Eerste nieuwe bewegwijzering voor snelfietsroutes tussen Utrecht en Amersfoort Eerste nieuwe bewegwijzering voor snelfietsroutes tussen Utrecht en Amersfoort

Eerste nieuwe bewegwijzering voor snelfietsroutes tussen Utrecht en Amersfoort

Eerste nieuwe bewegwijzering voor snelfietsroutes tussen Utrecht en Amersfoort
Naar verwachting zijn de eerste borden voor de landelijke snelfietsroutes eind 2022 te zien op de route tussen Utrecht en Amersfoort. Deze routes worden aangeduid met een F-nummer in een gekleurd kader. De snelfietsroutes krijgen in heel Nederland dezelfde aanduiding.

Naar verwachting zijn de eerste borden voor de landelijke snelfietsroutes eind 2022 te zien op de route tussen Utrecht en Amersfoort. Deze routes worden aangeduid met een F-nummer in een gekleurd kader. De snelfietsroutes krijgen in heel Nederland dezelfde aanduiding.

De provincie Utrecht heeft met samenwerkende overheden en partijen binnen fietsnetwerk ‘Tour de Force’ en de Nationale Bewegwijzeringsdienst deze nieuwe manier van bewegwijzeren ontwikkeld. Met de nieuwe aanduiding moet de route snel zichtbaar zijn voor de fietsers.

Voor het ontwikkelen van de borden is onderzoek gedaan onder weggebruikers en -beheerders. In het onderzoek werd gekeken naar het gebruik van de juiste kleur, vorm en contrast en het inzetten van vooraankondigingsborden en routevervolgborden.

Verschillende ontwerpen waren al te zien op de pilotroute tussen Utrecht en Bilthoven, onderdeel van de snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. Uiteindelijk is het ontwerp tot stand gekomen met ruim 2.100 enquêtes en advies van experts in gedragsbeïnvloeding.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Mark

  De fietssnelwegen worden steeds serieuzer! Goede ontwikkeling en hard nodig voor de regio.

 2. erwin

  hoe loopt die fietssnelweg precies?

 3. woutvr

  Ja, doei. Dat is pas over twee jaar.

 4. GeeWee

  Ik ben ook benieuwd hoe deze F(1)28 loopt. Ik vermoed langs de N237. Daar is mijn ergernis nu met name het vele en lange wachten bij de stoplichten. Is daarin verandering voorzien? Bijvoorbeeld door stoplichten met elkaar te syncen?

 5. Maurice

  voor de route zie:
  https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/fiets/snelfietsroutes/snelfietsroute-utrecht-amersfoort/

 6. Watnboudel...

  Tja…
  Is het een snelfietsroute of een fietssnelweg?

 7. Stefan Pasma

  Leuke ontwikkeling en eindelijk een nationale standaard. Ik was hier in 1998 al mee bezig bij de Gelderse Milieufederatie (non-stopfietsroute concept heette het toen); hier plaatje van prototype van dat toenmalige bord: https://stefanpasma.nl/verkeer/non-stop-fietsroute-concept/

 8. Herman

  Leuk!
  Maar paar bordjes ophangen is nog lang geen goede verbinding, dan moet je toch meer denken aan een goed fietspad met ongelijkvloerse kruisingen en zo kort mogelijk trace. Dat heb je het over vele honderden miljoenen, die hebben we voor een autosnelweg wel over, maar voor een fietspad….

 9. watnboudel

  Tja…
  is het een fietssnelweg of een snelfietsweg?

 10. Lexus

  @Herman: en het zodanig afstellen van de verkeerslichten dat fietsers altijd voorrang krijgen boven het autoverkeer.

 11. Koel Hooofd

  Zo te zien is het een standaard bordje waar een extra nummertje op is geplakt.
  Hoeveel tonnen belastinggeld heeft deze ontwikkeling van bezigheidstherapie gekost?

 12. Lexus

  @Maurice: als dat geslinger-de-slanger (Bilthoven) een snelfietsroute moet heten, dan hoeft het voor mij niet. Ik word al dronken als ik er aan denk… Wanneer een autoweg recht van A naar B wordt gelegd — met voor de provinciale wegen een lichte knik om een dorp te passeren (zie de plattegrond) –, dan moet je dat natuurlijk ook met een snelfietsroute doen.

 13. Hetismaar

  @ Lexus

  Lange rechte wegen fietsen in Nederland niet het fijnst. Voor je gevoel lijk je er dan juist langer over te doen. Daarnaast hebben we in NL altijd wind tegen.

 14. Gerben

  Pas eind 2022 een begin van een oplossing. Wat een teleurstelling. Ik heb al vaker geprobeerd de fietsroute vanaf de Biltse Rading naar station Den Dolder te vinden. Vandaar is het een makkie. Waarom niet alvast een paar bordjes opgehangen? Dat hoeft toch niet zoveel te kosten…

 15. Lexus

  @Hetismaar: ik heb mijn hele leven gefietst en nooit auto gereden. Wanneer het nodig is, bijvoorbeeld voor je werk of school, dan gebruik je echt het liefst de kortste en snelste route. Er zijn overigens verschillende manieren om tegenwind te trotseren. En dat je altijd de wind tegen hebt, is natuurlijk grote flauwekul.

 16. Tipje

  De Oude route van Utrecht naar Amersfoort, langs de streekweg (voorbij de Bilt naar links) is korter en sneller en er is zo goed als geen verkeershinder. Volgens mij kom je vanaf de Berenkuil welgeteld maar een stuk of 3 of 4 kruisingen en oversteekplaatsen tegen.

  Iedereen weet, dat is de echte snelfietsroute; daar kan de nieuwe route niet aan tippen.

 17. Lexus

  @Tipje: het is de vraag of iedereen dit weet. En je moet er niet aan denken dat de argeloze fietser voortaan langs het nieuwe, alles behalve snelle speeltje van de verkeersdeskundigen wordt geleid. Er moeten dus in ieder geval ook blauwe bordjes bij de echte fietssnelroute van Utrecht via De Bilt naar Amersfoort en vice versa worden geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).