Eerste patiënt in UMC Utrecht behandeld met experimentele virustherapie Eerste patiënt in UMC Utrecht behandeld met experimentele virustherapie

Eerste patiënt in UMC Utrecht behandeld met experimentele virustherapie

Eerste patiënt in UMC Utrecht behandeld met experimentele virustherapie
Het UMC Utrecht heeft voor het eerst een patiënt behandeld met een experimentele virustherapie. In zo’n alternatieve therapie wordt een virus ingezet om bacteriën te bestrijden die niet met antibiotica kunnen worden aangepakt. De behandeling is een belangrijke doorbraak binnen het medische veld, zegt het ziekenhuis.

Het UMC Utrecht heeft voor het eerst een patiënt behandeld met een experimentele virustherapie. In zo’n alternatieve therapie wordt een virus ingezet om bacteriën te bestrijden die niet met antibiotica kunnen worden aangepakt. De behandeling is een belangrijke doorbraak binnen het medische veld, zegt het ziekenhuis.

In Nederland hebben meerdere patiënten al eens faagtherapie, zoals de virustherapie ook wel wordt genoemd, gehad. Het bijzondere aan de Utrechtse patiënt is alleen dat de virusdeeltjes speciaal tegen de bacterie van de patiënt zijn geselecteerd, en zijn getoetst aan de nieuwe Europese kwaliteitscriteria.

Speciale omstandigheden

Dat de Utrechtse patiënt kon worden behandeld met de virustherapie is bijzonder, zegt arts-microbioloog Pieter-Jan Haas: “De samenwerking tussen verschillende afdelingen is essentieel om de therapie mogelijk te maken.” Een breed team van specialisten heeft samen besloten dat de experimentele behandeling noodzakelijk was voor deze patiënt.

Het ziekenhuis krijgt ‘regelmatig’ vragen van mensen die hopen dat de therapie ook voor hen een oplossing kan zijn. Maar, zegt het ziekenhuis: “Op dit moment kan het UMC Utrecht voor deze patiënten helaas geen faagtherapie aanbieden. Omdat de therapie nog experimenteel is, is er een aantal specifieke criteria waaraan moet worden voldaan.”

Zo moet de infectie van de patiënt worden veroorzaakt door slechts één bacterie tegelijkertijd, en moeten er geen andere therapeutische behandelingen meer mogelijk zijn.

Nieuwe stappen

Toch zijn er recent weer stappen gezet om de faagtherapie als gangbare therapie in te zetten, zegt Haas. “Nu is het tijd om ook goed te gaan onderzoeken hoe effectief en toepasbaar faagtherapie is. Hoewel bacteriofagen al bijna een eeuw geleden zijn ontdekt als mogelijk geneesmiddel, is er nog maar heel weinig wetenschappelijk onderzoek volgens de moderne standaarden naar gedaan.”

Bij het UMC Utrecht hopen ze ook meer onderzoek te kunnen doen. “Of het ook echt werkt, is op basis van één behandeling niet te zeggen.”

4 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Experimenteel in Nederland en vele westerse landen.
    Faagtherapie zet namelijk big farma op geheel natuurlijke wijze buitenspel.
    In de voormalige USSR en Cuba werken ze er al jaren mee dankzij gebrek aan geld voor big farma vanwege westerse sancties.

    Dat is geopolitiek over de hoofden van patienten wat economische sancties feitelijk immoreel maakt.

  2. M.A

    Zeer oud nieuws wordt in buitenland al jaren gebruikt.M?N lymepatienten met geld gaan naar buitenland voor deze therapie, omdat ze hier in de steek gelaten worden .Kop boven artikel zou moeten zijn dat Nederland achterloopt met deze therapie

  3. Rabe

    Mooi dat de faagtherapie kan worden ingezet. In de landen om ons heen zijn goede resultaten bereikt.

  4. Michelle den Otter

    Zou heel fijn zijn als dat ook snel in
    Nederland kan . Ik heb al 26 jaar lyme
    en ben altijd doodmoe . Waarom moet
    het zo lang duren , dat zo’n behandeling
    ook hier kan .
    Ik heb toendertijd mijn bloed in Duitsland moeten laten testen omdat het
    hier niet kon omdat ik al lange tijd Lyme had . Echt om misselijk van te worden
    En ik ben echt niet de enige met die ervaring . Uiteindelijk heeft de antibiotica niet geholpen . Dus ik ben nu 76 jaar en zou het heerlijk vinden om nog een paar gezonde jaren te mogen meemaken .

    I

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).