Eerste energieleverende flat van Europa komt in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant Eerste energieleverende flat van Europa komt in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

Eerste energieleverende flat van Europa komt in Overvecht

Eerste energieleverende flat van Europa komt in Overvecht
Impressie: Bo-Ex
Woningcorporatie Bo-Ex gaat de hoogbouwflat aan de Henriëttedreef in Overvecht herontwikkelen zodat het gebouw energie gaat leveren. Volgens de corporatie gaat het nieuwe systeem ‘Inside Out’ meer energie opwekken dan de bewoners verbruiken. Begin volgend jaar gaat de renovatie van start.

Woningcorporatie Bo-Ex gaat de hoogbouwflat aan de Henriëttedreef in Overvecht herontwikkelen zodat het gebouw energie gaat leveren. Volgens de corporatie gaat het nieuwe systeem ‘Inside Out’ meer energie opwekken dan de bewoners verbruiken. Begin volgend jaar gaat de renovatie van start.

Het Inside Out-systeem gebruikt de gevel om de woningen duurzaam te verwarmen en ventileren. Na de installatie van het systeem wekt de flat haar eigen energie op voor stroomverbruik, warm water, ventilatie en verwarming. De energie die overblijft kan onder andere worden gebruikt voor het laden van elektrische voertuigen.

Buiten de woning

In 2018 is het systeem in een proefwoning getest. De resultaten toonden na afloop een beter binnenklimaat, verbeterde luchtkwaliteit en lagere energielasten. Tienduizenden vergelijkbare flats uit de jaren ’60 en ’70 kunnen met het nieuwe systeem in de toekomst mogelijk worden verduurzaamd en van het aardgas af.

De onderdelen worden van tevoren gebouwd, waardoor de bouwwerkzaamheden in Overvecht niet lang duren en de bewoners daardoor hun huis niet uit hoeven. Alle apparatuur voor het systeem komt in de gevel of buiten de woning. Vandaar de naam ‘Inside Out’.

Het project is mede ontwikkeld door Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht en wordt uitgevoerd met een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

18 Reacties

Reageren
 1. J. van den Berg

  Geweldig dat dit in Utrecht als eerste gedaan wordt!

 2. Koel Hoofd

  Verbeterde luchtkwaliteit binnen?
  Dus er komen afzuigkappen die tegelijk met het fornuis aangaan en alleen uit gaan als het fornuis uit is?
  Als men een cigaret op steekt dan gaan de sprinklers gelijk aan?
  Bewoners wordt verboden om luchtverfrissers te spuiten en spuitdeoderant te gebruiken?
  De lucht wordt 24/7 gefilterd zodat stof (huidschilfers, kleding vezels) acuut wordt afgevoerd?
  …Als die mensen dan buiten komen worden ze gek van de schone lucht in de stad want die is vervuild….

  Maar, wel handig dat Teslas met een flat kunnen worden opgeladen.
  Jammer dat die mensen in die flat, die Teslas weer niet kunnen kopen….

 3. Massegast

  Beetje zonde van de subsidie om zoiets in wijken met stadsverwarming te doen. Want in feite is Overvecht al lang van het gas af. Er is stadsverwarming en alleen het koken gaat daar op gas. In de jaren 60 is in Overvecht en Kanaleneiland zowel een gasnet als een stadverwarmingsnet aangelegd. De bulk van het energiegebruik gaat dus via de stadsverwarming. Alleen het koken op gas moet switchen naar electra, om helemaal van het gas af te komen.

 4. Massegast

  Ik zie dat ik het warme tapwater vergeten ben. Gaat nu dmv gas en kan switchen naar electra (boiler) of via een warmtewisselaar op de stadsverwarming. Klaar is Kees. De hier gepresenteerde gesubsidieerde oplossing kan beter in gebieden zonder stadsverwarming worden toegepast. Levert een betere allocatie van overheidsgelden op.

 5. Scherpschutter

  En dat voor slechts een miezerige 50.000 Euro per appartement, zo lees ik op de website. Het is geweldig! Alleen al deze hoogbejaarde flat ombouwen kost dus 60x 50.000 Euro = 3.000.000. En dat hoeft in Nederland kennelijk slechts tienduizenden keren te worden uitgegeven, want zoveel geschikte flats zijn er in NL zo lees ik!

  Dat kost dus -ruwweg- maar 100 tot 200 miljard voor alleen nog maar de oude flats in Nederland (nieuwere flats en andere woningen niet meegerekend), onderhoudskosten, vervangingskosten etc etc. uiteraard ook nog niet meegerekend, zo zie ik op de website. Wat een koopje!

  En wat win je ermee? Op een wereldwijde schaal een Co2 reductie van misschien een tienduizendste van een procent? En laten we ook vooral niet vergeten dat het stroomnetwerk hier totaal niet klaar voor is (alsof het netwerk de stroomproductie van tienduizenden flats overdag kan verwerken, LOL!), want ook hier geldt: overdag vindt stroomopwekking plaats, maar overdag is niemand thuis! Die zijn met de elektrische deelauto’s (die kennelijk geacht worden de stroom op te slaan, zo lees ik op de site) naar werk! En zodra iedereen thuiskomt zijn de deelauto’s leeg en is de stroomvraag maximaal…Gevolg? Massieve netstroom, waar de fijnstof en Co2 brakende biomassacentrale natuurlijk graag in voorziet…

  Ik zeg: verstandig bezig! Man man man. The world has finally gone mad.

 6. Kadoendra

  De onderstaande link geeft een beknopte aanvulling.

  https://www.corporatiegids.nl/nl/nieuws/bo-ex_durf_te_experimenteren_bij_verduurzamingsopgave-3984

 7. Bernhard

  Breek die meuk toch af en bouw er eigentijdse woningen.

 8. Berk

  @Scherpschutter je vergeet 1 belangrijk ding, al die woningen hebben de komende jaren geen energiekosten. Neem je dat ook even mee in je berekening?

 9. Massegast

  @Berk — Het is voor mij nog maar de vraag of die nieuwe systemen naar verwachting gaan functioneren en daadwerkelijk energiekosten besparen. Mocht er nog eens een echt strenge winter komen dan staan de electrische kacheltjes te snorren in zo’n flat. En natuurlijk een uurtje naar de supermarkt om jezelf even intens op te warmen…..

 10. Wim Vreeswijk

  Er zit een enorm plat dak op deze flat. In hoeverre op deze vele vierkante zonnepanelen wordt echter niet vermeld in dit artikel ?

 11. isabelle

  De Bo-Ex doet dit, omdat zij van de overheid – net als andere bedrijven – hun energieverbruik omlaag moeten brengen. Daar zit dus een dwang achter.

  De Bo-Ex maakt met dit project niet alleen goede sier (niets op tegen), maar krijgt er waarschijnlijk ook nog dik subsidie voor. Ook niets op tegen. Jammer alleen, dat de Bo-Ex op haar gehele woningbestand het groot-onderhoud en noodzakelijke renovaties voortdurend uitstelt. Daar wordt dan misschien wel dit leuke blikvangersproject mee gefinancierd…

 12. Hetty

  Ik hoop, dat deze plannen met deze energie leverende flat achteraf, en vele miljoenen verder, geen luchtkasteel blijken te zijn.

 13. Coby Ekelschot

  Mooi voor Bo-ex. Nooit problemen anders had ik hier geen 36 jaar in gewoond.
  Fijne mooie renovatie achter de rug Toppie

 14. VincentDV

  @Massegast:
  Waar denk je dat de stadsverwarming zijn energie vandaan haalt? En heb je enig idee hoe enorm de energieverliezen van stadsverwarming zijn? Weliswaar is het efficienter dan iedereen zijn eigen gastketeltje maar het concept op zich is achterhaald.

 15. ACTK

  Tsjonge jonge, het is maar goed dat de zuurpruimen het niet altijd voor het zeggen hebben. Anders reden we nog steeds met paard en wagen, schreven met een ganzenveer en liepen we nog steeds met ons mandje was naar de bleek.
  Dit zijn dezelfde mensen die decennia geleden sputterden dat zonnepanelen nooit iets zouden kunnen bijdragen en dat elektrische auto’s onzin zouden blijven.
  Al dit soort sputteraars kunnen categorisch genegeerd worden. De toekomst is aan hen die de uitdaging aandurven en niet bang zijn te investeren…

 16. Toine Goossens

  @Massegast,

  Het Utrechtse warmtenet draait op gas en houtpallets. Niks klimaatneutraal. Niks geen hergebruik van restwarmte. Utrecht zal nooit of te nimmer over duurzaam warmtegebruik beschikken. Die warmte wordt voor u apart opgewekt.

  Met een B label is verwarming met een hybride gasketel mogelijk. Elektrische bijverwarming is niet aan de orde. Gas blijft een essentieel onderdeel voor warmteopwekking. In een koude winternacht is er onvoldoende elektra om de warmtepompen draaiend te houden. Laat staan elektrische kacheltjes.

  Gasloos, fantasierijk, het is een droom.

 17. Toine Goossens

  Een experiment mag wat kosten. Zonder dergelijke experimenten van Shell zouden wij niet op moderne benzine kunnen rijden. Alleen voelen we dat niet aan de pomp, Shell laat ons met een cent per liter meebetalen.

  Dat kan niet met het verduurzamen van gebouwen. Dus is er subsidie nodig. Als het werkt, gaan de prijzen omlaag en de subsidie dus ook.

 18. Nielson

  Uhm… Zielloos… Hallo, ik ben een mens?! Mag ik wat menselijkheid? Wat is er mis met mensen die dit soort wanstaltige gebouwen neergooien?! Gebrek aan empathie? Zij hoeven er zelf niet te wonen, nemen het geld en laten de mensen die een huis nodig hebben verder verpieteren met het gebouw erbij. Stop hiermee. Prima dat je het milieu wilt herstellen, absoluut voorstander van. Maar er zijn grenzen en dit bewijst hoe dat niks meer waard is. Wij stellen toch helemaal niks voor als dit serieus wordt goedgekeurd en gebouwd! Ongehoord! Waanzin. Zo blij dat er serieus mensen en bedrijven zijn die durven zich hier tegen uit te spreken. Dit heeft niets met smaak te maken. Wie dat beweert, moet eens voor de gein voor verschillende gebouwen gaan staan en VOELEN wat zij tegen je zeggen. De mens en haar leefomgeving zijn totaal in disbalans. Dit soort modernisme is puur egotripperij, en wordt verkocht als vooruitstrevend, actueel en relevant terwijl het binnen no-time een doorn in het vlees wordt. Wakey wakey peeps. Architectuur opstanden zijn een ding in Zweden en nu ook hier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).