Eigen bijdrage nog een hobbel om Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij te krijgen Eigen bijdrage nog een hobbel om Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij te krijgen

Eigen bijdrage nog een hobbel om Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij te krijgen

Eigen bijdrage nog een hobbel om Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij te krijgen
Alle huizen in Utrecht moeten vanaf 2050 van het gas zijn, en zo’n 8000 woningen in Overvecht-Noord al in 2030. Het is een van de proeftuinen, waarbij gekeken moet worden hoe uiteindelijk alle bewoners in Utrecht zonder gasgebruik door het leven moeten. Een van de belangrijkste vragen is uiteraard, hoe moet het betaalbaar blijven en welke eigen bijdrage kan er van bewoners gevraagd worden?

Alle huizen in Utrecht moeten vanaf 2050 van het gas zijn, en zo’n 8000 woningen in Overvecht-Noord al in 2030. Het is een van de proeftuinen, waarbij gekeken moet worden hoe uiteindelijk alle bewoners in Utrecht zonder gasgebruik door het leven moeten. Een van de belangrijkste vragen is uiteraard, hoe moet het betaalbaar blijven en welke eigen bijdrage kan er van bewoners gevraagd worden?

De gemeente is eigenlijk vrij duidelijk; bewoners van Overvecht-Noord zouden geen eigen bijdrage moeten doen. Alleen, dat is nogal lastig om het hele project betaalbaar te houden. Daarom heeft de gemeente langer de tijd nodig om een aanbod te doen voor de bewoners.

Hoe zit het?

In Overvecht-Noord staan zo’n 8000 woningen, waarvan een groot deel aangesloten is op het warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd. Deze woningen zijn vrij makkelijk van het gas af te halen, want dat gebruiken ze eigenlijk alleen om te koken.

Een grote uitdaging komt kijken bij woningen die nu nog gas gebruiken voor verwarming en warm water. Uit onderzoek blijkt dat uitbreiding van het stadswarmtenet het voordeligst is voor het grootste deel van deze woningen, 1900 stuks. Het plan is dat Eneco bij deze woningen stadsverwarming gaat aanleggen.

Eigen bijdrage

Het is alleen gebruikelijk dat eigenaren van woningen ook een eigen bijdrage doen. Uit een landelijke inventarisatie blijkt dat deze eigen bijdrage kan oplopen tot 8.000 euro. In de Utrechtse situatie zou het echter gaan om een bijdrage van 1.500 en 2.000 euro.

Dat vindt de gemeente echter niet passend. Zo schrijft het college nu: “Dat vinden we, zeker voor Overvecht-Noord met de beschikbare subsidies en vanwege de financiële kwetsbaarheid bij veel bewoners, te hoog. In Overvecht-Noord streven we naar een eenmalige eigen bijdrage van €0 voor de eigenaar-bewoners.”

Het is alleen nog niet zo makkelijk om dit bedrag ook echt naar nul euro te brengen. Daarom kan de gemeente dit najaar nog niet met een plan komen. “In het eerste kwartaal van 2024 komen we hier […] op terug. Het is op dit moment nog geen uitgemaakte zaak dat we onze inzet, samen met de andere betrokken partijen, weten te realiseren.”

17 Reacties

Reageren
 1. Teringjantje

  Ik snap het niet helemaal. Het lijkt me dat, als ze “financieel kwetsbaar” zijn, daar veel sociale huurwoningen zijn. Dan is de eigenaar toch de woningbouw en zijn die verantwoordelijk voor de eigen bijdrage? Voor de mensen die wel eigenaar zijn van een woning, die kunnen toch wel 1500 – 2000 euro missen? Waarom moeten beide groepen gecompenseerd worden uit de algemene middelen?

 2. Abe

  Lijk me redelijker dat Eneco alle kosten draagt ipv eigen bijdrage in ruil voor het warmtenet monopolie dat ze krijgen om de komende jaren de bewoners uit te melken. Sowieso zou een financieel kwetsbare groep niet opgezadeld moeten worden met een systeem met hoge maandelijkse kosten.

 3. Geenstijl@Utrecht

  Ja ENECO gaat weer flink incasseren bij deze bewoners,lang leve de monopolie positie van ENECO.

 4. wollie

  Zo’n bijdrage kan best uitgesmeerd over vijf à tien jaar, als de gemeente een gunstige financiering aanbiedt.

 5. Francien

  Abe, jouw aanname dat sociaal zwakkeren (of beter financieel zwakkeren) in sociale huurwoningen wonen, is een geen terechte aanname. Veel woningeigenaren zijn eigenaar geworden omdat ze geen kans hadden op de huurmarkt. Ze zitten vaak met een torenhoge hypotheek en kunnen net de eindjes aan elkaar knopen. Dan zit je niet te wachten op extra kosten.

 6. Bert

  Goh, dat viel nou niet te verwachten bij het uitkiezen van de wijk, bij aanvang van dit project.

  Van de andere kant, GL en D66 waren hier wel nummer 2 en 3 in de verkiezingen van 2022 (denk was nummer 1), dus wat dat betreft heeft daar een groot deel van de bewoners zelf voor gekozen.

 7. Alphons Mantel

  waarom wil de overheid van het milieuvriendelijke gas af ? ER is nog minstens 100 jaar bewezen mondiale gasreserves beschikbaar

 8. Blijstra

  Waarom zouden bewoners een eigen bijdrage moeten voor iets dat de gemeente hun verplicht af te nemen. Daarnaast gaan de kosten sowieso stijgen met stadsverwarming, dus lijkt me eerder dat deze mensen subsidie moeten krijgen

 9. Claire Obscur

  Dat is het mooie van al dat geklaag hier algemeen Bert, het merendeel heeft zélf gekozen voor de beslissingen welke de poppetjes van hun eigen partij neemt. De eigen All Stars. Ergens is het ook wel weer grappig.

 10. Justin

  Ik ben al van het gas af. Ik hoefde er niks voor te betalen. De kosten waren voor Stedin/ eneco

 11. Nina

  @ Bert
  Ach, ik ken mensen die GL stemmen, maar vervolgens hun open haard een paar keer per week opstoken.

  Of mensen nou altijd volledig begrijpen waar ze op stemmen…

 12. Rottebert Peermans

  Dus de gemeente verplicht de burgers om hun vrije keuze van warmteleverancier op te geven te gunste van een commerciële aanbieder met een monopolie. Daarmee worden ze indirect ook gedwongen om elektriciteit af te nemen bij Eneco omdat je anders kortingen (koppelverkoop) misloopt.
  De kosten van de overstap moeten nu worden betaald met gemeenschapsgeld en de gemeente heeft een begrotingstekort.

  Eneco lacht zich rot.

 13. Pragmatist

  @Nina
  De hypocrisie van GL stemmers!
  Maar ook al de aardolie-producten die JSO gebruikt.

 14. Fvw

  Ik ben woonachtig in overvecht noord, we hebben als woningeigenaren een vaag inloop avond bijgewoond, daarna is het stil gebleven. In februari dit jaar zijn de hooft gasleiding door heel overvecht noord vernieuwd. Zeg het maar??.

 15. Frans Maasman

  Het zou fijn zijn als de gemeente eerst eens met alternatieven kwam voordat het allemaal plannen smeedt over wie er wanneer van het gas af moet. Warmtepompen, zonnepanelen zijn geen optie in een wat ouder appartementencomplex. Electrisch verwamen gaat ook niet werken gezien de verouderde bedrading, als het verzwaren van aansluiting al gaat lukken. Enige optie is dan dus stadsverwarming, maar dat vrijwel nergens te krijgen en degene die het wel hebben worden financieel helemaal uitgeknepen door Eneco omdat ze geen enkele andere keuze hebben.

 16. Koel Hoofd

  Proeftuin
  Dat betekend dat de inwoners proefkonijntjes zijn en ook al een paar jaar worden onderworpen aan experimenten die werkelijk gierend uit de klauwen lopen.
  Van het gas af als je nog gas hebt was al moeilijk genoeg.

  Maar anno 2023 halen we heel duur gas uit Qatar die het niet zo nauw met de mensenrechten neemt omdat Putin met goedkoop gas het wel nauw met de mensenrechten neemt maar dan voor de foute bevolking, en dat allemaal omdat we het goedkope maar duur verkochte Nederlands gas niet meer kunnen gebruiken vanwege de mensenrechtenschendingen op eigen bodem en dat Amerikaanse gas weer te duur is en we allemaal van het gas afmoeten omdat het een schending van de mensenrechten is als de wereld vergaat.
  Heel erg verwarrend allemaal, die mensenrechten in een vergane wereld, of ging het nou om gas?

 17. Toine Goossens

  Wijken en buurten aardgasvrij maken is een hobby van GroenLinks in Utrecht. Het is de idiotie ten top, zoals ik hier al jaren aantoon.

  Woningeigenaren, zelfbewoners, verdienen de investeringen in het energievriendelijk maken van de woning heel snel terug. Met het energievriendelijjk maken van woningen en het zelf opwekken van zonnestroom zijn vrijwel alle woningen op een A+ te krijgen. Voeg er een warmtepomp aan toe en het wordt A++.

  Tegen de tijd dat GroenLinks wethouder Lot van Hooijdonk met haar warmtenet voor de deur staat is de energievraag per woning dermate laag dat een warmtenet nooit meer rendabel te maken is.

  Laat Eneco maar zelf uitvogelen of zij het warmtenet uit gaan breiden. Zij hebben de kennis in huis om de toegevoegde waarde van een warmtenet bij A+/A++ woningen voor eens en voor altijd in kaart te brengen. En aan de gemeente duidelijk te maken dat het gasnet altijd zal blijven bestaan.

  Welk gas zal daar over 27 jaar door stromen? Over 20 jaar is dat wel duidelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).