Eerste ‘plandeldag’ in Utrecht is groot succes: 900 Utrechtse straten zwerfafvalvrij gemaakt Eerste ‘plandeldag’ in Utrecht is groot succes: 900 Utrechtse straten zwerfafvalvrij gemaakt

Eerste ‘plandeldag’ in Utrecht is groot succes: 900 Utrechtse straten zwerfafvalvrij gemaakt

Eerste ‘plandeldag’ in Utrecht is groot succes: 900 Utrechtse straten zwerfafvalvrij gemaakt
Deelnemers van de eerste Utrechtse Plandeldag
De eerste plandeldag in Utrecht is volgens de organisatie een groot succes geworden. Afgelopen zaterdag gingen bijna duizend mensen op pad om in één dag 900 Utrechtse straten zwerfafvalvrij te maken.

De eerste plandeldag in Utrecht is volgens de organisatie een groot succes geworden. Afgelopen zaterdag gingen bijna duizend mensen op pad om in één dag 900 Utrechtse straten zwerfafvalvrij te maken.

Plandelen (een samentrekking van wandelen en plastic plukken) wordt steeds populairder. In Utrecht is het Anton Damen – ook wel Plandelman – die mensen probeert de enthousiasmeren om te plandelen. De eerste plandeldag is dan ook een initiatief van Damen, die vorige week aan DUIC al meer vertelde over zijn plannen.

Tekst loopt door onder de foto

Damen is blij met de opkomst en het resultaat. “Ik ben super trots op Utrecht. Dat we met zoveel mensen, van jong tot oud, van solisten tot groepen, de stad in één dag zo’n stuk schoner hebben kunnen maken”, zegt hij. “Heel Utrecht kleurde groen en overal kwam je enthousiaste opruimhelden tegen met een grijpstok. Het mooie was dat je ook op zondag, ‘the day after’ overal plandelaars en ploggers door de stad zag lopen. Ook de berichten en de reacties uit de rest van het land hadden effect, want plandelen kun je natuurlijk overal en altijd. Deze historische dag smaakt naar meer!”

Mensen uit alle Utrechtse wijken hielpen mee met afval opruimen. Via een speciale app werd live bijgehouden welke straten zijn opgeruimd. De eerste plandeldag leverde schonere straten en honderden vuilniszakken met zwerfafval op. 

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Goed gedaan ! Helaas kunnen ze dat wel elke dag doen, NL is een viespeukland geworden.

 2. Ronald

  Hoewel ik zelf meer van “voorkomen is beter dan genezen” ben, wordt ik hier toch helemaal vrolijk van. Soms moet er nu eenmaal genezen worden.
  Kan iemand mij uitleggen wat een “plogger” is?

 3. PeterH

  @Ronald: een plogger plandelt tijdens het joggen. Een snelplandelaar dus.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 4. jan

  Hoe komt het toch dat er zoveel mensen rotzooi van zich afgelopen. Ik snap het echt niet. En het is ook heel vaak van die stereotype afval. Energiedrankjes , sigaretten , junkfood verpakkingen. Ik heb in mijn leven nog nooit iets op straat gegooid

 5. Tonny Hessels

  Ik heb hier moeite mee. Lief dat mensen dit doen, maar waarom gooien mensen al die rommel op straat? Ik heb geleerd om rommel of in prullenbak te gooien of mee te nemen.
  Dit (“anderen ruimen mijn rotzooi wel op”) sterkt de vervuilers om hun asociale gedrag voort te zetten.

  Niettemin hulde voor iedereen die andermens rotzooi heeft opgeruimd!

 6. Karoline

  Hoe goed bedoeld ook door deze vrijwilligers en andere particuliere initiatieven. Zo krijgt de gemeente Utrecht toch nooit een helder inzicht in het zwerfafval? Mooie kostenbesparing…

 7. Binnenstadbewoner

  Zelf hou ik heel consequent mijn direkte woonomgeving schoon van zwerfafval. Het effect is enorm en qua tijdsbesteding stelt het niks voor. Als je goed oplet zijn er meer Utrechters die dit doen. Hopelijk worden dat er steeds meer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).