Een rondleiding op het schip dat straks onderdak biedt aan zo’n 200 Oekraïense vluchtelingen in Utrecht Een rondleiding op het schip dat straks onderdak biedt aan zo’n 200 Oekraïense vluchtelingen in Utrecht

Een rondleiding op het schip dat straks onderdak biedt aan zo’n 200 Oekraïense vluchtelingen in Utrecht

Een rondleiding op het schip dat straks onderdak biedt aan zo’n 200 Oekraïense vluchtelingen in Utrecht
Het schip Le Formidable is sinds deze maand aangemeerd aan de Keulsekade in Utrecht. Hier moeten nog voor eind mei zo’n 200 vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. De gemeente Utrecht, de Tussenvoorziening en de leiding van het schip gaven op donderdagmiddag een rondleiding.

Het schip Le Formidable is sinds deze maand aangemeerd aan de Keulsekade in Utrecht. Hier moeten nog voor eind mei zo’n 200 vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. De gemeente Utrecht, de Tussenvoorziening en de leiding van het schip gaven op donderdagmiddag een rondleiding.

Le Formidable ligt rustig deinend aan de kade naast de Douwe Egbertsfabriek. Een klein briesje en de zon die af en toe doorbreekt maken het heerlijk weer om op het water te vertoeven. Maar voor de mensen die hier straks komen is het verblijf op de riviercruise geen keuze; zij zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne. Voor in ieder geval een jaar kunnen zij op Le Formidable overnachten, eten en verblijven.

In de jaren ’80 is het schip gebouwd op een werf die eigenlijk zeeschepen maakte en is dus gemaakt van degelijk staal, vertelt algemeen manager Bart Gijsbertsen. Met een afmeting van 113,50 bij 16 meter is het schip geschikt voor cruises over de Donau. In Utrecht zijn er maar weinig plekken waar je zo’n joekel van een schip kan parkeren.

Voorzieningen

Aan de Keulsekade kon het wel. De gemeente zegt ook om andere redenen voor deze plek te hebben gekozen: het schip komt zo niet recht in de voortuinen van andere Utrechters te liggen en het is maar een kwartiertje van het centrum. Er zijn voorzieningen in de buurt waar de vluchtelingen uit Oekraïne gebruik van kunnen maken.

Eten, slapen, wassen en dagelijkse activiteiten, daarvoor is plaats op en rond de boot. Er worden straks ongeveer 200 gevluchte mensen op dit schip ondergebracht. De verwachting is dat die groep voor het grootste deel bestaat uit vrouwen en kinderen, zegt Theo Dhuyvetter, programmamanager bij de Tussenvoorziening.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Netten moeten helpen voorkomen dat kinderen in het water vallen.

Netten

Het schip wordt ook voorbereid op de komst van vrouwen en kinderen. De organiserende partijen gaan er bijvoorbeeld vanuit dat de meeste bewoners van het schip niet kunnen zwemmen. Met veel kinderen aan boord, zou dat gevaar op kunnen leveren. Naast de gebruikelijke (strenge) maatregelen, wordt er daarom extra aandacht besteed aan de veiligheid van de mensen aan boord. Zo moeten grote netten helpen voorkomen dat er kinderen over de reling klimmen en in het water vallen. Rond het open dek bovenop het schip moeten nog (trap)hekjes komen.

In de hutten zijn de bedden al gespreid. Iedere kamer heeft een eigen wastafel, douche en toilet. Kastruimte is er wel op de kamers, maar veel is het niet – dat wordt nog even puzzelen. De kamers worden zo ingedeeld, dat er geen wildvreemden bij elkaar komen te liggen. “Daar zijn de kamers echt te klein voor”, zegt Dhuyvetter.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Keuken

De keuken van het schip is beter berekend op de komst van de Oekraïense vluchtelingen. Daar gaat een cateringteam van Le Formidable zorgen voor de maaltijden. Gijsbertsen: “We gaan kijken hoe we de vluchtelingen zo veel mogelijk daarbij kunnen betrekken; zij kunnen helpen in de keuken. Het is niet zo dat ze zelf de beschikking over de keuken krijgen.” Koken op de kamer is overigens niet toegestaan, vanwege de brandveiligheid.

De panoramabar is omgebouwd tot gemeenschappelijke ruimte. De biertaps staan er nog in, maar alcohol wordt er niet geschonken op het schip. Nu staan er twee pooltafels en een tafelvoetbalspel – best opmerkelijk, op een bewegend schip. De Tussenvoorziening en de leiding van Le Formidable zeggen in overleg te gaan met de gevluchte mensen om te kijken naar wat zij graag in de ruimte willen hebben.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Oekraïeners mogen in overleg meehelpen met koken.

Draagvlak

De gemeente kwam en komt deze maanden een aantal keer samen met mensen die in de buurt van het schip wonen. De laatste informatieavond werd door zo’n 50 mensen bijgewoond. Dhuyvetter: “Er wordt vanuit de buurt bijzonder goed gereageerd. Er is een groot draagvlak en mensen zijn erg bereid om te helpen.”

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. GeenStijl@Utrecht🛑

  Ik wil opmerken dat het verboden is voor mannen tussen de 18 en 65 jaar het land(Oekraïne) te verlaten,ik heb al enkele auto’s(Oekraïnes kenteken) met mannen door Utrecht zien rijden.
  Ik ga ervan uit dat Utrecht echt solidair is met Oekraïne en deze mannen geen onderdak geeft en terugstuurt naar Oekraïne om te helpen.
  Straks kunnen we deze boot gebruiken voor onze daklozen die geen woning kunnen krijgen.

 2. Henk

  Is er bekend wat dit per vluchteling per maand gaat kosten? Hoezo is er een ‘catering-team’ nodig?

 3. cas

  meestal komen asielzoeker van de boot aan wal, en nu van de wal aan boord.

 4. Lexus

  Kunnen hier niet al vast wat vluchtelingen, al dan niet met kinderen, worden ondergebracht die recentelijk buiten in het gras hebben moeten slapen?

 5. Geenstijl@Utrecht

  Mannelijke inwoners van Oekraïne tussen 18 en 60 jaar mogen het land niet meer uit, omdat ze beschikbaar moeten zijn voor het leger. President Zelensky heeft een decreet ondertekend waarmee hij een algemene mobilisatie afkondigt, meldt het persbureau Interfax Ukraine. Zelensky riep burgers gisteren al op om te vechten.

 6. Carlo

  Zijn het nu Oekraïense vluchtelingen of vluchtelingen uit Oekraïne? Want dat kan een wereld van verschil zijn.

 7. Michael

  @Geenstijl
  Is dat nou echt jouw probleem? Ga je ze ook verraden als je ze ziet?
  Je zal maar niet als kanonnenvlees willen fungeren, want meer ben je niet in deze oorlog.
  Misplaatste post onder dit bericht!

 8. Pee

  @Lexus

  Nee.

 9. Hans

  @ GeenStijl

  Mind your own business

 10. Koel Hoofd

  @Michael
  Wat een enge opmerking van je:
  Op desertie staat in Oekraine 10-20 jaar gevangenisstraf
  Oekrainse deserteurs zijn al met de dood bedreigd via social media
  Op dienstweigeren staat in Oekraine tot 5 jaar celstraf of boete van 22.500

  Die Oekrainse mannen tussen de 18-60 jaar die hier nu rondrijden kunnen niet eens meer terug zonder strafvervolging omdat ze hun volk in de steek hebben gelaten. Ze hebben zichzelf namelijk boven hun landgenoten gesteld, die oorlogsslachtoffers die wij dagelijks op tv voorgeschoteld krijgen, dat is niet solidair.
  Daar kan je over twisten omdat wij in Nederland wonen en de dienstplicht hier alleen nog op papier bestaat en dienstweigering enkel in theorie mogelijk is in dit fluffy angorawolkonijnen land.
  In Oekraine gelden hele andere wetten, normen en waarden en…ze zijn er in oorlog. Desertie en dienstweigering was hier in NL ook strafbaar en je werd er ook met de nek voor aangekeken. Dat is nog niet eens zo lang geleden…

 11. Rob van wijnen

  als je niets te melden heb doe dat dan ook niet deze mensen hebben helemaal niets meer en hebben opvang nodig ze zijn welkom maar al die troosteloze figuren die uitgeprocedeerd zijn wanneer gaan we deze gasten nou eens terug brengen

 12. Scherpschutter

  @Geenstijl@Utrecht

  Dat is de meest inhumane en ronduit monsterlijke opvatting die ik ooit op DUIC ben tegengekomen. Oorlogsvluchtelingen weigeren voor de ‘misdaad’ van het weigeren om te vechten voor- en tegen andere mensen?

  Zo zout heb ik het nog nooit gegeten hier. Met recht een nieuw moreel dieptepunt.

 13. Utrechtse Jantje

  @ Rob van Wijnen , ja beste Rob , dat begrijp ik ook nog steeds niet , die figuren veroorzaken ook in het hele land nog verschrikkelijk veel overlast , en ze komen ook nog eens uit veilige landen !!!

 14. Michael

  @Koel Hoofd
  Je noemt mijn opmerking eng, terwijl je er zelf een voorstander van bent deze arme stakkers niet op te vangen. (Volgens @Geenstijl moet de gemeente ze zelfs terugsturen!).
  Het gaat hier om jonge en oudere mannen, van wie de meesten geen militaire opleiding hebben. Het enige wat die kunnen, is een kogel opvangen of gemarteld worden.
  En die wil jij laten kreperen omdat wij ze vroeger in NL ook straften?
  Vroeger werd hier ook gevierendeeld, weet je nog?
  Enge mensen op dit forum.
  Lees vooral ook @Scherpschutter.

 15. Geenstijl@Utrecht

  @Scherpschutter,
  Nee lekker laf je land in de steek laten en een ander wel zichzelf op laten offeren voor de vrijheid, we zien nu de ware Scherpschutter en zijn karakter.
  Je kan ook gewonden verzorgen,of branden blussen,daar zijn ook mensen voor nodig,maar niet lekker jezelf in veiligheid brengen.
  Maar ach daar heb jij natuurlijk geen moeite mee,en dat zegt natuurlijk genoeg …

 16. Kees van der Hoeven

  Met Micheal en Hans zal je geen oorlog winnen als je land bezet wordt,die laten een ander het opknappen.

 17. Ruben

  @geenstijl@utrecht

  Nu wil het, dat ik naast een gevluchte Oekraïnse vrouw met haar kinderen, ook nog de vader van het gezin in huis heb, verder niet heel relevant, maar deze man was het land al ontvlucht voordat het decreet ondertekend was. Wat dacht u overigens van de vele Oekraïnse zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs die niet thuis waren toen de oorlog/speciale militaire operatie begon?
  Ik moet altijd wel lachen om uw opmerkingen hier, en zo nu en dan mij er zelfs in vinden, maar zoals @Scherpschutter het al benoemd, dit is toch wel het dieptepunt! Wat een kortzichtigheid, het zal u goed doen morgen met het betere been uit bed te stappen!

 18. Lexus

  @Pee: veelzeggend.

 19. Hans

  Mensen die door een oorlog uit hun kapotgeschoten steden en dorpen worden verdreven en met de dood op de hielen zoeken naar veiligheid verdienen onze bescherming en verdienen het dat wij proberen hun pijn te verzachten met een houding van gastvrijheid en mededogen op sociaal, emotioneel en materieel vlak.
  Al het andere is dan bijzaak.

 20. Geenstijl@Utrecht

  Aaaa nu gaan we de zieligheidskaart trekken,want ooo ze waren al gevlucht voor het decreet,nogmaals je hoeft niet te vechten,maar je kunt ook helpen om mensen te evacueren,daar zijn ook mensen voor nodig.
  Maar lekker in Nederland gaan zitten en zielig lopen doen,Gaat er bij mij niet in.
  En straks allemaal roepen dat ze niet terug kunnen omdat ze vervolgd gaan worden,en hier lekker blijven hangen.
  Overal in Nederland zijn graven van verzetsstrijders, ook geen militaire opleiding,maar hebben zich verzet tegen de bezetters in 40/45.

 21. Kees van der Hoeven

  Soms moet je een verantwoordelijkheid nemen in het leven,ook als je niet wil vechten,maar een ander op laten draaien voor jou deel en zelf niets doen,dat zegt al genoeg over deze mensen.
  Een tiran kan alleen verslagen worden als iedereen zich verzet,dus ook de Oekraïnse mannen in Utrecht.

 22. passalacqua

  @geenstijl
  Maar lekker in Nederland gaan zitten en zielig lopen doen???

  ze zijn een oorlog ontvlucht! zielig lopen doen? u moet zich kapot schamen!
  disgusting!

 23. Jasper

  [cynisme aan]Gelukkig, mocht Vladimir Nederland binnenvallen, dan hebben we Geenstijl@Utrecht die ons gaat redden.[/cynisme uit]

 24. Realist

  @Hans. Inderdaad, laten we ons daarom concentreren op deze doelgroep en niet op alle jonge mannen die hier het geluk komen beproeven en de opvangcapaciteit opsouperen. Ik hoop dan ook dat deze boot gebruikt wordt voor de juiste doelgroep.. we zullen zien.

 25. Geenstijl@Utrecht

  Heerlijk die politiek correcte reacties,voor volk en vaderland of niet,hahaha.

 26. Geenstijl@Utrecht

  @Jasper,

  Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen om dit land eventueel te redden en te bevrijden,net zoals mijn familie in de oorlog heeft gedaan.

 27. passalacqua

  @Geenstijl
  uw nickname suggereert dat u
  1. geen eigen naam kan verzinnen
  2.aanhanger bent van het meest sneue blogje van nl
  3.hun fantastische visie deelt

 28. Piet

  @ GeenStijl wat je zegt klopt niet (helemaal). Mannen wiens gezin meer dan 3 kinderen telt mogen het land wel uit.

 29. Koel Hoofd

  @Michael
  Hoe kom je er bij dat ik voorstander ben om deze stakkers niet op te vangen?
  Kan je niet begrijpend lezen of vind je het gewoon lekker om mensen zwart te maken?
  Jij beschuldigde geenstijl@utrecht ook al van het verraden van Oekrainers zonder dat daar aanleiding toe was behalve een andere mening dan jij.

  @geenstijl@Utrecht
  Ik verdedig je hier niet!
  Het gaat echt heel lang heel erg gruwelijk worden in de policor gehaktmolen van de Donbas regio, daar wil toch geen zinnig mens heen! Die mannen kunnen niet meer terug en zijn daarmee asielgerechtigd in heel Europa omdat Zelenski ze of doodmaakt door ze naar Donbas te sturen en anders opsluit omdat ze niet dood willen. Maar gelukkig sta jij helemaal vooraan om Nederland te verdedigen tegen…ja tegen wie eigenlijk? Want Putin haalt zijn neus op voor Nederland omdat er hier niets voor hem te halen valt. Maar Zelenski staat wel klaar om mijn zijn vingers in onze zakken te graaien.

 30. Geenstijl@Utrecht

  We zijn in iedergeval in discussie met zijn allen,en of we het nou eens zijn of niet,het kan gelukkig nog gewoon in Nederland.

  Geniet van de vrijheid en de zon.

  Fijn weekend allemaal.

 31. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Het is maar de vraag wie er in onze zakken graait. Oekraïne wordt een heel gezellig land straks na de oorlog. Honderden miljarden aan Westerse kwaliteit oorlogstuig dat er rond is gestrooid…en geen hond die die weet waar het gebleven is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).