Eerste deel werkzaamheden tussen Viebrug en Jansbrug in Utrecht afgerond Eerste deel werkzaamheden tussen Viebrug en Jansbrug in Utrecht afgerond

Eerste deel werkzaamheden tussen Viebrug en Jansbrug in Utrecht afgerond

Eerste deel werkzaamheden tussen Viebrug en Jansbrug in Utrecht afgerond
Foto: Lisette Oorschot
Het eerste deel van de herstelwerkzaamheden aan de walmuur en de werf tussen de Viebrug en de Jansbrug in Utrecht is afgerond. In oktober beginnen de werkzaamheden aan het tweede deel van dit stuk op de Oudegracht.

Het eerste deel van de herstelwerkzaamheden aan de walmuur en de werf tussen de Viebrug en de Jansbrug in Utrecht is afgerond. In oktober beginnen de werkzaamheden aan het tweede deel van dit stuk op de Oudegracht.

Vorig jaar oktober zijn de herstelwerkzaamheden gestart van de werf aan de oostzijde van de Oudegracht tussen de Viebrug en de Jansbrug. Een groot deel van de walmuur langs de Oudegracht tussen huisnummers 110 en 122 was aan vervanging toe. In 2017 was al een tijdelijke constructie geplaatst om de walmuur op zijn plek te houden.

Over de hele breedte van de werf zijn gaten geboord en buisbalen in de grond geschroefd. Deze buisbalen dienen als fundering van de nieuwe walmuur. Vervolgens is de oude walmuur aan de kant van de Viebrug gesloopt en is de nieuwe muur geplaatst. Tot slot is de werf in originele staat weer bestraat.

Tweede deel

Vanwege het vaarseizoen worden de werkzaamheden in twee delen uitgevoerd. Daarom wordt in oktober van dit jaar gestart met de herstelwerkzaamheden bij de Jansbrug. In april 2024 moet dit tweede en laatste stuk worden afgerond.

Voor de start van de werkzaamheden tussen de Viebrug en de Jansbrug moesten zeven bomen worden gekapt. Dit werd gedaan omdat de bomen anders om zouden vallen door het werk aan de walmuur. In de winter van 2024/2025 worden vier bomen terug geplant op deze werf. Drie andere bomen worden verderop aan de overkant van de Oudegracht in de grond gezet.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Jammer dat die bomen moesten sneuvelen, het is niet anders. Wat ik niet begrijp is dat dan niet alle zeven bomen teruggeplant worden.

 2. Wim

  Gracht is ook mooi zonder al die bomen

 3. Hoera

  @Wim: Nee!

 4. J

  Wim, die bomen maken de werven kapot, iets met groeiende wortels en stammen enzo. Snappie?
  Als je een boom wil zien: er staan er genoeg in Amelisweerd – althans: nòg wel

 5. Koel Hoofd

  Het ziet er wel allemaal weer strak uit.

  @J
  Daar zouden de huidige knappe ecokoppen toch wel iets op moeten kunnen vinden, toch? Als boom op de buitenkant van een flat kunnen groeien (Wonderwoods) moet dat ook langs de Oudegracht mogelijk zijn.

 6. Johan

  Gosh J. Daar hebben we ze weer, de bomen-horen-niet-op-de-werven lieden en als-je-bomen-wilt-zien-moet-je-naar-een-bos-gaan types.
  Uitleggen van de waarde van groen voor het stadse leven is voor deze mensen paarlen voor de zwijnen. Helaas.

 7. Herman

  Bomen komen en gaan. Er zijn genoeg foto’s van de gracht die dat tonen.

 8. Ron

  Dat niet alle bomen terugkomen is puur om de kosten. Met een goede groeiplaats kan je daar prima bomen hebben zónder dat de werfkelders daar last van krijgen. Gelukkig kan dit in de toekomst alsnog. Schaduw is meer en meer essentieel in de binnenstad het nog uit te kunnen houden met de steeds hetere zomers. Bomen geven schaduw en bieden meer verkoeling dan een hele rij airco’s, maar dan zonder dat het stroom kost. En ze zijn nog mooi ook.

 9. Katja

  Liever bomen dan terrassen, In de zomer kun je er niet wandelen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).