Eerste wildopvang van Utrecht geopend in Steck in Overvecht Eerste wildopvang van Utrecht geopend in Steck in Overvecht

Eerste wildopvang van Utrecht geopend in Steck in Overvecht

Eerste wildopvang van Utrecht geopend in Steck in Overvecht
Het terrein van Steck in Overvecht in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De eerste opvang voor wilde dieren in Utrecht is geopend. In de opvang, die op het terrein van Steck in Overvecht zit, worden wilde egels, hazen, konijnen en eekhoorns verzorgd. Particulieren en professionals kunnen de dieren naar deze locatie brengen.

De eerste opvang voor wilde dieren in Utrecht is geopend. In de opvang, die op het terrein van Steck in Overvecht zit, worden wilde egels, hazen, konijnen en eekhoorns verzorgd. Particulieren en professionals kunnen de dieren naar deze locatie brengen.

In de wildopvang is plek voor dieren die door ziekte of verwondingen tijdelijk niet meer zelfstandig in de natuur kunnen leven. Oprichters Stef Arens en Frederike Lijffijt lanceren hiermee de eerste opvang voor kleine wilde zoogdieren in de provincie Utrecht.

Stef Arens: “De afgelopen jaren neemt de druk op wildopvangen en dierenambulances steeds verder toe. Een opvang in Utrecht scheelt tijd, geld en drukte bij de ambulance en andere opvangen in Nederland. En voorkomt onnodige stress bij de dieren.”

De dieren herstellen in de IC-, quarantaine- en revalidatieruimte. Als het nodig is, krijgen ze een medische behandeling. De wildopvang wordt hierbij ondersteund door een dierenarts. Het doel is om de dieren, zoals egels, hazen, konijnen en eekhoorns, weer gezond terug te laten keren in de natuur.

10 Reacties

Reageren
 1. W.

  Mooie aanwinst en fijn dat we dit nu hebben. De opvang draagt overigens de leuke naam Stichting Snorhaar.

 2. Caroline de Vogel

  Heel mooi dat het er is, maar als niet alle natuur volgebouwd zou worden was dit niet echt nodig.
  Noordepark bijvoorbeeld. Waar egels, vossen, hazen, konijnen ect leefde staat nu een golfcentrum!! Geldt ook voor tuincentrum Steck. Hele stukken natuur weg omdat er een veld zonnebloemen moeten staan. Daarnaast ook een heel stuk natuur weg omdat kinderen daar moeten spelen. Dan heb je wel opvang nodig voor de dieren die daar nu niet meer kunnen leven en in de netten van de golfbaan vliegen.
  Ik snap dat het voor opvang regio is, maar zo gaat het overal.

 3. Yolanda Pietersma

  Ik ben het helemaal eens met Caroline de Vogel. Overal verdwijnen stukken natuur, worden bosjes gesnoeid, bomen gekapt en verstenen tuinen. Niemand realiseert zich dat dieren hun thuis is. Daarnaast gif op tuinplanten waardoor je in plaats van insecten helpt, ze eigenlijk om zeep helpt. Zij zijn weer belangrijk voedsel voor de vogels en egels e.d.. Het is dweilen met de kraan open, zo groot is de druk op de natuur. Ik probeer van mijn tuin een ecologische hub te maken, maar er is eigenlijk een enorme collectieve bewustwording nodig over de waarde van de natuur.

 4. Marcel

  Ik woon aan het noorderzon/park/weiland. De reaguurders hebben weer wat over dieren terwijl de mens op het bouwen van huizen wacht. In het noorderpark kan prachtig gebouwd worden met respect voor de natuur. Groen bouwen noemen ze dat. Groenekan en noorderpark ruimte zat. Als je de visie leest van Utrecht kan het niet anders dan dat we moeten leven met een weiland en geen huizen. Fijn voor de egeltjes. Jammer voor mensen.

 5. S

  Hahaha @marcel hoopt alleen maar te cashen omdat z’n huis/land meer waard gaat worden bij bouwen. Doorzichtig!

 6. Willem

  Misschien kunnen de dames een keer via voordorp naar de Bilt fietsen en aan de linkerkant kun ze een geheel NIEUW natuurgebied zien.

  Het was een stuk grasland nu een oase voor wilde dieren 😉

  Toedels !!

 7. Annemiek

  Ik vind het een grote schande dat dit de eerste wild opvang de in Utrecht is.

  De ruimte van dieren wordt ingenomen, zonder enige verantwoordelijk te dragen voor de dieren die hun leefomgeving kwijt zijn.

  Zo word er vrijwel nooit een vervangend gebied voot de dieren gezocht. En was er ror nu toe zelfs geen opvang.

  Een kitten of een puppy vindenwe allemaal heel schattig, maar een moeder egel met jongen of een nest eekhoorns, die zoeken het maar uit.

  Weg met de bomen, want wij willen er een voetbal veld, of huizen of een weg.
  Leefde daar dieren? Die kijken maar even wat ze doen. Niet ons probleem.
  Ook niet als wanneer ze doodgereden worden.
  En dieeebulanxe is vrijwilligerswerk. Zo serieus nemen wij dieren in onze samenleving
  Het ia niet eens betaald werk.

  Net als zwerfafval in Natuurgebieden, dus in de leefomgeving van dieren. Dat is geen baan, dat opruimen.
  Ofwel, het interesseert men niet genoeg om daar serieus werk van te maken. Bodemonderzoek is goed betaald werk. Maar zwerfafval opruimen, dat doen vrijwilligers of niemand.
  Dus kuikentjes Zwemmen tussen de blikjes.

  Ik acht deze houding ten opzichte van dieren zeer en zeer egocentrisch. met en rekenschap van niks. Er wordt alleen met onszelf rekening gehouden

 8. Marcel

  @Annemiek, welkom in 2024. Mensen willen wonen. Ongemak voert de boventoon. In de provincie Utrecht zijn 16 huizen te vinden op funda onder de 350000. En u zit in de put voor onze diertjes? Wordt is wakker?

 9. Marieke

  Beste Marcel, niet alles draait om de mens. Wij maken als mensen slechts 0,01% van de totale biodiversiteit van de Aarde uit, en wij vernietigen het leefgebied van andere levende wezens (inclusief mensen, denk aan inheemse bewoners). Er staan nog steeds veel bedrijvenpanden en woningen leeg, en er wordt moeilijk gedaan over samenwonen als je geen partners bent. Daar moeten gemeenten zich op richten, en ook op meer hoogbouw, zodat er meer ruimte over is voor dieren en natuur. Als de natuur vernietigd wordt, zal de mens dit ook niet overleven. De natuur zorgt voor een leefbare Aarde, de mens maakt de Aarde kapot. Dit moet anders, anders gaan we er allemaal aan. Is dat wat u wilt?

 10. Scherpschutter

  @Marieke 09:33

  Waar heeft u het nou toch over? Welke natuur? Nederland is een industrieterrein met wat aangelegde parkjes tussen de snelwegen en steden…That’s it! Er is geen natuur…

  Er stond begin 20e eeuw vrijwel letterlijk geen boom meer in Nederland…Alle eeuwenoude loofbossen waren volledig gestript en weggekapt, alle dieren opgevroten. Iedere boom, plant en struik is sindsdien geplant door een mens. Ieder kanaal, riviertje en sloot is ook aangelegd en bewerkt door de mens. Boeren pakten de verantwoordelijkheid sinds begin 20e eeuw en hebben decennia lang prachtige nieuwe flora geplant en onderhouden op -en tussen- hun kavels en ook veel dieren uitgezet…Toen kwam de ruilverkaveling in 1948 en de grootschalige opgelegde landbouwmechanisatie (Marshall plan), en zijn tientallen miljoenen door onze kanjers van boeren geplante prachtige nieuwe bomen, planten en struiken en heggen (alleen al 200.000 kilometer aan heggen!) op last van de overheid allemaal weer weggehaald…

  Slechts 3% van alle bomen in Nederland zijn anno 2024 ‘wilde’ bomen…Had u daar enig idee van? Er is helemaal geen natuur in Nederland. Al meer dan een eeuw niet meer. Al het groen dat u ziet is een kunstmatig aangelegd park of weiland…

  We can do whatever the hell we want. Alles asfalteren, alle asfalt weghalen en er één groot park van maken; het maakt voor de ‘natuur’ niet uit. Er is namelijk geen natuur. Alleen het buitenland heeft natuur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).