Eeuwenoude gebouwen gevonden op Smakkelaarsveld | De Utrechtse Internet Courant Eeuwenoude gebouwen gevonden op Smakkelaarsveld | De Utrechtse Internet Courant

Eeuwenoude gebouwen gevonden op Smakkelaarsveld

Eeuwenoude gebouwen gevonden op Smakkelaarsveld
Bron: CU2030
Op het Smakkelaarsveld zijn resten gevonden van eeuwenoude gebouwen. Dit gebeurde tijdens de voorbereidingen van de aanleg van de busbaan aldaar.

Op het Smakkelaarsveld zijn resten gevonden van eeuwenoude gebouwen. Dit gebeurde tijdens de voorbereidingen van de aanleg van de busbaan aldaar.

Er wordt veel gewerkt op het Smakkelaarsveld. De fietsloods is nu verdwenen en de aanleg van de busbaan wordt voorbereid. Tijdens deze voorbereidingen zijn resten van oude bebouwing aangetroffen die hier langs de voormalige Vleutense Wetering heeft gestaan.

De gevonden resten dateren uit de late middeleeuwen tot en met de 19e eeuw. Archeologen documenteren de gevonden resten. In 2009 werden al resten van de kademuur blootgelegd.

Het gebied is al vanaf de 13e/14e eeuw bewoond. Toen werd het Buiten Catharijne genoemd. Later werd de naam van dit deel van het gebied veranderd in Leidseveer. Hier werden ook schepen gelost. Volgens de overlevering dobbelden sjouwers met elkaar om vast te stellen wie de lading van boord mocht halen. Een oude benaming voor dobbelen is Smakkelen. Vandaar het Smakkelaarsveld.

2 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Dit archeologische erfgoed zal wel weer worden weggebulldozerd. Zo gaan we in Utrecht er mee om, zie restanten kasteel Vredenburg.

  2. Henk Timmer

    Katja, een beetje de nieuwe Schermridder. Of het verkeer nu een tijdje vast staat omdat de verbouwing vertraging heeft vanwege archeologische opgravingen, of dat oude resten worden weggebulldozerd: zonder enige onderbouwing op je scherm zeveren kan elke dag over elk bericht. Knap!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).