Een rondkijkje in het gloednieuwe trainingscomplex voor professionele gamers van Team Liquid in Utrecht Een rondkijkje in het gloednieuwe trainingscomplex voor professionele gamers van Team Liquid in Utrecht

Een rondkijkje in het gloednieuwe trainingscomplex voor professionele gamers van Team Liquid in Utrecht

Een rondkijkje in het gloednieuwe trainingscomplex voor professionele gamers van Team Liquid in Utrecht
Ingang met een van de prijzenkasten
Uitkijkend over het Stationsplein in Utrecht spelen de beste gamers van de wereld in een gloednieuw trainingscentrum van Team Liquid. Een e-sportbedrijf, opgericht hier in de stad, met een geschatte waarde van 300 miljoen euro. Wellicht nog onbekend voor de oudere Utrechter, maar niet te onderschatten bekend onder een groeiende groep gamers van over de hele wereld. We spraken co-CEO Victor Goossens en kregen een exclusief inkijkje bij het gameparadijs.

Uitkijkend over het Stationsplein in Utrecht spelen de beste gamers van de wereld in een gloednieuw trainingscentrum van Team Liquid. Een e-sportbedrijf, opgericht hier in de stad, met een geschatte waarde van 300 miljoen euro. Wellicht nog onbekend voor de oudere Utrechter, maar niet te onderschatten bekend onder een groeiende groep gamers van over de hele wereld. We spraken co-CEO Victor Goossens en kregen een exclusief inkijkje bij het gameparadijs.

Het spelen van games is groot, héél groot. Niet voor niks schat zakentijdschrift Forbes het in Utrecht opgerichte Team Liquid op 300 miljoen euro, in 2018 ging het nog om ruim 100 miljoen euro minder. Het bedrijf doet het goed en groeit stevig door. De sfeer bij hun gloednieuwe hoofdkantoor en trainingscentrum in hartje Utrecht voelt als een grote speeltuin; er zijn veel jonge mensen die plezier maken. “Maar het is een serieuze business, er wordt niet alleen maar gelachen maar ook keihard gewerkt”, vertelt Victor.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Utrechtse oprichter Victor Goossens

Voor de generaties die niet zijn opgegroeid met e-sport, zoals het professioneel gamen heet, is het makkelijk om Team Liquid te vergelijken met topteams als FC Barcelona in het voetbal of Ferrari in de Formule 1. De sport wordt serieus genomen en de beste spelers van de wereld komen naar Utrecht om te trainen.

Hoe het begon

Uitkijkend over het Stationsplein denkt Victor nog wel eens terug aan hoe hij zelf als gamer begon in zijn ouderlijk huis in Utrecht. Hij speelde StarCraft met de nickname Nazgull, Victor was goed en werd steeds beter. Natuurlijk moet hij zijn ouders uitleggen wat het was en ook onder leeftijdsgenoten was gamen echt alleen maar een hobby. Voor Victor was het echter meer.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Team Liquid zit in het Platform en kijkt uit over het Stationsplein

Hij begon toernooien te doen en in 2001 startte hij een website, gericht op de game StarCraft. Na zijn middelbare school besloot hij een jaartje naar Korea te gaan om daar zijn geluk als professioneel gamer te beproeven. De gamewereld was toen echter nog niet wat het nu was, financieel kon hij er niet van leven. Wel was er een ander online spelletje, waar wat mee te verdienen was: online poker. Toen hij daar wat spaargeld mee had verdiend, en e-sport steeds serieuzer werd, dook hij weer voor de volle honderd procent in het gamen. Hij gamede niet alleen, Victor ging teams samenstellen en daarmee begon de achtbaan pas echt te rollen. In 2011 kregen ze hun eerste sponsor.

Nu negen jaar later opent hij een groot complex in zijn Utrecht. Victor is trots, maar hij lijkt niet iemand die naast zijn schoenen gaat lopen. Hoewel hij CEO is van een zeer rendabel bedrijf komt hij over als een gewone jongen die het prettig vindt dat hij op zijn fietsje naar het werk kan. Hij vond het leuk om zijn familie zijn werkplek te laten zien. Het gameparadijs, zo kan het trainingscentrum gerust genoemd worden, is ruim 1000 vierkante meter. Boven het complex aan het Stationsplein hebben ze ook nog 13 appartementen voor spelers die komen trainen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hart van het complex

“Dit is onze thuisbasis”, zegt Victor bij de ingang. Hij wijst bij binnenkomst naar tal van prijzen die gewonnen zijn, grote bekers en schilden waar tientallen miljoenen euro’s mee verdiend zijn. Overigens niet omdat Victor zelf een spelletje heeft gespeeld, daar heeft hij nog maar weinig tijd voor. “We hebben ruim 100 spelers van over de hele wereld onder contract staan die verschillende games spelen.” Fortnite, Dota 2, Counter Strike, League of Legends en Valorant zijn een aantal van die games. De dag dat DUIC op visite kwam werd er echter ook met kunststof speelgoedwapens en schuimrubberen kogels gespeeld: “Dat is dan weer geen e-sport, maar er wordt wel lol meegemaakt.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het restaurant van Team Liquid

Hoewel de sfeer in het complex relaxed is, wordt de sport heel serieus genomen. “De teams die naar Utrecht komen bestaan uit spelers die elkaar vaak spreken maar elkaar niet altijd kunnen zien. Vlak voor een belangrijk toernooi is het goed om echt fysiek een aantal weken samen te komen en daar is deze locatie voor. Samen met de tientallen kantoormedewerkers is dit dan de basis voor de spelers.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Tijdens de rondleiding door het gebouw wordt duidelijk dat het niet alleen maar een potje gamen is. Net als bij een andere professionele sportorganisatie zijn er voedingsdeskundigen, masseurs, psychologen, managers en natuurlijk coaches. Er is een restaurant, plekken om te relaxen, er kan getafeltennist worden, er zijn kantoorruimtes en vergaderlocaties.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Er zijn koks om het eten te bereiden

Het hart van het complex bestaat uit twee grote game-ruimtes. Hier strijden de spelers uren per dag. “Alles wat de spelers doen wordt geanalyseerd en besproken, strategieën worden bedacht en er wordt gewerkt aan het verbeteren van communicatie.” In twee grote ruimtes die doen denken aan een privébioscoop worden de gespeelde potjes nabesproken en bediscussieerd. “En ja, natuurlijk is daar frictie bij. De spelers verwachten van elkaar dat ze voor honderd procent presteren, het is topsport en ook is er soms verschil van inzichten. Daar worden de teams in begeleid, met bijvoorbeeld sportpsychologen.” In het complex kunnen twee teams fulltime aanwezig zijn.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een van de oefenruimtes

Tekst gaat verder onder afbeelding

Er zijn verschillende ruimtes om zo meerdere teams tegelijk te kunnen laten spelen

Marvel

In het gebouw is overal aan gedacht, zo zijn muren modulair zodat ruimtes kunnen veranderen. “Maar ook hebben we de airco in het hele plafond verwerkt zodat er niet ergens op één speler koude lucht stroomt.” Wat ook niet onderschat moet worden is het belang van de digitale infrastructuur die in het pand is aangelegd. De allernieuwste en snelste computers van Dell Alienware zijn er te vinden. Ook zijn er meerdere streaming-ruimtes. Deze zijn helemaal ingericht om via Twitch – een soort Youtube voor gamers – te streamen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Speciale ruimtes om te streamen

“De overlegplekken hebben we weer laten ontwerpen door Marvel.” Want ook de uitgever van stripboeken en films als X-men, Spider-Man, Iron Man is fan en partner van het Utrechtse bedrijf. Het kantoor van Victor zelf is van bescheiden formaat: “Maar waar ik echt blij mee ben, is de afbeelding die hier gemaakt is.” Hij wijst naar een muur waar onder meer Nazgul van Lord of the Rings op te zien is, de nickname waarmee hijzelf StarCraft begon te spelen toen hij jong was.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Overlegplekken ontworpen door Marvel

Tekst gaat verder onder afbeelding

Naast oefenruimtes voor de spelers is er ook plek voor tientallen andere medewerkers van het bedrijf

Team Liquid is groot geworden omdat e-sport steeds serieuzer werd en het is juist ook Victor met Team Liquid die e-sport altijd al zo serieus nam. Daarom hebben ze niet alleen zo’n complex in Utrecht, maar ook in Los Angeles en een vestiging in Sao Paulo. Team Liquid is meer dan alleen de sportteams; er wordt ook heel veel content geproduceerd en er is Liquipedia, een variant van Wikipedia voor e-sports.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Naast de ruim 100 atleten heeft het bedrijf meer dan 120 medewerkers. Als Victor tegenwoordig vertelt over zijn bedrijf dan hoeft hij steeds minder vaak uit te leggen hoe groot de sector is. Of Victor wel eens stilstaat bij wat hij bereikt heeft: “Dat doe ik te weinig. Dit had ik natuurlijk nooit kunnen bedenken, het ging vaak stap voor stap. Wel zorgt de opening van Alienware Training Facility hier in Utrecht voor enige reflectie. Dat is toch zeker bijzonder.”

De Nazgul in het kantoor van Victor

21 Reacties

Reageren
  1. Henk

    Lets go Liquid Lets go!!

  2. Massegast

    Je zou eens een kaart van Utrecht moeten maken, met daarop alle lokaties die in meer of mindere mate met verslaving te maken hebben. Legaal en illegaal. Café’s, coffee shops, shishalounges, hard drugs circuit, casino’s, gokhallen, verkooppunten voor alcohol en tabak. Prostitutie. Gaming. Plus wat ik nog vergeet. Dat zal wel schrikken worden. Team Liquid is de laatste toevoeging. Ze hebben wel een mental coach in huis, wat ik in een café nooit aangetroffen heb. Dat pleit wel voor ze.

  3. Martijn

    Leuk om te lezen, ik ‘ken’ Victor nog uit de middelbare school tijd en kan mij nog heel goed de zolderkamer in Tuindorp herinneren waar de vele uren StarCraft werden gespeeld. Mooi dat dit zo’n succesvol bedrijf is in een hele nieuwe sector!

  4. jan

    @Massegast:

    Je vergeet er nog een paar die behoorlijk wat hits kunnen opleveren:
    – Winkels (koopverslaving)
    – Kantoren/bedrijventerreinen (workaholisme)
    – Sportlocaties (sportverslaving)
    – Plekken waar internet is (internetverslaving)

  5. bawang putih

    @Massegast
    pak de wereldkaart erbij en kleur alle bewoonde gebieden maar rood, elke verslaving die je noemt kan namelijk achter elke voordeur plaatsvinden..

  6. Vader Massegast

    Massegast, mijn zoon,

    Zo heb ik je niet opgevoed. Ik ging met jou naar voetbal, naar het wielrennen, hebben samen geschaatst, tikkertje gespeeld, het hield niet op. Heel mijn leven heb ik mij ingezet om jouw aangenaam bezig te houden.

    En nou is er een nieuwe generatie die andere dingen doet. Die games speelt, en niet te vergeten, kijkt. Als jij naar de NBA finale lijkt of de finale van de EU cup, dan doen 100 miljoen anderen dat met jou. Zo kijken 100 miljoen anderen naar LOL, Dota, en andere spelen.

    Ik heb je al lang niet meer gezien hier in de opslagplaats voor ouderen. See you soon, dan kan ik je veel over de nieuwe wereld vertellen.

  7. Herman

    Hilarisch deze sport, vooral dat de man een trainingsjack draagt……
    Vind het hartstikke leuk voor ze, maar dit een sport en de de spelers atleten noemen kan niet, daarmee doe je fysieke sporters tekort.

  8. Koel Hoofd

    @Massegast, elke menselijke verslaving is big business.
    Jan had nog een paar aanvullingen voor je!

    Wel grappig, een kleine 20 jaar geleden begonnen ouders te klagen dat hun kind altijd maar aan het gamen was. Hordes psychische hulpverleners gingen er voor waarschuwen, leraren klagen over ‘versufte leerlingen’ in de klas….
    En deze knul maakt er gewoon een vette business van.
    Dat is toch stoer?

    De sport van de toekomst, gewoon op je luie stoeltje zitten en het geld binnenharken met een spelletje wat piepjong is geleerd en tot oud kan worden gedaan.
    Weer eens wat anders dan afgetrainde atletische lijven, blessures, en sporters die met 30 jaar al “stok oud” zijn.,

    Ik heb slechts 1 vraagteken, topsporten en leren is altijd een shitcombi omdat beide veel tijd vergen en er maar 24u in een dag zitten.
    Wat gaan deze e-topsporters doen als ze geen zin meer hebben in gamen, er nieuwe games populairder worden, of ze van hun troon worden gestoten door een 16 jarige van de nieuwe generatie nieuwe games sporters?
    Hebben ze dan nog toekomst, of kunnen ze enkel nog hun geld uitgeven?
    Want dat laatste gaat echt heel snel vervelen.

  9. Scherpschutter

    Kan iemand het deze oude lul even uitleggen? Ik snap het businessmodel niet helemaal.

    Als ik het goed begrijp heeft hij de beste gamers ter wereld onder contract, die spelen vervolgens online spelletjes voor dit bedrijf. En als ze die spelletjes winnen dan betaalt iemand (wie?!) daar miljoenen voor (waarom?). Deze inkomsten moeten de gamers afstaan aan het bedrijf, met als tegenprestatie een vast inkomen? Zoiets?

    Ik begrijp er weinig van, maar ik vind het wel 1 van de meest indrukwekkende kantoren die ik ooit heb gezien. Heel mooi gedaan.

  10. jonge l..

    @ Oude lul

    Gamen = gewoon topsport.

    Games worden gestreamd met miljoenen kijkers tot gevolg, of duizenden toeschouwers bij live-events.

    Er zijn teams, er zijn sponsoren. Gamers zijn professionals die deze spellen spelen als in een full time baan, incl. uren aan training, tactische besprekingen met coaches e.d… Game-developers hebben natuurlijk ook nog een hoop aan de ervaringen van deze prof-spelers. Daar wordt dan weer voor betaald.

    Een computer-game is niet zomaar een spelletje meer overigens. Ze gaan zelfs verder dan speelfilmseries met honderden afleveringen, alleen dan interactief.

  11. Joep

    @ Herman

    Je bedoelt prof-sporters zoals de spelers van Barca die maar een uur per dag wilden trainen onder de vorige trainer? 1,5 uur trokken ze al niet.

    Heb je wel eens naar de werkdag van een betaald voetballer gekeken? Die doen echt verdacht weinig voor hun geld.

    Aangezien mentale gezondheid samenhangt met fysieke gezondheid, denk ik dat deze gamers stukken afgetrainder zijn dan jij voor mogelijk houdt. Ik denk ook dat ze meer aan training doen dan de gemiddelde betaald voetbalspeler.

  12. Vader Massegast

    Dat zijn nog eens mooie vragen Scherpschutter.

    Vergelijk het met tennisspelers. Die spelen een toernooi met bij winst het prijzengeld. Het team betaald hen ook een salaris.
    Er zijn honderden miljoenen jongeren, en jong volwassenen, die online de spellen tegen elkaar spelen. Ondertussen chatten zij met elkaar. De besten komen via toernooien en ladders (soort rangorde) bovendrijven.

    Er zijn grote platforms waar iedereen naar de wedstrijden kan kijken. Adverteerders betalen om hun reclames te laten zien. Net als bij TV. Fans kunnen hun favoriete spelers ook tijdens trainingen e.d. volgen. Zie dat als digitale media a la Voetbal International. Ook daar wordt volop geadverteerd. De belangrijkste toernooien zijn in heel grote sportstadions. Denk aan 50.000 toeschouwers.
    In sommige spellen kun je attributen voor je spelers kopen. Een deel van de aankoopprijs wordt in de prijzenpot van grote toernooien gestopt.

    Van al die geldstromen gaat een deel naar de teams. Grote bedrijven sponsoren de teams ook rechtstreeks, voor shirt reclame en het promoten van hun producten.
    Uw kleinkinderen kunnen petjes en shirtjes kopen, net als van onze FC.

    Verder hoort de database Liquipedia tot Team Liquid. Daar vinden de fans alle informatie over E-Sports. En ook daar wordt geadverteerd.

    Kijkt u eens hier:

    https://www.teamliquid.com/
    https://tl.net/
    https://liquipedia.net/

    Veel leesplezier, maar pas op raak niet verslaafd. Anders wordt mijn zoon boos.

  13. Koel Hoofd

    @Scherpschutter
    Het businessmodel van deze knul is eenvoudig: hij faciliteerd e-sporters in hun behoeften.
    Zoiets als KNVB trainingscomplex in Zeist, maar dan voor “zittende” topsporters..
    En je weet wel wat topvoetballers verdienen, dit gaat dezelfde kant op.
    Sta ook niet raar te kijken als corona dat nog eens een extra boost heeft gegeven.

  14. Yoshua

    @scherpschutter,
    E-sport is een miljoenen industrie waarbij sponsoren de prijzen betalen.
    Vaak zijn de sponsoren gameproducenten.
    De game industrie is een miljarden industrie.
    In de stad Utrecht zitten een aantal zeer goed presterende gameproducenten.
    Een game ontwikkelaar die uitmuntend in zijn of haar discipline is wordt voor veel geld gekocht door bedrijven die miljarden omzetten.
    De zoon van een vriend zit voor 5 jaar bij een gameproducent in Japan voor een top salaris inclusief huisvesting en vervoer.
    Omdat hij uitmuntend is in zijn discipline, schaduw tekenen /aanbrengen in games.
    Best wonderlijk dat je geen kennis hebt van deze miljarden industrie.

  15. Massegast

    @ — Vader Massegast. ‘Ha, die pa. Hoe was het op het werk vandaag?’ Altijd prettig om weer eens door m’n vader te worden toegesproken. Voelt zo lekker jong aan….! Maar dank voor de introductie in – voor mij – ‘exotica’.

  16. Bert

    @scherpschutter

    Er kijken miljoenen mensen naar e-sports. Het genoemde Twitch is in 2017 voor 970 miljoen USD overgenomen (cash!) door Amazon. Die site heeft 7.46 miljoen actieve streamers (mensen die zenden) in Juli 2020 en daar werd ruim 1,5 miljard uur naar gekeken. Twitch heeft advertenties, op dezelfde manier als tv of youtube en uiteraard een premium membership.

    Diverse games hebben grote kampioenschappen, de grootste prijzenpot heeft LoL (League of Legends), meer dan 34 miljoen USD in 2019. Wat voor het grootste deel wordt betaald door de uitgever van de game, Ten Cent en daarnaast heb je natuurlijk nog de sponsors.

    Er zijn diverse teams (vaak met meerdere games), verspreid over de wereld, team liquid is er daar een van. Spelers komen van uit de hele wereld, alhoewel de Koreanen over het algemeen overtegenwoordigd zijn. De spelers wonen vaak in huizen waarbij ze – zoals in dit artikel aangegeven – koks, trainers, psychologen etc hebben zodat zij kunnen focussen op hun gaming.

    Dus in principe is het hetzelfde opgebouwd als de ‘reguliere’ sportwereld. De totale gamingindustrie draait overigens meer omzet dan de muziek en filmindustrie samen en staat nog in de kinderschoenen. Best lucratief dus.

    De piek van de meeste e-sporters zit zo tussen de 16 en 25 jaar. Daarna wordt het reactievermogen minder en net als de andere sporters gaan ze of iets anders doen, streamen, werken voor een sponsor als spokesperson, verslaggever/commentator, trainer/coach of zoals Victor: richten hun eigen team op.

    Herman: ik neem aan dat u schaken ook niet onder sport schaart? Deze jongens hebben een reactievermogen dat op het niveau van gevechtspiloten zit en ook de strategie er vereist is, moet niet onderschat worden. Zoals Grubby (voormalig pro-gamer uit Nieuwegein) het uitlegde in DWDD (over Starcraft): “Het is zoals schaken, maar dan real-time met 100.000 mogelijke zetten”

  17. buurtbewoner

    het is iig geen topsport zoals hier wordt geschreven, er zal best veel geld in om gaan en reuze populair zijn maar uren op een ergonomische stoel naar meerdere beeldschermen turen en daar heel behendig in zijn is geen topsport!
    populariteit moet je niet verwarren met topsport

  18. Scherpschutter

    Jonge l.., Vader Massegast, Koel Hoofd, Yoshua en Bert, dank voor uw toelichting. Dat maakt de zaken een stuk inzichtelijk. Ik hou het bij een schaakbord denk ik, maar zeer interessant om te lezen over deze voor mij ‘buitenaardse’ vreemde wereld.

  19. Cohen

    @buurtbewoner
    De definitie van een topsport is gewoon een sport op topniveau. Dit zijn internationale toppers. Het is in die zin dus niet anders dan bijvoorbeeld Formule 1 of schaken. Daarnaast is fitness vaak wel een onderdeel in de dag van een pro gamer volgens mij.

  20. buurtbewoner

    @Cohen
    u heeft t over de top in topsport, maar ik bedoel juist de sport in topsport, gamen is geen sport!

  21. Cohen

    Het is een semantische discussie natuurlijk.
    Ik denk toch dat sport gelijkstellen aan een lichamelijk activiteit te ouderwets is, iets als formule 1 wordt toch wel algemeen als sport geaccepteerd.

    Letterlijk betekent sport, vanuit de Franse oorsprong van het woord, “vermaak”.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).