Eerste urilift van Utrecht geopend: ‘Brussel heeft Manneken Pis, wij hebben de urilift’ | De Utrechtse Internet Courant Eerste urilift van Utrecht geopend: ‘Brussel heeft Manneken Pis, wij hebben de urilift’ | De Utrechtse Internet Courant

Eerste urilift van Utrecht geopend: ‘Brussel heeft Manneken Pis, wij hebben de urilift’

Eerste urilift van Utrecht geopend: ‘Brussel heeft Manneken Pis, wij hebben de urilift’
Wethouder Diepeveen (rechts) en Wim Horst van de gemeente Utrecht voor de eerste urilift in Utrecht.
Het eerste verzinkbare toilet van Utrecht is op het Janskerkhof in gebruik genomen. Vrijdagmiddag opende wethouder Kees Diepeveen het openbare toilet.

Het eerste verzinkbare toilet van Utrecht is op het Janskerkhof in gebruik genomen. Vrijdagmiddag opende wethouder Kees Diepeveen het openbare toilet.

Het liftsysteem zorgt ervoor dat het toilet op rustige momenten onder de grond kan zakken. In twee minuten is de wc vanuit de grond omhoog gelift. Het toilet is voor mannen en vrouwen. Op het Janskerkhof zal het toilet van donderdagmiddag tot en met maandagochtend te gebruiken zijn. Daarna zakt het weer de grond in. Ook voor bijvoorbeeld de markt op zaterdag verdwijnt het toilet weer even.

Aan de andere kant van het Janskerkhof bij de Drift is ook nog een tweede urilift geplaatst, waarna in september een derde volgt op de Mariaplaats. Een vierde verzinkbaar urinoir komt op de Neude. Hiervoor bekijkt de gemeente momenteel nog de meest geschikte locatie. Ook is dit voorjaar een toiletgebouw geopend in Park Voorveldse Polder en komen er toiletvoorzieningen in het Wilhelminapark en Park Lepelenburg.

Plasroutes

“Dit is geen lullig dingetje”, verzekerde wethouder Diepeveen. Het toilet is geplaatst op een zogenaamde ‘plasroute’. Dat zijn routes waar veel mensen langskomen en de nood hoog kan zijn. Het bedrijf achter de urilift is Pop-Up Toilet Company. Patrick Horst vertelt: “Het is een heren- en vrouwenurinoir. Deze hebben we al een keer geplaatst in Amsterdam. Maar ook in Frankrijk en Australië staan onze toiletten.  In Parijs is bijvoorbeeld veel problematiek met wildplassen, maar het is lastig om toiletten in het oude centrum te plaatsen.”

Diepeveen was blij met de eerste urilift van Utrecht. Hij sloot af met: “Brussel heeft Manneken Pis, wij hebben de urilift.”

7 Reacties

Reageren
 1. R

  In elke grote stad staan al jaren van die dingen. Groningen heeft al minimaal 10 jaar zo’n lift op de Grote Markt staan. Top dat Utrecht er nu ook een heeft, maar ze doen het nu klinken alsof ze een nationaal novum hebben. De getoonde trots kan jk niet goed rijmen met het hekkensluiterschap van onze stad.

 2. Henk

  De Utrechtse wethouder van toiletten,de heer Diepenveen, zegt; ” In Brussel hebben ze Manneken Pis , maar wij in Utrecht hebben de Urilift ( een toilet dat als een lift in de bodem zakken kan). Ik deel zijn trots en vermoed net zoals onze wethouder dat dit toilet een evengrote toeristen magneet is als het Brusselse beeldje van dat blote plassende jongetje.

 3. Sander

  Zelfs in mijn provinciestadje Amersfoort is er tien jaar zo’n ding. Daar zorgde het alleen niet voor een jubelstemming.. Maar om hier nou zo verschrikkelijk trots op te zijn…

 4. Bert

  Politici vinden altijd het wiel opnieuw uit voor voor veel te veel geld, omdat ze nooit gestraft worden en het niet hoeven te betalen.

 5. G.H.

  De urilift helpt in ieder geval niet om het aantal azijnpissers op Duic omlaag te krijgen.

 6. Ab

  Urilift in het nieuws in 2014: ‘Man zwaargewond door uitschuivend toilet’

  http://www.at5.nl/artikelen/137847/man-zwaargewond-door-uitschuivend-toilet

 7. Pablo

  Ab, dat had overigens niks te maken met de Urilift maar door een gaslekkage.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).