Eerste openbare bibliotheek op een middelbare school geopend in Utrecht Eerste openbare bibliotheek op een middelbare school geopend in Utrecht

Eerste openbare bibliotheek op een middelbare school geopend in Utrecht

Eerste openbare bibliotheek op een middelbare school geopend in Utrecht
De leesvaardigheid van Nederlandse jongeren staat onder druk. Het Globe College in Kanaleneiland wil dit veranderen en opent de eerste openbare bibliotheek in het voortgezet onderwijs. De school wil het leesplezier van leerlingen bevorderen.

De leesvaardigheid van Nederlandse jongeren staat onder druk. Het Globe College in Kanaleneiland wil dit veranderen en opent de eerste openbare bibliotheek in het voortgezet onderwijs. De school wil het leesplezier van leerlingen bevorderen.

Het Globe College in Kanaleneiland wil jongeren meer aan het lezen krijgen en opent de eerste openbare bibliotheek op een middelbare school. Dat is hard nodig, want volgens PISA onderzoek scoren Nederlandse 15-jarigen flink onder het EU-gemiddelde. Nederlandse leerlingen hebben bovendien minder plezier in lezen dan leeftijdsgenoten in andere landen. 

“Het wordt hoog tijd dat we hier met z’n allen flink de schouders onder zetten”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. De gemeente stimuleert scholen daarom om kinderen meer te laten lezen. “Basisvaardigheden op het gebied van taal, digitale geletterdheid en burgerschap zijn hard nodig om mee te kunnen doen in de maatschappij.”

Bijna vijftig basisscholen hebben al een Bibliotheek op School, een samenwerking ​​tussen de gemeente en Bibliotheek Utrecht om leesvaardigheid en leesplezier bij leerlingen te stimuleren. Directeur van Bibliotheek Utrecht, Deirdre Carasso, zegt blij te zijn dat het Globe College als eerste middelbare school in Utrecht een Bibliotheek op School opent. 

Bevorderen leesplezier

Leesplezier begint volgens Eerenberg bij de juiste boeken binnen handbereik. Er is bij de selectie boeken rekening gehouden met motivatie, niveau en belangstelling van leerlingen. De boeken staan daarnaast in de kasten op door leerlingen bedachte thema’s zoals: ‘De wereld om mij heen’, ‘De wereld in mijn hoofd’ en ‘Digitale wereld.’ Tot slot worden de boeken opgenomen in het leerplan en toetsprogramma van de middelbare school.

5 Reacties

Reageren
 1. Nina

  Mooi initiatief waarbij de boeken dicht bij de lezers worden aangeboden.

  Bibliotheek Utrecht heeft een jaarlijks tekort op de begroting van 5-7 miljoen euro en kan hierdoor vestigingen gaan sluiten. Een zeer welkome bezuiniging i.v.m. het hoge begrotingstekort in onze gemeente.

 2. Klaasjan

  @Nina
  Ik zie in het artikeltje niets over sluiting van bibliotheekvestigingen. Vooralsnog is deze bibliotheek dus iets erbij. En of je nu meerdere vestigingen kunt sluiten door de opening van deze ene nieuwe, vraag ik me af.

 3. Nina

  @Klaasjan

  Er zijn al bijna 50 basisscholen die ook een bibliotheek hebben.
  Goed dat het wordt uitgebreid naar middelbare scholen.

  Mijn punt; iets erbij, dan ook iets eraf.
  We moeten enorm veel bezuinigen in de gemeente Utrecht.
  Het begrotingstekort is ruim 80 miljoen euro.
  De tijd van en-en-en ligt heel ver achter ons.

 4. Klaasjan

  @Nina
  U kunt gelijk hebben maar ik lees dergelijke plannen hierboven niet.

 5. Herman

  Dat klinkt een stuk efficiënter dat dat bizzare gebouw op het Neude.
  Deze snel dichterbij, voor dat geld kun je diverse filialen in de wijk openen en hou je nog geld over ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).