Eerste eendentrapjes aangelegd aan Utrechtse grachten: ‘Een belangrijke stap op weg naar meer flora en fauna’ Eerste eendentrapjes aangelegd aan Utrechtse grachten: ‘Een belangrijke stap op weg naar meer flora en fauna’

Eerste eendentrapjes aangelegd aan Utrechtse grachten: ‘Een belangrijke stap op weg naar meer flora en fauna’

Eerste eendentrapjes aangelegd aan Utrechtse grachten: ‘Een belangrijke stap op weg naar meer flora en fauna’
De eerste eendentrapjes in de Utrechtse grachten zijn deze week aangelegd. Onder toeziend oog van wethouder Rachel Streefland werd donderdag het eerste trapje aan de Nieuwegracht geplaatst. In totaal worden er 27 FUPs (Fauna Uittreedplaatsen) aangelegd aan het wervengebied. De eerste vijftien trapjes zijn woensdag aangelegd aan de Oudegracht, de rest wordt donderdag geplaatst aan de Nieuwegracht. 

De eerste eendentrapjes in de Utrechtse grachten zijn deze week aangelegd. Onder toeziend oog van wethouder Rachel Streefland werd donderdag het eerste trapje aan de Nieuwegracht geplaatst. In totaal worden er 27 FUPs (Fauna Uittreedplaatsen) aangelegd aan het wervengebied. De eerste vijftien trapjes zijn woensdag aangelegd aan de Oudegracht, de rest wordt donderdag geplaatst aan de Nieuwegracht. 

De werven langs de Oudegracht en Nieuwegracht in de Utrechtse binnenstad vormen het huis van veel watervogels. De werven en walmuren zijn te hoog voor jonge eendjes om zelfstandig op de kant te klimmen. De dieren kunnen dan niet op eigen kracht op de waterkant komen en lopen het risico te verdrinken.

De eendentrapjes, een soort schuine loopplankjes vanuit het water tot op de walkant, zorgen ervoor dat deze jonge dieren toch veilig uit het water kunnen komen. Ook voor amfibieën die willen rusten of katten en egels die per ongeluk in het water terecht zijn gekomen, zijn de trapjes levensreddend. 

Projectleider Wouter Smit, die namens HIP Groen de trapjes aanlegt, vertelt: “Er werd gisteren al meteen gebruikgemaakt van het aangelegde trapje aan de Oudegracht, ter hoogte van de Twijnstraat aan de Werf. Er liep een eend met dertien jonge eendjes uit het water de werf op. Het eendentrapje werd dus meteen gebruikt waarvoor het dient.”

Tekst gaat verder onder afbeelding. 

Biodiversiteit

De eendentrapjes staan niet op zichzelf, er zijn meerdere acties om de biodiversiteit in het wervengebied van Utrecht te vergroten. De gemeente Utrecht is bezig met het herstellen van wal-, werf- en kluismuren en kelders in het wervengebied te herstellen en te behouden voor de toekomst. Volgens de gemeente hoort daar ook levendige, stedelijke natuur bij. 

De gemeente heeft een aantal ecologische maatregelen genomen om dit voorjaar en in de zomer van 2023 uit te voeren. Het plaatsen van de eendentrapjes is de eerste actie die wordt uitgevoerd. 

Verbeteren

Binnenstadsecoloog Pascalle Dekker: “De grachten en singels scoren nu ‘laag’ als het gaat om waterkwaliteit. Om de waterkwaliteit te verbeteren is het belangrijk om de biodiversiteit in het stadswater te verhogen. Daarom werken we de komende tijd aan het bevorderen van waterplanten in de grachten. Dit doen we bijvoorbeeld door wilgenteen bollen met waterplanten en schanskorven.” 

De eerste wilgenteen bollen worden naar verwachting in mei geplaatst. Daarna volgen de waterplanten, schanskorven en een vissenbos. “Mijn droom is dat als ik over tien jaar door het wervengebied loop, er minstens tien verschillende soorten dieren en planten te zien zijn. Een snoek die voorbij zwemt, de weidebeekjuffer of ijsvogel die overvliegt en een variatie aan bomen en planten”, aldus Dekker. 

31 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Verdrinkende watervogels….LOL. Man. Man. Man. Is de bodem van de volslagen eco-krankzinnigheid die door Utrecht waait nú dan eindelijk in zicht? Dit kan toch niet gekker?

    Of gaan ze zo ook netten spannen om vallende vliegvogels op te vangen? LOL

  2. Will

    Wordt steeds gekker hier. Zou ook huisjes voor eenden maken aan de werf, kunnen ze lekker slapen.

  3. Jeroen

    @SS en @Will
    Lees anders nogmaals (of voor het eerst) de 2e en 3e alinea van het artikel nog eens rustig door. Misschien dat u dan inziet waarom deze trapjes weldegelijk nut hebben.

  4. Koel Hoofd

    @Scherpschutter @Will
    Je kan het krankzinnig vinden, maar die plankje redden wel dierenlevens.
    Het is echter wel de vraag of die plankjes (en dieren) menselijke stupiditeit zullen overleven…

  5. Hans

    Zowel Schertsschutter als Will hebben blijkens hun kortzichtige reacties totaal geen verstand van ecologie, biodiversiteit en stadsnatuur. Wat een zegen dat dit soort mensen daar niet over gaat. Gelukkig kunnen we wat betreft dit onderwerp wel terecht bij een echte deskundige zoals Pascalle Dekker. In goede handen, heet dat.

  6. J

    Beste stadsecoloog de snoek is de grootste moordenaar als t om jonge eendjes gaat…..
    Kom een dagje jonge eendjes kijken op t Merwedekanaal. Een dag is echt genoeg want dan is van de meeste nestjes niets meer over.

  7. Realist

    Mooi hoe de stadsbioloog een natuurgebied omschrijft.. Dit is echter een stad met straks meer dan 400000 inwoners waar elke vierkante meter nodig is voor de mens. Als ik een eendje, waterjuffer of snoek was zocht ik mijn heil elders.

  8. Jasper

    @Sufschutter: Eenden kunnen toch vliegen? “Ja, maar jonge eendjes nog niet door de donsveertjes. Dus voor hun is het belangrijk dat als ze nog klein zijn en op zoek gaan naar eten in het water dat ze er ook weer uit kunnen”, legt stadsecoloog Pascalle Dekker uit. “Omdat ze niet op tijd het water uit komen raken ze vermoeid en daardoor zijn ze een makkelijke prooi voor snoeken en andere vissen die wel een eendje lusten.” Bron: RTVUtrecht

  9. Willem

    Bedankt weer scherpschutter voor je positieve bijdrage.

  10. jeanne

    bovenstaande reageerders hebben overduidelijk artikel wederom niet gelezen.

    ” De werven en walmuren zijn te hoog voor jonge eendjes om zelfstandig op de kant te klimmen. De dieren kunnen dan niet op eigen kracht op de waterkant komen en lopen het risico te verdrinken.”

    Dat scherpschutter niet om mensen en dieren geeft is inmiddels wel duidelijk.

  11. JanV

    Super dat de gemeente ook via dit soort initiatieven werkt aan de leefbaarheid van de stad!

  12. Marieke

    Wat een zure reacties staan hier, bah. Het is juist zo’n mooi en broodnodig initiatief. Kleine waterdieren kunnen nu bijna nergens het water uit, en katten en egels verdrinken onnodig. Die trapjes zijn geweldig en belangrijk!

  13. Binnenstadbewoner

    Heel positief. Op RV Utrecht zag ik al een filmpje van een eendengezin dat van een trapje gebruik maakt.

  14. w

    ik meen dat elders (bij zwarte water meen ik) ook een touw langs kade is opgehangen zodat katten weer er uit kunnen.
    heb al veel katten thumbs up zien doen 🙂

  15. Kadaver

    Scherpschutter is niet extreem dom en zou best een inhoudelijk punt kunnen maken, dus dit is pure trollendomheid om reacties uit te lokken. Misschien is hij eenzaam en op zoek naar aandacht en contact. Hoe dan ook vrij treurig.

    Jammer dat DUIC niet wat strenger modereert op dit soort getrol. Het is enkel inhoudsloze polarisatie die potentiële inhoudelijke discussies vertroebelt. Maarja, alles voor de clicks kennelijk.

    Ontopic: sympathiek initiatief deze trapjes.

  16. Niels Bokhove

    Prachtig initiatief, net zoiets als kattenluikjes in keukendeuren en kattentrapjes langs de gevel. Hopelijk wél goed bestand tegen boten, want er wordt aardig wat afgepleziervaart en gezwalkt in de grachten (nog afgezien van drank- of drugsbeneveld aan het roer).

  17. Wim

    In het artikel wordt genoemd dat de kwaliteit van het water niet goed is , zou een goede doorstroming dit niet vanzelf verbeteren?

  18. Utrechtse Jantje

    Als ik de Stadsecoloog was , zou ik er eerder voor kiezen , als er ‘n jong eendengezin word gespot om er direct in de buurt ervan , ‘n drijvend eilandje met ‘ n verzwaring eraan , om het eilandje op z’n plaats te houden , in het water laten zakken , lijkt mij simpeler als zo’n trapje , die dan ook nog gevonden moet worden , door het jonge gezin ….ik denk dan aan ongeveer aan ‘n 60 vierkante cm….

  19. Peter

    Als we nu eens niet meer reageren op Schijtschutter!

  20. rmn

    @Binnenstadbewoners

    Dat zijn betaalde acteurs. Niet alles geloven wat je ziet.

  21. Moniek

    In Stadskanaal kunnen de eendenkuikentjes zo uit het ei natuurlijk meteen vliegen.

  22. Hoera

    Hahaha, wat heb ik heerlijk gelachen om de nonsens van het correspondentje uit Stadskanaal die nog geen deuk in een pakje boter kan slaan. Alleen de kop lezen dan hop, darmen legen. Hahaha, wat een mop.
    On topic: meer van dit soort trappetjes, heel goed!

  23. Koel Hoofd

    @Wim
    Er niets mis met de waterkwaliteit, het is zelfs sinds de middeleeuwen nog nooit zo schoon geweest. Het is alleen geen zwemwaterkwaliteit….
    Dat is de functie die de Utrechtse grachten in de toekomst moeten krijgen, zwemwater voor verveelde stedelingen die dankzij de opgelegde vervoersarmoede de stad niet meer uit kunnen om elders te verpozen.

  24. Ties

    Waterkwaliteit is in de maanden oktober – april best prima. In de zomer is het een ranzige bende door de temperatuur gemengd met de vele boten e.d.
    In de winter kanoën is niet douchen, in de zomer is het direct putlucht afspoelen.

  25. buurtbewoner

    ik zag laatst een rat op zo’n trapje chillen, dat moet niet de bedoeling zijn!

  26. Wendy

    @misschieter.
    Misschien kan jij die trapjes gebruiken om hogerop te komen?

  27. Scherpschutter

    @Wendy

    Lijkt me niet verstandig. Als ik nog hogerop kom stoot ik mijn kop nog tegen het dak van de hemel…LOL

  28. Wendy

    @ss..De hemel heeft geen dak.LOL

  29. anonyniem

    als ze iets aan de fauna willen doen, zorg ervoor dat Katten binnen blijven tijdens het broedseizoen.
    Ik zie hier jonge eendjes verdwijnen.
    Moeder met 7 jonge eendjes, paar dagen later, nog 4 over. Afgelopen jaar had ze er aan het einde van 1 over.

  30. Scherpschutter

    @anonym

    Weet u dan niets van de natuur? Iéder eendennestje heeft uiteindelijk misschien één eendje dat de volwassen leeftijd haalt…

  31. Carlijn

    Super initiatief!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).