Eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht, Lien Vos-van Gortel, overleden Eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht, Lien Vos-van Gortel, overleden

Eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht, Lien Vos-van Gortel, overleden

Eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht, Lien Vos-van Gortel, overleden
Bron: gemeente Utrecht
Lien Vos-van Gortel is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de gemeente Utrecht maandagavond bekend. Ze was in 1981 de eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht.

Lien Vos-van Gortel is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de gemeente Utrecht maandagavond bekend. Ze was in 1981 de eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht.

Met Lien Vos-van Gortel als burgemeester zette Utrecht in de jaren tachtig de eerste stappen op weg naar een grote stadsuitbreiding en stond ze aan de wieg van Leidsche Rijn. De gemeente omschrijft haar als een bestuurlijke pionier: “Ze was nuchter, goedlachs en soms wat verlegen. Politiek was ze een liberaal in hart en nieren. Ze had altijd aandacht voor iedereen en ieders belang en werd gewaardeerd om haar informele aanpak.”

Bestuurlijk gaf Lien Vos-van Gortel wethouders en raadsleden graag de ruimte. Toen ze in 1992 het burgemeestersambt verruilde voor de Raad van State bleef ze in Utrecht wonen. Lien Vos-van Gortel was tot haar overlijden een zeer betrokken Utrechtse.

Burgemeester Sharon Dijksma ontmoette Lien Vos-van Gortel afgelopen december en omschreef haar toen als ‘een bijzonder kwiek en humoristisch mens’. “Een inspirerende bestuurder. We hadden de nodige overeenkomsten. Net als ik werd ze op haar 49e burgemeester van Utrecht en is ze moeder van drie kinderen.”

Van 1974-1981 was Lien Vos-van Gortel al de eerste vrouwelijke wethouder van Den Haag, met een portefeuille die in die tijd niet direct met een vrouw geassocieerd werd: financiën, organisatie en automatisering.

Condoleanceregister

De komende dagen kan iedereen in het Stadhuis, Stadskantoor en wijkservicecentrum Vleuten-De Meern het condoleanceregister van Lien Vos-van Gortel ondertekenen.

Op Nieuws030 is een interview uit 2011 met Lien Vos-van Gortel nogmaals gepubliceerd.

8 Reacties

Reageren
 1. Mw. de Burgermeester

  In de jaren 80 pas; zo progressief waren we dus niet, waar dan wel jawel in Amerika. voor geinteresserden: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_first_women_mayors#18th_and_19th_centuries

 2. Zwaon

  Zij had tog zo’n mooi groot penthouse, bovenin Hoog Catharijne, boven de huidige Media Markt. En keek uit op Smakelaarsveld en Paardeveld aan de voorzijde ?

 3. Fvw

  Een fijne en goede burgemeester, stond tussen de burger in, ging zelf de wijken in en ging het gesprek met elke bewoners aan. De moeder van Utrecht was haar bijnaam. Daar kunnen de bestuurders van nu een voorbeeld aan nemen.

 4. Teringjantje

  De eerste burgemeester die ik bewust heb meegemaakt. 91 jaar, mooie leeftijd, maar blijft altijd triest nieuws.

 5. Utrechtse Jantje

  Beste @ Zwaon het kan zijn dat zij daar later is gaan wonen hoor , maar ik heb in 1980 haar toen gekochte woning aan het Wilhelminapark , samen met mijn collega’s van Woonservice Utrecht B.V. geheel opgeknapt , ze had trouwens ‘n bijzonder aardige man … Die gaf aan hoe ze het wilden hebben …. ze was Burgemeester van 1981 tot en met 1992 trouwens …..

 6. WJM

  Zwaan! Dat was de PvdA-wethouder mevrouw Van der Linden-De Feijter. Zij woonde wel boven in Hoog-Catharijne, niet burgemeester Vos.
  Burgemeester Vos-van Gortel was een zeer bij de inwoners van Utrecht betrokken burgemeester! Chapeau!

 7. Zwaon

  Dank u !!

 8. Geenstijl@Utrecht

  Mijn moeder zaliger zei altijd dat het een ontzettende aardige vrouw was,niet uit de hoogte,maar gewoon een normaal mens,met intresse voor iedereen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).