Eerste van reeks nieuwe muurschilderingen verschijnt aan Molenstraat in Utrecht Eerste van reeks nieuwe muurschilderingen verschijnt aan Molenstraat in Utrecht

Eerste van reeks nieuwe muurschilderingen verschijnt aan Molenstraat in Utrecht

Eerste van reeks nieuwe muurschilderingen verschijnt aan Molenstraat in Utrecht
Foto: Robert Oosterbroek
Utrecht is een kleurrijke muurschildering rijker geworden. Een blinde muur aan de Molenstraat kreeg een opknapbeurt van kunstenaar Aafke Bouman. Zij bijt het spits af van een serie nieuwe muurschilderingen die de stad gaan opfleuren.

Utrecht is een kleurrijke muurschildering rijker geworden. Een blinde muur aan de Molenstraat kreeg een opknapbeurt van kunstenaar Aafke Bouman. Zij bijt het spits af van een serie nieuwe muurschilderingen die de stad gaan opfleuren.

Jonge kunstenaars met Utrechtse roots maken de muurschilderingen voor het project City Canvas. Ze komen in verschillende wijken en veranderen blinde muren in ‘kleurrijke blikvangers’. Dit gebeurt in het kader van Utrecht 900. Ze komen op plekken die ‘wat extra kleur kunnen gebruiken’. 

Initiatiefnemer Marije Lieuwens; “In de zomer zijn veel Utrechtse wijken heel erg groen, maar in de winter zijn veel wijken grauw en versteend. Het is ons doel om kleurrijke werken te realiseren van hoog niveau die een wijk opvrolijken. De kunstenaars ontwerpen iets specifieks voor die locatie. Helemaal mooi als mensen straks even omfietsen om bepaalde muurschilderingen te zien.”

Nachtelijke stad

Het werk van kunstenaar Aafke Bouman (1995) is al te zien geweest in onder meer de Volkskrant, VPRO en bij de wereldberoemde stoffenproducent Vlisco. Ze werd door het project gekoppeld aan de eigenares van de muur en maakte na een paar bezoeken en gesprekken een ontwerp. 

Bouman: “Deze muurschildering is een ode aan de nacht. Over dwalen in een nachtelijke stad en stuiten op mystieke paadjes en hoe je je als wandelaar kan laten leiden door het toeval. Een magisch surrealistisch beeld van lege straten en pleinen dat veel mensen zich nog herinneren van de lockdowntijden. En hoe we altijd weer een weg vinden naar betere tijden.”

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
  1. Johan

    Elke schildering ziet er op zichzelf natuurlijk wel aardig uit. In totaliteit wordt de stad hierdoor langzamerhand echter kakelbont. En wie gaat dit allemaal onderhouden? De kleuren gaan vervagen, afbrokkelen, verweren. Over 10 jaar ziet alles wat er nu nog kleurig en fris uitziet, er shabby en armoedig uit.

  2. Terence

    Ik word hier heel blij van 🙂

  3. Realist

    @Johan. Dat is geen probleem. Mocht het er armoedig en slecht uit gaan zien huren we Stedin in, die kwast het zo weer over.

  4. Max Bouts

    Waar is in godsnaam de Molenstraat? Dat kan ik natuurlijk zelf wel even opzoeken maar toch een tip: voeg aan dit soort artikelen een kaartje toe met locatie aanduiding waarop je kunt klikken en hup, je weet precies waar je wezen moet. Bedankt alvast!

  5. Fred

    @ Max Bouts:
    De huidige Molenstraat ligt bij het Wolvenplein, en als ik mij niet vergis heette vroeger de Diaconessenstraat ook Molenstraat.

    Overigens lijkt me jouw idee prima, zeker als het gebeurt zoals Reliwiki.nl het al een tijd doet met kaartjes gebaseerd op Openstreetmap.org.

  6. Chris

    Het is al een jarenlang probleem dat er bij de beschrijvingen vaak niet bijstaat waar de schilderingen zich bevinden, laat staan dat er een overzicht is waar alle schilderingen zijn te bewonderen. Misschien een idee voor DUIC? Zou fantastisch zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).