Eerste Utrechtse Plandeldag smaakt naar meer, ook binnenkort eerste ‘Peukenplandeling’ Eerste Utrechtse Plandeldag smaakt naar meer, ook binnenkort eerste ‘Peukenplandeling’

Eerste Utrechtse Plandeldag smaakt naar meer, ook binnenkort eerste ‘Peukenplandeling’

Eerste Utrechtse Plandeldag smaakt naar meer, ook binnenkort eerste ‘Peukenplandeling’
Foto's: Jack Tillmanns.
Na het succes van de eerste Utrechste Plandeldag volgt deze zomer een tweede editie. Vorige zomer maakten de 1000 deelnemers van de opruimdag al 900 Utrechtse straten zwerfafvalvrij. Zaterdag 26 augustus staat de tweede editie op het programma. Ook is er op 1 juli een Peukenplandeling om sigarettenpeuken van de straat te krijgen.

Na het succes van de eerste Utrechste Plandeldag volgt deze zomer een tweede editie. Vorige zomer maakten de 1000 deelnemers van de opruimdag al 900 Utrechtse straten zwerfafvalvrij. Zaterdag 26 augustus staat de tweede editie op het programma. Ook is er op 1 juli een Peukenplandeling om sigarettenpeuken van de straat te krijgen.

De teller van vorig jaar stond dus op 900 straten, maar dit jaar is het doel 2000 straten, stoepen, steegjes, pleinen en paden zwerfafvalvrij. “Je eigen straatje, of dat van een ander; een kwartiertje of een uur, in de vroege of late uurtjes, dat maakt niet uit”, luidt de uitleg. “Met een gelegenheidsgroepje of vriendenclub, solo of met de buren of het gezin, met de sportvereniging of schoolklas: alles kan en mag.”

Anton Damen – ook wel Plandelman – probeert mensen de enthousiasmeren om te plandelen (een samentrekking van wandelen en plastic rapen). De eerste Plandeldag was, net als deze, een initiatief van hem.

Duimpje opsteken

Eerder vertelde hij al eens aan DUIC over zijn plannen. “Het is niet alleen leuk om met anderen op pad te gaan, je komt onderweg ook andere opruimers tegen”, zei Anton toen.

“Het verbindt en is hartstikke gezellig. Ik wil graag ook de oproep doen dat als je iemand ziet die afval opraapt, om dan een duimpje op te steken. Dat gebeurt al regelmatig, maar zo’n aanmoediging geeft de opruimers veel energie.”

Deelnemers van de eerste Utrechtse Plandeldag

Afvalgrijper 

Tijdens de tweede Plandeldag zijn er in de stad ook allerlei feestelijkheden, zoals filmvertoningen, kinderactiviteiten, suppen op de gracht en bijzondere demonstraties.

En voor wie al eerder aan de slag wil, is er volgende week zaterdag een Peukenplandeling bij RAUM op het Berlijnplein. Van 11.00 uur tot 12.30 uur start daar een wandeling om zoveel mogelijk sigaretten op te ruimen.

Aanmelden is gratis en kan door Anton te mailen via info@plandelen.nl. Dan krijg je ook spullen om mee te plandelen, zoals een afvalgrijper en -zak.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. BdV

  Leuk en gezellig, maar vooral jammer dat het nodig is.

 2. Ronald Daalmans

  Hoe nobel ik het ook vind, ik heb grote moeite met het opruimen van andermans achteloos weggegooide afval.
  Leer je kinderen nou eens dat je geen afval op straat gooit, maar dat je het in een prullenbak gooit of meeneemt naar huis (zoals in Japan).

  Maar mocht ik in een opruimerige bui zijn, dan ga ik op de PeukenPromenade aan de slag. Voor wie niet meteen weet wat ik bedoel: de Drift, voor de studentenvereniging en de UB.
  Hoezo rookvrije generatie?

 3. Statler

  Ik plandel niet; ik ruim gewoon de rootzooi in mijn directe woonomgeving op.
  @Ronald Daalmans: eens. Helaas is de praktijk hier in Nederland weerbarstig.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 4. Dore

  Peuken rapen? Suggestie: als alle bedrijven nou beginnen hun rokende medewerkers hun peuken zelf te laten opruimen: dat scheelt enorm veel. Zie bijvoorbeeld de groenstrook en het gravel tegenover de Rabo torens: een en al peuk!

 5. Binnenstadbewoner

  Regelmatig ruim ik met een afvalgrijper het zwerfvuil in mijn direkte woonomgeving op. Slechts een kwartiertje werk ofzo. Resultaat is zeer positief.q Dit scheelt ook in criminaliteit. Hoe rommeliger en onverzorgder een omgeving is, hoe meer het dievengilde zich op hun gemak voelt. Een paar bloemetjes of wat zaaien ( minder dan een euro) doet ook wonderen. Geen zwerfvuil en een bloemetje duidt op sociale controle en daar houden criminelen niet van.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).