Eeuwenoude muurresten komen na mislukte vergunningsaanvraag nu dan toch terug naar Utrechtse binnenstad Eeuwenoude muurresten komen na mislukte vergunningsaanvraag nu dan toch terug naar Utrechtse binnenstad

Eeuwenoude muurresten komen na mislukte vergunningsaanvraag nu dan toch terug naar Utrechtse binnenstad

Eeuwenoude muurresten komen na mislukte vergunningsaanvraag nu dan toch terug naar Utrechtse binnenstad
De binnenstad van Utrecht is binnenkort een bijzonder historisch bouwwerk rijker. De muurresten van het Catharijneklooster komen namelijk terug naar de Hollandse Toren, bij TivoliVredenburg. Dat is ook de plek waar de resten ooit gevonden werden. Het verplaatsen van de muurresten had nog wel wat voeten in de aarde.

De binnenstad van Utrecht is binnenkort een bijzonder historisch bouwwerk rijker. De muurresten van het Catharijneklooster komen namelijk terug naar de Hollandse Toren, bij TivoliVredenburg. Dat is ook de plek waar de resten ooit gevonden werden. Het verplaatsen van de muurresten had nog wel wat voeten in de aarde.

Een aantal jaar geleden werd er al een vergunning aangevraagd om de muurresten van het Catharijneklooster te verplaatsen, maar de locatie die daarvoor was uitgezocht bleek toch niet geschikt te zijn. Het plan voor de verplaatsing lag er dus al jaren, maar nu lijkt het er dan toch op dat de muurresten een nieuwe plek krijgen. Bij de Hollandse Toren.

De resten staan nu nog op een rotonde in Leidsche Rijn, maar komen op woensdag 11 oktober terug naar de binnenstad. De muurresten zijn afkomstig van het middeleeuwse Catharijneklooster, dat stamt uit de twaalfde eeuw. In deze tijd werd het klooster bewoond door de Johannieters, die zich hier voornamelijk bezighielden met de zorg voor de zieken. Later werd de kerk van het klooster uitgebreid, wat goed terug te zien is op de muurresten: de ene helft bestaat uit tufsteen van het klooster, de andere helft bestaat uit baksteen van de uitbreiding van de kerk.

Restauratie

De muurresten werden in 1976 opgegraven tijdens de bouw van Muziekcentrum Vredenburg. Dit muziekcentrum werd in 2008 gesloopt, waarna de historische stenen verhuisden naar een rotonde in Leidsche Rijn. De komende maanden zullen de stenen gerestaureerd worden.

In 2024 zijn de resten weer te bewonderen aan de Hollandse Toren. Deze straat zal volgend jaar ook heringericht worden, er wordt onder meer groen toegevoegd en er komen meer zitgelegenheden. De historische muur krijgt hier volgens de gemeente dan ook weer een mooie plek.

Hinder

De verhuizing van Leidsche Rijn naar het Jaarbeursterrein gaat gepaard met enige verkeershinder, laat de gemeente weten. Op woensdag 11 oktober zal de weg tussen twee rotondes bij de Parkzichtlaan en ’t Zand in Leidsche Rijn worden afgesloten voor het vervoer van de muurresten. Het verkeer wordt omgeleid en er worden verkeersregelaars ingezet. Mensen moeten rekening houden met extra reistijd. De gemeente verwacht dat de hinder duurt van 07.00 tot 16.00 uur.

15 Reacties

Reageren
  1. M.

    Het artikel maakt niet duidelijk hoe het nu precies met die ‘mislukte’ vergunning zat. Dat lijkt me toch wel relevante informatie.

  2. Utrechtsch

    Prachtig. Ik kijk er naar uit.

  3. Utrechter

    De locatie waar de stenen naar toe moesten bleek niet geschikt uit de vergunning aanvraag. Wat maakt de Hollandsche toren midden in het ram volle centrum dan wel geschikt ?. Moeten de fietsen daarom weg bij de Hollandsche toren ?. Kortom fietsen van de bewoners van utrecht weg voor een klomp oude stenen. En voor een gemeente die een miljoenen tekort heeft op de begroting lijkt het restaureren van oude stenen toch niet iets wat top prioriteit heeft. Gemeentelijke belastingen zullen nog wel verder verhoogd worden.

  4. Koel Hoofd

    Historische muur??
    Dat was het ooit.
    Dit is echter een klomp oude stenen die op kosten van de belastingbetaler heen en weer wordt gesleept.
    Soms is een dood paard echt een dood paard, niet meer aan trekken maar gewoon begraven..

  5. Le coq sportif

    Weet ik ook weer wat er op die rotonde staat 🙂

  6. Wim

    Goh. Gaat dat ding daar weer even lekker in de weg staan zeg.
    Slaat als een tang op een varken.

  7. Wim

    Totaal geen historische waarde heeft deze formeloze ste sttenmop.
    Waarom hier nog geld aan spenderen, hoogtens verhuizen en uitstrooien op een wandelpad.

  8. Paul

    Goed om het terug te brengen en zo het de groote historie van Utrecht meer voelbaar te maken. Met QR code erbij zodat mensen zonder enige stads kennis het ook kunnen leren.
    De gemiddelde Utrechter weet erg weinig van de zeer unieke stads geschiedenis., zoals hier boven weer blijkt.

  9. Katja

    Zo gaat Utrecht om met historisch materiaal, Of gesloopt (de prachtige fundamenten kasteel Vredenburg, zie foto’s Utrechts Archief), of volledig uit zijn context ergens neerpleuren. Schande.

  10. Gerard vd vecht

    Wat heeft het jaarbeurs terrein hier mee te maken.

  11. M. van Deventer

    Fijn dat deze 12e-eeuwse muur weer terugkomt in de buurt van herkomst! Het tufstenen gedeelte van dit fragment, waarschijnlijk van de kerk van het johannieterklooster dat hier stond, is even oud of zelfs ouder dan Utrechts stadsrechten uit 1122. Ieder die dat vorig jaar heeft meegevierd kan hier straks 900 jaar geschiedenis dus zelf even aanraken.
    Al met al is teleurstellend hoe slecht de ontwikkelaar en de gemeente Utrecht de geschiedenis van het Vredenburg, en de 16e-eeuwse dwangburcht waar het plein z’n naam aan ontleend, hebben weten te visualiseren. Een maquette, of de bij de opgravingen gevonden indrukwekkende muurresten hadden een mooi verhaal kunnen vertellen. Fijn dat er nu toch nog iets ons kan herinneren aan de geschiedenis van deze bijzondere plek!

  12. w

    nu deze weggaat op rotonde, kan die Dom niet hier komen?

  13. Niels

    De restauratie vindt dus ook in de binnenstad plaats ?

  14. Cico

    Op een rotonde in Leidsche Rijn? Hoe maak je archeologie zo saai mogelijk

  15. Niels

    Het unieke aan dit object is dat hier twee verschillende bouwperioden (stijlen) bij elkaar komen. Middeleeuwse tufsteen en 15e eeuwse kloostermoppen.

    Nu hoorde ik zojuist dat ze het object doormidden gaan zagen. De idioten !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).