Utrechters trotseren de gehele dag kou voor een mooi plekje op de vrijmarkt | De Utrechtse Internet Courant Utrechters trotseren de gehele dag kou voor een mooi plekje op de vrijmarkt | De Utrechtse Internet Courant

Utrechters trotseren de gehele dag kou voor een mooi plekje op de vrijmarkt

Utrechters trotseren de gehele dag kou voor een mooi plekje op de vrijmarkt
Alijda zit al klaar Foto: Michiel van Ooijen
Om een mooi plekje te bemachtigen op de vrijmarkt moet je er vroeg bij zijn. Deze Utrechters gingen vannacht of vanochtend alvast zitten om vanaf 18.00 uur donderdag de beste plek te hebben. DUIC ging even polsen hoe het ging.

Om een mooi plekje te bemachtigen op de vrijmarkt moet je er vroeg bij zijn. Deze Utrechters gingen vannacht of vanochtend alvast zitten om vanaf 18.00 uur donderdag de beste plek te hebben. DUIC ging even polsen hoe het ging.

Jamal was er al vroeg bij: om 4 uur vannacht was hij er al om een plekje te claimen aan de Hopakker. De spullen worden later gebracht. Hij staat er naast zijn ‘Koningsdagvriendin’. “We zien elkaar al jaren alleen op de koningsmarkt”, vertelt hij. Ze zijn wel goed voorbereid: hij met een partytent voor de regen en zij met een extra joggingspak. Ze zijn de kou van vorig jaar nog niet vergeten.

‘Vrijmarktvrienden’ Foto: Michiel van Ooijen

Even verderop zijn mensen druk bezig met een partytent op de Weerdsingel. “Ieder jaar zijn we de tekeningen kwijt”, vertelt Kees. “Vroeger traden we hier ook op met de band.” Hij houdt zich onder andere bezig met het verkopen van relikwieën.

Hij herinnert zich de tijd ‘dat jongetjes aan de overkant twee weken lang op een plek gingen kamperen om het plekje vast te houden’. “En dat de plek vervolgens werd verkocht voor 2.500 euro aan bijvoorbeeld een frietkraam”, vertelt Kees. “Je moet niet alles geloven wat je hoort!”, roept iemand vanuit de groep.

Druk bezig met de partytent Foto: Michiel van Ooijen

Inge is met een ander doel op de vrijmarkt. Zij gaat proberen een familiehuis te verhuren. Het huis werd op de geboortedag van Koning Willem-Alexander. “Het is een mooie manier op iets bij een groot publiek aan de man te brengen zo’n vrijmarkt.” De kikker hoort bij het ‘promotiepakket’.

De promotiekikker

Viaja komt sinds twee jaar vanuit Bilthoven om hier spullen te verkopen op de markt. Ze heeft haar kleinzoon meegenomen en een enorme hoeveelheid aan spullen. “Het is hier gebracht, want ik ben zelf met de bus. Ik neem ook niets meer mee terug. Dat kan ook niet met de bus.”

Spullen van Viaja en haar kleinzoon

Alijda zit er sinds 7.00 uur. Ze verkoopt van alles, zoals antiek. Ze doet al 47 jaar mee aan de vrijmarkt. Eerst altijd aan de overkant, de Weerdsingel Oostzijde, maar dat mag niet meer. “Wel jammer want het was heel gezellig daar”, zegt ze. “Ik leef echt voor de vrijmarkt. Ik vind het zo geweldig. Ik doe het ook niet voor het geld, maar voor de lol. Vaak komen er in de avond studenten met wie ik spullen ga ruilen. Of ik ga ze helemaal aankleden met wat ik heb, heel grappig altijd.” Ze blijft tot morgen staan. Ze vindt het alleen jammer dat het gebied waar je mag staan steeds kleiner wordt.

Wilhelmina zet net als Alijda een familietraditie voort. Vanaf jongs af aan ging ze mee met haar ouders. Nu verkoopt ze zelf haar eigen spullen. “Drie jaar geleden heb ik mijn kerel hier ook verkocht”, zegt ze lachend.

Alijda zit al klaar Foto: Michiel van Ooijen

De vriendinnen Nehalennia en Rowena hebben ook al een plek geclaimd. Ze willen de hele nacht en Koningsdag blijven maar of ze dat gaan volhouden moeten ze nog even bekijken. “Vorig jaar hebben de studenten hier mij om 2 uur ‘s nachts een kopje thee gegeven, ik vroor bijna mijn handen eraf”, zegt Nehalennia.

De dames hopen het de hele nacht vol te houden Foto: Michiel van Ooijen

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).