Eenrichtingsverkeer, een voetgangersrotonde en verkeersregelaars; Utrechtse binnenstad in coronatijden | De Utrechtse Internet Courant Eenrichtingsverkeer, een voetgangersrotonde en verkeersregelaars; Utrechtse binnenstad in coronatijden | De Utrechtse Internet Courant

Eenrichtingsverkeer, een voetgangersrotonde en verkeersregelaars; Utrechtse binnenstad in coronatijden

Eenrichtingsverkeer, een voetgangersrotonde en verkeersregelaars; Utrechtse binnenstad in coronatijden
Archiefbeeld Utrechtse binnenstad. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente neemt vanaf vandaag verschillende maatregelen om voetgangers in de Utrechtse binnenstad meer ruimte te geven. Zo geldt er op plekken eenrichtingsverkeer, zijn er verkeersregelaars en is er een zogenoemde voetgangersrotonde.

De gemeente neemt vanaf vandaag verschillende maatregelen om voetgangers in de Utrechtse binnenstad meer ruimte te geven. Zo geldt er op plekken eenrichtingsverkeer, zijn er verkeersregelaars en is er een zogenoemde voetgangersrotonde.

De coronamaatregelen worden langzaam versoepeld en het zal daardoor ook drukker worden in het centrum van de stad. Tegelijkertijd moeten mensen nog steeds anderhalve meter afstand van elkaar houden. Om te voorkomen dat voetgangers te dicht bij elkaar komen heeft de gemeente een aantal maatregelen genomen.

Voetgangersrotonde

Op verschillende plekken in het centrum gaat eenrichtingsverkeer gelden zoals de Zakkendragerssteeg, Drieharingstraat, Hekelsteeg, Bakkerstraat en op de Oudegracht tussen de Stadhuisbrug en de Viebrug. Op de kruising van de Mariastraat en de Steenweg is een voetgangersrotonde. Deze moet ervoor zorgen dat mensen elkaar veilig kunnen passeren.

De verkeerslichten rond het Vredenburg en de Lange Viestraat, zoals de oversteek bij het regenboogzebrapad, blijven langer op groen voor voetgangers. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er te grote groepen mensen staan te wachten.

Ondernemers

Ook kunnen winkeliers aangeven dat ze markeringen op de stoep voor hun zaak willen. De gemeente komt deze dan aanbrengen. Met de markeringen kunnen bezoekers die buiten moeten wachten zien waar ze moeten staan.

Aan ondernemers wordt gevraagd om alle uitstallingen zoals borden, vlaggen en rekken naar binnen te halen zodat er meer ruimte is voor voetgangers. Ook kunnen ondernemers een pakket met verschillende spullen bij de gemeente aanvragen waarmee mensen op de gedragsregels gewezen kunnen worden.

Verkeersregelaars

Aan de randen van het voetgangersgebied staan matrixborden met informatie over de looproutes en de regels. Ook zijn er verkeersregelaars die mensen kunnen informeren.

De gemeente zegt de komende weken met nog meer maatregelen te komen om te zorgen voor meer ruimte op straat. Bekijk de website voor meer informatie.

18 Reacties

Reageren
 1. Ooginaller

  Of het werkt, weet ik niet. Maar dit zijn in ieder geval ‘quick wins’: maatregelen die zonder al te veel pijn kunnen worden uitgeprobeerd. En: Elke botsing minder, is er eentje.

 2. joris

  Goede actie van de gemeente! en graag direct uitbreiden naar het advies voor de binnenstad: eenrichtingsverkeer op smalle trottoirs. En hier en daar verplicht stelen zoals in de Twijnstraat. Voorkomen is beter dan genezen.

 3. Flip

  En dan maar hopen dat dit gehandhaafd gaat worden … (tip: gebeurt bij spookfietsers op de gracht ook niet)

 4. Van Hetereb

  Wat toch een overdreven en paniekerige reacties om een paar extra besmettingen te voorkomen… dramatische consequenties voor economie.

  Iedereen (gemeente) is bang om ook maar ergens risico te lopen en verantwoordelijk te zijn..

 5. Katja

  In de Drieharingstraat in godsnaam géén terrassen meer, want passeren is daar onmogelijk dan.

 6. Erwin

  Als we dan toch bezig zijn: analoog aan Brussel van de hele binnenstad binnen de singels een woonerf maken!

 7. Hans

  @ Van Hetereb

  U heeft het niet helemaal goed begrepen. Deze prima maatregelen zorgen er nu juist voor dat de middenstand weer een beetje lucht krijgt; hiermee wordt het mogelijk om, met inachtneming van deze nieuwe routings, weer wat omzet te draaien. Misschien minder dan voorheen, maar in elk geval niet ten koste van de gezondheid van het winkelend publiek.
  Een enkel geïnfecteerd persoon, weet u, is in staat om dit zeer besmettelijke en levensgevaarlijke virus door te geven aan massa’s anderen. Zo wordt het sneeuwballetje de lawine. Dat gebeurde in Brabant, nog niet zo lang geleden. Een man die een leerbeurs bezocht in Noord Italië liep het virus op, vierde vervolgens carnaval beneden de grote rivieren waar men nog nooit van 1,5 meter had gehoord. De rest van het verhaal kent u wellicht.
  Deze maatregelen hebben dus helemaal niets te maken met angst voor ‘normale’ risico’s maar alles met verstandig en wijs beleid. Die eeuwige economie steeds maar weer op nr. 1 zetten; dat gebeurde ook al op die markten in China waar wilde levende dieren werden verhandeld.

 8. Peet

  Drieharingenstraat gevaarlijkste Corona straatje van de stad
  Ik vraag me af, moet de gemeente geen verkeersbesluiten publiceren
  Anders hebben die veranderingen geen enkele wettelijke waarde

 9. Lachgas

  Zijn deze maatregelen niet gebonden aan vergunningen? Heeft de gemeenteraad hierover geoordeeld?
  M.a.w. mag dit zomaar en indien ja, wat zijn de concequenties in niet coronatijd?

 10. Scherpschutter

  @Van Hetereb

  Helemaal met u eens. We pakken dit volkomen verkeerd aan.

  Het coronavirus verspreidt zich precies zoals een influenzavirus (griepvirus). Van de 200 mensen die een besmetting oplopen, lopen er 199 de besmetting indoor op. Niet buiten…Zie recente studies Duitsland, China, Zuid-Korea en de VS.

  Wat we zouden moeten doen is juist in de winkels zelf het risico op besmetting reduceren. Alle deuren en ramen wagenwijd open en liefst ook luchtbevochtigers. De griep verspreidt zich slecht bij hoge luchtvochtigheid en juist uitstekend bij slechte luchtcirculatie en droge lucht. Daarom is de griep zo’n wintersucces…Iedereen zit binnen in slecht geventileerde ruimtes.

  Dit soort maatregelen van de gemeente sorteren vrijwel geen enkel effect en doen weinig anders dan mensen onnodig bang maken voor andere mensen.

  Verder is er intussen meer dan voldoende informatie beschikbaar om jezelf adequaat te kunnen verdedigen tegen dit virus. Voorkomen is beter dan genezen, dus verstandige 50+’ers gaan simpelweg nog even niet een druk winkelgebied in…En voor 50-‘ers is het overlijdensrisico bij het oplopen van het virus op dit moment 1 op 25.000. Het sterftepercentage is 0.04%.

  Zelfs als de gehele bevolking van Utrecht (laten we voor het gemak zeggen 350.000 man) uit 50-‘ers zou bestaan, dan zouden we zelfs zonder enige maatregel dus maar de dood van 14 extra Utrechters hoeven te betreuren…

  Angst is een bijzonder slechte raadgever. We moeten weer eens even gaan nadenken met z’n allen.

 11. JdV

  Handhaven is zoooo niet 030. Dat doen ze 1 of 2 dagen en daarna is het over. Nutteloze symboolpolitiek dus.

 12. Ooginaller

  @Peet: wellicht dat je wettelijk gezien best mag kiezen om tegen de stroom in te lopen. Maar je bent wat mij betreft wel een ontzettende kneus als je dat met opzet (per abuis kan niet, er staan assertieve kerels het publiek te informeren en de boel te regelen) doet. Regels werken trouwens goed, is mijn eigen ondervinding, om 15.15 uur. Bijna iedereen (zeg 99%) houdt zich eraan.

 13. G.H.

  @Van Hetereb: Waar ziet u paniek? Dat heb ik gemist.
  Verder bagatelliseert u de situatie nogal. Gezien de enorme inspanning die alle mensen in de ziekenhuizen de afgelopen maanden hebben geleverd, hebben zij in uw optiek geen rustigere periode en/of verlof verdiend?

 14. Jan van Hassel

  Wel even de borden veranderen: nu staan er verbodsborden “verboden voor voetgangers”, zodat velen terugdeinzen. Duidelijker is het rode bord met de witte streep, ook al is dat misschien in eerste instantie voor rijdend verkeer bedoeld.

 15. Dakhaes

  Denk dat er 2 deling in maatschappij gaat optreden. Heel veel mensen zien/merken niks van Corona. Als je mensen spreekt zijn ze al dan niet bang maar kennen ze niemand in hun omgeving die HET heeft. Ook gevoed door dat er geen problemen gemeld worden door en bij supermarkten waar personeel de hele dag tussen mensen staat of lesgevers aan kinderen van ouders. Geen meldingen.
  Kijk naar de run op kappers en straks op andere activiteiten na 1 juni.
  De “Strikten” blijven in quarantaine, groep zal steeds kleiner worden.
  Ook gevoed door RIVM dat de cijfers weinig onderbouwd, waar vinden besmettingen plaats (in een of ander AZC, maar verder)?
  Wat zijn de echte brandhaarden?
  Kijk ik naar mijn eigen gemeente, cijfers zijn na eerste 4/5 weken niet meer veranderd.
  Kortom men gaat zijn min of meer gewone leventje weer opnemen.

 16. Joas

  @ peet

  Dit heeft niks met een verkeersbesluit te maken, maar een noodverordening die door de burgmeester is ingesteld.

  En ja, dat mag een burgemeester. Sterker nog. Daarvoor is hij er o.a..

  @ Dakhaes.

  Ja, zeer selectief zijn de mensen in het westen/ noorden van het land. Kennelijk gemist dat er in andere delen van het land op een gegeven moment 7x zoveel mensen dood gingen en er Italiaanse toestanden dreigden/ waren, in het ziekenhuis.

  Besef ook dat 1 iemand 3 mensen kan besmetten. Dus er hoeft maar iemand het virus door te geven en je hebt alweer snel een massive probleem. Slechts je eigen referentiekader gebruiken is niet altijd even wijs en zinvol.

  Als je dat als maatstaf gaat gebruiken dan slaat de hele ‘war on terror’ en de angst voor terrorisme, waar bepaalde politieke partijen en hun aanhangers flink mee scoren, echt al helemaal nergens op. Compleet verwaarloosbare cijfers.

  Maar daar mogen diezelfde mensen al meer dan een decennium lekker flink over los toeteren. Met de werkelijkheid en een reëel risico heeft het allemaal weinig van doen.

 17. Pee

  @Joas 17/5/2020 – 15:24
  De dreiging van terreur is nog steeds in de 1 na hoogste alarmfase denk je dat de overheid dat expres zo houd of zouden ze meer weten dan ons en niets zeggen om geen onrust te veroorzaken?tramaanslag ben je zeker ook vergeten.

 18. Angelique

  Die rotonde is echt over de top, wat een betutteling.
  Maar het is van Utrecht Centrum Management, en is dus geen echte officiele verkeersregel, hun dansje meedansen is nog altijd vrijwillig. Ik mijd liever de binnenstad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).