Eerste tram op Uithoflijn maakt testritten - De Utrechtse Internet Courant Eerste tram op Uithoflijn maakt testritten - De Utrechtse Internet Courant

Eerste tram op Uithoflijn maakt testritten

Eerste tram op Uithoflijn maakt testritten
Foto: DUIC / Floris van Bodegraven
De eerste tram op de nieuwe Uithoflijn is een feit. Zaterdagochtend leverde een dieplader bij de halte ter hoogte van het Wilhelmina kinderziekenhuis een gloednieuwe tram af. 

De eerste tram op de nieuwe Uithoflijn is een feit. Zaterdagochtend leverde een dieplader bij de halte ter hoogte van het Wilhelmina kinderziekenhuis een gloednieuwe tram af. 

Onder het toeziend oog van een groepje bewakers en enkele medewerkers van aannemersbedrijf BAM staat het geelgrijze tramstel er in de regen een beetje verloren bij, bij de nog niet afgemaakte halte. De stoelen en banken aan de binnenkant zitten nog in het folie, de lichten zijn nog uit. “Testtram” staat er op grote borden op de zijkant. Want dat is waar het tramstel hier voor is: testen, testen en nog eens testen.

Voor de testen is de tram voorzien van een plastic profiel, waarmee gemeten gaat worden of de tram overal langs en onderdoor past. Vandaag is ook een vertegenwoordiger van CAF, de Spaanse bouwer van de nieuwe Uithoftrams, aanwezig bij de eerste zelfstandige meters.

Foto: Floris van Bodegraven

“Dit zijn de presit-tests. We kijken of we geen gekke dingen tegenkomen”, vertelt Edwin Pappot van projectteam Uithoflijn. “We kijken of de bovenleiding het doet en of de wissels, verkeerslichten en veiligheidssystemen naar behoren werken.”

Zaterdagmiddag maakt het tramstel zijn eerste rit. De eerste meters lukken nog niet op eigen kracht: omdat er bij de halte nog geen stroom op de bovenleiding staat, wordt het voertuig getrokken door een Unimog, een soort vrachtwagen. Na de eerste meters komt het tramstel op een stuk waar wél stroom op de bovenleiding staat, waarna hij op eigen kracht naar de P+R De Uithof zal rijden. Vanaf daar zullen er vier weken in het weekend testritten worden gereden.

3 Reacties

Reageren
 1. herman

  Mooie tram!

  Ooit zal deze ook in IJsselstein en Nieuwegein gaan rijden, eerst nog even de perrons afgraven…

 2. Sébastiaan

  Ja Herman

  Deze tram gaat ook naar Nieuwegein en IJsselstein rijden.
  Maar dat gebeur pas al die trambaan word vernieuwd en aangepast aan de nieuwe trams.
  Ook moeten de bestaande tramhaltes van de hele SUNY lijn (sneltram Utrecht , Nieuwegein, IJsselstein) aangepast worden aan de nieuw trams de bestaande tramhaltes zijn te hoog en moeten verlaagt worden.

  Ik hoop wel dat er een paar bestaande SIG trams naar een trammuseum gaan.

 3. Ramon

  Sebastiaan,

  Gaat alleen om de haltes, het spoor is goed. De nieuwe trams gaan vanaf volgend jaar ook gewoon naar de remise in Nieuwegein. De nieuwe trams voor de SUNY lijn zijn bestel door de provincie. Volgens mij komen ze in 2020.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).