Eerste Oekraïense vluchtelingen arriveren in provinciehuis in Utrecht Eerste Oekraïense vluchtelingen arriveren in provinciehuis in Utrecht

Eerste Oekraïense vluchtelingen arriveren in provinciehuis in Utrecht

Eerste Oekraïense vluchtelingen arriveren in provinciehuis in Utrecht
Bron: Wikipedia
De eerste Oekraïense vluchtelingen arriveren woensdag in het provinciehuis in Utrecht. In totaal is er plek voor 270 mensen, voor een periode van minimaal een jaar.

De eerste Oekraïense vluchtelingen arriveren woensdag in het provinciehuis in Utrecht. In totaal is er plek voor 270 mensen, voor een periode van minimaal een jaar.

Het is inmiddels bijna drie maanden geleden dat Rusland grootschalig buurland Oekraïne binnenviel. Volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft deze oorlog de grootste Europese vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog in gang gezet. Tot nu toe zijn bijna 6,3 miljoen mensen – met name vrouwen en kinderen – het Oost-Europese land ontvlucht.

Boot

Een deel van de gevluchte Oekraïners verblijft momenteel in Utrecht. Deze mensen worden onder andere in hotels, bij gastgezinnen en binnenkort ook op een boot opgevangen. Sinds woensdag wordt een deel van het provinciehuis aan de Archimedeslaan ook gebruikt als opvanglocatie.

Op drie verdiepingen van het gebouw zijn 72 kamers ingericht. In het merendeel van deze kamers kunnen vier mensen verblijven. In totaal is er plek voor 270 vluchtelingen. Per verdieping zijn er gemeenschappelijke ruimtes, waar bijvoorbeeld kinderen kunnen spelen.

Leger des Heils

De mensen die in het provinciehuis verblijven kunnen er volgens de gemeente zelfstandig wonen. Het gaat met name om vrouwen, kinderen en ouderen. De provincie stelt de verdiepingen vooralsnog voor een jaar beschikbaar. Medewerkers van het Leger des Heils zijn ter plaatse voor eventuele begeleiding.

Op maandag 30 mei organiseert de gemeente samen met de provincie en het Leger des Heils van 19.00 tot 20.30 uur een inloopbijeenkomst voor omwonenden. Deze bijeenkomst vindt plaats in het provinciehuis.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Wel fijn dat dit goed geregeld is voor deze mensen,ook voor de kinderen even een rustpunt.
  En met de begeleiding door het leger des heils weet ik zeker dat er voor iedereen goed gezorgt wordt.

 2. Rutger

  mooi dat het provinciehuis eindelijk eens nuttig gebruikt wordt

 3. Wim Vreeswijk

  Een leegstand bij 3 etages of 72 kamers. Kennelijk is er indertijd bij de bouw van vele miljoenen voor het provinciehuis sprake geweest van een forse overschatting door de desbetreffende architecten.

 4. Rechtvaardigheid

  Zo zo Oekraïense vluchteling in de provincie huis.. en de statushouders moeten buiten voor de deur slapen in ter Apel.

 5. Utrechter2

  @Wim Vreeswijk: eerder een verbouwing en verhuizing aangezien ze van een straat verderop het voormalige Fortis-gebouw in zijn getrokken.

  Misschien onderdeel van de redding van de Fortis-boedel.
  Anderzijds vinden steeds meer overheidsdiensten het wel kek om een voormalig hoofdkantoor van een bedrijf te betreden. Voormalige hoofdkantoren van bedrijven voldoen meestal ook aan de eisen die overheden aan hun gebouwen stellen.
  In andere landen moet je wel opletten of het niet neerkomt op het socialiseren van onroerend-goed-verliezen van bedrijven op kosten van de belastingbetaler, maar of dat hier het geval is weet ik niet. Alleen de geschiedenis van Fortis zelf.

 6. Arjan

  @Wim Vreeswijk

  Het huidig provinciehuis is door Fortis gebouwd en stond een tijdje leeg.

  De oude Provinciehuis – destijds wel in opdracht gebouwd, fungeert geruime tijd als student woningen.

  Mooi voorbeeld van recycling, niet verspilde belastinggeld.

 7. Huub

  Altijd die flauwe opmerkingen over ambtenaren…

 8. Huub

  Altijd die flauwe opmerkingen over de overheid…

 9. Utrechter2

  @Huub: zeggen ze in Zuid Europese landen ook 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).