Eerste stembureaus in Utrecht zijn open voor gemeenteraadsverkiezingen Eerste stembureaus in Utrecht zijn open voor gemeenteraadsverkiezingen

Eerste stembureaus in Utrecht zijn open voor gemeenteraadsverkiezingen

Eerste stembureaus in Utrecht zijn open voor gemeenteraadsverkiezingen
In het Stadskantoor is het stembureau ook op maandag en dinsdag open.
Twintig Utrechtse stemlokalen hebben op maandagmorgen de deuren al geopend. Vanaf 07.30 uur kunnen Utrechters hier hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen uitbrengen.

Twintig Utrechtse stemlokalen hebben op maandagmorgen de deuren al geopend. Vanaf 07.30 uur kunnen Utrechters hier hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen uitbrengen.

De eerste stembureaus van de stad zijn ook op maandag en dinsdag geopend. Ouderen en mensen die binnen de risicogroep van het coronavirus vallen, krijgen op deze manier meer tijd en ruimte om rustig een stem uit te brengen.

Onder meer bij het Stadhuis, het Stadskantoor, vv Elinkwijk en Buurtcentrum Sterrenzicht kunnen Utrechters al terecht om te stemmen. Alle stemlokalen zijn terug te vinden op deze kaart.

Wat gebeurt er met jouw stem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? Welke partijen en hoeveel raadsleden van die partij er in de raad komen, hangt af van hoe de Utrechter stemt. In de video hieronder leggen we het proces van de verkiezingen nogmaals uit.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Als je niet gaat stemmen, gaat je stem in feite naar de partijen of kandidaten die je juist níet wenst en negeer je de democratie. Dat zijn voor mij de enige redenen dat ik ga stemmen; mooier kan ik het in de gemeente Utrecht van nu helaas niet maken.

 2. Koel Hoofd

  @Lexus
  Eens
  Leve de democratie!

 3. JdV

  Vandaag maar vast even gestemd, en het was inderdaad heerlijk rustig in de gymzaal.

 4. Scherpschutter

  @Lexus

  “Als je niet gaat stemmen, gaat je stem in feite naar de partijen of kandidaten die je juist níet wenst en negeer je de democratie.”

  Democratie negeren is precies het idee van individuen die niet stemmen. Die tussenzin is dus volstrekt irrelevant en overbodig…LOL

  Of was het juist uw bedoeling om niet-stemmers te bevestigen in hun keuze en ook anderen aan te sporen om niet te gaan stemmen en begrijp ik het verkeerd?

 5. Anne Marie ten Berge

  @ Lexus, Wat gaan we nu krijgen? U bent politicus? Heeft u de kieswet wel eens gelezen? Praat u de niet-stemmers nu een schuldgevoel aan? Ik dacht dat het strafbaar was om als politicus zowel de stemmers als de niet-stemmers voor te liegen. De kieswet is ook een wet die niet overtreden mag worden in het belang van de democratie!

 6. Lexus

  @Anne Marie ten Berge: nee, ik ben geen politicus. En ja ik heb voldoende kennis van de Kieswet. En nee, ik lieg niemand voor. En ik roep ook niet op om de Kieswet te overtreden. Ik kom wel op voor deelname door liefst iedere kiesgerechtigde aan het democratisch proces.

  Over voorliegen en schuld aanpraten gesproken: waar bent u eigenlijk zelf mee bezig?

 7. Lexus

  @Scherpschutter: anders dan in het verleden bestaat in Nederland geen stemplicht meer. Ik vind dat niet verkeerd, hoewel je destijds ook blanco of ongeldig kon stemmen. Maar om een democratische samenleving te laten functioneren is stemmen belangrijk. Wie niet stemt, bevordert niet democratie en rechtsstaat maar ofwel chaos ofwel dictatuur. Dat laatste zal u, gezien uw uitlatingen op dit forum, als verdediger van Poetin en ieder-voor-zich aanspreken, maar mij niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).