “het nieuwe normaal”. Ik vermoed dat ik maar heel ten dele “terugkom”. Veel leegstand is er nu al, dat gaat alleen nog maar erger worden.

 4. Jeanine

  Helemaal eens met Monica! Ik blijk de binnenstad en de winkels helemaal niet te missen en koop alles lekker on line. Afgezien van de leegstand en corona, is de binnenstad zeer saai geworden qua aanbod: schoen- en kledingwinkels, belwinkels. Wat heb ik daar nou te zoeken..?

 5. Kees

  Het wordt duidelijk dat consumptie niet het sleutelwoord is. Met hoofdzakelijk horeca, hoe leuk ook, gaan we het niet redden in crisistijd en in de toekomst. De diversiteit in aanbod is ver te zoeken. Waar zijn de vakwerkers, worden nog dingen gemaakt, producten geleverd, duurzaam ondernomen. Het aanbod is eenzijdig en dus ook erg gevoelig.

 6. Binnenstadsbewoner

  Als Binnenstadsbewoner zie ik dat 70 procent zich niet aan de regels houden
  Geen afstand
  Geen mondkapjes
  Winkelen zonder afspraak

 7. Petra

  @ Kees,
  Het artikel noemt nu juist twee winkels die zich wel onderscheiden.

 8. Hugo Aylva

  Vorige week eindelijk weer eens kunnen winkelen (op afspraak!) bij Broese. Normaliter kom ik daar elke zaterdag wel even, maar was er nu 3 maanden niet meer geweest. Aangezien ik weiger om boeken online te kopen kon ik nu de achterstand even inhalen met een flinke stapel boeken.

  Ik ben het ermee eens dat er heel veel overbodige retail is te vinden in de binnenstad en met name Hoog Catherijne, maar juist prachtige winkels als Broese, Bijleveld, Savannah Bay, Plato, Blunder, Kuipers Hobbyhuis/Märklin en vele andere in een kleine straal om het directe centrum zijn winkels die we als Utrechters moeten koesteren en steunen in deze moeilijke tijden.

 9. Binnenstadbewoner

  De drukte van de binnenstad hangt nu samen met het weer. Hoe beter het weer hoe meer bezoekers. Andersom ook, hoe slechter het weer, hoe minder bezoekers. Bij mooi weer is het snel te druk.

  De grote winkelketens die veruit in de meerderheid zijn houden zich goed aan de shop op afspraak regels. De kleinere zelfstandige winkeliers misschien niet, maar ja.

 10. Hans

  De binnenstad is en blijft prachtig. Maar dan heb ik het vooral over de hofjes, de vergeten steegjes en de stadsnatuur met zijn oude platanen, met zijn vijgenbomen die zich spontaan hebben gevestigd langs de brugleuningen van beide grachten. Dan zijn er de meeuwen bij de Weerdsluis. En is er de wonderbaarlijke stilte achter Paushuize waar alle vogels zich zo fijn thuis voelen. Ik zie de geblinddoekte wolf aan het naar dit sprookjesdier vernoemde plein. De horeca woekerde maar door met zijn glazen en gekakel, de laatste jaren. Maar nu is de stad weer een beetje die van c.c.s. Crone geworden, met het Klaasje wat nu duidelijker hoorbaar weer heel wat noten op zijn zang heeft.

 11. Esrin W.

  Hoe het ervoor staat? Op de Steenweg al 14 zaken dicht en leeggehaalde etalages. Keeping score!

 12. Anne Marie ten Berge

  Waar is die brandbrief ? Wat staat daarin ?

 13. Atilla Vigh

  Wat zou nu erg zijn als we een groot deel van het centrum weer teruggeven aan deels de natuur en deels voor woningen (woningnood!). En laten we vooral bouwen voor de komende 20 jaar en niet de komende 100 jaar. Modulair en flexibel bouwen met nieuwe bouwtechnieken. Dan kun je relatief snel nadat de bestemming van diverse bouwwerken snel en relatief goedkoop kunnen wijzigen.
  Ik gok dat de helft van HC over 20 jaar leeg staat!

 14. binnenstadbewoner 2

  @Atilla: dat lijk mij een vrij positieve inschatting, persoonlijk denk ik dat over een paar jaar dat punt al bereikt is. Over 5 jaar wordt het Poortgebouw (dat lichtroze ding) afgebroken, en komt en een mooie brede houten voetgangersbrug over de singel.
  Leeggekomen winkelpanden in de steenweg kunnen uiteraard weer worden toegevoegd aan de woonvoorraad of een horeca-bestemming krijgen. De binnenstad zal daar alleen maar van opknappen en levendiger worden. Nieuwe winkels zie ik daar niet komen – wat is de toegevoegde waarde van nóg een kledingwinkel of nóg een belwinkel?

 15. Karla

  Met 80% van alle Utrechtse horecavergunningen afgegeven in de binnenstad (and counting) is meer horeca niet echt de oplossing. Wonen wel. En woon-werken, ateliers of werkplekken.
  En meer horeca in de buitenwijken zodat men bij het thuiswerken gezellig een bakkie kan doen of kan lunchen bij de koffietent/restaurant om de hoek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).