Eerste bomen Oudegracht geplant | De Utrechtse Internet Courant Eerste bomen Oudegracht geplant | De Utrechtse Internet Courant

Eerste bomen Oudegracht geplant

Eerste bomen Oudegracht geplant
Wethouder Kees Geldof (links) plant de eerste boom. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Twijnstraat aan de Werf is zeven bomen rijker sinds woensdagmiddag. Wethouder Kees Geldof plantte de bomen samen met bewoners omdat de werkzaamheden aan de wal- en kluismuren op die plek zo goed als af zijn. 

Twijnstraat aan de Werf is zeven bomen rijker sinds woensdagmiddag. Wethouder Kees Geldof plantte de bomen samen met bewoners omdat de werkzaamheden aan de wal- en kluismuren op die plek zo goed als af zijn. 

De komende maanden worden op meer plekken op de Oudegracht richting het centrum bomen geplant. Er is met de nieuwe bomen rekening gehouden met de boomwortels, zodat ze niet opnieuw de bestrating overhoop halen.

Geldof blikte vanmiddag ook nog terug op de kap en flinke snoeibeurten van sommige bomen langs de Oudegracht afgelopen jaar. “Ook het onderzoek van Witteveen+Bos bevestigt helaas wat wij eerder aan de gemeenteraad hebben gemeld. De bomen hebben het niet gemakkelijk op de werven: hun groeiplaats is beperkt, er is weinig plek voor de wortels en dit maakt de bomen kwetsbaar. Bij de noodzakelijke vervanging van wal- en kluismuren blijft het behoud van bomen het uitgangspunt. We moeten er wel rekening mee houden dat dat niet voor álle bomen lukt.”

 

10 Reacties

Reageren
 1. Joost

  “Boompjes”

 2. Johannes

  Hoera. Nu ook de Nieuwegracht.

 3. Geenstijl@Utrecht

  Ach dat is weer een zorg voor over 50 jaar, dan is er weer een nieuwe generatie.

 4. Joris

  Stom, stom, stom. Ik blijf het zeggen; de grachten zijn mooier zonder bomen. Niet alleen vanuit historisch perspectief maar ook stedenbouwkundig zijn de bomen aan de grachten misfits.
  Bomen zijn prachtig en nodig, vooral ook in binnensteden, maar dan wel op de juiste plek.

 5. Bram de Goede

  In de zomer zorgen bomen voor meer schaduw en zorgt voor koelere plekken in de stad. Belangrijk voor de leefbaarheid van bewoners en aangenaam voor toeristen .

 6. Stef

  Kunnen over een tiental jaren weer de werven herstellen van de schade door de boomwortels. Regeren is immers vooruitzien.

 7. Mick

  @Joris: leuk dat je het zo stellig brengt, maar het is maar een mening hoor. Ik vindt de bomen prachtig aan de werven en zeker geen misfits. Jouw mening. Mag je hebben hoor.. :-).

  @Stef: van alles wat je als mens aanlegt, straten, bruggen, tunnels, verlichting, etc. is het bekend dat het op termijn onderhoud en of vervanging vereist. Misschien vinden sommige mensen bomen weinig ‘nut’ hebben of niet belangrijk, het feit dat ze werfherstel vragen over tig jaar is geen directe reden om het niet te doen.

 8. Herman

  @Joris inderdaad die bomen verpesten het zicht op de prachtige grachten. Elders in de stad rond de singels en parken zijn bomen wel mooi.

 9. Gerben

  Hou die bomen maar komen ze ook terug waar zieke bomen gekapt zijn op het oude stuk?

 10. Wim

  @ Gerben,
  Ja mannetje lees daar de verslagen maar op na.
  @Katja ,
  Ben je nu weer blij met je boompjes.
  Niets te zeuren

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).