UMC, WKZ en Prinses Máxima Centrum worden rookvrij | De Utrechtse Internet Courant UMC, WKZ en Prinses Máxima Centrum worden rookvrij | De Utrechtse Internet Courant

UMC, WKZ en Prinses Máxima Centrum worden rookvrij

UMC, WKZ en Prinses Máxima Centrum worden rookvrij
Het UMC Utrecht zal per 1 oktober, inclusief de omliggende terreinen, geheel rookvrij worden. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis wordt al per 18 mei, tegelijk met de opening van het Prinses Máxima Centrum, rookvrij.

Het UMC Utrecht zal per 1 oktober, inclusief de omliggende terreinen, geheel rookvrij worden. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis wordt al per 18 mei, tegelijk met de opening van het Prinses Máxima Centrum, rookvrij.

Steeds meer ziekenhuizen in Nederland zijn bezig met het doorvoeren van een rookverbod dat niet alleen binnen, maar ook op het buitenterrein geldt. In Utrecht was het tot op heden nog niet zover, maar daar komt verandering in. Het WKZ wordt vanaf morgen al rookvrij en bij de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum mag er ook niet gerookt worden.

Het UMC Utrecht kondigt nu ook een rookverbod aan omdat roken niet past bij een gezonde leefstijl en het ook niet zou passen bij een plek waar mensen komen om hun gezondheid te verbeteren. “Ook de afnemende acceptatie van roken in onze samenleving speelt een rol bij dit besluit, evenals het feit dat roken een verhoogd risico geeft voor veel ziektebeelden die in het UMC Utrecht behandeld worden”, als de raad van bestuur van het UMC.

Voorbeeldfunctie

Professor Frank Visseren, internist-vasculair geneeskundige: “Als zorgverleners hebben we een verantwoordelijkheid voor onze eigen directe omgeving, maar ook als instituut, als ziekenhuis, hebben we een voorbeeldfunctie. Het normale moet er vanaf: roken ís niet normaal.” Toch geeft Visseren aan dat er wel met de menselijke maat moet worden gemeten: “Er moeten uitzonderingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor terminale patiënten die hun laatste sigaret willen roken of voor ouders die net te horen hebben gekregen dat hun kind ongeneeslijk ziek is.”

In maart maakte DUIC nog een rondgang langs de Utrechtse ziekenhuizen. Het UMC Utrecht gaf toen al aan dat er voorzichtig plannen werden gemaakt om het roken te verbieden. Nu is de knoop dus doorgehakt. Bij het St. Antonius ziekenhuis in Leidsche Rijn lag er nog geen concreet plan en het Diakonessenhuis gaf aan niet bezig te zijn met het creëren van een rookvrij terrein.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Roken in een ziekenhuis waar men rokers die kanker hebben behandeld.
  Niet te geloven dat je daar ooit hebt mogen roken in een ziekenhuis.
  Je schenkt toch ook geen alcohol in een afkickkliniek.
  Rokers moet je behandelen als verslaafden en de kans niet geven om dit voort te zetten.

 2. G. de Vries

  Rokers bestaan nu eenmaal, wen er maar aan!
  Dat normatieve criminaliserende gezeik.
  Er liggen meer mensen met longkanker in het zhs die nimmer een sigaret hebben opgestoken ( nee ook geen meerokers zijn) maar kanker gekregen hebben door vervuilde buitenlucht ( uitlaatgassen, asbest) of metastasen dan dat er rokers op de longafdeling patiënt zijn. Wanneer komen deze cijfers eens boven water?
  Rokers mijdt het UMC en het WKZ !

 3. Ricard

  Leuk verhaal @G. de Vries, maar het klopt niet. Meerdere bronnen (waaronder https://www.rokeninfo.nl/publiek/werking-risicos/risico/kanker) laten zien dat 86% van de longkanker gevallen zijn veroorzaakt door roken.

 4. Martijn

  Ah, de eerste verontwaardigde roker heeft zich al gemeld in de persoon van G. de Vries, compleet met uit z’n duim gezogen ‘statistieken’.

  De ontkenning van de realiteit om de eigen foute keuzes goed te praten, kenmerkt de verslaafde. Ik ben het met u eens dat de luchtkwaliteit absoluut een probleem vormt. Het is echter onzinnig om naar een ander probleem (dat om andere oplossingen vraagt) te wijzen om het andere te bagatelliseren, zeker wanneer u daarbij statistieken uit uw duim zuigt. Roken veroorzaakt kanker en allerlei andere nare ziektes. Roken maakt je ongelukkiger. Roken is heel erg slecht voor je. Ik ben er helemaal voor dat mensen de vrijheid hebben om eigen lichaam en geest de vernieling in te helpen. Het probleem met roken is echter dat het ook een schadelijk effect heeft op de omgeving. Ik zou dus zeggen: doet u dit lekker binnen de muren van uw eigen huis (mits u geen kinderen in huis heeft) en val anderen er alstublieft niet mee lastig, zeker niet in en rondom een ziekenhuis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).