Een rondje langs de coronamaatregelen in het centrum van Utrecht Een rondje langs de coronamaatregelen in het centrum van Utrecht

Een rondje langs de coronamaatregelen in het centrum van Utrecht

Een rondje langs de coronamaatregelen in het centrum van Utrecht
Jeroen Roose-van Leijden, Klaas Verschuure en Ron Looij
De binnenstad van Utrecht bezoeken gaat er tegenwoordig anders aan toe dan vorig jaar. In het centrum zijn de afgelopen periode allerlei coronamaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat mensen de stad veilig kunnen bezoeken. We maakten een rondje met wethouder Klaas Verschuure, Jeroen Roose-van Leijden van Centrum Management Utrecht (CMU) en Ron Looij, die bij de gemeente verantwoordelijk is voor de implementatie van de regels.

De binnenstad van Utrecht bezoeken gaat er tegenwoordig anders aan toe dan vorig jaar. In het centrum zijn de afgelopen periode allerlei coronamaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat mensen de stad veilig kunnen bezoeken. We maakten een rondje met wethouder Klaas Verschuure, Jeroen Roose-van Leijden van Centrum Management Utrecht (CMU) en Ron Looij, die bij de gemeente verantwoordelijk is voor de implementatie van de regels.

De maatregelen in het centrum waren nodig omdat het aantal bezoekers aan het Utrechtse winkelgebied toenam. Die drukte zal na de persconferentie van 13 oktober waarschijnlijk wel weer afnemen.

In de binnenstad is onder andere het voetgangersgebied uitgebreid, er is eenrichtingsverkeer voor voetgangers ingesteld en er ligt een voetgangersrotonde. De maatregelen worden al vanaf de introductie bijgeschaafd. Iets dat op papier werkt kan in de praktijk namelijk anders uitpakken. Wethouder Klaas Verschuure, Jeroen Roose-van Leijden van Centrum Management Utrecht (CMU) en Ron Looij, die bij de gemeente verantwoordelijk is voor de implementatie van de regels, liepen op zaterdag 10 oktober door de stad om te kijken hoe de maatregelen uitpakken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Start

Het rondje door het centrum begint op het Vredenburg, vlakbij Starbucks. In een paar minuten wandelen hier honderden mensen voorbij, het is – helemaal op zaterdagen – een druk punt. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit een van de plekken is waar maatregelen zijn genomen. “Kijk maar naar het verkeerslicht voor voetgangers”, vertelt Looij bij de Lange Viestraat, “dat staat tegenwoordig veel langer op groen.” Dit moet voorkomen dat een te grote groep mensen staat te wachten waardoor niet meer voldoende afstand gehouden kan worden. Ook wordt aan voetgangers die richting de St. Jacobsstraat lopen gevraagd om bij WE over te steken. Mensen die vanaf de andere kant komen worden geadviseerd om juist aan de overzijde over te steken.

Wat opvalt is dat de bezoekersstroom door deze tactiek ook op de Hollandse Toren van elkaar gescheiden blijft. Zo lopen de mensen die richting de St. Jacobsstraat gaan aan de zijde van het Apollo Hotel en de stroom richting het centrum loopt aan de andere kant.

Bovenstaande maatregel, maar bijvoorbeeld ook het eenrichtingsverkeer en de voetgangersrotonde, zijn in mei al geïntroduceerd. Vanaf dat moment werd het namelijk weer iets drukker in het centrum van Utrecht. “De maatregelen die toen zijn genomen wijken niet zo heel veel af van hoe het er nu uitziet”, zegt Roose-van Leijden. “Wel zijn sommige maatregelen bijgeschaafd. Zo gold bijvoorbeeld in de Bakkerstraat in het weekend altijd eenrichtingsverkeer. Nu is dat in samenspraak met de ondernemers alleen wanneer het druk is. Voorwaarde daarvoor was wel dat alle uitstallingen bij de winkels naar binnen werden gehaald.” Op andere plekken, zoals bijvoorbeeld het eenrichtingsverkeer op de Oudegracht, geldt dit dynamische beleid nu ook.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Fietsen

Iets verderop, op de Potterstraat, is onlangs een nieuwe maatregel genomen. Daar moesten vanaf begin oktober alle fietsen weg die langs Post Utrecht stonden geparkeerd. Dit werd gedaan om meer ruimte voor voetgangers te creëren. Aan fietsers wordt gevraagd om gebruik te maken van de stalling onder het voormalige postkantoor. Een bijkomend verschijnsel van de nieuwe maatregel is dat de Potterstraat er nu een stuk aantrekkelijker uitziet. Dat beamen ook Verschuure, Roose en Looij. Het is echter niet zo dat wanneer de maatregelen weer teruggeschroefd kunnen worden deze situatie zo blijft.

“Vooraf hebben we duidelijk afgesproken dat we geen onomkeerbare maatregelen zouden nemen. Dit hebben we gedaan omdat we in het begin haast hadden en draagvlak wilden hebben voor de ideeën”, aldus de wethouder. “Tegelijkertijd doen we nu wel ervaring op en kijken we waar het goed gaat. Positieve gevolgen zullen we dan ook voorleggen aan de gemeenteraad zodat deze misschien langer of permanent van kracht kunnen blijven.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoewel er veel maatregelen worden genomen, is het wel aan de bezoekers om ze ook te volgen. Ondanks dat via een digitaal bord aan fietsers wordt gevraagd om gebruik te maken van de ondergrondse stalling aan de Neude, is voor velen het plein zelf een makkelijkere optie. Dat blijkt uit het grote aantal fietsen dat er geparkeerd staat. Het is overigens niet alleen deze stalling die voor fietsers lastig te vinden is, ook de pop-up stallingen aan de rand van het voetgangersgebied worden nog niet optimaal gebruikt. Zo is de gemiddelde bezetting van de tijdelijke stalling aan het Jacobskerkhof slechts 50 procent.

Hetzelfde verschijnsel is te zien aan de Ganzenmarkt. Onder het Stadhuis is een fietsenstalling, maar velen kiezen er toch voor om de fiets op straat te parkeren. Dat is overigens niet verboden, maar mensen worden er door de verkeersregelaars wel op gewezen dat het geen handige plek is. Binnenkort komen er naast de twee vlaggen ook nog twee borden bij de ingang van deze stalling te staan, waarop te lezen is dat mensen hun fiets ook daar neer kunnen zetten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Spreiding

Om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt in de Utrechtse binnenstad wordt er ook gewerkt aan spreiding. Bezoekers worden gevraagd juist op rustige tijdstippen te komen. Roose-van Leijden omarmt deze oproep. “Het is de kunst om het met elkaar te doen. Een bezoek aan het centrum is mogelijk, maar pas wel je gedrag aan. Kom bijvoorbeeld vroeger of op een doordeweekse dag.” Daarnaast pleit Roose-van Leijden ook voor langere openingstijden van de winkels.

Het kabinet heeft op 13 oktober bekendgemaakt dat de koopavonden de komende periode worden afgeschaft. Dit is gedaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens Roose-van Leijden is dit een uitermate slecht idee. “Hierdoor krijgen mensen minder ruimte om het centrum te bezoeken, waardoor je het risico loopt dat meer bezoekers op hetzelfde moment komen.”

De gemeente moet constant reageren op de actuele situatie. Daarom zijn de maatregelen in het centrum dynamisch. Ze worden aangepast en bijgeschaafd op basis van het nieuws en ook op basis van de ervaring. Zo is onlangs besloten om bijvoorbeeld het uitgebreide voetgangersgebied weer wat in te perken. Het gedeelte van de Oudegracht tussen de Hamburgerbrug en de Smeebrug gaat terug naar de oude situatie. Hier bleek de drukte mee te vallen, waardoor ook zonder maatregelen genoeg afstand kan worden gehouden.

Hoelang de maatregelen van kracht blijven is niet bekend. Het aantal coronabesmettingen loopt hard op in de regio. Zo hard zelfs dat de Rijksoverheid op 10 oktober heeft besloten om het risiconiveau in de veiligheidsregio op te schalen naar ‘ernstig’. Ook zijn er nieuwe maatregelen genomen zoals het sluiten van de horeca. Het lijkt er dus op dat bezoekers van Utrecht zich nog wel even moeten houden aan de maatregelen in het centrum.

 

 

 

 

25 Reacties

Reageren
  1. isabelle

    Wat een onzinverhaal. Een voetgangersgebied uitbreiden heeft NIETS met corona, maar alles het horeca te maken.

    Daarnaast: als je het zo belangrijk vindt dat voetgangers ruimte hebben om 1.5 meter van elkaar te kunnen passeren, waarom is het in de Nachtegaalstraat dan zo’n puinhoop? Vooral bij het Vlaamsch Broodhuis en de koffiewinkel ernaast, staan tafels en stoelen altijd buiten en is ruim passeren onmogelijk; ook is er sinds twee maanden een permanente fietsenstalling gecreëerd op de stoep, waar geen hond langs kan.

    Kom eens kijken, Klaas.

  2. Gerard Brugmans

    Ook in dit artikel zien we weer het nederlandse ‘kool-en-geit’ beleid terug dat ons in de tweede golf heeft doen belanden. De gemeente durft niet echt te kiezen en blijft schipperen met maatregelen. Dat kun je dan wel als ‘dynamisch’ proberen te verkopen, maar voorlopig is vooral de enorme toename van corona patiënten echt dynamisch te noemen…

  3. Karla

    Heel blij dat de fietsen bij de AH op de Potterstraat weg zijn! Je kon elkaar daar niet veilig passeren zonder dat een van twee het (vaak drukke!) fietspad op moest. Wat mij betreft mag dit wel een blijvertje zijn. Of blijven 🙂

  4. HArry

    Was allemaal niet nodig geweest wanneer we een robuuste ziekenhuiscapaciteit met trotse chirurgen en verplegers hadden gehad. Is allemaal kapot gemanaged en geprivatiseerd door zorgeconomen en privatisering onder de bezielende leiding van ene M Rutte. Zelfde geldt voor onderwijs, volkshuisvesting, veiligheid, democratische invloed etc etc.

    Nu maar hopen dat ze Rijkswaterstaat ook niet gaan privatiseren want met een paar dijkeconomen blijkt dat het allemaal met de dijkhoogte veel lager kan en dus veel goedkoper.

    Nederland: het houtje touwtje land.

  5. Binnenstadbewoner

    @ HArry: Nederland heeft èèn van de allerbeste zorgstelsels in de EU en ter wereld. Niet alleen wat betreft kwaliteit en levensverwachting, maar ook wat betreft betaalbaarheid. Iedereen heeft toegang tot de beste medische zorg, zelfs als je al jarenlang in de bijstand zit. Met z’n allen betalen we daar ook flink voor.

    Verder is Mark Rutte een van de allerbeste en populairste premiers ooit. MH17 drama, Corona: hij gaat steeds zeer goed te werk, rekening houdend met wat er speelt in de samenleving.

  6. Ton

    @ Binnenstadsbewoner
    Ik hoorde een IC arts zeggen dat we gelukkig gebruik kunnen maken van de Duitse ‘overcapaciteit’ omdat ze daar achterlopen en nog niet de ‘efficiency-slag’ gemaakt hebben die wij wel gemaakt hebben.
    In België maken ze zich zorgen over de toereikenheid van hun 2.000 IC-bedden (voor 11,5 miljoen inwoners !).

  7. Lexus

    @Binnenstadsbewoner: zijn we de meer dan tienduizend (!) slachtoffers van het coronavirus, vooral als gevolg van de volstrekt ontoereikende toestand van de verpleegzorg, nu al vergeten? Vergelijk de situatie en de gang van zaken eens met ons buurland Duitsland. Dan past ons grote bescheidenheid. Over de huisvestingsproblematiek zullen we het maar helemaal niet hebben.

  8. Luuk Upuuk

    @Harry, ik hoor Rutte nog zeggen dat hij een kabinet had waarbij rechts nederland de vingers kon aflikken………………………die belofte is ie tenminste nagekomen.

  9. Anton

    De fietsenstaklingen zoudenl beter aangegeven moeten worden, je kunt er 24 uur gratis je fiets wegzetten, dat moet echt heel duidelijk aangegeven worden en dan het plaatsen in de nabijheid verbieden en desnoods dagelijks verwijderen, zoals nu de Neude eruit ziet is echt geen gezicht.

  10. Binnenstadbewoner

    @ Ton: er valt altijd wat te verbeteren. Dat was zo, is nu zo en zal altijd zo blijven. Ons gezondheidsstelsel behoort ondanks dat in alle opzichten bij de allerbeste in de EU en ter wereld.

    @ Lexus: die zijn we zeker niet vergeten en zullen we ook nooit vergeten. Sterftecijfer aan corona ligt volgens snelle google search overigens beduidend onder 10.000 maar dat terzijde. Elk slachtoffer valt te betreuren. Dit is niet het gevolg van volstrekt ontoereikende verpleegzorg. Nederland had zich beter op een pandemie moeten voorbereiden maar dit had veel geld gekost. Voor die enorme kosten was draagvlak nodig en het is maar de vraag of die er voor die coronaperiode onder de bevolking was geweest. En dan niet eenmalige uitgave maar structureel overcapaciteit aanhouden. Gaat om astronomische bedragen. in de precorona tijd kon men zich hier geen voorstelling van maken, virologen e.d. uitgezonderd. Nu ligt dit anders.

  11. Koel Hoofd

    @Binnenstadbewoner
    Het zorgstelsel van Nederland was ooit heel veel beter.
    Het nu met de EU of andere landen vergelijken wordt enkel gedaan om te verhullen dat het is uitgehold dankzij de politiek, neoliberaal kapitalisme en vrije marktwerking ideologie.

  12. wollie

    Als het aantal besmettingen elke x dagen verdubbelt is dus niet het aantal ic-bedden van belang, maar het moment waarop je in lockdown gaat. gaan we bij de derde golf wel op tijd zijn?

  13. Pee

    @Binnenstadbewoner
    De levensverwachting is inmiddels naar beneden bijgesteld.
    Wat betreft de betaalbaarheid.
    Er zijn mensen die hun recept niet ophalen omdat er bij betaald moet worden maar de mensen hebben geen geld daar voor.
    Wat heeft hij zo goed gedaan met het MH17 drama dan?
    Iedereen zit nog te wachten tot die onderste steen boven gaat komen.
    Populair in bepaalde kringen ja .
    Als hij zou weten wat er speelt in de samenleving
    Dan had hij wel eens actie mogen ondernemen in bepaalde zaken.

    Rutte is helemaal niets na gekomen.

  14. Bromsnor

    Bromsnor gaat zich niet mengen in deze discussie,

  15. Ooginaller

    @Anton: beter aangeven van fietsenstallingen gaat niet helpen. Even vanuit mezelf sprekend: ik weet prima dat er een gratis fietsenkelder onder het postkantoor is, maar als het even kan zet ik hem toch liever bovengronds neer. Sneller en makkelijker.

    Het enige wat mij gaat overtuigen is een parkeerverbod voor fietsen in combinatie met een gemeentewagen die elk half uur verkeerd gestalde rijwielen naar dat depot in Nieuwegein-Noord verplaatst. Kinderachtig en gemakzuchtig? Yep. (Maar ook eerlijk). Maar ik denk dat dit voor heel, heel veel andere binnenstadbezoekers geldt.

  16. Binnenstadbewoner

    @ koel hoofd: de gezondheidszorg is nu beter dan vroeger. Steeds meer kennis en nieuwe technieken. Bijzonder is dat iedereen in NL de allerbeste zorg kan krijgen. Vroeger had je verschil tussen ziekenfonds en particulier waarbij de ‘particulieren’ betere zorg kregen. Dat onderscheid is helemaal weg.

    @ Pee: zelfs als je in de bijstand zit, kun je medicijnen afhalen en bijbetalen. Zo niet dan is er vast wel een mogelijkheid voor.
    Die ‘onderste steen’ van MH17 is al jarenlang boven water alleen werkt de dader niet bepaald mee.

    Nog nooit heeft NL zo’n uitstekende en schijnbaar onvermoeibare premier gehad. Verder kan een premier het op al die grote en kleine onderwerpen nooit altijd perfekt doen. Niemand die dat kan. Maakt niet uit wie premier is, kritiek zal er altijd zijn.

  17. Koel Hoofd

    @Binnenstadbewoner
    Dat verschil is niet opgelost maar enkel verschoven, de onderlaag van de bevolking heeft nu moeite om de zorgverzekering en het eigenrisico te betalen.
    We hebben nu ook te maken met wachtlijsten, te korten aan medicijnen, te korten aan zorgverleners die ook steeds harder moeten werken.
    Daarmee staat de toegang tot zorg onder druk.
    Vandaar mijn stelling dat het nog eens zo lang geleden echt een stuk beter was.
    Zelfs op vakantie dekte de Nederlandse zorgverzekering, dat ziekenfonds, er wel voor dat je toegang had tot zorg in het buitenland. Handig, voor als met je gehuurde scootertje op bek gaan en hechting en gips nodig hebben. Dat is nu ook niet meer, nu moet je daar extra voor verzekeren.

  18. WvR

    @Bromsnor:
    WvR denkt dat Bromsnor helemaal gelijk heeft.
    Corona, gezondheidszorg, fietsenstallingen, en MH17.
    Wellicht kan deze of gene ook nog iets over klimaatverandering, onderwijs, brexit, en de Amerikaanse verkiezingen toevoegen, dan kunnen we kwartetten.

  19. Esrin W.

    18/10 om 01.30 gewoon weer de politie gebeld voor een studentenhuis in de straat wat aan het feesten was. Brullen, liedjes zingen. Onbegrijpelijk met die laatste cijfers van dik 8.000. Naja nog een weekje en dan komt die harde lockdown er vanzelf aan.

  20. Uuutje

    @ Esrin W.

    Heb je nu nog steeds niet aangebeld met wat buren?

    Wat let je om dat vanmiddag te gaan doen?

    Spreek ze maar gewoon eens goed aan met een club van 5/ 6 buurtbewoners.

  21. Scherpschutter

    @Koel Hoofd

    Zowel het Ziekenfonds als het door de staat gemanagde huidige zorgstelsel zijn van een erbarmelijk niveau. Het een was niet significant beter dan het andere, kijkende op de volledige schaal van wat mogelijk is. Qua zorg moet je niet streven naar een ‘4’ of ‘5’. Het moet een ’10’ zijn.

    De overheid moet zich niet langer met zorg bemoeien. Simpel. Totale privatisering. De gemiddelde werkelijk zorgkosten per Nederlander per maand bedragen op het moment al 400 Euro en om te weten waarom dat zo is hoeft u alleen maar te kijken naar wat zorgprofessionals van de overheid mogen factureren aan zorgverzekeraars voor geleverde diensten.

    Neemt u een huisarts. Die mag van de overheid iedere maand 20 Euro declareren bij de zorgverzekering voor elke ingeschreven burger. Ongeacht of die burger nu langs is geweest of niet, zorg nodig heeft gehad…of niet. Slechts 1 voorbeeld uit duizenden van hoe totaal achterlijk inefficient dit systeem is. Dit is al 5% van de totale zorgkosten, waar in 95% van de gevallen niet eens zorg voor geleverd hoeft worden!

    Het is een doodziek en kasverrot semi-socialistisch systeem. Ja, en dan vragen mensen zich af hoe het toch kan dat de zorgpremie jaarlijkse hoger wordt….

  22. Binnenstadsbewoners

    D66 Verschuure etc. Je hoor ze nooit over binnenstadsbewoners

  23. Esrin W.

    Ben je gek Uuutje, gewoon gelijk naar stap 3, bellen kan je vanuit je bed doen, de autoriteiten handelen alles met het desbetreffende adres af, de hele administratieve rompslomp en de kassa die weer rinkelt.
    Het gaat hier om een relatief nieuwe lichting studenten en deze moeten nog even worden teruggepoetst. De rest van de studentenhokken in de aanliggende straten weten door eenzelfde historie inmiddels hoe het hoort. Dit hok gaat dat ook doen.

  24. wollie

    “De overheid moet zich niet langer met zorg bemoeien. Simpel. Totale privatisering.”

    Bevalt in Amerika ook heel goed, zoek maar eens op ‘covid surprise billing’…

    Zaken waarin geen sprake is van vrije keuze mogen nooit geprivatiseerd worden.

  25. WvR

    @Scherpschutter:

    “…Die mag van de overheid iedere maand 20 Euro declareren bij de zorgverzekering voor elke ingeschreven burger. Ongeacht of die burger nu langs is geweest of niet, zorg nodig heeft gehad…of niet…”

    Werkelijk waar….
    Je kunt op z’n minst je best doen als je onzin plaatst.
    Kostte me 2 minuten om het waarheidsgehalte te kunnen bepalen:

    https://www.hoaxmelding.nl/hoax/huisarts-mag-elke-maand-een-declaratie-per-patient-indienen/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).