Actualiteitenprogramma EenVandaag heeft een reconstructie gemaakt van de tramaanslag die op 18 maart plaatsvond op het 24 Oktoberplein. Samen met onder andere burgemeester Jan van Zanen, verschillende hulpverleners en ooggetuigen wordt teruggekeken naar de schietpartij en de nasleep van de aanslag.
EenVandaag blikt van moment tot moment terug op de tramaanslag. Hieruit blijkt dat er vooral in het begin veel onduidelijkheid heerste over wat er precies gaande was. Er zijn 850 meldingen over de schietpartij binnengekomen bij de hulpdiensten. “Er komt zoveel informatie op je af, onvoldoende gefilterd, je tast in het duister”, zegt Van Zanen.
Ook doet de bestuurder van de rode Renault Clio – de auto die werd geconfisqueerd door de verdachte – zijn verhaal in de reportage. “Een man roept tegen me: ‘meneer, ren voor uw leven’. Ik dacht aan een bom in die tram en sprong uit mijn auto. […] Mijn auto was weg, de schutter is ermee vandoor gegaan. Ik heb ontzettend veel geluk gehad. Een oudere automobilist die naast mij stond is wel geraakt door een kogel. Hij is later overleden.”
Fouten
De burgemeester spreekt ook over een aantal fouten die op 18 maart zijn gemaakt. Zo werd op een gegeven moment een verkeerd aantal gewonden gemeld en ook hebben de hulpdiensten elkaar tegengesproken.
De verdachte van de tramaanslag is de 37-jarige Gökmen T. Op maandag 1 juli moet hij voor het eerst voor de rechter verschijnen. De Utrechter wordt verdacht van onder meer meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. Gökmen T. heeft de tramaanslag bekend.
Bekijk hier de hele reportage van EenVandaag.
6 Reacties
ReagerenBen benieuwd of er tijdens deze reconstructie ook is ingebroken in de auto’s van EenVandaag.
Afgezien van de communicatie naar de burgers is er dus puik gewerkt, vooral door de politie. Respect dat ze die man binnen een halve dag te pakken hadden.
Wat een onzinnige honger naar een heuse terreurdaad.
Dit was een schietpartij van iemand die flink in de war was met helaas doden. Er is bewijs genoeg, de man kan zwaar gestraft worden.
Verdere aandacht is alleen maar zucht naar sensatie.
@Herman
Dat ben ik toch met je oneens.
Dit is volgens mij voor het eerst dat de terrorisme-scenario’s uit de kast werden getrokken. Ongeacht of het wel of geen terreurdaad was.
We kunnen er ook van leren – de informatievoorziening was vaak ronduit bagger, tot in Amsterdam aan toe waren mensen in paniek en durfden hun huis niet uit, omdat er sprake zou zijn van meerdere schietpartijen.
Laten we het niet zien als reconstructie als sensatie, maar als reconstructie om van te leren.
@Frits, paniek zal er altijd zijn. Dat komt niet zozeer door de infövoorziening, maar door het idiote sociale media gedrag.
Een deel van onze maatschappij kan of wil daar niet mee omgaan.
Er is uitstekend gehandeld door het crisisteam op dat moment, en daar moeten we blij om zijn.